2024-es dátum feltöltés alatt

Utazás a Föld középpontja felé! 

Irány a sárkányok búvóhelye!

 (szombat, non stop)

 

28 990 Ft/fő

A világon az egyik legmonumentálisabb földalatti látványosságát fogjuk felfedezni Szlovéniában, ami olyan, mintha egy fantasy regényíró képzeletéből pattant volna elő, majd meglátogatjuk a 13. századi, sziklafal által ölelt mesebeli Predjama kastélyt a kazamatákkal és titkos alagutakkal.

Program, tudnivalók:

Indulás 2:00-kor Budapestről, Üllői út 110. OMV Benzinkút elől (Népliget oldalában) autóbuszunkkal. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel.  Szegedieknek, kecskemétieknek Budapest előtt ingyenes transzfert biztosítunk. Pest után csatlakozhattok még Székesfehérváron, Siófokon, Nagykanizsán. (érdeklődni e-mailben)

Útközben pihenőt tartunk a híres Trojane pihenőhelyen, majd utazunk majdnem egészen a tengerparti részek felé, érkezés a szlovéniai barlangrendszerhez szombaton kora délelőtt, fél 10-10 óra tájban.

Közesen, helyi geológus vezetésével elindulunk a barlangrendszer legizgalmasabb részére. Ez a túra kizárólag vezetőinkkel látogatható. A barlangász általában angolul beszél és elmondja a biztonsági utasításokat, a hely kialakulását és jellegzetességeit, irodánk csoportvezetője a túrák előtt  magyar nyelven fogja ismertetni a tudnivalókat, biztonsági előírásokat, és a barlang kialakulását, érdekességeit az egész csoportnak. A túra kb. 2,5 fél órát vesz igénybe és egy kis föld feletti séta után, leereszkedünk a föld alá. Szintemelkedés kb 150 m és sok lépcsőre kell számítani.

Ebben a közép-európai gigantikus barlangrendszerben található földalatti kamrák a világon a legnagyobbak közül valóak. A Szlovénia barlangrendszer 46 évig zárva volt .A rendszer földalatti szakasza több, mint 5km  hosszú, 200 méternél mélyebb szakadékokkal és rengeteg vízeséssel, szám szerint 26 darabbal büszkélkedhet. A karsztjelenségek kutatására pedig itt nyílik a világon a legjobb lehetőség. Aki pedig nem szakértő, az is nyugodtan kelljen útra! A barlang mindenki számára tartogat látni- és csodálni valókat. A mészkőbarlang hálózat egyik legnagyobb terme, egy hatalmas kanyon, amit az alján hömpölygő folyó alakított ki és formálja mind a mai napig. Letekintve a szakadék mélyére meg is pillanthatjuk a mélyben zúgó folyót. A kanyonon átfolyó nagy mennyiségű víznek köszönhetően számos szemet gyönyörködtető geológiai képződményt, hatalmas cseppköveket és mészkő medencéket tekinthetünk meg. A terem 308 méter hosszú és 146 méter mély, ezzel Európa legnagyobb és a világ egyik legnagyobb földalatti kamrája.

A rendkívüli ökoszisztémában alpesi és mediterrán növények nőnek egymás mellett. A barlang hatalmas tereinek köszönhetően tekintélyes denevér populáció él a sötétség mélyén, valamint található itt számos egyedi biológiai organizmus, valamint egy olyan halfajta, aki soha nem látott még napvilágot. Ez egyébként teljesen elképzelhető, ha az ember átsétál a szakadék felett a hídon, teljesen olyan hangulata van a helynek, mint ahol a Gyűrűk urában Gandalf harcolt Balroggal, a tűzszellemmel. Az ember óhatatlanul várja, hogy felbukkanjon a mélyből a szörny.

A túra bejárása után egy kicsit megpihenünk, lehetőség van elfogyasztani a szendvicseket vagy inni egy kávét.

 

Délután tovább utazunk Európa egyik legkülönlegesebb vára, a Predjama vár felé. Egy földalatti barlang feletti kőfalban található a kastély, mely a világ legnagyobb, 6 szintes barlangvára. Egykoron az okos, eszes és taktikus rablólovag, Erasmus otthona volt, aki számos legenda főszereplője. A szlovén Robin Hoodnak is hívják. Gyakran járt portyázni és a zsákmányt a szegényeknek szétosztotta.

A bevehetetlen középkori csoda több, mint 800 éve áll egy 123 méter magas szikla közepén. A barlangvár mögött titkos alagutak húzódnak, ahonnan Erasmus a rablóexpedícióra indult. A várat a középkori találékonyság gyöngyszemének tartják. Annyira különleges és egyedi, hogy a világ 10 leglenyűgözőbb kastélya közé is beválogatták.

A vár számos film forgatási helyszínéül szolgált, és híres könyvek szerzőit ihlették meg, köztük a a a Game of Thrones szerzőjét is elbűvölte.

A Discovery Channel csapata is ellátogatott ide, akik szerint a várban több szellem is lakik. :)

A termek és vár bejárása után lesz lehetőség enni valami a környező éttermekben, meginni egy jó sört vagy kávát, venni egy kis szuvenírt, majd hazaindulás a késő délutáni órákban lesz.  Hazaérkezés szombat éjszaka.

 

Ár tartalmazza: utazási költséget turista busszal, magyar nyelvű túravezetőt, áfát, szervezési költséget, szlovén adót és pályadíjakat, új magyar útdíjat, 2024-es vagyoni biztosíték díját minden utazóra

Ár nem tartalmazza: belépőjegyeket, mely a helyszínen fizetendő, kérjük Euroban készpénzben hozza mindenki (ha időközben a jegyárak változnak, akkor jelezzük)

Barlangtúra belépő:

- felnőtt belépő: 22 Euro/fő

- Diák (diák igazolvánnyal 25 éves koring) és nyugdíjas (65 év felett) belépő: 16 Euro/fő

- Gyerek belépő 10 Euro/fő

 

Predjama vár belépő:

- egységes belépő jegy ár: 19 Euro/fő

Tehát összesítve a belépők felnőtteknek: 41 Euro, Nyugdíjas:  35 Euro, Diák: 35 Euro, gyerek 15 éves korig: 29 Euro

Ha valaki nem szeretne a Predjama várba bejönni és inkább sátálni a környéken, akkor kérjük foglaláskor jelezze, mert pontos létszámot kell lejelentenünk.

 

Barlangtúrán való részvétel gyakorlati tudnivalói:

A barlangon belüli gyalogutak, lépcsők, kapaszkodók találhatóak. 12.000 méternyi gyalogút van a barlangrendszeren belül.

Öltözék, felszerelés: Sport vagy túra cipő. Kényelmes, réteges öltözék. A barlangban kb. 12 C fok van, tehát egy felső jól jöhet. Hasznos kellék a nedves törlőkendő a túrák után, és kis hátizsák, amiben napközben a szükséges dolgokat lehet vinni. Maszkot kérünk bekészíteni.

Étel, ital: A túrákon a gyaloglások miatt az átlagosnál nagyobb ivóvíz szükséglet merülhet fel. Javaslunk ásványvizet, szendvicset hozni az útra.

Valuta: Szlovéniában a hivatalos fizetőeszköz az Euro. Itthon előzetes pénzváltás javasolt!

Szükséges fizikai kondíció, biztosítás: A kirándulást csak normál és jó fizikummal rendelkező utasoknak ajánljuk, mivel a barlangon belül jelentős szintemelkedések, lépcsők vannak és a túravezetőt követni kell normál tempóban. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  A barlangtúra egyébként előképzettséget nem igényel. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését. Kb. 950 Ft//nap

 
Szlovéniába beutazás aktuális feltételei: konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia
 

Változás jogát fenntartjuk! Minimális létszám 35 fő!