Előjelentkezés a 2025-ös programra

 Ismeretlen tájakon, dombokon, hegyeken - Vadlovak nyomában – utazás a múltba

(Bosznia-Hercegovina)

2025-ös dátum még nincs kiírva   7 nap/ 6 éj

Alapár: 86 990 Ft/fő

Fizetési feltételek (egyben vagy két részletben): I. részlet: 35 000 Ft/fő  - foglalást követő 8 napon belül

 

  Mit tartalmaz az alapár?

- 6 éjszaka szállást egyszerű hegyi vendégházakban a Prenj hegységben

- Return buszjegyet Boszniába

- Szervezési díjat

- Áfát

- 2024-es vagyoni biztosítékot minden utasra

 

  

Célországunk Bosznia-Hercegovina lesz, mely számos természeti szépségével, kultúrájával vonzza az idelátogatókat.

A 92-95-ös háború után a turizmusnak nem sok nyoma maradt Boszniában és irodánk elsőként fedezte fel ezt a csodás országot újra, és vettünk részt a turizmus újjáélesztésében Magyarországról, amikor még mindenki félve kérdezte, hogy mégis milyen látnivaló van ott. 11 éve szervezzük a Kalandutazás Boszniába raftingos programunkat és most kinti barátaink lévén sikerült egy olyan új utat összeállítani, ahová eddig nem lehetett eljutni szervezett formában.  Igyekszünk megmutatni azokat a civilizációtól elzárt érdekes helyeket, mint pl Lukomir Európa egyik legelszigeteltebb városa, a vadlovak hazája és varázslatos fennsíkok, hegységek.

 

Ha kedveled a világ rejtett kincseit, és benned van a kalandvágy, akkor tarts velünk! :)

 

 

Részletes program:

 

1-2. nap: Utazás Boszniába – Szarajevo– szállás elfoglalás

 

Indulunk éjszaka Budapestről, Üllői út 110.- OMV Benzinkút elől (Népliget oldalában) - 1:00-kor egy szuper csapattal és "Málnával" a busszal. :)

Ha egyben a csapat, akkor utazunk az egzotikus és misztikus Bosznia felé rövid pihenőkkel. Bosznia-Hercegovina nem EU-s tagállam, harmadik ország, tehát több határellenőrzésre is számítani kell. Kártyás típusú, érvényes személyi igazolvánnyal tudtok utazni, de természetesen az útlevél is jó. :) A hajnali órákban belépünk célországunkba, Bosznia-Hercegovinába, mely számos természeti szépségével, ősi kultúrájával és vonzza az idelátogatókat.
 

Útközben, szállásunk felé tartva megállunk megpihenni, kávézni, ebédelni a fővárosban, Szarajevoban, ahová délelőtt tájban érkezünk. Szarajevo egy igazi Varázsvilág, a különböző kultúrák találkozási helye. A város legérdekesebb része a Bascarsija, azaz a török városrész a bazár, kézművesek utcái, számtalan keleties üzlet, apró kávézók és éttermek jellemeznek. Úgy érzehetjük magunkat, mintha Aladin csodalámpák és repülőszőnyegekben bővelkedő világába csöppentünk volna. Lehetőség lesz kipróbálni a helyi specialitásokat és megebédelni, valamint a legkülönlegesebb szuvenírok közül válogathattok a bazárban, és mindent nagyon kedvező áron. :) A pihenő után folytatjuk az utunk a szállásaink felé.

Szarajevótól búcsúzva szállásunk felé indulunk még délebbi vidékekre, majd az utolsó várost elhagyva, felkanyarodunk a Prenj hegységben. Elhagyjuk a civilizációt és a panoráma utunkon felfelé haladva, igazi bosnyák autentikus hangulatban elérjük raftingos szállásainkat, mely egy látványos gleccser tó, a Boracko-tó környékén fekszik. A csapat szállásra kettő egyszerű, raftingos, hangulatos, családi üzemeltetésű villa lesz, ahol megtapasztalhatjuk a helyi vendégszeretet is.

Szobatípusok: 2,3,4 ágyas, valamint nagy légterű, szeparált családi szobáink vannak. Kérjük, hogy aki 2 ágyas szobákba szeretne lenni, mielőbb jelentkezzen. A szobákat a társaságok, párok méretét figyelembe véve a szállás osztja be. Vannak erkélyes és nem erkélyes szobák is.

A szobák egyszerű berendezéssel rendelkeznek: ágy, ágynemű, elektromosság, privát tusolós fürdőszoba. Van törölköző és wc papír is, de egy strandos törölközőt még érdemes hozni. A villák 2 és 3 szintesek, lift nincs. A szállásokat csodás természeti környezet veszi körül és hangulatos közösségi, buli térrel rendelkeznek. Wifi van a közösségi terekben. Az egyik szállásunkon van egy panoráma medence, a másik pedig a tó partján fekszik, mindkettőt korlátlanul lehet használni.

Szobakiosztás után, a nap hátralevő részét pihenéssel tölthetjük a csodás környezetben. :)

A tó partján este válogathatunk a helyi kis éttermek kínálata közül.


 

3. nap: Lukomir az elszigetelt falu, Prenj-hegység

Közös reggeli után célbavesszük Európa civilizációtól érintetlen területeit.

Kisebb mikrobuszokba szállva elindulunk Bosznia legmagasabban fekvő települése és Európa 
legelszigeteltebb faluja felé. Gyönyörű hegyi utakon fogunk haladni a Bjelasnica-hegységben, 
magas sziklafalakkal szegélyezve.

Lukomir 1500 m-es tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, elszigetelt módon és Bosznia történelmi, kulturális és építészeti örökségéhez tartozik. A faluban több száz éves cseresznyefából épült és palával borított hagyományos házakat fogunk megnézni és a helyiek többsége mai a hagyományos népviseletet visel és nomád életmódod folytat. A falu, maga a béke szimbóluma, a téli időszakban megközelíthetetlen. Az élet a faluban az évszaktól függ, amiről a program alatt sok érdekes történetet hallhattok.

Megismerjük egy letűnt kor és kultúra, a Bogumilok történelmi emlékét, a steccikket, valamint a helyik szokásait, kultúráját, történetét és egy tradicionális ebédet is elfogyasztunk és napközben egy két rakiát is megiszunk. :)

A hegyek között pihenünk, relaxálunk, tehetünk egy túrát, akinek kedve van egy fotó ponthoz, ahol megtekinthetjük a veszélyes Rakitnica Kanyont.

Egy kis szuvenír vásárlás és a természet szépségével való feltöltődés után visszaindulunk a szállásunkra.

Program ára: 40 Euro – helyszínen fizetendő, mely tartalmazza az útiköltséget, ebédet, csoportvezetést

Videot köszönjük: Dženad Džino

 

4. nap: Vadlovak nyomában - off road szafari - Cincar-hegy

Reggeli után elsőként nagy buszunkkal indulunk útnak, majd a túránk egy bosnyák városból indul, ahonnan off road járművekkel a Cincar-hegy tövébe megyünk. Utunk izgalmas lesz, átvágunk sziklákon, hegyeken és a célünk a hegy alján a „Kruzi” hatalmas fennsíkja. Az út során során élvezni fogja az érintetlen és békés természetet. Szemed elveszik az előtted álló végtelen kiterjedésben, és egy pillanatra azt fogod gondolni, hogy egy másik bolygón vagy. :)

A kirándulás egyik állomása a csodálatos "Drulj" kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Glamočko mezőre. Ezen a helyen készülnek híres "ugrásos" fotóink. 
Ez a hely lehetőséget kínál a Cincar, Kujač, Golija, Dinara, Kamešnica, Biokovo, Tušnica és Livanjsko hegyek megtekintésére.
Az első 100 fotó után újabb tereptúrára indulunk és vadlovak után kutatunk. :) Az izgalmas keresés több ideig is eltarthat, a vadlovak helyzetétől és az időjárási viszonyoktól függően. 
Eddig még nem fordult elő, hogy ne találtunk volna lovakat a kiránduláson. Miután megtaláltuk a vadlovakat, megfigyeljük életüket, szokásaikat, 
óvatosan kontaktusba lépünk velük és fényképeket készítünk. Hatalmas élmény a vadon élő lovakkal kapcsolatot létesíteni. 

A kalandok közepette megéhezünk és pikniket fogunk tartani a fennsíkon. A piknik olyan helyi termékeket tartalmaz, mint: házi péksütemények (zsemle, kenyér), 
Livno sajt, szűzpecsenye, sonka, kolbász, mézsör, 
Bistrica forrásvíz, természetes gyümölcslevek stb.

Késő délután visszatérünk a városba és megnézzük a hely gyönyörű forrását is. 

Technikai infok: A programra szükséges hozni vizet, réteges öltözéket, mert a hegyekben hideg lehet, kényelmes túra vagy sport cipőt, egy törölközőt vagy kis plédet, hogy a fennsíkon le tudjunk telepedni. A lovaknak lehet hozni cukrot, almát pl, de saját felelősségre történik a vadlovak etetése és saját felelősségre történik a kontaktus a lovakkal.

Program ára: 70 Euro – helyszínen fizetendő, mely tartalmazza az útiköltséget a kezdőpontig, vadló szafarit, off road járműveket, programot, ebédet, csoportvezetést

 

5. nap: Túra a Visocica hegyre

Kényelmesen megreggelizve a mai napunkat a természetben töltjük és felfedezzük a szállásunkhoz közeli Visocica hegy varázsát.

A Visočica Bosznia-Hercegovina középső részén helyezkedik el, és 2000 méter magasságokba tör. A Visocica-hegy természetes határ Bosznia-Hercegovina között. A hegyet a Ljuta, a Rakitnica és a Neretva folyók veszik körül. Maga a hegy a Dinári-Alpok része, nevét a bosnyák Visočica - magas szóról kapta.

Visočica vonzó célpont a túrázók számára gyönyörű panorámájával. A hegység vad és romantikus – tele hegyes csúcsokkal, köztük szűk völgyekkel. A Visocica csúcsairól gyönyörű kilátás nyílik az őt körülvevő hegyekre, vízálló palarétegek teszik gazdaggá a hegyet forrásokban. Alapvetően két fő párhuzamos gerincből áll. Visočica északi oldalát 1300-1400 méteres talajszint feletti hegyi gyepek alkotják, déli alsó részét pedig erdei fák benőtték.

Programunk során mikrobuszokkal utazunk a kezdőpontokig, majd megkezdjük a túránkat helyi vezetőnkkel. 2 hegycsúcsot fogunk elérni, a Biva és Vito csúcsot. A program étel csomagot is tartalmaz, melyet elfogyasztunk túra közben. :)

Túra adatok: könnyű/közepes

Túra hossza összesen: kb 7 km

Időtartam: kb 3,5 óra

Szükséges felszerelés: stabil sport vagy túracipő, réteges öltözék, víz, csoki/gyümölcscukor, hátizsák

Program ára: 30 Euro – helyszínen fizetendő, mely tartalmazza az útiköltséget a kezdőpontig és vissza, ebéd csomagot, túravezetőt

 

6. nap: Blagaj - Buna folyó forrása – Mostar

Reggeli után útnak indulunk a Neretva kanyonon keresztül egy régi bosnyák településre, Blagajban.

A település legfontosabb látnivalója pedig maga a Buna folyó  és forrása fölé épített derviskolostor, amelyet 2012-ben újítottak fel és eredeti szépségében fogadja a látogatókat. Mi is meglátogatjuk a kolostort, kívülről és belülről is megnézzük és megtudjuk, hogy kik is azok a dervisek.

A Buna folyó forrása Európa egyik legbővízűbb karsztforrása, amelynek 8-10 fokos vize a legmelegebb napokon is felfrissít. A derviskolostor fölött magasodó sziklafal alján található barlangból előtörő víz percenként 43-45 ezer liter vizet ad! A hűs forrás vize kristálytiszta, iható! Meg is kóstolhatjuk, a kolostornál található lejárónál egy fém ivókanalat is elhelyeztek. A kolostor épületének elhelyezkedése gyönyörű: a kétemeletes épület a folyó fölé épült. A kolostor erkélyéről pedig fantasztikus a kilátás a Buna forrásbarlangjára, az épület fölött magasodó sziklafalra és a folyó kékeszöld vízére. Közvetlenül a zubogó víz partján ihatunk egy kávét, üdítőt és válogathatunk a szuvenírek közül!

(Fontos, hogy a muzulmán vallás előírásai szerint fedetlen vállakkal, lábbal hiányos öltözetben, nem lehet belépni, hölgyeknek kendő javasolt, de a a derviskolostornál is adnak színes kendőket, amikbe be tudunk öltözni :))

Blagaj után tovább állunk Bosznia legismertebb, legelragadóbb, varázslatos városába, Mostarba. Az ország jelképe a szintén Csontváry által megörökített Öreg-híd, mely a Neretva folyó felett 21 m. magasan ível és köti össze az óváros két felét. A gyönyörű, oszmán középkori állapotokat megőrző belváros és az emblematikus látványt nyújtó Öreg Híd az UNESCO Világörökség része. Mostarban számos látnivaló található. A város hangulata egészen különleges és egyedülálló. Törökország legszebb részeit idéző utcák, mecsetek, bazárok és a Neretva hűsítő folyópartjának felfedezése maradandó élményt jelent.

Szabadprogram keretében fel fogjuk fedezni a bazárt és csodás képeket készítünk. Ehetünk egy finomat, élvezhetjük a hangulatot, és számos vásárlási lehetőség közül is válogathatunk, beszerezhetjük az otthonra szánt szuveníreket.

A késő délutáni órákban visszatérünk szállásunkra.


7. nap: Pihenőnap - buli

Közös reggeli után pihenés, relaxálás következik szabadprogram keretében a Boracko tó körül. Késő délután összegyűlünk és ízelítőt kapunk egy bosnyák, autentikus zenekar muzsikájából, közben megismerkedünk a helyi zenével a sevdalinkával és egymással. :) :) Az est folyamán közösen vacsorázunk és bulizunk.

8. nap: Hazaindulás


Nem túl korán felkelve, utolsó reggeli után búcsúzunk szállásunktól és a hazafelé tartunk.

Érkezés határfüggvényében a késő esti órákban Budapestre.


 

Ár tartalmazza (86 990 Ft/fő): 

 • 6 éjszaka szállást egyszerű hegyi vendégházakban a Prenj hegységben
 • Return buszjegyet Boszniába
 • szervezési díjat
 • áfát
 • 2024-es vagyoni biztosítékot minden utasra

Fizetési feltételek (egyben vagy két részletben):

I. részlet: 35 000 Ft/fő  - foglalást követő 8 napon belül

 

Ár nem tartalmazza – helyszínre hozandó: 120 Euro/fő

 • 6 reggelit
 • 7. nap vacsorát a bosnyák est alatt
 • bosnyák zenekart
 • 6 éjre az idegenforgalmi adót
 • programot Blagajba, Mostarban
 • belépőt Blagajban a derviskolostorba
 • parkolási költségeket
 • túravezetést
 • bosnyák turista adót
   

Fakultatív programlehetőségek (helyszínen fizetendőek, de előzetes bejelentkezést kérjük utazás előtt legkésőbb 2 héttel, csak ez esetben tudjuk biztosítani a helyeket):

 • Lukomir program ebéddel: 40 Euro/fő
 • Vadlovak nyomában, off road safari:  70 Euro/fő
 • Visocica hegy túrázás ebéd csomaggal: 30 Euro

Fontos és hasznos tudnivalók:

 

Szükséges felszerelés, amit hozni kell, mert távol leszünk a civilizációtól: 

 • buszra nyakpárna, takaró, vidító ital, oda felé útra szendvics :)
 • esetleg power bank mobil töltésére
 • programokra stabil, kényelmes cipő, sport cipő, réteges öltözék
 • kisméretű hátizsák a túrákhoz
 • esti bulikra kabát/pulcsi, meleg, réteges öltözék, mert a hegyekben lehűlhet a levegő, a magas helységekben hideg lehet még májusban is
 • Deadalon azoknak, akiknek érzékeny a gyomruk a szerpentineken :)
 • egy tartalék, plusz törölköző, esetleg fürdőpapucs
 • jól jöhet egy lenge ruha napozáshoz, esetleg egy úszáshoz fürdőruha, ha az idő engedi
 • zseblámpa az esti kalandozásokhoz
 • hölgyeknek kendő, mert dzsámikba csak így lehet bemenni
 • pl cigi, gyógyszerek, női dolgok, stb

Útiokmány: Boszniába utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Ajánlott korosztály: 10-65 éves korig. Olyanoknak ajánljuk az utazást, akik szeretik a izgalmakat, a jó és vidám társaságot, szeretnének ismerkedni, vagy csak szimplán jól érezni magukat. Az út során lesznek bulik és zene is! :) Normál, jó fizikai kondíció szükséges.

Valuta: Hivatalos fizetőeszköz a bosnyák konvertibilis márka. 1 KM kb. 160 Ft. Itthon nem nagyon váltják a bosnyák márkát, ezért javasolni szoktuk, hogy kis címletű papír Eurosokat hozzanak és ezzel lehet fizetni, majd a helyiek bosnyák márkában adnak vissza.

Kalandutazás fogalma: Az utazás nem megerőltető, de a kalandutazásnak a legtöbb esetben szerves része olyan természet közeli helyszín, ami szinte sok esetben a lakott területektől távoli, ahol nem számíthatunk a megszokott civilizáció jónéhány fontos vívmányára. Szállásainkat úgy választottuk ki, hogy azok természetközeliek legyenek, hangulatosak és illeszkedjenek az utazás vagy a természetben végzett tevékenység stílusához. Ezek a szállások azonban egyszerűbbek, mint a nagyvárosokban szokásos hotelek.

Egészségügyi állapot: Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. Nem kell számítani hosszas gyaloglásra, viszont néhány helyen a talajon kőtörmelékek, szikladarabok lehetnek vagy a törökkori kisvárosokban csúszós térkő. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  A kalandutazás illetve a rafting előképzettséget nem igényel. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését. Biztosítás hiányában, ha baleset van, mindenkinek egyénileg kell intéznie az ellátást saját költségére és felelősségre.

Nálunk köthető pl: Európai Utazási Biztosító; speciális kalandutazós biztosítás kb. 950 Ft/nap, melyet e-mailben a születési dátumok megküldésével igényelhető

Storno (útlemondási biztosítás út előtti baleset vagy betegség esetére): Az útlemondási biztosítást pedig születési dátum alapján pár ezer Ft-nyi költség. Az utazás foglalásakor igényelhető, út előtt már nem. Nagyon hasznos a storno biztosatás az út előtti időszakra, ha valaki nem tud eljönni az utazásra betegség vagy baleset esetén, mert ilyenkor a biztosító, ha igazolt az eset, megtéríti a részvételi díjat arányosan, amikor mi már nem tudjuk. 

Szükséges a szokásos utazós gyógyszereket hozni, mert sok esetben távol leszünk a gyógyszertáraktól: Deadalon, széntabletta - hasproblémákra gyógyszer, láz- és fájdalomcsillapító, sebtapasz, stb.... Akinek a szerpentineken érzékeny a gyomra, nekik mindenképp Deadalon javasolt.

Mobilhálózat: Bosznia nem EU-s ország, így a mobiltelefonálást, internetezést nem ajánljuk, mert nagyon drága, majd a szálláson és a programokon található wifi hálózatot javasoljuk.

Étkezés és ivóvíz:

 • Az utazásunk részvételi költsége tartalmazza minden szállásunkon a reggelit, és a Lukomir programon az ebédet. Az utazás többi része azonban önellátó. Ez azt jelenti, hogy a programok ideje alatt biztosítunk elegendő időt arra, hogy bevásároljunk egy-egy élelmiszerüzletben vagy étkezzünk éttermekben, vendéglőkben.

 • Az éttermek árai alacsonyabbak a magyarországi áraknál. Az éttermeken kívül rengeteg színvonalas pékség és bisztró kínál remek étkezési lehetőségeket. A szállásainkon a bárban jó áron lehet üdítőt, alkoholt, kávét vásárolni.

 • Boszniában egyrészt olcsón tudunk étkezni, másrészt a remek balkáni-török konyhának köszönhetően mindig kitűnő ételek közül válogathatunk, tapasztalatank alapján kedvelték az utasaink, hogy ebédjüket, vacsorájuka egy hangulatos helyen, pl. a Mostari hídnál fogyaszthatták el.

 • A szállásainkon iható a vezetékes ivóvíz.

Időjárás: Utazásunk időpontja általában meleg, de Boszniában a magas hegyek miatt szélsőséges is lehet az időjárás. Amennyiben az időjárás szélsőséges lenne, a túravezetőnek lehetősége van a programon változtatni.

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.


Poggyász:
 
Minden utasunk számára a következő poggyász szállítását biztosítjuk:
 • 1 db nagyméretű bőrönd/táska a csomagtérbe (maximum 15 kg/fő)
 • 1 db kézipoggyász utastérbe maximum 5 kg/fő
 • 1 db válltáska/retikül/laptoptáska, nyakpárna, takaró utastérbe nyugodtan jöhet
A csomagokat és a kézipoggyászokat mérlegeljük az autóbuszok kötlező tengelysúlymérése miatt!  Fejenként egy nagy méretű bőrönd/táska kerülhet a busz csomagterébe, melynek maximális tömege 15 kg lehet. Itt kérjük, kalkuláljátok bele, ha valaki visszafelé több kg, liter szuvenírt, italt szeretne hozni, ez esetben érdemes helyet hagyni a bőröndben. Plusz súlyt csak akkor tudunk elvinni, ha van üres hely a csomagtartóban és belefér a tengelysúly szabályozás szerinti súlyba, 10 Euro/kg díjért.


 

A programot szerzői jogok védik!

 

Az utazást 35 főtől indítjuk!