Körutazás Erdélyben

Tordai-sóbánya – Kolozsvár – Torockó – Tordai-hasadék – Gyulafehérvár – Vajdahunyad - 4 csillagos hotel

2021. augusztus 26-29-ig 3,5 nap/ 2 éj - már csak 2 db szabad helyünk van

29 990 Ft + helyszínen fizetendő program és belépő árak

 
10 000 Ft/fő összeggel foglalható - 8 napon belül utalandó

Olvass tovább: https://www.laspalmeraskft.com/utazasok/neum-dubrovnik-korcula-ston/

Megismerjük a világ 25 hihetetlen földalatti látványosságának egyikét, a Tordai-sóbányát, 3 éjszakát eltöltünk Kincses Kolozsváron egy 4 csillagos hotelben, túrázunk a Tordai-hasadékban és a Székelyek hegyén. Megtudjuk, hogy milyen is a falusi élet az Európa Nostra díjas Torockón, ahol a Nap kétszer kel fel és megkóstoljuk a helyiek pálinkáját a kis kocsmákban, belekóstolunk az erdélyi életérzésbe. Megtekintjük a magyar művészet ékes példáit Gyulafehérváron, és megnézzük „ Az apáca” nevű horror film forgatási helyszínét, Vajdahunyad várát.

 

Részletes program:

 

1-2. nap:

Utazás – Tordai-sóbánya – Kincses Kolozsvár – szállás 4 csillagos hotelben

Indulunk 2021. auguszutus 26-én 23:30-kor (csütörtök éjszaka) Budapestről a Üllői út 110.-OMV Benzinkút elől (Népliget oldalában). A csoporthoz csatlakozhattok még Szegeden (rókusi Tesco) és Kecskeméten (Auchan) is Pest előtt.

Folyamatosan utazunk rövid pihenőkkel Erdély felé. Reggel egy hosszabb megálló, kávészünet és egy jó pálinka után az amerikai Business Insider magazin által a világ 25 hihetetlen látványossága közé sorolt Tordai-sóbányához érkezünk.

Egy földalatti lélegzetelállító csodavilág fog elénk tárulni. A közelmúltban a bánya látogatóterének infrastruktúrája európai uniós támogatással újjászületett, belső csónakázótó, panorámalift, óriáskerék, játszótér stb. létesültek, a belső világítása pedig alapjaiban változott meg. Torda fő látnivalója az évszázadok óta működő sóbánya, mely Erdély egyik legérdekesebb látványossága. A sóbánya napjainkban turisztikai központ, gyógyhely. A benti hőmérséklet 10-12 Celsius fok, így érdemes melegen öltözni az ide látogatáskor. A bejárása gyalogosan vagy egy panorámalift segítségével is lehetséges.  A bánya levegőjének magas páratartalma és egyenletes hőfoka asztmások, allergiások gyógyulását segíti elő. A földalatti tavat a harang alakú Terézia-bányában találjuk, mely az egyik legemlékezetesebb csarnok, a megfagyott vízesésnek tűnő, mennyezetről „lefolyó” sókristályok zuhatagával. Ha csak gyönyörködni szeretnénk a természet alkotó erejében, megtehetjük azt a Rudolf tárna észak-nyugati oldalán látható  óriási sócseppkövek lenyűgöző formáin. A furcsa alakzatok akár három méteresre is meg tudnak nőni, aztán a földre zuhannak saját súlyuktól fogva. Ha felpillant az ember a tárnában, szinte szédülni kezd. A magasban látható, honnan indultak el annak idején a bányászok és hogyan haladtak harang alakban lefelé.

A közös vezetésünk után lehetőség nyílik sétálni, csónakázni (20 perc, max 3 fő/csónak – 30 lej), óriáskerekezni (1 kör kb. 8 perc – 15 lej/fő), szuvenírt vásárolni és relaxálni.

Belépő, augusztusi aktuális árak: kb. 50 lej (felnőtt), 25 lej (nyugdíjas, diák, gyerek) – helyszínen fizetendő

A sóbányát elhagyva a nem messze lévő Kolozsvár felé vesszük az irányt. Az Erdélyi Fejedelemség idején kapta a "Kincses Kolozsvár" elnevezést, melyet gazdagságának és kulturális szerepének köszönhetett. Házsoraiban laktak a város legtekintélyesebb polgárai, itt épültek fel a legfontosabb világi és egyházi intézmények székházai. A tér legjelentősebb és egyben egyik legrégibb építménye a Szent Mihály-templom, amelynek építésére azután kapták meg az engedélyt, hogy Károly Róbert 1316-ban városi rangot adományozott Kolozsvárnak. A dísztér összhangját a város legnagyobb szülöttjének, Mátyás királynak az 1902-ben felavatott szobra teszi teljessé. A városközpontot és Mátyás szülőházát fogjuk megtekinteni.

A főtér közös megismerése után lehetőség van a finom, erdélyi ízeket megkóstolni.

Ezt követően szintén Kolozsváron található 4 csillagos szállásunkat foglaljuk el, ahol 2 éjszakát fogunk eltölteni. A hotel a Faget nevű negyedben, hangulatos erőd közelében helyezkedik el. A szálloda hanglatos szobáihoz privát fürdőszoba tartozik. A szállás terültén ingyenes Wifi érhető el. Elhelyezés két, háromágyas szobákban történik.

3. nap:

Tordai-hasadék túra – Torockó, ahol a Nap kétszer kel fel - Lazulás/pálinkázás - Vacsi

Közös reggeli után kipihenve egy könnyed túrára, sétára indulunk a legendákról híres Tordai-hasadékhoz. A Tordai-hasadék az Erdélyi Szigethegységben található. Erdély egyik leglátogatottabb természeti látványossága. A könnyen bejárható, jól kiépített kanyon csodaszép túrának ígérkezik, nem mondható nehéznek, bárki, aki normál - jó fizikai állapotban van, belevághat.

A hasadék kb 1270 m hosszú összesen, de hogy addig eljussunk, a parkolótól egy kb. negyedórás gyaloglás vár ránk. Az útvonal jól kiépített, romantikus függőhidak és sziklaperemek váltogatják egymást a kanyonban. A szurdokvölgyet a Hesdát-patak alakította ki, mely évmilliók alatt átvágta a hegy mészkőtömbjét. Utunkat 200-250 méter magas sziklafalak szegélyezik. Egyes részeken láncok biztosítják a továbbjutásunkat.  A hasadék rengeteg barlangot rejt, túránk során számos természeti látnivalóval fogunk találkozni, pl Sárga-torony, Falkolosszus, a Csorgóhoz érve olthatjuk szomjunkat a lecsordogáló tiszta vízből. Ezt követi a Danila-tó, amely tulajdonképpen a Hesdát-patak kiszélesedése. A hasadék végén a meredek sziklaszirtek elfogynak, lankásabb, barátságos kis rétre érünk.

Túra hossza: kb. 3 km

Nehézség: könnyű, kisebb szintkülönbségre, sziklás talajra lehet számítani (aki elfárad bármikor visszafordulhat a bázisra)

Ajánlott felszerelés: a túrához mindenképp ajánlott olyan cipő, amely jól tartja a bokát, kényelmes réteges öltözék. Esős idő esetén jó, ha van nálunk egy esőkabát. Kis hátizsák, ásványvíz, csoki.

Belépő árát tartalmazz a program.

A túrát követően igazi falusi hangulatban lehet részünk az egyik legszebbnek tartott erdélyi településen, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk völgyében lévő Torockón. Székelykő lábánál fekvő falu nemrég Europa Nostra díjban részesült. A falut jelenleg mintegy 600 lélek lakja, s ebből több mint négyszázan magyarok. Torockó Erdély legjelentősebb vasműves központja volt, mely hosszú ideig biztosította a lakosok jólétét. Erre a jellegére utalnak az 1870 táján, egy tűzvész után épült híres "fehér házai". A falu ékességeit, a festett bútorokat, a háztartási eszközöket, a páratlan torockói népviseletet, a keresztszemes és rámánvarrott kézimunkákat megcsodálhatjuk mind a múzeumban, mind a legtöbb vendégfogadó családnál.

Torockó faluja mellett tornyosuló 1128 m magas székelyek hegyének nevezetett Székelykő, melyről csodálatos fotókat készíthetünk. Ennek a hatalmas mészkőtömbnek köszönhetően a mondás szerint Torockón kétszer kel fel a Nap, hiszen nem sokkal napfelkelte után a szikla kitakarja a Napot, amely csak jó óra múlva világítja be a települést, amit „Egy az Isten” című regényében Jókai Mór is említ.

A faluban megismerkedhetünk a helyi jellegzetességekkel, vásárolhatunk a helyi pálinkákból, likőrökből és akinek kedve van, azokkal meglátogatjuk a helyi „Gondűző” és "Koccintós" kiskocsmákat, megkóstoljuk az áfonya pálinkát és Csíki sört  :)

A késő délutáni órákban pedig megkóstoljuk a helyi ízeket. A Gasztroangyal műsorából megismert "torockói Marika" fog nekünk falusi módra főzni (csorba leves, főétel sertésből krumplival, desszert). Kérjük, hogy aki vegetáriánus, az legkésőbb indulás előtt 2 héttel jelezze, mert a helyszínen már nincs lehetőség más ételt készíteni. 

Jókedvűen este visszatérünk a hotelünkbe.

4. nap:

Szállás elhagyása – Gyulafehérvár – Vajdahunyad vára - Hazaút

Reggeli elfogyasztása után, bepakolunk buszunkba, elhagyjuk szállásunkat és hazafelé indulunk. Útközben azonban még két program vár minket. :)

A nap első részében megtekintjük Gyulafehérvárat, Erdély történelmi fővárosát. A történelmi városrész két részből áll, alsó város, és felsőváros, ahol most mi vagyunk, a magaslati ponton, ahol a műemlékek vannak. 224 méterrel a tengerszint fölött helyezkedik el, az Ompoly folyó torkolatánál, Nyugati Érchegység lábainál.

Amikor az ember a helyszínen jár, nem is látja igazán az egész erőd érdekes alakját, csak a nagy épületeket. Ha megnézzük a légifelvételeket, akkor lehet látni az érdekes, csillagalakhoz hasonló alaprajzot. A gyulafehérvári vár is úgynevezett Vauban-típusú, csillagszerű bástyákkal ellátott barokk vár. A jelenleg is látható vár a harmadik ezen a helyen, az építkezés legfontosabb momentumai különböző korokhoz fűződnek, azonban csak idővel kapta meg ezt a végső formáját. Hogy hogyan is nyerte el a végső kinézetét, ezt fogjuk megmutatni.

Ezt az egyedülálló építményt, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb várát fogjuk bejárni és közben megismerjük Erdély történelmét, korszakait. Sétánk során megismerjük a legfontosabb épületeket, látnivalókat. Többek között az 1000 éves magyar székesegyházat, ahol a magyar történelem nagy alakjai, erdélyi fejedelmek szarkofágjai vannak, az egyesülés termét, ahol kimondták Erdély és Románia egyesülését, még Trianon előtt. A város megtekintése után egy kis szabadprogram is lesz.

Gyulafehérvár után a a „várak királyához”, a Hunyadiak dicsőségéhez, a Vajdahunyad várához utazunk. Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, a régió leghíresebb turisztikai látványossága. A lenyűgöző gótikus várkastély hat évszázad történelmének emlékét őrzi és hirdeti, nemcsak a Hunyadiakét, hanem erdélyi fejedelmek is. Ez a vár szolgált mintául a sokak számára ismert, az 1896-os millenniumi ünnepségek részeként a Városligetben épült Vajdahunyad vár megmintázására.

A vár titokzatos külsejét egyre több rendező választja filmforgatás helyszínéül, és mi is kivesszük a részünket a borzongásból. Meglátogatjuk a Ne félj-szellem tornyot is. 2018-ban „Az apáca” című horror filmet forgatták itt, miszerint egy ördögűzéseken edződött vatikáni papot és egy apácanövendéket Erdélybe küldenek, hogy nyomozzák ki egy fiatal apáca halálának okát…

Belépő: kb. 30 lej/fő, Nyugdíjas igazoltan: kb. 15 lej, Gyerek igazoltan: kb. 10 lej  – helyszínen fizetendő

Négy hatalmas pillérre támaszkodó fahídon keresztül jutunk a várba, ahol megtekintjük a külső és belső részeket, megismerjük a legendákat, majd a vár meglátogatása után hazafelé vesszük az irányt. Hazaérkezés az éjszakai órákban.

Ár tartalmazza: teljes útiköltséget turista busszal, 2 éjszaka szállást 4 csillagos hangulatos hotelben Kolozsváron, szervezési díjat, idegenforgalmi adót 2 éjre, áfát
50 Euro/fő helyi programcsomag ára a helyszínen fizetendő, mely tartalmazza: 2 reggelit, 2. nap hagyományos vacsorát Torockón, 2 reggelit, helyi idegenvezetés díját Erdélyben, Tordai-hasadék belépőjegyét, magyar nyelvű csoportkísérőt, parkolási díjakat
(aki valamelyik programon nem kíván részt venni, kérjük foglaláskor jelezze)
Ár nem tartalmazza az alábbi belépőket (helyszínre szükséges lejben hozni):
  • Vajdahunyad vára belépő: kb. 30 lej (Nyugdíjas igazoltan: kb. 15 lej, Gyerek igazoltan: kb. 10 lej)
  • Tordai-sóbánya belépő: kb. 50 lej (felnőtt), 25 lej (nyugdíjas, diák, gyerek)
Tehát összesen a felnőtt belépők kb. 80 lej, nyugdíjas 40 lej, gyerek 35 lej (belépőárak tájékoztató jellegűek, változhatnak 2021-ben)
 
Fizetési feltételek: Utas oldali lemondás esetén a 10 000 Ft/fő foglaló nem jár vissza, indulás előtt 60 napon belül az ászf irányadó. Ha nem lehet menni határzár miatt, akkor visszatérítjük az összeget vagy pedig vouchert adunk ki.
 

Valuta: 1 lej kb. 70 Ft, Helyi fizetőeszköz a Román Lej, de egyes helyeken a Forintot és Eurot is elfogadják. Előzetes, itthoni pénzváltás mindenképp fontos!

Egyágyas felár: 10 000 Ft. a teljes útra (ha valaki egyedül szeretne egy szobában lenni). Társítást irodánk meg szokta oldani, ha megfelel, és így nem kell felárat fizetni az egyedül utazóknak. :)

Egészségügyi állapot:  Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. A túrák során számítani kell a gyaloglásra, emelkedőkre, bizonyos helyeken a talajon kőtörmelékek, szikladarabok lesznek. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését.

Biztosítás: külön köthető, EUB Zrt – sport biztosítás megfelelő az utazáshoz - kb. 750 Ft/nap

Online is köthető: www.laspalmeraskft.com/utasbiztositas/

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy szélsőséges, rossz idő esetén – eső, köd, vihar, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

 

Szükséges felszerelés: jókedv és pálinka! :)

 

A változás jogát fenntartjuk!

Vélemények, hozzászólások