Utazás a Föld középpontja felé! 

Irány a sárkányok búvóhelye!

 

1. turnus: 2021. június 5. (szombat) - 8 db hely van még

2. turnus: 2021. június 12. (szombat) - betelt

15 990 Ft/fő

6000 Ft/fő összeggel foglalható

A világon az egyik legmonumentálisabb földalatti látványosságát fogjuk meglátogatni Szlovéniában, ami olyan, mintha egy fantasy regényíró képzeletéből pattant volna elő.

    Ebben a közép-európai gigantikus barlangrendszerben található földalatti kamrák a világon a legnagyobbak közül valóak. A Szlovénia barlangrendszer 46 évig zárva volt .A rendszer földalatti szakasza több, mint 5km  hosszú, 200 méternél mélyebb szakadékokkal és rengeteg vízeséssel, szám szerint 26 darabbal büszkélkedhet. A karsztjelenségek kutatására pedig itt nyílik a világon a legjobb lehetőség. Aki pedig nem szakértő, az is nyugodtan kelljen útra! A barlang mindenki számára tartogat látni- és csodálni valókat.

    A mészkőbarlang hálózat egyik legnagyobb terme, egy hatalmas kanyon, amit az alján hömpölygő folyó alakított ki és formálja mind a mai napig. Letekintve a szakadék mélyére meg is pillanthatjuk a mélyben zúgó folyót. A kanyonon átfolyó nagy mennyiségű víznek köszönhetően számos szemet gyönyörködtető geológiai képződményt, hatalmas cseppköveket és mészkő medencéket tekinthetünk meg. A terem 308 méter hosszú és 146 méter mély, ezzel Európa legnagyobb és a világ egyik legnagyobb földalatti kamrája.

 

A rendkívüli ökoszisztémában alpesi és mediterrán növények nőnek egymás mellett.

A barlang hatalmas tereinek köszönhetően tekintélyes denevér populáció él a sötétség mélyén, valamint található itt számos egyedi biológiai organizmus, valamint egy olyan halfajta, aki soha nem látott még napvilágot.

Ez egyébként teljesen elképzelhető, ha az ember átsétál a szakadék felett a hídon, teljesen olyan hangulata van a helynek, mint ahol a Gyűrűk urában Gandalf harcolt Balroggal, a tűzszellemmel. Az ember óhatatlanul várja, hogy felbukkanjon a mélyből a szörny.

Program, tudnivalók:

Indulás 2:00-kor Budapestről, Üllői út 110. OMV Benzinkút elől (Népliget oldalában) autóbuszunkkal. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel.  Szegedieknek, kecskemétieknek Budapest előtt ingyenes transzfert biztosítunk. Pest után csatlakozhattok még Székesfehérváron, éiófokon, Nagykanizsán. (érdeklődni e-mailben)

Útközben pihenőt tartunk a híres Trojane pihenőhelyen, majd érkezés a szlovéniai barlangrendszerhez szombaton kora délelőtt, 10 óra tájban.

A barlangban kétféle túraútvonal van (lásd lentebb). Mi elsőként a 2-es túrával fogunk kezdeni, melyi vezető nélkül is bejártható az útvonal mentén, mely kb. 2 óra hosszát vesz igénybe egyéni tempó szerint. Majd következik egy kis szusszanás, akár ebéd vagy kávé szünet :). Délután 1 órakor pedig közesen és a helyi geológus vezetésével elindulunk az 1. számú túrára. Ez a túra kizárólag vezetőinkkel látogatható. A barlangász általában angolul beszél és elmondja a biztonsági utasításokat, a hely kialakulását és jellegzetességeit, irodánk csoportvezetője a túrák előtt és közben magyar nyelven fogja ismertetni a tudnivalókat, biztonsági előírásokat, és a barlang kialakulását, érdekességeit az egész csoportnak. Az 1-es számú túra kb. 2,5 fél órát vesz igénybe.

A túra bejárársa után ismét kis szabadprogram következik. Lehetőség van körbesétálni a barlang felszíni dolináját, meglátogatni egy megaslaton lévő kis falut vagy a park területén működő étteremben enni, inni, meglátogatnia a szuvenir shop-ot. :)

Hazaindulás a délutáni órákban.  Hazaérkezés szombat éjszaka.

 

1. túra – Földalatti kanyon (Csoportos időpontot foglalunk, csak vezetővel járható)

Idő: kb 2,5 h

Szintemelkedés: kb. 150 m

2.túra – Kövesd a földalatti folyót (Szabadon járható, reggel 10-től)

Idő: 1 – 1,5 h

Szintemelkedés: kb. 100 m

A barlangrendszer szakemberei fenntartják a jogot a túra időpontok változtatására az időjárás és a földalatti folyó vízállásának függvényében!

 

Ár tartalmazza: teljes utazási költséget turista busszal, magyar nyelvű csoportvezetőt, áfát, szervezési költséget

Ár nem tartalmazza: belépőjegyeket a túrára, melyet a helyszínen fogunk megvásárolni a kasszánál (2021-es januári belépő árak)

- Kombinált felnőtt belépő (1 + 2. túra): 24 Euro/fő

- Kombinált diák (diák igazolvánnyal 26 éves koring) és nyugdíjas (65 év felett) belépő (1 + 2. túra): 18 Euro/fő

- Kombinált gyerek belépő (1 + 2. túra): 12,5 Euro/fő

 
A barlangrendszer kasszája a belépőjegyek árát Euroban, készpénzben fogadja el! Ha időközben bármilyen árváltozás következik be a belépő árban, azonnal jelzünk.
 
Fizetési feltételek: az utazás 6000 Ft/fő összeggel foglalható, maradék összeg út előtt utalással fizethető.  Utas oldali lemondás esetén az 6000 Ft/fő összeg nem jár vissza.
Ha az utazás időpontjában a járványügyi helyzet esetlegesen az utazás időpontjában nem tenné lehetővé az indulást (pl kijárási korlátozás, teljes határzár), akkor természetesen mindenkit értesítünk, és új időpontot jelölünk ki, módosítunk vagy lehetőség van az összeget másik utazásra átvinni.

Barlangtúrán való részvétel gyakorlati tudnivalói:

A barlangon belüli gyalogutak, lépcsők, kapaszkodók találhatóak. 12.000 méternyi gyalogút van a barlangrendszeren belül.

Öltözék, felszerelés: Sport vagy túra cipő. Kényelmes, réteges öltözék. A barlangban kb. 12 C fok van, tehát egy felső jól jöhet. Hasznos kellék a nedves törlőkendő a túrák után, és kis hátizsák, amiben napközben a szükséges dolgokat lehet vinni.

Étel, ital: A túrákon a gyaloglások miatt az átlagosnál nagyobb ivóvíz szükséglet merülhet fel. Javaslunk ásványvizet, szendvicset hozni az útra.

Valuta: Szlovéniában a hivatalos fizetőeszköz az Euro.

Szükséges fizikai kondíció, biztosítás: A kirándulást csak normál és jó fizikummal rendelkező utasoknak ajánljuk, mivel a barlangon belül jelentős szintemelkedések, lépcsők vannak és a túravezetőt követni kell normál tempóban. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  A barlangtúra egyébként előképzettséget nem igényel. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését. Kb. 750 Ft//nap

 
Szlovéniába beutazás aktuális feltételei: konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia

Változás jogát fenntartjuk! Minimális létszám 35 fő!

Vélemények, hozzászólások