Járatlan utakon - Albán Riviéra "görög fűszerezéssel"

Thesszaloniki - Saranda - Ksamil-szigetek - Parga - Jala Beach - Ohridi-tó

2019. június 15-25-ig (11 nap/ 9 éj)

 73 990 Ft/fő  (Törzsutas kedvezmény 5000 Ft/fő)

Fizetési feltételek: 30 000 Ft/fő előleg - foglalást követő 15 napon belül, fennmaradó rész - április 15-ig

Türkizkék víz, fehér homokos part, lenyűgöző hegyvonulatok,

egy darab trópus Európa szívében… - ez mind Albánia! Igazi fel nem fedezett gyöngyszem,

Európa talán legismeretlenebb országa, ahová, ha egyszer ellátogatunk, mindig vissza szeretnénk jutni!

Gyere velünk legújabb utazásunkra, egy nem mindennapi országba!

Változatos programot állítottunk össze nektek egy kis görögországi és makedón kalandozással,

amiben marad hely bőven a pihenésnek és strandolásnak is.

 

Program:

1. nap:

Utazás Görögország felé

2019. Június 15-én este 20:00-kor indulunk Budapestről, a Hősök teréről "Málnával" a busszal. :)

Pest után csatlakozhattok még a csapathoz Kecskeméten és Szegeden is. Az éjszaka utazással telik, és csak rövid pihenőkre állunk meg. Célszerű magunkkal hozni egy nyakpárnát, kisebb takarót, hogy minél kényelmesebb legyen.  Utunk során áthaladunk Szerbián, Makedónián és Görögországon. Kártyás típusú, érvényes személyi igazolvánnyal tudtok utazni, de természetesen az útlevél is jó.

         

2. nap:

Thesszaloniki – Égei-tenger – szállásfoglalás 3 csillagos hotelben – korzózás

Délelőtti órákban mikor már érezzük a trópusian fülledt meleg levegőt, tudhatjuk, hogy ez már bizony Görögország. Útközben welcome drinkként ouzot kínálunk majd, hogy kicsit ráhangolódjunk a lazításra, ami az elkövetkezendő napokban vár ránk. Közben haladunk egészen az első megállónkig Thesszaloniki-ig, ahol első napunkat töltjük. 1.1 millió lakosával Görögország második legnagyobb városa, a főváros Athén után. Kelet és Nyugat találkozásánál fekve mindig is a kultúrák csomópontja volt. Tükrözi a mediterrán városok életmódját, ritmusát, kiváló éttermekkel, múzeumokkal, hosszú tengerparti sétányával, színes éjszakai életével.

Görög idő szerint a délutáni órákban érkezünk meg 3 csillagos belvárosi, görög hangulatú szállásunkra, mely tranzitszállásként szolgál Albánia felé. Szobakiosztás után, és miután nyújtóztunk egy nagyot, nekiláthatunk felfedezni a várost, mely annyira sok és változatos programot kínál, hogy unatkozni biztosan nem fogunk. Az egész nap szabadprogram keretében zajlik.

Thesszaloniki olyan, mint egy nagy szabadtéri múzeum. A legfontosabb látnivalókat gyalogosan is könnyedén elérjük. A szállástól alig 800 m-re, 10-15 perces sétával eljutunk a tengerparti fősétányhoz, ahol megcsodálhatóak az Égei-tenger kisebb-nagyobb tengerjáró hajói, az Olümposz is gyönyörűen látszik, no és nem utolsó sorban a pálmafák. A kikötőtől egy 5 km hosszú, széles tengerparti sétány vezet a városba, érdemes arra is sétálni egyet. A sétány mellett álló Fehér Torony is kihagyhatatlan látnivaló, egyértelműen a város egyik leghíresebb jelképe.

Késő délután, kora este érdemes lesz kiülni az Arisztotelész térre, ahol a helyiek szoktak összegyűlni és csoportokban álldogálva vagy a kávézók teraszán egy frappé mellett megbeszélik a világ „nagy” dolgait. :) Tegyünk mi is így, üljünk le, fogyasszunk el itt egy jó gyrost vagy görögsalit vacsorára, egy Mythos kíséretében. Tegyük tiszteletünket a világhírű ókori filozófus, a modern európai tudomány atyja, Arisztotelész bronzszobra előtt, dörzsöljük meg nagylábujját, hogy mi is bölcsek legyünk. Maga a tér nagyon hangulatos este, lényegében sétáló utcák találkozási pontja, tele utcai zenészekkel, szuveníresekkel, bárokkal, itt állomásoznak a lovas kocsik is, melyekkel akár körbe lehet járni a várost is.

3. nap:

Irány Albánia! Utazás Sarandára – szállásfoglalás - szabadprogram

Egy kényelmes ágyban töltött éjszaka után, kipihenten, a hotel gazdag reggelijét elfogyasztva útnak indulunk az Albán Riviérára - Sarandára, ahol 7 éjszakát fogunk majd eltölteni.

Utunk során átszeljük Görögországot kelet-nyugati irányban, csodás kilátásban lesz részünk. Láthatjuk az Istenek hegyét, az Olümposzt, áthaladunk a thesszáliai és a kevésbé ismert epiruszi tartományokon és megcsodálhatjuk az ország legmagasabb csúcsait a Pindosz-hegységben, majd a görög-albán határt átlépve Sarandára igyekszünk.

Akár a hegyekbe, akár a tengerbe szerelmes, Albánia tárt szívvel vár Minket. Saranda Albánia egyik legszebb tengerparti üdülőhelye. Nevét 40 mártírról kapta (görögül a saranda negyvenet jelent - eredeti neve Agioi Saranta = Szent negyven). Nem vár az ember egy ilyen várost Albániában, olyan, mint a Francia riviéra,  hosszú tengerparti sétány pálmafákkal és nyüzsgő bárokkal, éttermekkel. A domboldalra legyezőszerűen felkapaszkodó házikók, apró csónakok sokasága a kék tengeren, 280 napsütéses nap az évben - idilli helyszín strandoláshoz és a teljes kikapcsolódáshoz. Tengerpartja inkább apróköves-kavicsos.

Délutáni órákban érkezünk meg 3 csillagos tengerparti szállásunkra, ahol szobafoglalás-kipakolás után szabad a program.

4. nap:

Szabadprogram - Mártózás a Jón-tenger hűsítő vizében!

Reggeli után egész napunkat lazulással, fürdéssel tölthetjük a  tengerparton. Saranda az Albán Riviéria legdélibb csücskében helyezkedik el, így a legjobb időjárásnak örvend. Nincs más dolgunk, minthogy élvezzük az agave bokrok mögött megbújó csodavilágot. Pihenjünk, töltődjünk fel a napsütésben. Ha már úgy érezzük eleget barnultunk és elkészítettük a kellő mennyiségű fotót is, akkor délután felfedezhetjük a környéket. Minden kanyar után található egy útszéli kis fogadó, amely frissen pörkölt kávéval, hideg üdítővel várja a betérőket. Az emberek kedvesek, barátságosak és bár nem mindenhol beszélik az angolt a nemzetközi mutogatás mindenre megoldás. :)

Mindenképp kóstoljuk meg az albánok nemzeti italát a Raki-t, amely lényegében szőlőből párolt pálinkát jelent. És a helyi jellegzetességek közül például vacsorára a Fërgese-t, mely egy lecsószerű egytálétel. Ha ízlett a Raki, ne hagyjuk ki megkóstolni az albán borokat, hisz esténkbe belefér akár egy szolid tivornya is, mivel másnap sem lesz túl megerőltető a program. :)

5. nap:

Fakultatív program keretében: fürdés a Ksamil-szigeteknél – Butrint óváros

A két legizgalmasabb látnivaló a közelben Ksamil lenyűgöző, fehérhomokos strandja – igazi trópus Európa szívében, valamint Butrint romvárosa, mely 1992 óta az UNESCO Világörökség listáján szerepel. Albánia egyik legfőbb látványossága. 

Reggeli után egy rövidke buszútra indulunk, hogy minél előbb élvezhessük a kristálytiszta tengervíz hullámait. Ksamil meglepő kis gyöngyszem Albánia déli részén, itt található az a fehér homokos partszakasz, amelyet az ’albán Bora Borának’ is neveznek. A homok vakítóan fehér, a víz türkizkék. Itt nincs más dolgunk, mint feküdni a parton, élvezni a remek éttermek, szórakozóhelyek sokaságát és megmártózni a frissítő habokban, elkészíteni tökéletes nyaralási fényképeiteket.

Több kicsi sziget fekszik a partjainál. A szigetekre nem vezet híd, úszva vagy csónakkal közelíthetőek csak meg. Ha felejthetetlen élményre vágyunk, akkor béreljünk egy motorcsónakot és csónakázzunk be a kis lakatlan szigetek közé. Alig pár kilométerre látható Korfu szigete, az onnan érkező és oda tartó hajókat is többször látni naponta. Egészen a késő délutánig fogunk fürdeni.

A nap másik állomásunk késő délután, esti órákban Butrint romvárosának felderítése, mely Albánia egyik legjelentősebb történelmi épületegyüttese. Ide fürdés után érdemes érkezünk egy levezető sétára, amikor a forróság kissé alábbhagy. A nagy kiterjedésű Burint-tó partján fekvő települést görögök és rómaiak is lakták. Romépületei az elmúlt kétezer év valamennyi korszakát megidézik. Hellenisztikus, római, bizánci, velencei és török emlékek keveréke, ezért is olyan különleges. Még a mai napig is folyik a feltárás.

Butrint várában múzeum is található, ahol a feltárások során előkerült pénzérmék, használati eszközök, ókori bölcselkedők szobrai is kiállításra kerültek. Ha tehetjük, kóstoljuk meg a kagylót egy helyi vendéglátónál, melyet a brakkvizes (keveredik a tengervíz az édesvízzel) Butrint-tóban tenyésztenek.

Program ára: 25 Euro, helyszínen fizetendő, mely tartalmazza az útiköltéséget, programot, magyar nyelvű csoportvezetőt, Butrint városába a belépőjegyet, szervezési költséget

6. nap:

Fakultatív program keretében: A romantikus Parga - Görögország

Miután megreggeliztünk és ittunk egy jó kávét, útnak indulunk a Jón-tenger partján fekvő Pargára, Görögország egyik legszebb, sokak véleménye szerint legvonzóbb településére, ahol történelmi és természeti látnivalókban is bővelkedni fogunk.  Albániából átutazunk Görögországba és utunkat elbűvölő, olíva- narancs és citrom ligetek kísérik. Ez a kis aprócska görög város mindent megad, amire szükségünk lehet. Kanyargó kis utcák, hangulatos lépcsők és sikátorok, szorosan egymás mellé épített pici házak, vörös tetőcserepek és színes ablakok és a görögös vendégszeretet jellemzik. A város teraszosan épült az öböl fölé emelkedő hegyekre. Az óvárosból gyönyörű kilátás nyílik a Jón-tengerre és a környező szigetekre. Buszunkból kiszállva irány a tenger!

De ki tudna ellenállni annak a tiszta és érintetlen tengerpartnak, ahol szikrázó napsütés és kellemesen meleg van?  Kezdjük a standolást a városi strandon és barnuljunk és felejtsük el a hétköznapok gondjait, adjuk át magunkat a csodás környezetnek és az egyedülálló hangulatnak, ami a környéken uralkodik. Előttünk a kék tenger, alattunk a fehér homok, a tavernák nyitva állnak, és csak arra várnak, hogy a mi kérésünket teljesíthessék. Igyunk egy hűsítő frappét és frissen facsart narancs juicet Parga egyik hagyományos bárjában, a helyiek vendégszeretete csak úgy sugárzik.

Parga városának egyik legjellegzetesebb látványát a szemközt emelkedő kis Panagia sziget adja. A sziget a város egyik ékessége, melyen egy kis templom is díszeleg, Görögország egyik legtöbbet fotózott szigete egy kb. 250 méter hosszú földdarab, szélessége 10 és 50 méter között váltakozik. Két szélén sziklás dombok magasodnak, rajtuk fenyvesek zöldellnek télen-nyáron. A Szűz Máriáról elnevezett templom aprócska kertjében egy kis harangtorony is található. Pargából Panagiára kis hajókkal is el lehet eljutni, amelyek a látogatókat néhány Euróért átviszik a szigetre.

Kishajókkal nem csak ide, hanem Epirus tartomány egyik legszebb strandjára, a Parga mellett 4 km-re található Lichnos beachre is át lehet jutni. A strand teljesen kiépített partszakasz, napernyőkkel és napágyakkal gazdagon ellátva, érdemes kipróbálni ezt is. Innen vízibiciklivel vagy kis csónakkal  Aphrodite barlangját is meglátogathatjuk, ahol a mitológia szépséges istennője fürdött. :)  Kell ennél több? :)

Program ára: 25 Euro, helyszínen fizetendő, mely tartalmazza az útiköltséget, magyar nyelvű csoportvezetést, szervezési költséget

7. nap:

Szabadprogram - Fürdés – napozás – relax!

Biztosak vagyunk benne, hogy még nem kellően barna a csapat. Úgyhogy reggeli után irány a strand! :)

Estefelé pedig foglaljuk el helyünket egy kellemes asztalnál, vacsorázunk egy szimpatikus étteremben, ahonnan ráláthatunk a naplementére. Később belevethetjük magunkat Saranda éjszakai életébe is, küldjünk le pár jégbehűtött Korҫa sört, amire szükség is lesz, hisz a sötétség leszálltával sem számottevő a lehűlés.
A legjobb, amit ebben a hőségben tehetünk, ha mi is bekapcsolódunk az albánok éjszakai életébe, korzózásba.

8. nap:

Fakultatív program keretében: Kalandozás az Albán hegyek között - Jala Beach

Reggeli után indulhat a Beach-túra :) Albánia egyik csodás strandjára utazunk ma. Mindenki csomagolja be a bikinijét, fürdőgatyóját, egy nagy törölközőt, innivalót, fényképezőt és útnak is indulhatunk, hogy felfedezzünk egy újabb lenyűgöző strandot és az albán vidéket.

Sarandától északra kb 70 km-re, nem messze találhatóak egymástól a legszebb albán tengerpartok. Az út távolságban nem hosszú, viszont igazi hegyi, szerpentines panoráma úton fogunk eljutni 1000-2000 m-es magasságokban a tengerpartig. Utunk során betekintést nyerünk az igazi albán világban, a bunkerek, albán szamarak, pásztorok és kis falvak világába, közben érdekes történeteket hallgatva. Látványuk olyan mintha egy képeslapot néznénk. A hegyről leereszkedve elénk tárul a védett öbölben a kristálytiszta víz és part. Ez lesz a mai programunk.

Szabadprogram keretében élvezhetjük ma ki a tenger nyugalmát, belemerülve a víz lenyűgöző árnyalataiba és a pálmafák hűs árnyékába. Kis hajókkal átjuthatunk vadromantikus partokra, és környező barlangokba.

Program ára: 25 Euro, helyszínen fizetendő, mely tartalmazza az útiköltséget, magyar nyelvű csoportvezetést, szervezési költséget

9. nap: 

Szabadprogram – fürdés - lazulás

Ismét egy szabadnapunk lesz ma, így mindenki saját igénye szerint töltheti el például az egész napot fürdőzéssel Sarandán a közös reggeli után. :)

Akinek pedig kedve van szabadon ellátogathat Saranda kikötőjéből komppal Korfu szigetére, mely a görög területeken helyezkedik el. Sarandától kb. 1 órás kompútra fekszik a sziget központja. A romantikus Korfu város a macskaköves, szűk utcácskákkal, velencei- és francia épületeivel középkori elegáns hangulatot áraszt. A város nem rendelkezik tipikus strandterülettel, de hatalmas zöld parkokkal van ellátva, ideális hely megismeri a helyieket, szokásaikat, sétálni és lazulni. 

10. nap:

Ohridi-tó (Tropicana Beach) – 4 csillagos hotel – Macedónia

Szokásos reggelink után, útnak indulunk Macedóniába. Bepakoljuk a csomagokat a buszba, hisz a mai éjszakát már az Ohridi-tó mellett töltjük. Utunk során ismerkedünk Makedónia szépséges hegyvidéki területeivel és a délutáni órákban érkezünk meg a csodás 4 csillagos szállásunkra, mely közvetlen a tó partján fekszik, a Tropicana beachen.

A hárommillió éves Ohridi-tó Európa egyik legősibb és legmélyebb tava. Macedónia és Albánia határvidékén fekszik. Átlagos mélysége 155 méter, hihetetlen, de helyenként azonban a 288 m mélységet is eléri. Az itt élő fajok mintegy fele, endemikus, csupán itt található meg a Földön, a rendkívül sajátos ökoszisztémája miatt. Ennek köszönhetően 1979-ben felkerült az Unesco világörökségi listájára. Vize átlátszóan tiszta és kellemes hőmérsékletű, homokos strandja vonzza a napozni vágyókat. Annyira tökéletes a tengerparti hangulata, a kristálytiszta víz, az égig érő hegyek, hogy meg is feledkezünk róla, hogy egy tó mellett nyaralunk. Mindenképp érdemes lesz, ha már megörökítettük pár fotóval a helyet, csak ledőlni és gyönyörködni a látványba.

Élvezzük ki a nyáreste forró hangulatát és üljünk be valahová, akár közvetlenül a tó partján vacsorázni, kóstoljuk meg a helyi finomságokat! A macedón konyhában keveredik a török, a görög és a délszláv ízvilág. Ne hagyjuk buli nélkül az utolsó esténket!

11. nap:

Utazás haza

Reggelizünk, majd megkezdjük haza utunkat. Egész napunk utazással telik, csodás tájakon fogunk keresztül utazni.

Forgalom és a határ függvényében Budapestre a várható érkezés az éjszakai, hajnali órákban lesz.

 

 

Hasznos információk, tudnivalók

 

Fizetési feltételek:

 1. részlet:  30.000 Ft/fő előleg - foglalást követő 15 napon belül
 2. részlet:  április 15-ig. 

Ha egyszerűbb, egyben is befizetheted a teljes összeget a jelentkezéskor.

 

Az ár tartalmazza:

 • 1 éjszakát Thesszalonikiben 3 csillagos hotelben
 • 8 nap/ 7 éjre Sarandán 3 csillagos hotelben
 • 1 éjszakát az Ohridi-tónál Macedóniában 4 csillagos hotelben
 • oda-vissza útiköltséget turista autóbusszal (kb. 3250 km)
 • szervezési költséget
 • magyar nyelvű csoportvezetést 11 napra
 • áfát

Helyszínen fizetendő:

 • 95 Euro/fő (mely kb 30 800 Ft) - Tartalmazza az idegenforgalmi adót 9 éjszakára, 9 reggelit a hotelekben, légkondi használatot, parkolási költségeket

 

Fakultatív program lehetőségek (helyszínen fizetendőek, kérjük az előzetes bejelentkezés e-mailben):

 • Ksamil-szigetek – Butrint óváros: 25 Euro/fő - kb 8000 Ft
 • A romantikus Parga  - Görögország: 25 Euro/fő - 8000 Ft
 • Kalandozás az Albán helyek közöt - Jala Beach: 25 Euro/fő - kb 8000 Ft

Gyerekkedvezmény 12 éves korig: 5000 Ft

 

Biztosítás:

Biztosítás külön köthető nálunk, pontos születési dátum megadásával.

 • EUB - Tengerparti biztosítás - kb. 560 Ft/nap (gyerekeknek fél áron)
 • Vagy az alábbi linken tudtok biztosítást kötni és bankkártyával fizetni: www.laspalmeraskft.com/utasbiztositas/

 

Szállások:

 • Thesszalonikiben (1 éjszaka): modern, görög stílusú 3 csillagos hotel a belváros központjában található, mindössze pár perc sétával elérhető az Arisztotelész tér és a kikötő is. A szálláshelyen ingyenes a szélessávú Wi-Fi a szálloda teljes területén. Mindegyik szobája városra néző erkéllyel, fürdőszobával, hajszárítóval, légkondicionálóval, síkképernyős TV-vel és mini hűtőszekrénnyel rendelkezik. Bárjában felfrissülhetünk, ihatunk egy koktélt. Elhelyezés két- és háromágyas szobákban.
 • Sarandán (7 éjszaka): 3 csillagos modern hotel 50 méterre a tengerparttól helyezkedik el, két részlegből áll. A szálloda minden szobája kénylemes ággal, erkéllyel és légkondival van felszerelve. Ingyenes Wifi elérhetőség van. Elhelyezés két- és háromágyas szobákban. A hotelből egy kis úton lehet lemenni a legközelebb lévő strandra pár perc alatt vagy lehet választani a többi sarandai strand közül is. A szobákból a kilátás lehet a tengerre, hegyre, lehet részleges kilátás vagy a szoba nézhet a hotel mögé is.

Aki fixen szeretne tengerre néző kilátást igényelni, az felár ellenében megteheti 15. 000 Ft /egység/turnus áron. A tengerre néző kilátás esetén a hotel szobákhoz tartozó erkélyekről vagy a szobából láthatjátok a tengert. A tengerre néző egységek elhelyezkednek a hotel tenger felé eső részen. A helyek korlátozott számban érhetőek el! Kérjük előzetes foglalását!

 • Macedóniában (1 éjszaka): 4 csillagos hotelben, közvetlenül az Ohridi-tó partján, a Tropicana Beach-en, a Sv. Stefan üdülőközpontban található. A szálloda saját stranddal, nagy medencével, ingyenes Wi-Fi hozzáféréssel várja vendégeit. Minden szobája síkképernyős kábel-TV-vel, légkondival rendelkezik. Az étteremben és a bárban macedón specialitásokat, nemzetközi ételeket és italok széles választékát kínálják. Elhelyezés két- és háromágyas szobákban.

 

Feláras szobáink elfogytak, viszont társítási lehetőséget még tudunk biztosítani egyedül utazóknak. :)
 

Úti okmány: utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Védőoltás: nem szükséges

Felszerelés: Utazáshoz nyakpárna, kisebb takaró. A nyári időszakban a meleg és az UV sugárzás miatt is ajánlott a magas SPF számú naptej használata a városi sétáknál, a kalap, a szellős és kényelmes nyári ruházat, illetve egy kényelmes nyitott nyári lábbeli. A fürdős programokra fürdőruhát és egy plusz törölközőt érdemes pakolni és egy fürdős papucsot, cipőt. Egy kisméretű hátizsákra is szükség lesz a napi fakultatív programokhoz. Fényképezőgép vagy telefon mindenképp legyen nálunk.

Időjárás: Albánia és Görögország éghajlata is mediterrán jellegű: forró, száraz nyár és enyhe, csapadékos tél jellemzi. Májustól megérkezik a forróság és a tenger vize is felmelegszik, amely egészen októberig alkalmas a fürdőzésre. Utazásunk időpontja általában tipikus száraz meleg, nyári időszak.  A hőmérséklet nap­köz­ben elérheti a 32-34°C-ot, míg reggelente 20-22 °C vár­ha­tó. Tartós esőzések nem jellemzőek, de rövid záporok előfordulhatnak.

Tengerpart: Az Albán Riviéra strandjai többnyire aprókavicsosak, de fakultatív programok keretében aranyhomokos strandra is lesz kirándulás, például Ksamil-szigetek.

Valuta:        Görögországban a hivatalos pénznem az Euró.

Albániában: Hivatalos fizetőeszköz az albán lek, de a legtöbb helyen fizethetünk Euróval is, így ezt érdemes hozni.. Itthon kevés helyén váltják az alábn leket. Sarandán több pénzváltó is megtalálható.
1 albán lek (ALL) kb 2.6 HUF, 130 lek kb 1 Euro

Bankkártyát korlátozottan fogadják el, kevésbé lehet használni, de bank automatát minden bankfiók mellett találunk. Tanácsos azonban arra készülni, hogy a legtöbb helyen készpénzzel tudunk csak fizetni.

Makedóniában a hivatalos pénznem a makedón dénár. Ezt is kevés helyen váltják itthon, de a legtöbb helyen elfogadják az Eurot.

Étkezés, ivóvíz:

Minden szállásunk reggelis ellátással lett foglalva, így arra nem lesz gondunk. A többi étkezést viszont mindenki önállóan oldja meg. Ez azt jelenti, hogy a programok vagy szabadidő alatt biztosítunk elegendő időt arra, hogy bevásároljunk egy-egy élelmiszerüzletben vagy étkezzünk éttermekben, vendéglőkben.

Csoportvezetőnk aktuálisan tájékoztatni fog majd a helyszínen mit hol érdemes venni/enni.

A  palackos víz fogyasztása ajánlott mindenhol!

 

A programot szerzői jogok védik! 

 

Maradt kérdése? Keressen minket    e-mailben: laspalmerastravel@gmail.com

telefonon: 06 70/ 701 0900