Utazás a Föld középpontja felé! 

Irány a sárkányok búvóhelye!

 

1. turnus: 2021. június 5. (szombat)

2. turnus: 2021. június 12. (szombat)

 

15 990 Ft/fő

A világon az egyik legmonumentálisabb földalatti látványosságát fogjuk meglátogatni Szlovéniában, ami olyan, mintha egy fantasy regényíró képzeletéből pattant volna elő.

    Ebben a közép-európai gigantikus barlangrendszerben található földalatti kamrák a világon a legnagyobbak közül valóak. A Szlovénia barlangrendszer 46 évig zárva volt .A rendszer földalatti szakasza több, mint 5km  hosszú, 200 méternél mélyebb szakadékokkal és rengeteg vízeséssel, szám szerint 26 darabbal büszkélkedhet. A karsztjelenségek kutatására pedig itt nyílik a világon a legjobb lehetőség. Aki pedig nem szakértő, az is nyugodtan kelljen útra! A barlang mindenki számára tartogat látni- és csodálni valókat.

    A mészkőbarlang hálózat egyik legnagyobb terme, egy hatalmas kanyon, amit az alján hömpölygő folyó alakított ki és formálja mind a mai napig. Letekintve a szakadék mélyére meg is pillanthatjuk a mélyben zúgó folyót. A kanyonon átfolyó nagy mennyiségű víznek köszönhetően számos szemet gyönyörködtető geológiai képződményt, hatalmas cseppköveket és mészkő medencéket tekinthetünk meg. A terem 308 méter hosszú és 146 méter mély, ezzel Európa legnagyobb és a világ egyik legnagyobb földalatti kamrája.

 

A rendkívüli ökoszisztémában alpesi és mediterrán növények nőnek egymás mellett.

A barlang hatalmas tereinek köszönhetően tekintélyes denevér populáció él a sötétség mélyén, valamint található itt számos egyedi biológiai organizmus, valamint egy olyan halfajta, aki soha nem látott még napvilágot.

Ez egyébként teljesen elképzelhető, ha az ember átsétál a szakadék felett a hídon, teljesen olyan hangulata van a helynek, mint ahol a Gyűrűk urában Gandalf harcolt Balroggal, a tűzszellemmel. Az ember óhatatlanul várja, hogy felbukkanjon a mélyből a szörny.

Program, tudnivalók:

Indulás 2:00-kor Budapestről, Üllői út 110. OMV Benzinkút elől (Népliget oldalában) autóbuszunkkal. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel.  Szegedieknek, kecskemétieknek Budapest előtt ingyenes transzfert biztosítunk. Pest után csatlakozhattok még Székesfehérváron, éiófokon, Nagykanizsán. (érdeklődni e-mailben)

Útközben pihenőt tartunk a híres Trojane pihenőhelyen, majd érkezés a szlovéniai barlangrendszerhez szombaton kora délelőtt, 10 óra tájban.

A barlangban kétféle túraútvonal van (lásd lentebb). Mi elsőként a 2-es túrával fogunk kezdeni, melyi vezető nélkül is bejártható az útvonal mentén, mely kb. 2 óra hosszát vesz igénybe egyéni tempó szerint. Majd következik egy kis szusszanás, akár ebéd vagy kávé szünet :). Délután 1 órakor pedig közesen és a helyi geológus vezetésével elindulunk az 1. számú túrára. Ez a túra kizárólag vezetőinkkel látogatható. A barlangász általában angolul beszél és elmondja a biztonsági utasításokat, a hely kialakulását és jellegzetességeit, irodánk csoportvezetője a túrák előtt és közben magyar nyelven fogja ismertetni a tudnivalókat, biztonsági előírásokat, és a barlang kialakulását, érdekességeit az egész csoportnak. Az 1-es számú túra kb. 2,5 fél órát vesz igénybe.

A túra bejárársa után ismét kis szabadprogram következik. Lehetőség van körbesétálni a barlang felszíni dolináját, meglátogatni egy megaslaton lévő kis falut vagy a park területén működő étteremben enni, inni, meglátogatnia a szuvenir shop-ot. :)

Hazaindulás a délutáni órákban.  Hazaérkezés szombat éjszaka.

 

1. túra – Földalatti kanyon (Csoportos időpontot foglalunk, csak vezetővel járható)

Idő: kb 2,5 h

Szintemelkedés: kb. 150 m

2.túra – Kövesd a földalatti folyót (Szabadon járható, reggel 10-től)

Idő: 1 – 1,5 h

Szintemelkedés: kb. 100 m

A barlangrendszer szakemberei fenntartják a jogot a túra időpontok változtatására az időjárás és a földalatti folyó vízállásának függvényében!

 

Ár tartalmazza: teljes utazási költséget turista busszal, magyar nyelvű csoportvezetőt, áfát, szervezési költséget

Ár nem tartalmazza: belépőjegyeket a túrára, melyet a helyszínen fogunk megvásárolni a kasszánál (2019-es belépő árak)

- Kombinált felnőtt belépő (1 + 2. túra): 24 Euro/fő - (kb 7800 Ft)

- Kombinált diák (diák igazolvánnyal 26 éves koring) és nyugdíjas (65 év felett) belépő (1 + 2. túra): 18 Euro/fő - (kb 5800 Ft)

- Kombinált gyerek belépő (1 + 2. túra): 12,5 Euro/fő - (kb 4000 Ft)

 
A barlangrendszer kasszája a belépőjegyek árát Euroban fogadja el!
 

Barlangtúrán való részvétel gyakorlati tudnivalói:

A barlangon belüli gyalogutak, lépcsők, kapaszkodók találhatóak. 12.000 méternyi gyalogút van a barlangrendszeren belül.

Öltözék, felszerelés: Sport vagy túra cipő. Kényelmes, réteges öltözék. A barlangban kb. 12 C fok van, tehát egy felső jól jöhet. Hasznos kellék a nedves törlőkendő a túrák után, és kis hátizsák, amiben napközben a szükséges dolgokat lehet vinni.

Étel, ital: A túrákon a gyaloglások miatt az átlagosnál nagyobb ivóvíz szükséglet merülhet fel. Javaslunk ásványvizet, szendvicset hozni az útra.

Valuta: Szlovéniában a hivatalos fizetőeszköz az Euro.

Szükséges fizikai kondíció, biztosítás: A kirándulást csak normál és jó fizikummal rendelkező utasoknak ajánljuk, mivel a barlangon belül jelentős szintemelkedések, lépcsők vannak és a túravezetőt követni kell normál tempóban. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  A barlangtúra egyébként előképzettséget nem igényel. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését. Kb. 750 Ft//nap

Változás jogát fenntartjuk! Minimális létszám 35 fő!

Vélemények, hozzászólások