2021-es időpont még nincs

 

Ősi civilizációk nyomában – utazás a múltba

(Bosznia-Hercegovina)

2020. május 20-24-ig   4,5 nap/ 3 éj

29 990 Ft

Fizetési feltételek (egyben vagy két részletben): I. részlet: 15 000 Ft/fő  - foglalást követő 8 napon belül, II. részlet: 14 990 Ft/fő - 2020. április 5-ig

 

 

Célországunk Bosznia-Hercegovina lesz, mely számos természeti szépségével, ősi kultúrájával vonzza az idelátogatókat.

A 92-95-ös háború után a turizmusnak nem sok nyoma maradt Boszniában és irodánk elsőként fedezte fel ezt a csodás országot újra, és vettünk részt a turizmus újjáélesztésében Magyarországról, amikor még mindenki félve kérdezte, hogy mégis milyen látnivaló van ott. Cégünk munkatársai aktívan részt vesznek a régészeti feltárásokban, kutatásokban, és ezek bemutatása a nagyközönség számára inspirált minket az utazások megszervezésére, így irodánk az évek alatt Bosznia-Hercegovina elsőszámú utazászervezőjévé lépett elő. Elmondhatjuk, hogy a legtöbb hivatalosan szervezett turista csoportot vittük ki Boszniába napjainkig.  Jártasak vagyunk a muzulmán, horvát és szerb identitású területeken egyaránt, kinti barátaink lévén.  Igyekszünk megmutatni azokat a civilizációtól elzárt érdekes helyeket, pl Lukomir elszigetelt városa, ősi kőgömbök vagy a sokat vitatott "piramis völgy". Célunk, hogy az Utasaink szakszerű vezetést kapjnak és ne egy szokványos csoportkísérésen vegyenek részt, ahol sokszor kifogásolható vagy gyenge minőségű információk birtokába juthatnak a tudományos témákat érintő látnivalók esetén. Szakszerű vezetés ezen kívül azért is fontos, mert számos háborús helyszín van még a nagyvárosokon kívül, ahol bizony taposó aknák is vannak.
Utunk során a biztonságos vezetést az izgalmas, hegyi szerpentinken a gépkocsivezetőnk fogja kivitelezni, aki már a háború alatt is fuvarozott az országban, majd az IFORE csapatait szállította.

 

Ha kedveled a világ rejtett kincseit, és benned van a kalandvágy, akkor tarts velünk! :)

 

Részletes program:

 

1-2. nap: Utazás Boszniába – Ősi kőgömbök – Konjic – szállás elfoglalás

 

Indulunk éjszaka Budapestről, Üllői út 110.-OMV Benzinkút elől (Népliget oldalában) - 23:55-kor egy szuper csapattal és "Málnával" a busszal. :) Pest előtt csatlakozhattok még hozzánk Szegeden és Kecskeméten (Nektek ingyenes transzfert biztosítunk oda-vissza).

Ha egyben a csapat, akkor utazunk az egzotikus és misztikus Bosznia felé rövid pihenőkkel. Bosznia-Hercegovina nem EU-s tagállam, harmadik ország, tehát több határellenőrzésre is számítani kell. Kártyás típusú, érvényes személyi igazolvánnyal tudtok utazni, de természetesen az útlevél is jó. :) A hajnali órákban belépünk célországunkba, Bosznia-Hercegovinába, mely számos természeti szépségével, ősi kultúrájával és vonzza az idelátogatókat. Már útközben utazva felfedezhetjük az ország egzotikus kinézetét, a Bosna folyó kíséri majd utunkat. Reggel tartunk egy hosszabb pihenőt és megkávézunk, cicamosdunk :)
 

Első állomásunk, ahová reggel - délelőtt tájban érkezünk a kirándulásunk egyik legmisztikusabb helyszínére, az óriás boszniai kőgömbhöz, amiket utasaink elsőként tekinthetnek meg, szakszerűen és szervezetten bemutatva Magyarországról. Irodánk részt vett a kőgömb megtalálásában, amikor a kőgömbnek csak kis része látszott ki a földtakaró alól. Egy sétát követően felfedezzük az erdőben rejtőző hatalmas kőgömböt. A kőgolyók a jelenkor régészet rejtélyei. Keletkezésük, eredetük és hogy miért hozták őket létre: ismeretlen. Kétségkívül mesterséges eredetűek. A tudomány elsőként a Costa Ricában található hatalmas, tökéletes alakú kőgömbökre figyelt fel. Ezután számos helyen találtak kőgömböket a világban. Boszniában is előkerültek több helyen, mikor egy vihar elmosta a Zavidovici mellett lévő hegy talajrétegét. Átmérőjük a 30 cm-től a 3 m-ig előfordulnak. Mi a legnagyobb 3 m átmérőjű gömböt fogjuk meglátogatni és érdekes informáiókat fogunk mesélni.


Délután a kőgömbtől búcsúzva délebbi vidékekre, Konjic törökkori kisvárosába indulunk, mely Bosznia legrégebbi városa. Konjic városa gyönyörű, központján keresztülhalad a Neretva folyó, a háttérben pedig a Prenj-hegység húzódik. A városban járva mindenképp megnézzük az 1682-es kőhidat, melyet világháborús lerombolása után, 2009-ben építettek újjá, a dzsámit és az ősi stecciket, a bosnyák történelmi emlékeket, vezetőnktől megtudjuk, hogy kik emelték ezeket a rejtélyes emlékműveket és megismerkedünk a városhoz kötődő legendákkal. A város megtekintése után lehetőség van szabadon belekóstolni a bosnyák ízekbe, enni egy finomat, átélni a "merak" életérzést és meginni egy bosnyák kávét a Neretva parton.

Konjic után szállásunk felé indulunk, felkanyarodunk a Prenj hegységben, közben elhagyjuk a civilizációt és a panoráma utunkon felfelé haladva, igazi bosnyák autentikus hangulatban elérjük a szállásainkat, mely egy látványos gleccser tó, a Boracko-tó környékén fekszik. Szobakiosztás után, a nap hátralevő részét pihenéssel tölthetjük a csodás környezetben. :)

 

3. nap: Lukomir az elszigetelt falu, Prenj-hegység - Bosnyák, zenés est

 

Közös reggeli után célbavesszük Európa civilizációtól érintetlen területeit.

Kisebb mikrobuszokba szállva elindulunk Bosznia legmagasabban fekvő települése és Európa 
legelszigeteltebb faluja felé. Gyönyörű hegyi utakon fogunk haladni a Bjelasnica-hegységben, 
magas sziklafalakkal szegélyezve.

Lukomir 1500 m-es tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, elszigetelt módon és Bosznia történelmi, kulturális és építészeti örökségéhez tartozik. A faluban több száz éves cseresznyefából épült és palával borított hagyományos házakat fogunk megnézni és a helyiek többsége mai a hagyományos népviseletet visel és nomád életmódod folytat. A falu, maga a béke szimbóluma, a téli időszakban megközelíthetetlen. Az élet a faluban az évszaktól függ, amiről a program alatt sok érdekes történetet hallhattok.

Megismerjük egy letűnt kor és kultúra, a Bogumilok történelmi emlékét, a steccikket, valamint a helyik szokásait, kultúráját, történetét és egy tradicionális ebédet is elfogyasztunk és napközben egy két rakiát is megiszunk. :)

A hegyek között pihenünk, relaxálunk, tehetünk egy túrát, akinek kedve van egy fotó ponthoz, ahol megtekinthetjük a veszélyes Rakitnica Kanyont.

Egy kis szuvenír vásárlás és a természet szépségével való feltöltődés után visszaindulunk a szállásunkra.

Videot köszönjük: Dženad Džino

Program ára: 45 Euro – helyszínen fizetendő, mely tartalmazza az útiköltséget, ebédet, csoportvezetést

 

Egy kis pihi és átöltözés után este összegyűlünk és ízelítőt kapunk egy bosnyák, autentikus zenekar muzsikájából, közben megismerkedünk a helyi zenével a sevdalinkával és egymással. :) :) Az est folyamán, aki szeretne lesz lehetőség vacsizni és iszogatni is. Bulizunk, ameddig bírjuk!!!!

 

 

4. nap: Blagaj – Mostar

 

Reggeli után útnak indulunk a Neretva kanyonon keresztül egy régi bosnyák településre. Útközben fotószünetet is tartunk, majd érkezünk Blagajban.

A település legfontosabb látnivalója pedig maga a Buna folyó  és forrása fölé épített derviskolostor, amelyet 2012-ben újítottak fel és eredeti szépségében fogadja a látogatókat. Mi is meglátogatjuk a kolostort, kívülről és belülről is megnézzük és megtudjuk, hogy kik is azok a dervisek.

A Buna folyó forrása Európa egyik legbővízűbb karsztforrása, amelynek 8-10 fokos vize a legmelegebb napokon is felfrissít. A derviskolostor fölött magasodó sziklafal alján található barlangból előtörő víz percenként 43-45 ezer liter vizet ad! A hűs forrás vize kristálytiszta, iható! Meg is kóstolhatjuk, a kolostornál található lejárónál egy fém ivókanalat is elhelyeztek. A kolostor épületének elhelyezkedése gyönyörű: a kétemeletes épület a folyó fölé épült. A kolostor erkélyéről pedig fantasztikus a kilátás a Buna forrásbarlangjára, az épület fölött magasodó sziklafalra és a folyó kékeszöld vízére. Közvetlenül a zubogó víz partján ihatunk egy kávét, üdítőt és válogathatunk a szuvenírek közül!

A forrás és a kolostor mellett azonban egyéb érdekességekre is rátalálhatunk Blagajban: a Buna folyón két hidat is építettek a törökök a XVI. században, ezeken ma is átsétálhatunk a folyó túlpartjára. A település központjában pedig még ma is rábukkanhatunk néhány XVI. századi török lakóházra vagy vízimalom romjára.

(Fontos, hogy a muzulmán vallás előírásai szerint fedetlen vállakkal, lábbal hiányos öltözetben, nem lehet belépni, hölgyeknek kendő javasolt, de a a derviskolostornál is adnak színes kendőket, amikbe be tudunk öltözni :))

Blagaj után tovább állunk Bosznia legismertebb, legelragadóbb, varázslatos városába, Mostarba. Az ország jelképe a szintén Csontváry által megörökített Öreg-híd, mely a Neretva folyó felett 21 m. magasan ível és köti össze az óváros két felét. A gyönyörű, oszmán középkori állapotokat megőrző belváros és az emblematikus látványt nyújtó Öreg Híd az UNESCO Világörökség része. Mostarban számos látnivaló található. A város hangulata egészen különleges és egyedülálló. Törökország legszebb részeit idéző utcák, mecsetek, bazárok és a Neretva hűsítő folyópartjának felfedezése maradandó élményt jelent.

Szabadprogram keretében fel fogjuk fedezni a bazárt és csodás képeket készítünk. Ehetünk egy finomat, élvezhetjük a hangulatot, és számos vásárlási lehetőség közül is válogathatunk, beszerezhetjük az otthonra szánt szuveníreket.

A késő délutáni órákban visszatérünk szállásunkra.

5. nap: Hazaindulás – Visokoi piramisok (alagútrendszer)

 

Utolsó reggeli után búcsúzunk szállásunktól és a hazafelé vezető úton megállunk Visoko környékén lévő régészeti helyszínen, amit Boszniai piramisok völgyének emlegetnek. Ezen a területen 2005 óta folynak intenzív régészeti feltárások és munkálatok, melyek nagy hírverést kaptak és nagy port is kavartak :). A munkálatokat kezdeményező és vezető bosnyák Semir Osmanagić feltételezése szerint megtalálták Európa legrégibb és legnagyobb piramisait. Ezek azonban eltérőek kinézetben és funkcióban is mások, mint az egyiptomi piramisok. Természetes hegyek vannak piramis alakúvá alakítva, mely alatt és környékén alagutakat és kamrákat találtak, melyeket különböző időkből származó kultúrák alakítottak.  Ha nem is feltételen tipikus piramisok, de kétség kívül találunk egy két érdekes felfedezést. Fényképfelvételek készültek a völgyet övező felszíni formákról, s ennek alapján ma már több alakzatot különböztetünk meg. Ebből ötnek neve is van: a Nap, a Hold, a Sárkány, a Szeretet piramisa, és a Föld temploma. A piramisformák alatt alagutak, folyosók húzódnak, ezek közül a Nap piramisához tartozó alagútrendszer látogatható, amit mi is meg fogunk nézni, ahol megnézzük az ún. Megalitokat. Megtudjuk, hogy állnak most az ásatások, milyen kultúrák éltek itt több ezer évvel ezelőtt és mindenkinek lesz lehetősége elmélkedni a látottak mibenlétén.

A programot témában jártas szakember vezeti majd és az alagútrendszerben pedig a piramis kutatási project saját munkatársa fog beszélni, akit tolmácsolni fogunk.

Az alagútrendszert csoportbontásban fogjuk megtekinteni és ebédelési lehetőség is lesz.

Késődélután pedig az élmények után hazafelé indulunk.

Érkezés határfüggvényében a késő éjszakai órákban (kb. 1-2) Budapestre.


 

Ár tartalmazza (29 990 Ft/fő): 

 • teljes útiköltséget turista busszal
 • 3 éjszaka szállást vendégházakban
 • szervezési díjat
 • áfát

Fizetési feltételek (egyben vagy két részletben):

I. részlet: 15 000 Ft/fő  - foglalást követő 8 napon belül

II. részlet: 14 990 Ft/fő - 2020. április 5-ig

 

Ár nem tartalmazza – helyszínre hozandó: 65 Euro/fő

 • 3 reggelit
 • 3 éjre az idegenforgalmi adót
 • belépőt a kőgömbhöz
 • belépőt Blagajban a derviskolostorba
 • belépőt a bosnyák piramisvölgyben a földalatti alagútrendszerbe
 • parkolási költségeket
 • idegenvezetést
   

Fakultatív programlehetőségek (előzetes bejelentkezést kérjük):

 • Lukomir ebéddel: 45 Euro 

Szállás: Prenj hegységben, gleccsertó környékén két 3 csillagos , kultúrált, hangulatos vendégházunk van, ahol 2,3,4 és 5 fős szobákban lesz az elhelyezés. A szobák egyszerű bútorzattal, kalandutazáshoz illő egyszerű felszereltséggel (ágy, ágynemű, törölköző, konnektor). 

Minden szobához privát fürdőszoba tartozik, de néhány szoba esetén a fürdő a szobák mellett, kívül taláható. 

Wifi ingyenes a közösségi helyeken a szálláson.

A szobákat a társaságok, párok méretét figyelembe véve a szállás osztja be. Vannak erkélyes és nem erkélyes szobák is.

 

Szükséges felszerelés, amit hozni kell: 

 • buszra nyakpárna, takaró, vidító ital, oda felé útra szendvics :)
 • esetleg power bank mobil töltésére
 • programokra stabil, kényelmes cipő, sport cipő, réteges öltözék
 • kisméretű hátizsák a túrákhoz
 • Deadalon azoknak, akiknek érzékeny a gyomruk a szerpentineken :)
 • egy tartalék, plusz törölköző, esetleg fürdőpapucs
 • jól jöhet egy lenge ruha napozáshoz, esetleg egy úszáshoz fürdőruha, ha az idő engedi
 • zseblámpa az esti kalandozásokhoz
 • esti bulikra kabát/pulcsi, melegebb öltözék, mert a helgyekben lehűlhet a levegő, illete Lukomirban a magas helységekben hideg lehet még májusban is
 • hölgyeknek kendő, mert dzsámikba csak így lehet bemenni
 • pl cigi, gyógyszerek, női dolgok, stb

 

Fontos és hasznos tudnivalók:

Útiokmány: Boszniába utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Ajánlott korosztály: 10-60 éves korig. Olyanoknak ajánljuk az utazást, akik szeretik a izgalmakat, a jó és vidám társaságot, szeretnének ismerkedni, vagy csak szimplán jól érezni magukat. Az út során lesznek bulik és zene is! :)

Valuta: Hivatalos fizetőeszköz a bosnyák konvertibilis márka. 1 KM kb. 160 Ft. Itthon nem nagyon váltják a bosnyák márkát, ezért javasolni szoktuk, hogy kis címletű papír Eurosokat hozzanak és ezzel lehet fizetni, majd a helyiek bosnyák márkában adnak vissza.

Kalandutazás fogalma: Az utazás nem megerőltető, de a kalandutazásnak a legtöbb esetben szerves része olyan természet közeli helyszín, ami szinte sok esetben a lakott területektől távoli, ahol nem számíthatunk a megszokott civilizáció jónéhány fontos vívmányára. Szállásainkat úgy választottuk ki, hogy azok természetközeliek legyenek, hangulatosak és illeszkedjenek az utazás vagy a természetben végzett tevékenység stílusához. Ezek a szállások azonban egyszerűbbek, mint a nagyvárosokban szokásos hotelek.

Egészségügyi állapot: Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. Nem kell számítani hosszas gyaloglásra, viszont néhány helyen a talajon kőtörmelékek, szikladarabok lehetnek vagy a törökkori kisvárosokban csúszós térkő. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését.

Nálunk köthető pl: Európai Utazási Biztosító; normál biztosítás kb. 560 Ft/nap, sport biztosítás kb. 750 Ft/nap

Védőoltás: nem szükséges

Mobilhálózat: Bosznia nem EU-s ország, így a mobiltelefonálást, internetezést nem ajánljuk, mert nagyon drága, majd a szálláson és a programokon található wifi hálózatot javasoljuk.

Étkezés és ivóvíz:

 • Az utazásunk részvételi költsége tartalmazza minden szállásunkon a reggelit, és a Lukomir programon az ebédet. Az utazás többi része azonban önellátó. Ez azt jelenti, hogy a programok ideje alatt biztosítunk elegendő időt arra, hogy bevásároljunk egy-egy élelmiszerüzletben vagy étkezzünk éttermekben, vendéglőkben.

 • Az éttermek árai alacsonyabbak a magyarországi áraknál. Az éttermeken kívül rengeteg színvonalas pékség és bisztró kínál remek étkezési lehetőségeket. A szállásainkon a bárban jó áron lehet üdítőt, alkoholt, kávét vásárolni.

 • Boszniában egyrészt olcsón tudunk étkezni, másrészt a remek balkáni-török konyhának köszönhetően mindig kitűnő ételek közül válogathatunk, tapasztalatank alapján kedvelték az utasaink, hogy ebédjüket, vacsorájuka egy hangulatos helyen, pl. a Mostari hídnál fogyaszthatták el.

 • A szállásainkon iható a vezetékes ivóvíz.

Időjárás: Utazásunk időpontja általában meleg, de Boszniában a magas hegyek miatt szélsőséges is lehet az időjárás. Amennyiben az időjárás szélsőséges lenne, a túravezetőnek lehetősége van a programon változtatni.

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

 

A programot szerzői jogok védik!

 

Az utazást 35 főtől indítjuk!