Bulizz és túrázz Velünk a Tátrában!

 

2019. május 9-12-ig (4 nap/3 éj)

34 990 Ft/fő + helyszínen fizetendő

Varázslatos tájak, gyönyörű hegycsúcsok…. itt élnek a górálok.

Foglalj helyet gyorsan az útra, hogy rád is várjon egy kis móka.

Barátkoznál, ismerkednél? új kapcsolatokra szert tennél?

Érdeklődési körötök azonos, a természet és a túra összehoz.

Messze földön híres dunajeci tutajozás, a Tátra-vidék mindenkit megbabonáz!

Lesz itt jókedv, kacagás, na meg egy kis lovaskocsikázás.

Tátra tea, Zubrowka… este bulizunk górál módra! :)

A Tátra-vidék, mely magában foglalja Szlovákia északi részét és Lengyelország déli régióját, rengeteg meglepetést kínál! Szlovákiában a Pienninek a Dunajec-folyóval, a „Fák felett járó ösvénnyel”, Lengyelországban a Kasprowy-csúcs, és a Morskie Oko, a legnagyobb csúccsal, a Rysy-vel. Itt élnek a górálok, a Podhale-vidék őslakosai, akik sajátos építészetükkel, népviseletükkel és zenéjükkel különleges színt visznek a csodás tájba. Nem beszélve a kulináris ízekről: füstölt sajtok, oscypek, csülök, káposzta leves, Borovicka és Zubrovka, helyi italkülönlegességek, valamint a Tátra Tea várnak Rátok!

 

Részletes program

 

1.nap

Egy csónakban evezünk! – avagy tutajozás a Dunajecen

Indulunk 2019. május 9-én hajnali 3:00-kor  Budapestről a Hősök teréről. Pest előtt csatlakozhattok még hozzánk Szegeden és Kecskeméten, nektek ingyenes transzfert biztosítunk oda-vissza. Ha egyben a csapat, akkor utazunk folyamatosan rövid pihenőkkel a szlovák-lengyel határra.

Első állomásként a Pieniny-hegységben található Dunajec-áttöréshez érkezünk egy különleges tutajozásra. Lehet többen hallották már hírét, hiszen a helyiek már 200 éve navigálják át a turistákat a 3 km alatt hétszer visszaforduló folyón. Nos, most itt az alkalom ki is próbálni!

Népviseletbe öltözött górálok (hegyi lengyelek) és a fenyőágakkal díszített hajók már várnak minket, hogy meseszép tájakon kalauzoljanak majd keresztül.  Ezek a vízi járművek nem hagyományos tutajok, hanem öt darab egymáshoz erősített ladikból állnak, és maximum 14 személyt képesek szállítani. A tutajt az elől ülő „mester” irányítja, ő szabja meg az útirányt és hogy a folyó gázlóin hogyan kelünk át. A kormányzást a hátul elhelyezkedő segéd végzi, aki evezőjével, ami lényegében egyetlen farönk, a kívánt nyomvonalra vezeti a járművet. Miközben csorgunk végig a hol nyugodt, hol izgága folyón, a tutajosok sorolják az érdekességeket, látnivalókat, megtudhatjuk az épp látott csúcsok neveit, és a hozzájuk fűződő legendákat.

A Dunajec Szlovákia északi és Lengyelország déli részén folyik. Hossza 247 km, amiből 17 km Szlovákia területén halad, lengyel-szlovák határfolyóként. Trianon előtt ez volt a közös lengyel-magyar határfolyó. A Dunajec „áttörés” 360 hektár természetvédelmi terület a Piényinek Nemzeti Parkban. A páratlan szépségű táj a tutajozás során élvezhető ki igazán. A kristálytiszta vízben láthatjuk, ahogyan a meder kövei elsuhannak alattunk. Kilátás nyílik zöldellő tisztásokra, néhol több száz méter magasan fölénk tornyosuló mészkőszirtekre. Egyik legszűkebb részén a sodrás felerősödik és a folyó szélessége éppen csak eléri a 10 métert, a víz mélysége viszont ezen a ponton akár 12 méter is lehet. A monda szerint a legendás felvidéki betyár, Juraj Jánošík itt választotta ki bandájának tagjait oly módon, hogy csak az lehetett a banda tagja, aki képes volt a folyót ezen a ponton átugrani, ezért nevezik ezt a helyet Betyárugrásnak. Lába nyomát a mai napig őrzi a szikla. Ilyen és hasonló történetekkel szórakoztatnak a tutajosok egész úton majd minket. A tutajozás időtartama kb 1,5 - 2 óra lesz az éppen aktuális folyóállástól függően. Végállomásnál ajándékboltok, éttermek várnak, ahol, ha kinézelődtük magunkat, és ittunk egy jó kávét, megindulunk Zakopane városa felé, szállásunkra, mely egy 4 csillagos górál stílusú hotel lesz.

Tutajozás belépő: 14 Euro

Zakopane Lengyelország egyik kulturális központja, a Tátra csodás helyei és mesés völgyei közt rejtőző, csak erre a vidékre jellemző górál hangulatot árasztó városka. A vonzerő maga a lengyel Tátra, mely sokak szerint a világ legcsodálatosabb hegyvidéke. Főutcája a Krupówki utca Lengyelország öt leghíresebb utcájának egyike. Ezen az alig 1 km-es utcán számos nemzet tagjai találkoznak egymással. Végig kereskedők árulják kedvesen és jókedvűen portékájukat, ennek köszönhetően szinte mindig pezsgő élet folyik itt. Szobakiosztás után, mivel félpanziós ellátáson leszünk finom vacsora fog már várni minket. Később, akinek még van ereje, körbenézhet, sétálhat egyet a városba.

2. nap

Kasprowy-csúcs meghódítása – piacozás Zakopanéban – este Tátra tea bemutató és kóstolás

Ezen a napon picit korábban kell keljünk, hogy időben sorra kerüljünk majd a mai programunkon. Reggeli után, minden valamire való zakopanei turistának egyik alapvető célpontjára, a Kasprowy-csúcs (1987 m) meghódítására indulunk. A Tátra lengyel oldalának egyik legnépszerűbb csúcsa ez, hiszen komolyabb erőfeszítés nélkül, igényes, panorámaablakos kabinos felvonóval (lanovkával) könnyen fel lehet jutni, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik a Tátra csúcsaira. Amerre csak nézünk, sziklás hegyek törnek az ég felé, kézzelfogható közelségbe kerülhetünk a természettel.

A szállásunkról gyalog indulunk a kezdőpontig, mivel nagyon közel van, ahonnan a helyi mikrobuszok, taxit szállíthatják a turistákat a felvonó pénztáráig (kb. 3-4 Zloty/fő), mi is azzal fogunk felmenni. Ha megvettük a jegyeinket, akkor indulhatunk is tovább a csúcsra a felvonókkal, mely 4,3 km hosszú, 936 méter szintkülönbségű. A csúcs nagyjából a Lengyel-Tátra vonulatának közepén helyezkedik el, és télen-nyáron lenyűgöző látványt nyújt. Érdekesség lesz, hogy míg lent például virágoznak a növények és meleg van, fent sokkal hűvösebb, akár 20 fok különbség is érzékelhető. A csúcson, 1987 méteren Lengyelország legmagasabban fekvő épülete, a Magashegyi Meteorológiai Obszervatórium épülete áll.

Körülbelül 1 óra szabadidőnk lesz arra, hogy gyönyörködjünk a tájban, a hatalmas hegyekben, fotókat készítsünk, facebookra becsekkoljunk, majd visszatérünk a felvonóval a kezdőpontra. Innen egy könnyű, kényelmes, ámde látványos kb 2 km hosszú túraútvonalon ereszkedünk le gyalogosan egészen vissza a szállásig.

 • Kasprowy felvonóig helyi taxik: kb 3-5 Zlotyi
 • Kasprówy – csúcs felvonó: Felnőtt: 63 Zloty return, Gyermek/Nyugdíjas: 53 Zlotyi 
 • Kasprowyról visszafelé helyi taxi Zakopanéba kb. 7-10 Zlotyi

Visszatérve szállásunkra, délután szabadprogram következik.

Javasoljuk, hogy sétáljatok egyet Zakopane gasztronómiailag egyik legfontosabb részén, a híres Sajtpiacon. Itt helyi kistermelők házilag előállított sajtjait, szárított vagy ecetes gombáit, lekvárjait lehet megvenni. Sajtokból van vagy ezer féle, ízük függ a füstölés mértékétől, a sózástól, és hogy milyen tejből készítették. Ha ránk hallgattok, mindenképpen kóstoltok vásárlás előtt.  A sajtpiacon túl, a regionális termékek kapnak még itt helyet. Szőrme, bőr- és faárúból hihetetlen nagy választék van, de regionális mintájú kendők, ékszerek is kaphatók, no meg persze rengeteg szuvenír.

Ha mindenki kinézelődte magát a piacon, jöhet egy finom vacsi a szálláson, majd egy Tátra tea bemutató és kóstoltatóval megalapozzuk az este hangulatát. Ezek a tea alapú, gyógynövényekből készült finom likőrök csak természetes alapanyagokból állnak, olyannyira, hogy még a benne levő víz is hegyi forrásból származik. Ihatod tisztán, készíthetsz belőle forró italt, de remek alapanyaga a koktéloknak is.

Kóstolás után átadhatjuk magunkat Zakopane éjszakai életének. Indulhat egy kis móka, csavargás a helyi górál zenés kocsmákban.

3. nap

Bakancsokat fel! Túra és szekerezés a Morskie Oko tengerszemhez

Mai nap szükségünk lehet egy jó kis túracipőre, hiszen reggeli után Lengyelország legszebb Tengerszeméhez, az 1393 méter magasságban elhelyezkedő Morskie Oko-hoz kirándulunk. A gleccsertó a Tátra legnagyobb kiterjedésű tava, területe nagyjából 34 hektár, mélysége 51 méter. A tó egyik jellemzője természetes halállománya, főként pisztrángok élnek benne, erre utal a tó eredeti lengyel neve is, hiszen régebben Rybi Staw, vagyis mai magyar nevéhez hasonlóan Halastó néven ismerték. Gyönyörű panorámája miatt sokan látogatják. Csodaszép látvány a hegyekkel körbevett tengerszem, úgyhogy fotókból ma sem lesz hiány.

Buszunkkal egy hegyi szerpentinen a központi parkolóig utazunk. A parkolóba érkezve gyalog vagy a helyiek által üzemeltetett lóvontatású szekéren lehet feljutni a tóhoz. Mi a könnyebbik oldalt válasszuk és a felfelé vezető 8 km-t lovas szekereken fogjuk megtenni, melyeket górál népviseletbe öltözött fogatosok hajtanak. Kb 1 órás lovaskocsikázás után viszont lesz egy pont, ahonnan már a szekerek sem mehetnek tovább, így az utolsó kb 1,5 kilométeren nekünk is gyalogolni kell. Ez az utolsó szakasz már aszfaltozott úton vezet. Jó közel leszünk már a tavat körbevevő katlanhoz, elénk tárul itt a 2068 m magas Mnich-csúcs, valamint megcsodálhatjuk az ország legmagasabb csúcsát a 2499 m magas Rysy-csúcsot is, aminek első meghódítója pont egy magyar volt, Blasy Ede, aki 1840-ben jutott el ide.

Felérve a tó partjához érdemes jól magunkba szívni a hegyi levegőt és a páratlan panorámát, esetleg egy korsó sört elfogyasztani az ott épült menedékházban. A Stanisław Staszicról elnevezett Halastavi menedékház egyike a legnépszerűbb tátrai menedékházaknak. „Hétköznapi” turisták ugyanúgy megfordulnak itt, mint a hegymászók. A Halastavat akár körbe is járhatjuk a piros jelzésű turistaúton kb. 1 óra alatt. Szabadprogram után, megindulunk most gyalog lefelé. Fáradtabbak, rosszabb kondival bírók természetesen választhatják a lovaskocsisok szolgáltatásait is. Utunk csodálatos tájon vezet végig, vízesések, csordogáló patakok mentén. A túra ideje gyalogosan kb. 2,5 óra.

 • Morskie Oko, szekér: kb 50 Zloty felfelé, lefelé már olcsóbban hoznak.
 • Nemzeti Park belépő: kb. 5 Zlotyi

 

Visszaérkezvén szállásunkra megvacsorázunk, majd mindenki úgy töltheti az est hátralévő részét, ahogy neki jólesik.

4. nap

Séta a fák felett - hazautazás

Kényelmesen megreggelizünk, majd bepakolás után indulunk Szlovákia legújabb attrakciójának számító Fák fölött járó ösvényéhez. 2017.szeptemberében egyedülálló turistaút épült a Bachleda-völgyben. Ezzel az újdonsággal gazdagodott a Bélai-Tátra, ahol az erdők titokzatos életébe nyerhetünk betekintést, úgy ahogyan eddig csak a madarak láthatták.

Buszunkkal leparkolva kb 926 m magasságból, gyalogosan elindulunk. A felső állomás 1180 méter tengerszint feletti magasságban található. A fák felett járó ösvényig kb. 2 km-es gyalogút vezet felfelé, szintkülönbség kb 300 m, ezt gyalog fogjuk megtenni, mert a felvonó előreláthatólag nem fog üzemelni. Így nagyjából 45 perces sétára lehet számítani. Felérve, a tanösvény kb. 24 méter magasan vezet a fák lombkoronái felett. Építéséhez kb. 1000 köbméter fát használtak fel. 603 m hosszú és 1,8 m széles a sétány, ehhez jön még a 631 m hosszú megfigyelőtorony, így az ösvény teljes hossza 1234 m. Ráadásul egy 32 méter magas spirál alakú, panorámás pihenővel ellátott kilátótornyot is építettek rá, ahonnan teljes pompájukban beláthatóak a szomszédos hegyek. Az ugyancsak fából készült torony tetejére kacskaringós út vezet, ahonnan egyre magasabbról láthatjuk a magunk mögött hagyott tanösvényt, és minél magasabbra jutunk, annál szélesebb kilátás nyílik a Bélai-Tátra legmagasabb csúcsaira, a nyugatra emelkedő Holló-kőre (2152 m) és a Siratóra (2146 m). A kilátó tetején erős műanyag kötelekből kifeszített, nagy teherbírású háló található, amelyre bárki kisétálhat, akinek nincs tériszonya, a több mint 30 méteres mélység fölé.

A sétát a fák koronájában, adrenalin-megállók, egy 67 m hosszú szárazcsúszda, valamint bobpálya és egyéb attrakciók teszik különlegessé. Az út során, több helyen is adrenalin szintünket megemelő akadályok állják utunkat, ahol az alattunk látszólag veszélyesnek tűnő szakadék felett kell egyensúlyozni, természetesen maximálisan biztonságos körülmények között. Ezen kívül ugyancsak három helyen interaktív, illetve humoros módon ismerkedhetünk meg a lábunk alatt elterülő erdő állat- és növényvilágával.

Miután körbejártuk az ösvényt, friss levegővel és csodás fotókkal teli visszatérünk az alsó állomásra. Itt lehetőség lesz inni egy frissítőt, vagy bekapni néhány falatot. Majd élményekkel feltöltődve, jóleső fáradtsággal, megkezdjük utunkat hazafelé. Érkezés Budapestre az éjszakai órákban.

Tanösvény: Felnőtt: 9 Euro, Gyermek/Nyugdíjas: 7 Euro

Ár tartalmazza: teljes útiköltséget turista busszal, 3 éjszaka szállást 4 csillagos górál hotelben Zakopanéban, szervezési díjat, áfát

Ár nem tartalmazza: 
55 Euro/fő (mely kb 17 800 Ft) a helyszínen fizetendő, mely tartalmazza: Félpanziós ellátást (3 reggelit, 3 vacsorát) helyi idegenvezetői díját, magyar nyelvű csoportkísérőt, idegenforgalmi és környezetvédelmi adót Zakopanéban 3 éjre
A helyszíni belépőket, melyet a kiírás szerint Zlotyiban és Euroban szükséges hozni. (belépőárak tájékoztató jellegűek, változhatnak)


Belépők árak, ahová közösen megyünk:

Előzetes itthoni pénzváltás javasolt, mert a helyszínen már szükség lesz a belépőkre!

 • Dunajec tutajozás: 14 Euro - kb 4500 Ft
 • Tanösvény: Felnőtt: 9 Euro - kb 2900 Ft, Gyermek/Nyugdíjas: 7 Euro - kb 2200 Ft
 • Kasprowy felvonóig helyi taxik: kb 3-5 Zlotyi - kb 220-360 Ft
 • Kasprówy – csúcs felvonó: Felnőtt: 63 Zloty (kb 4600 Ft) return, Gyermek/Nyugdíjas: 53 Zlotyi (kb 3800 Ft)
 • Kasprowyról visszafelé helyi taxi Zakopanéba kb. 7-10 Zlotyi (kb 500-730 Ft)
 • Morskie Oko, szekér: kb 50 Zloty ( kb 3600 Ft) felfelé, lefelé már olcsóbban hoznak.
 • Nemzeti Park belépő: kb. 5 Zlotyi (kb 360 Ft)

 

Zakopane fakultatív belépők:

 • Kiválóak temetője: 3 Zloty -kb 220 Ft
 • Gubalówka: Felnőtt: 22 Zlotyi - kb 1600 Ft, GYerek/NYugdíjas: 18 Zloty - kb 1300 Ft

 

Biztosítás:

Biztosítás külön köthető nálunk, pontos születési dátum megadásával. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését. Kb. 750 Ft/fő/nap. 

Vagy az alábbi linken tudtok biztosítást kötni és bankkártyával fizetni: www.laspalmeraskft.com/utasbiztositas/

 

Szállás:

Szállásunk Zakopanéban egy 4 csillagos górál stílusú hotelben lesz, a Krupowki utcától 450 m-re, a helyi vízi élményparktól 800 m-re. Elhelyezés két-és háromágyas szobákban. Egyágyas felár 20. 000 Ft.

Minden szoba privát fürdőszobával, hajszárítóval, síkképernyős tv-vel és törölközőkkel ellátott. Ingyenes Wifi áll rendelkezésre a vendégek számára. Továbbá rendelkezésre áll egy billiárd szoba is, ahol egyszerre 15 fő tartózkodhat. A kellemes kikapcsolódást pezsgőfürdő, szauna, gőzfürdő és sóterápiás szoba is szolgálja, ez a Mini Spa 25 zł / fő 1 óra, 12 fő férőhelyes. Nyitvatartása: 15.00 - 20.00

 

Hasznos tudnivalók:

Úti okmány: utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány

Valuta: Hivatalos fizetőeszköz az Euro, de mégis nagyon sok helyen a lengyelek csak a Zlotyit fogadják el. Javasoljuk az előzetes pénzváltást itthon. 1 Zlotyi kb 73 Ft.

Öltözék, felszerelés: Sport vagy túra cipő. Kényelmes, réteges öltözék. Hasznos kellék a nedves törlőkendő a túrák után, és kis hátizsák, amiben napközben a szükséges dolgokat lehet vinni.

Étel, ital: A gyaloglás miatt az átlagosnál nagyobb ivóvíz szükséglet merülhet fel. Javaslunk ásványvizet, szendvicset hozni az útra.

Szükséges fizikai kondíció: A kirándulást csak normál és jó fizikummal rendelkező utasoknak ajánljuk, mivel a fák felett járó ösvényig gyalog kell 2 km-t felfelé menni, szintkülönbség kb 200 m. Más lehetőség itt nem lesz a fel és lejutásra, mivel a felvonó felújítás miatt nem fog üzemelni.

Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Gyaloglás/túra előképzettséget nem igényel. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért.

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

A programot szerzői jogok védik!