Erdélyi kiskörút!

2018. március 16-18-ig (tavaszi hosszú hétvége)

3 nap/2 éj 4 csillagos hotelben, programokkal, erdélyi idegenvezetővel :)

33 990 Ft helyett 22 990 Ft Ft/fő + 30 Euro (helyszínen)

Megnézzük a Várak Királyát, a Vajdahunyad várát, történeteket hallhatunk az erdélyi életről, szokásokról, belekóstolunk az erdélyi életérzésbe :). Megtekintjük a magyar művészet ékes példáit Gyulafehérváron, sétálunk a Tordai-hasadékban, megnézzük a Székelykövet és a helyi életet Torockón, két estét eltöltünk Kincses Kolozsváron egy 4 csillagos hotelben és megismerjük a világ 25 hihetelen látványosságának egyikét, a Tordai-sóbányát.

Részletes program:

1.nap: Indulás péntek kora hajnali órákban, 1:00-kor (csütörtök éjszaka) Budapestről a Hősök teréről. Folyamatosan utazunk rövid pihenőkkel Erdély felé. A csoporthoz csatlakozhattok még Kecskeméten (Auchen) és Szegeden (rókusi Tesco) is.

Délelőtti órákban egy hosszabb megálló, kávészünet után felvesszük erdélyi idegenvezetőnket és első állomásunk felé tartunk a „várak királyához”, a Hunyadiak dicsőségéhez. Vajdahunyad várát tekintjük meg, Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori várát, a régió leghíresebb turisztikai látványosságát. A lenyűgöző gótikus várkastély hat évszázad történelmének emlékét őrzi és hirdeti, nemcsak a Hunyadiakét, hanem erdélyi fejedelmek és hányatott sorsú családokét is. Ez a vár szolgált mintául a sokak számára ismert, az 1896-os millenniumi ünnepségek részeként a Városligetben épült Vajdahunyad vár megmintázására.

A nap következő részében megtekintjük Gyulafehérvár történelmi városát látnivalóival, köztük a római katolikus érseki székesegyházat, mely Erdély legjelentősebb román kori épülete, a román kori magyar művészet egyik legnagyszerűbb példája. A magyar történelemben komoly szerepet játszó templomban nyugszik Hunyadi János, és rajta kívül számos más jelentős történelmi személyiség. A város megtekintése után szabad program keretében érdemes eltölteni egy helyi ebédet valamelyik hangulatos étteremben. Figyelmetekbe ajánlunk egy nagyon hangulatos, igazi középkori éttermet is :) https://www.pub13.ro/

Késő délután Erdély történelmi központja, a kedvelt Kincses Kolozsváron lévő, 4 csillagos szállásunk felé vesszük az irányt, ami az erdő közelében helyezkedik el.  Szoba elfoglalás után lehetőség van eltölteni egy kellemes sétát a szállás körényékén vagy kedvünkre vacsorázhatunk, relaxálhatunk.


2.nap: 

Szombaton reggeli után kipihenve megtekintjük Kolozsvár főterét. Az Erdélyi Fejedelemség idején kapta a "Kincses Kolozsvár" elnevezést, melyet gazdagságának és kulturális szerepének köszönhetett. Házsoraiban laktak a város legtekintélyesebb polgárai, itt épültek fel a legfontosabb világi és egyházi intézmények székházai. A tér legjelentősebb és egyben egyik legrégibb építménye a Szent Mihály-templom, amelynek építésére azután kapták meg az engedélyt, hogy Károly Róbert 1316-ban városi rangot adományozott Kolozsvárnak. A dísztér összhangját a város legnagyobb szülöttjének, Mátyás királynak az 1902-ben felavatott szobra teszi teljessé.

Kolozsvárt követően egy könnyed túrára, sétára indulunk a legendákról híres Tordai-hasadékhoz. A Tordai-hasadék az Erdélyi Szigethegységben található. Erdély egyik leglátogatotabb természeti látványossága. A könnyen bejárható, jól kiépített kanyon csodaszép túrának ígérkezik, nem mondható nehéznek, bárki, aki normál - jó fizikai állapotban van, belevághat.

A hasadék kb 1270 m hosszú összesen, de hogy addig eljussunk, a parkolótól egy kb. negyedórás gyaloglás vár ránk. Az útvonal jól kiépített, romantikus függőhidak és sziklaperemek váltogatják egymást a kanyonban. Utunkat 200-250 méter magas sziklafalak szegélyezik. Egyes részeken láncok biztosítják a továbbjutásunkat.  A hasadék rengeteg barlangot rejt, túránk során számos természeti látnivalóval fogunk találkozni, pl Sárga-torony, Falkolosszus, a Csorgóhoz érve olthatjuk szomjunkat a lecsordogáló tiszta vízből. Ezt követi a Danila-tó, amely tulajdonképpen a Hesdát-patak kiszélesedése. A hasadék végén a meredek sziklaszirtek elfogynak, lankásabb, barátságos kis rétre érünk.

Ajánlott felszerelés: a túrához mindenképp ajánlott olyan cipő, amely jól tartja a bokát, kényelmes réteges öltözék. Esős idő esetén jó, ha van nálunk egy esőkabát. Kis hátizsák, ásványvíz.

A túrát követően igazi falusi hangulatban lehet részünk az egyik legszebbnek tartott erdélyi településen,  a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk völgyében lévő Torockón. A falu eredeti lakói német vasművesek voltak, akiket az Árpád-házi királyok uralkodása idején a Thoroczkai család telepített ide és a modern vasipar megjelenése előtt Torockó Erdély legjelentősebb vasműves központja volt, mely hosszú ideig biztosította a lakosok jólétét. Vasművességének köszönhetően bányavárosi rangra emelkedett. Erre a jellegére utalnak az 1870 táján, egy tűzvész után épült híres "fehér házai". A település fölé emelkedő Székelykő jellegzetes formája miatt Torockón kétszer kel fel a nap, ahogy ezt Jókai az "Egy az Isten" című regényében megírta. A szikla nevének eredete a tatárjárás idejére nyúlik vissza. A védekezéshez a falu urai a közeli Aranyosszékről székelyeket hívtak segítségül, akik ennek fejében megkapták a hegytetőn akkoriban álló várat és környékét. A falu ékességeit, a festett bútorokat, a háztartási eszközöket, a páratlan torockói népviseletet, a keresztszemes és rámánvarrott kézimunkákat megcsodálhatjuk mind a múzeumban, mind a legtöbb vendégfogadó családnál. Szabadprogram keretében sétálhatunk, ismerkedhetünk a helyi jellegzetességekkel, vásárolhatunk a helyi pálinkákból, likőrökből és akinek kedve van, azokkal meglátogatjuk a helyi "Koccintós" kiskocsmákat, vacsorázhatunk egyet. :) Jókedvűen este visszatérünk a hotelünkbe.

3. nap:  Vasárnap a reggeli elfogyasztása után - egy kis pihenőt követően, az amerikai Business Insider magazin által a világ 25 hihetetlen látványossága közé sorolt tordai sóbányát látogatjuk meg.

Ki gondolná, hogy a közelmúltban a bánya látogatóterének infrastruktúrája európai uniós támogatással újjászületett, belső csónakázótó, panorámalift, óriáskerék, játszótér stb. létesültek, a belső világítása pedig alapjaiban változott meg. Torda fő látnivalója az évszázadok óta működő sóbánya, mely Erdély egyik legérdekesebb látványossága. A sóbánya napjainkban turisztikai központ, gyógyhely. A benti hőmérséklet 10-12 Celsius fok, így érdemes melegen öltözni az ide látogatáskor. A bejárása gyalogosan vagy egy panorámalift segítségével is lehetséges.  A bánya levegőjének magas páratartalma és egyenletes hőfoka asztmások, allergiások gyógyulását segíti elő. A földalatti tavat a harang alakú Terézia-bányában találjuk, mely az egyik legemlékezetesebb csarnok, a megfagyott vízesésnek tűnő, mennyezetről „lefolyó” sókristályok zuhatagával. Ha csak gyönyörködni szeretnénk a természet alkotó erejében, megtehetjük azt a Rudolf tárna észak-nyugati oldalán látható  óriási sócseppkövek lenyűgöző formáin. A furcsa alakzatok akár három méteresre is meg tudnak nőni, aztán a földre zuhannak saját súlyuktól fogva.

A közös vezetésünk után lehetőség nyílik sétálni, csónakázni, óriáskerekezni, szuvenírt vásárolni és relaxálni.

A sóbánya meglátogatása után hazafelé vesszük az irányt. Hazaérkezés az éjszakai órákban.

Ár tartalmazza: teljes útiköltséget turista busszal, 2 éjszaka szállást 4 csillagos hangulatos hotelben, áfát.

30 Euro/fő a helyszínen fizetendő, mely tartalmazza: 2 reggelit, helyi idegenvezetői díját, magyar nyelvű csoportkísérőt, idegenforgalmi adót

Ár nem tartalmazza: A helyszíni belépőket, melyet lejben szükséges hozni. (belépőárak tájékoztató jellegűek, változhatnak)

-Vajdahunyad vára belépő: kb. 25-30 lej

-Tordai-sóbánya belépő: kb. 30 lej (felnőtt), 15 lej (nyugdíjas, diák, gyerek)

- Tordai-hasadék belépő: kb 4 lej

1 lej kb. 70 Ft.

Helyi fizetőeszköz a Román Lej, de egyes helyeken a Forintot és Eurot is elfogadják. Javasoljuk az előzetes pénzváltást!

Egyágyas felár: 13 500 Ft. (ha valaki egyedül szeretne egy szobában lenni). Társítást irodánk meg szokta oldani, ha megfelel, és így nem kell felárat fizetni az egyedül utazóknak. :)

Szállás: A 4 csillagos hotelünk, ahol 2 éjszakát fogunk eltölteni Kolozsvár csendes, Faget negyedében a hangulatos erdő közelében helyezkedik el. A szálloda az egész épületben ingyenes wifit kínál. Minden szobában műholdas TV és saját fürdőszoba található. Elhelyezés igyén szerint kétágyas, háromágyas saját fürdőszobás 4 csillagos hotelben. A szálláson étterem is működik.

Szükséges felszerelés: jókedv és pálinka! :)

A változás jogát fenntartjuk!

Vélemények, hozzászólások