Európa gyöngyszeme - "Só és Mozart nyomában"

Hallstatt és Salzburg tavasszal

2016. Április 29 - Május 1-ig

19 990 Ft

Program:

Indulás 2016. április 29-én (pénteken) 23:30-kor. Felszállóhely: Budapest – Hősök tere (Műcsarnok oldalában lévő parkoló). További felszállóhelyek: Tatabánya, Győr, Mosonmagyaróvár

Éjszaka utazás, utunk a lélegzetelállító, festői alpesi tájakon vezet, Salzburg tartományba az érkezés a reggeli órákban.

Első állomásunk Salz­kam­mer­gut egyik legfestőibb városkája, az UNESCO Világörökség részét képező Hall­statt­, mely a Hallstatti-tó partján fekszik. Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, mellyel egy kényelmes sétával a legcélszerűbb megismerkedni. Parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. A Hallstatti-tó hírnevét Hallstatt városának köszönheti. Egyrészt a település régi - a hegyek és tópart közé szorított - a XV-XVI. századból származó házai kölcsönöznek a helynek különleges hangulatot, másrészt pedig a vidék régészeti leletei és a világ legrégebbi sóbányája (bányászat már i. e. 1200 óta) tették híressé a környéket.

Akinek van kedve az meglátogathatja a Hallstatt felé magasodó kilátót is és tehet egy kalandos utazást a világ legrégebbi sóbányájába.  Bányavasút indulunk a hegy sós gyomrába, majd eredeti hosszú facsúszdán lehet száguldani egyik tárnából a másikba,  és kristálytiszta földalatti tó partján kereshetjük a sóba zárt vaskori bányászt, hogy végül kalandos időutazáson ismerjük meg a vaskori, bronzkori bányászok életét. A legújabb szenzáció a kilátó közelében egy sziklafal tetején épült SkyWalk, mely több méterre kinyúlik a többszáz méteres mélység fölé, páratlan élményt nyújtva a merészeknek, elképzelhetetlen lidércnyomást okozva a tériszonyosoknak. (belépők lejjebb)

A kilátót és a sóbányát egy modern siklón lehet legkényelmesebben megközelíteni, de természetesen edzettebbek gyalog is felkapaszkodhatnak az ősi túraútvonalon, ahogy a régi bányászok (kb. 1 óra).

Hallstatt után utunk Salzburgba vezet, Mozart szülővárosába. Salzburgot sokan Euró­pa egyik legszebb városának tartják, nem ér­dem­te­le­nül. Nagy hegyek között fekszik a sebes sod­rá­sú Salzach folyó partján, műemlékei pedig pá­rat­la­nok. Az Alpok északi szélén fekvő, varázslatos barokk város, a vár sziluettjével, a dóm és a templomok tornyaival már régóta az UNESCO Világörökségének része, mellyel sétálva lehet megismerkedni a legjobban. Olyan híres, hogy látnivalói a világ legismertebbjei közé tartoznak. A buszból kiszállni a Mirabell-kastélynál fogunk, majd haladhatunk a Salzach folyó partjáig és a városközpontban fog a csapat szétválni. Közben láthatjuk majd az óváros egyik fő látványosságát, a cégérekkel díszített Getreidegasse-t, ahol Salzburg legismertebb fia, Wolfgang Amadeus Mozart is született. A polgárváros középkori hangulata után a sétáló az uradalmi központ kora barokk palotáihoz, templomaihoz és tereire érkezik. Rezidencia, Rupert Székesegyház és Dómtér. A Káptalan tér már a Salzburgi vár alá visz bennünket. Ott van a több mint 1300 éves Szt. Péter Főapátság is, melynek temetője, udvara megtekinthető.  A salzburgi várba is érdemes felmenni, kilátás a magasan a város fölött trónoló vár falairól, bástyáiról leírhatatlanul káprázatos. A várba siklóval is fel lehet jutni.

 

A város gasztronómiája igen sokrétű, mindenki ismeri a Mozart-golyót, melyet itt több változatban is, elképesztő választékban kínálnak az üzletek. Ez egy nagyszerű ajándék Salzburgból! A város legendás, hagyományőrző kávéházaiban a fogalommá vált salzburgi kávé számtalan variációját ismerhetjük meg. Nem utolsósorban, a sörére oly büszke Salzburgban rengeteg hangulatos sörözőben guríthatunk le néhány korsót a kitűnő helyi sörökből.

 

Az élmények után késő délután, estefelé hazafelé vesszük utunkat, érkezés a vasárnap hajnali órákban Budapestre.

 

Ár tartalmazza: buszos utazást, csoportvezetőt, áfát.

Helyi idegenvezetés nem lesz a városokban, viszont a csoportvezető meg fogja mutatni a sétaútvonalat, elmondja a szükséges tudnivalókat, valamint Salzburg várostérképet is ki fog osztani.

Ár nem tartalmazza: A fakultatívan látogatható programokat szabadidő idején

  • Felvonó jegy egyirányú (Hallstatt): kb. 9 Euro (felnőtt), kb. 4,5 Euro (gyerek)
  • Felvonó jegy oda-vissza (Hallstatt): kb. 16 Euro (felnőtt), kb. 8 Euro (gyerek)
  • Sóbánya belépő külön: kb. 22 Euro (felnőtt), kb. 11 Euro (gyerek)
  • Hallstatt felvonójegy (oda-vissza) és sóbánya belépő: kb. 30 Euro (felnőtt), kb. 15 Euro (gyerek)
  • Salzburg vára, felvonó jegy: kb. 11 Euro

Ajánlott felszerelés: Kényelmes, stabil cipő. Réteges öltözék. Aki a sóbányát is meglátogatja, annak szüksége lehet melegebb öltözékre, mert 7 C van ben. Kis hátizsák, amiben napközben a szükséges dolgokat lehet vinni. Szendvicsek, ásványvíz. Buszra takarót és nyakpárnát javaslunk hozni a pihentetőbb utazás érdekében.