Tavasz Erdélyben

 

Tordai-sóbánya – Kolozsvár – Torockó – Tordai-hasadék – Székelykő túra – Gyulafehérvár – Vajdahunyad - 4 csillagos hotel

2019. április 18-22-ig (tavaszi hosszú hétvége) - 4,5 nap/ 3 éj - betelt!

34 990 Ft + helyszínen fizetendő

Megismerjük a világ 25 hihetetlen földalatti látványosságának egyikét, a Tordai-sóbányát, 3 éjszakát eltöltünk Kincses Kolozsváron egy 4 csillagos hotelben, túrázunk a Tordai-hasadékban és a Székelyek hegyén. Megtudjuk, hogy milyen is a falusi élet az Európa Nostra díjas Torockón, ahol a Nap kétszer kel fel és megkóstoljuk a helyiek pálinkáját a kis kocsmákban, belekóstolunk az erdélyi életérzésbe. Megtekintjük a magyar művészet ékes példáit Gyulafehérváron, és megnézzük „ Az apáca” nevű horror film forgatási helyszínét, Vajdahunyad várát.

Fizetési feltételek:

   I. részlet: 14 000 Ft/fő - foglalást követő 8 napon belül

II. részlet: 20 990 Ft. - március 5-ig

 

Részletes program:

 

1-2. nap:

Utazás – Tordai-sóbánya – Kincses Kolozsvár – szállás 4 csillagos hotelben

Indulunk 2019. április 18-án 23:30-kor (csütörtök éjszaka) Budapestről a Hősök teréről. A csoporthoz csatlakozhattok még Szegeden (rókusi Tesco) és Kecskeméten (Auchan) is.

Folyamatosan utazunk rövid pihenőkkel Erdély felé. Reggel egy hosszabb megálló, kávészünet és egy jó pálinka után az amerikai Business Insider magazin által a világ 25 hihetetlen látványossága közé sorolt Tordai-sóbányához érkezünk.

Egy földalatti lélegzetelállító csodavilág fog elénk tárulni. A közelmúltban a bánya látogatóterének infrastruktúrája európai uniós támogatással újjászületett, belső csónakázótó, panorámalift, óriáskerék, játszótér stb. létesültek, a belső világítása pedig alapjaiban változott meg. Torda fő látnivalója az évszázadok óta működő sóbánya, mely Erdély egyik legérdekesebb látványossága. A sóbánya napjainkban turisztikai központ, gyógyhely. A benti hőmérséklet 10-12 Celsius fok, így érdemes melegen öltözni az ide látogatáskor. A bejárása gyalogosan vagy egy panorámalift segítségével is lehetséges.  A bánya levegőjének magas páratartalma és egyenletes hőfoka asztmások, allergiások gyógyulását segíti elő. A földalatti tavat a harang alakú Terézia-bányában találjuk, mely az egyik legemlékezetesebb csarnok, a megfagyott vízesésnek tűnő, mennyezetről „lefolyó” sókristályok zuhatagával. Ha csak gyönyörködni szeretnénk a természet alkotó erejében, megtehetjük azt a Rudolf tárna észak-nyugati oldalán látható  óriási sócseppkövek lenyűgöző formáin. A furcsa alakzatok akár három méteresre is meg tudnak nőni, aztán a földre zuhannak saját súlyuktól fogva. Ha felpillant az ember a tárnában, szinte szédülni kezd. A magasban látható, honnan indultak el annak idején a bányászok és hogyan haladtak harang alakban lefelé.

A közös vezetésünk után lehetőség nyílik sétálni, csónakázni (20 perc, max 3 fő/csónak – 15 lej), óriáskerekezni (1 kör kb. 8 perc – 5 lej/fő), szuvenírt vásárolni és relaxálni.

Belépő: kb. 30 lej (felnőtt), 15 lej (nyugdíjas, diák, gyerek) – helyszínen fizetendő

A sóbányát elhagyva a nem messze lévő Kolozsvár felé vesszük az irányt. Az Erdélyi Fejedelemség idején kapta a "Kincses Kolozsvár" elnevezést, melyet gazdagságának és kulturális szerepének köszönhetett. Házsoraiban laktak a város legtekintélyesebb polgárai, itt épültek fel a legfontosabb világi és egyházi intézmények székházai. A tér legjelentősebb és egyben egyik legrégibb építménye a Szent Mihály-templom, amelynek építésére azután kapták meg az engedélyt, hogy Károly Róbert 1316-ban városi rangot adományozott Kolozsvárnak. A dísztér összhangját a város legnagyobb szülöttjének, Mátyás királynak az 1902-ben felavatott szobra teszi teljessé.

A főtér közös megismerése után lehetőség van a finom, erdélyi ízeket megkóstolni.

Ezt követően szintén Kolozsváron található 4 csillagos szállásunkat foglaljuk el, ahol 3 éjszakát fogunk eltölteni. A hotel a Faget nevű negyedben, hangulatos erőd közelében helyezkedik el. A szálloda hanglatos szobáihoz privát fürdőszoba tartozik. A szállás terültén ingyenes Wifi érhető el. Elhelyezés két, háromágyas szobákban történik.

 

3. nap:

Tordai-hasadék túra – Torockó, ahol a Nap kétszer kel fel

Közös reggeli után kipihenve egy könnyed túrára, sétára indulunk a legendákról híres Tordai-hasadékhoz. A Tordai-hasadék az Erdélyi Szigethegységben található. Erdély egyik leglátogatottabb természeti látványossága. A könnyen bejárható, jól kiépített kanyon csodaszép túrának ígérkezik, nem mondható nehéznek, bárki, aki normál - jó fizikai állapotban van, belevághat.

A hasadék kb 1270 m hosszú összesen, de hogy addig eljussunk, a parkolótól egy kb. negyedórás gyaloglás vár ránk. Az útvonal jól kiépített, romantikus függőhidak és sziklaperemek váltogatják egymást a kanyonban. A szurdokvölgyet a Hesdát-patak alakította ki, mely évmilliók alatt átvágta a hegy mészkőtömbjét. Utunkat 200-250 méter magas sziklafalak szegélyezik. Egyes részeken láncok biztosítják a továbbjutásunkat.  A hasadék rengeteg barlangot rejt, túránk során számos természeti látnivalóval fogunk találkozni, pl Sárga-torony, Falkolosszus, a Csorgóhoz érve olthatjuk szomjunkat a lecsordogáló tiszta vízből. Ezt követi a Danila-tó, amely tulajdonképpen a Hesdát-patak kiszélesedése. A hasadék végén a meredek sziklaszirtek elfogynak, lankásabb, barátságos kis rétre érünk.

Túra hossza: kb. 3 km

Nehézség: könnyű

Ajánlott felszerelés: a túrához mindenképp ajánlott olyan cipő, amely jól tartja a bokát, kényelmes réteges öltözék. Esős idő esetén jó, ha van nálunk egy esőkabát. Kis hátizsák, ásványvíz, csoki.

Belépő: kb. 4 lej/fő – helyszínen fizetendő

A túrát követően igazi falusi hangulatban lehet részünk az egyik legszebbnek tartott erdélyi településen,  a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk völgyében lévő Torockón. Székelykő lábánál fekvő falu nemrég Europa Nostra díjban részesült. A falu eredeti lakói német vasművesek voltak, akiket az Árpád-házi királyok uralkodása idején a Thoroczkai család telepített ide és a modern vasipar megjelenése előtt Torockó Erdély legjelentősebb vasműves központja volt, mely hosszú ideig biztosította a lakosok jólétét. Vasművességének köszönhetően bányavárosi rangra emelkedett. Erre a jellegére utalnak az 1870 táján, egy tűzvész után épült híres "fehér házai". A falu ékességeit, a festett bútorokat, a háztartási eszközöket, a páratlan torockói népviseletet, a keresztszemes és rámánvarrott kézimunkákat megcsodálhatjuk mind a múzeumban, mind a legtöbb vendégfogadó családnál. Szabadprogram keretében sétálhatunk, ismerkedhetünk a helyi jellegzetességekkel, vásárolhatunk a helyi pálinkákból, likőrökből és akinek kedve van, azokkal meglátogatjuk a helyi „Gondűző” és "Koccintós" kiskocsmákat, megkóstoljuk az áfonya pálinkát és Csíki sört vagy vacsorázhatunk egyet. :)

Jókedvűen este visszatérünk a hotelünkbe.

 

4. nap:

Túra a székelyek hegyére – Lazulás/Pálinkázás

Nem túl korán kelve, közös reggelinket követően, átadjuk magunkat a természetnek és nekivágunk Torockó faluja mellett tornyosuló 1128 m magas székelyek hegyének nevezetett Székelykő meghódításának. A legcsábítóbb csúcs Torockó határában és meredeken emelkedik ki a Torockói-medencéből. Megmászása igazi sikerélményt nyújt :)

Ennek a hatalmas mészkőtömbnek köszönhetően a mondás szerint Torockón kétszer kel fel a Nap, hiszen nem sokkal napfelkelte után a szikla kitakarja a Napot, amely csak jó óra múlva világítja be a települést, amit „Egy az Isten” című regényében Jókai Mór is említ.

A Székelykőről pazar kilátásban lehet részünk, igazán feltöltődhetünk a mai napon, távol a városok zajától.

Túránk során ösvények, kapaszkodók, hegygerincek, ördögszántások, patak völgyek, szekérutak és legelők várnak ránk. Természetesen útközben néha-néha megpihenünk, ilyenkor elfogyasztjuk a hátizsákunkba bekészített vizet, csokit vagy pálinkát. :)

A túra a reggeli óráktól délutánig tart és a sikeres túra után a torockóiak némi lej-ért cserébe a Forrás borozóba betérve kiállítják a diplomát/emléklapot a Székelykő megmászásáról egy áfonyalikőr vagy pálinka legurítása mellett. :)

A fáradalma után pedig átadjuk magunk a helyi kiskocsmák hangulatának, és belakmározhatunk valamelyik vendéglőben.

Utána visszatérünk szállásunkra és relaxálunk.

Túra hossza: kb. 8 km

Szintemelkedés: 600 km fel, 600 km le

Túra nehézsége: közepes; normál és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk

Ajánlott felszerelés: a túrához mindenképp ajánlott olyan sportcipő/túracipő, amely jól tartja a bokát, kényelmes réteges öltözék. Esős idő esetén jó, ha van nálunk egy esőkabát. Kis hátizsák mindenképp szükséges, amibe ásványvizet, csokit, rakunk, de úgy, hogy azért túl nehéz ne legyen. Mindenképp érdemes csokival előzetesen készülni az útra.

(Aki esetleg soknak ítéli a Székelykő túrát maga számára, akkor egyéni módon lehetőség van egy rövidebb túrát tenni a Torockószentgyörgyi várhoz, kb. 3 km)

 

5. nap:

Szállás elhagyása – Gyulafehérvár – Vajdahunyad vára - Hazaút

Reggeli elfogyasztása után, bepakolunk buszunkba, elhagyjuk szállásunkat és hazafelé indulunk. Útközben azonban még két program vár minket. :)

A nap első részében megtekintjük Gyulafehérvár történelmi városát látnivalóival, köztük a római katolikus érseki székesegyházat, mely Erdély legjelentősebb román kori épülete, a román kori magyar művészet egyik legnagyszerűbb példája. A magyar történelemben komoly szerepet játszó templomban nyugszik Hunyadi János, és rajta kívül számos más jelentős történelmi személyiség. A város megtekintése után szabad program keretében érdemes eltölteni egy helyi ebédet valamelyik hangulatos étteremben. Figyelmetekbe ajánlunk egy nagyon hangulatos, igazi középkori éttermet is :) https://www.pub13.ro/

Gyulafehérvár után a a „várak királyához”, a Hunyadiak dicsőségéhez, a Vajdahunyad várához utazunk. Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, a régió leghíresebb turisztikai látványossága. A lenyűgöző gótikus várkastély hat évszázad történelmének emlékét őrzi és hirdeti, nemcsak a Hunyadiakét, hanem erdélyi fejedelmek is. Ez a vár szolgált mintául a sokak számára ismert, az 1896-os millenniumi ünnepségek részeként a Városligetben épült Vajdahunyad vár megmintázására.

A vár titokzatos külsejét egyre több rendező választja filmforgatás helyszínéül. 2018-ban „Az apáca” című horror filmet forgatták itt, miszerint egy ördögűzéseken edződött vatikáni papot és egy apácanövendéket Erdélybe küldenek, hogy nyomozzák ki egy fiatal apáca halálának okát…

Belépő: kb. 25-30 lej/fő, Nyugdíjas igazoltan: kb. 10 lej, Gyerek igazoltan: kb. 5 lej  – helyszínen fizetendő

Négy hatalmas pillérre támaszkodó fahídon keresztül jutunk a várba, ahol megtekintjük a külső és belső részeket, majd a vár meglátogatása után hazafelé vesszük az irányt. Hazaérkezés az éjszakai órákban.

Ár tartalmazza: teljes útiköltséget turista busszal, 3 éjszaka szállást 4 csillagos hangulatos hotelben Kolozsváron, szervezési díjat, áfát
35 Euro/fő (kb 11 300 Ft) a helyszínen fizetendő, mely tartalmazza: 3 reggelit, helyi idegenvezetői díját, magyar nyelvű csoportkísérőt, idegenforgalmi adót 3 éjre
Ár nem tartalmazza: A helyszíni belépőket, melyet lejben szükséges hozni. (belépőárak tájékoztató jellegűek, változhatnak)
  • Vajdahunyad vára belépő: kb. 25-30 lej (Nyugdíjas igazoltan: kb. 10 lej, Gyerek igazoltan: kb. 5 lej)
  • Tordai-sóbánya belépő: kb. 30 lej (felnőtt), 15 lej (nyugdíjas, diák, gyerek)
  • Tordai-hasadék belépő: kb 4 lej
 

1 lej kb. 70 Ft.

Helyi fizetőeszköz a Román Lej, de egyes helyeken a Forintot és Eurot is elfogadják. Előzetes, itthoni pénzváltás mindenképp fontos!

Egyágyas felár: 17 000 Ft. (ha valaki egyedül szeretne egy szobában lenni). Társítást irodánk meg szokta oldani, ha megfelel, és így nem kell felárat fizetni az egyedül utazóknak. :)

Egészségügyi állapot:  Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. A túrák során számítani kell a gyaloglásra, emelkedőkre, bizonyos helyeken a talajon kőtörmelékek, szikladarabok lesznek. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését.

Biztosítás: külön köthető, EUB Zrt – sport biztosítás megfelelő az utazáshoz - kb. 750 Ft/nap

Online is köthető: www.laspalmeraskft.com/utasbiztositas/

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy szélsőséges, rossz idő esetén – eső, köd, vihar, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

 

Szükséges felszerelés: jókedv és pálinka! :)

 

A változás jogát fenntartjuk!

Vélemények, hozzászólások