Drina Tara folyó-Party Boszniában

Út az érintetlen világba!

2019. június 5-9-ig (5 nap/ 4 éj)

Program és ár még kiírás alatt!

Meglátogatjuk Európa érintetlen területeit, raftingolunk a Grand Kanyon után a világ 2. legnagyobb kanyonjában a Tara és Drina folyón és mindezt még feldobjuk tüzes, esti folyóparti bulikkal.

Tavalyi Facebook esemény, csatlakozz :) www.facebook.com/events/148072632538539/

„Végre közeledik a nyár, az adrenalin Rád vár!

Raftingra, szafarira fel, a kalandvágyad kell!

Elveszett világokat bejárunk, esténként vidáman összejárunk :)

Selfieket is készítünk és a facebookra hamar feltöltjük,

Bungalow-ban alszunk, a folyó mellett bulizunk,

Eszünk, iszunk, mulatunk, a tűz körül táncolunk,

Szabadság, természet, relax, 5 nap alatt kikapcsolódhatsz

Unatkozni lehetetlen, az út felejthetetlen”

Ajánljuk, ha szeretitek a jó társaságot, vágytok a kalandokra. Esetleg szinglik vagytok és ismerkednétek másokkal vagy csak eltöltenétek egy izgalmas utazást a barátaitokkal, párotokkal, családotokkal.  :)

 

Program

1. nap:

Indulás  - Utazás - szálláselfoglalás

Indulunk már a hajnali órákban 1:00-kor Budapestről, a Hősök teréről (Műcsarnok oldala). Szegedieknek és Kecskemétieknek ingyenes transzfert biztosítunk a budapesti felszállás előtt.

Utazunk pihenőkkel egyenesen Bosznia déli része felé, utunk majdnem a montenegrói határ felé vezet. Közel 670 km-t fogunk megtenni.

A délutáni órákban meg is érkezünk bázisunkra, egy világtól elszigetelt helyre, ahol elfoglaljuk folyó parti bungallow-inkat a Drina folyó partján.

Szállásunk egy érintetlen sziget a globalizált világban, két nemzeti park határán helyezkedik el, ahol 3 éjszakát fogunk eltölteni. Kétféle bungalow közül tudsz választani, standard vagy lux, melyről lentebb a szállás résznél bővebben olvashatsz.

Szobakiosztás után ismerkedünk a hellyel egy kis szabadprogram keretében és  finom welcome vacsorával, zenével és bulival zárjuk a napot.
Az utazás folyamán teljes ellátáson leszünk (reggeli, ebéd, vacsora, italok külön fizetendőek). Annak érdekében, hogy megismerkedjünk a hely kultúrájával és népével, megkóstoljuk ételüket, italukat és látni fogjuk, hogy ezek az emberek milyenek valójában. Ételeink tradicionális, házi stílusban készülnek, teljesen organikus alapanyagokból. Szállásunk egész területén és a régióban (Tara-kanyon, Durmitor, Maglic, Zelengora ) a gasztronómia évszázadok óta az egészséges, ökológiai élelmiszereken alapszik. A vendéglátóink által kínált ételeket és italokat a kanyonban vagy a közelben állították elő, ugyanúgy, ahogy az őseik tették. A hely ételek tekintetében a természet utolsó oázisa Európában. Ízelítő képpen a reggelik, ebédek és vacsorák kínálatához hozzá tartozik a híres régi, krém és füstölt sajt, melyet fahordókban érlelnek, a szárított, füstölt húsok, szalonna, sonka, kolbász tengeri sós pácban kihagyhatatlan, házi kenyér kíséretében. A vidéken élnek a legfinomabb húsú bárányok és borjúk, amiből főételeket és leveseket készítenek. A grillezett hús ezen a területen is nagyon népszerű, a vadászat a hagyomány lényeges eleme. Van egy meglepetésünk a gomba szerelmeseinek, mivel a rafting központunk gombában is gazdag.

A régi mondás szerint "Az vagy, amit megiszol", ezért csak házi készítésű, természetes pálinkát, borokat és üdítőitalokat kóstolhatunk, a régió eredeti termékeit. (tábor büféjében külön fizetendőek)

2. nap:

Rafting – Tara kanyon – Tara-Drina folyó

A második nap 10 óráig megreggelizünk egy csodás helyen, vendéglátóink helyi specialitásokkal készülnek Nekünk.
A mai napon raftingolni megyünk. Reggeli után mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbb rafting felszerelést (mellény, sisak, neoprén ruha, neoprén cipő) majd Jeep-ekkel utazunk a kiindulási ponthoz, Brstnovicához.
Mielőtt megkezdődne a rafting, mindenkivel ismertetni fogjuk az evezés technikáját, hogy különböző helyzetekben mit kell tenni, majd ültetés után kezdődhet a kaland a Tara és Drina folyón. 8-10 fős csapatokra oszlunk, minden csónakkal megy ún. egy skipper is, aki irányítja a csónakot.

A Tara folyó vad, tiszta és fenséges, hatalmas vízmennyiség, a Veruša és Opasnica összefolyásával keletkezik Montenegroban a Komovi-hegységben és 144 kilóméteren keresztül folyik, ebből 104 km Montenegroban és az utolsó 40 km pedig Boszniában. A két ország között határt alkot több helyen. Az egyik legszebb folyó Europában.  A nagyszerű raftinglehetőségeiről híres, 78 kilométer hosszú Tara kanyont Európa leghosszabb, és a világ második leghosszabb kanyonjaként tartják számon a Grand Kanyon után. A kanyonvölgy aljában kanyargó, türkizkék Tara folyó, ami Bosznia határában találkozik a Pivával, majd Drina néven folytatja útját a tenger felé, mely a Balkán egyik leghosszabb és legtöbb vízzel rendelkező folyója.

A növényzet a folyó körül igen sűrű és gyönyörű, különösen a fekete fenyők, melyek elérhetik az 50 méter magasságot és némelyik fa 400 évnél is idősebb.
Az első néhány órában áthaladunk egy kanyonon és a Tara folyó legvonzóbb részén.
Útközben megállunk vízeséseknél, forrásoknál, ahol mindenkinek lesz alkalma csodálatos képeket készíteni és úszni egyet.
25 kilométer lélegzetelállító természet és számtalan kaland után megérkezünk a raftingközpontba, ahol már várni fog minket egy kiadós késői ebéd. Előtte, aki szükségét érzi, lezuhanyozhat meleg vízzel.
Késő délután szabadidő következik, aki elfáradt a kalandos evezés után, pihenhet vagy tehet egy könnyed sétát a természetben, fürödhet a folyóban.
Este vacsorával és bulival zárunk, grillezett barna pisztrángot és más ehhez hasonló finomságokat fogyaszthatunk.


 

3. nap: - szervezés alatt

Jeep szafari – Európa utolsó őserdeje

Lássuk is a részletes programot :)
A harmadik nap reggel elfogyasztjuk bőséges, friss reggelinket 10 óráig. Reggeli után jóllakva és izgatottan megkezdjük a kalandutazásunkat.

A nap folyamán egy Jeep Safari túrán fogunk részt venni, de közel sem lesz szokványos utazás. Egy kb. órás utazás vár ránk, míg elérjük a  Sutjeska Nemzeti Parkot, amit a mai napon meg fogunk látogatni, de busz helyett jeepekkel megyünk J. A jeepekből kitekintve fantasztikus kilátás tárul majd elénk az úton, olyan amihez foghatót nem láttunk még. A régió legnagyobb hegyvonulatán megyünk keresztül, ahol megcsodálhatjuk a kanyonok szépségét és az érintetlen természet látványát. 

A Sutjeska Nemzeti Park Bosznia legrégebbi és legnagyobb nemzeti parkja, melynek 17 500 hektáros területén fekszik többek között a Perucica őserdő, és Bosznia legmagasabb pontja, a Maglic és számos nagy hegység, a Zelengora, a Volujac, és Bioc.  A gigantikus parkot a dühöngő Sutjeska folyó szeli át, hatalmas kanyonokat kialakítva. A parkot völgyek, sűrű erdőkomplexumok, hegyi legelők és magas hegyi erdők tagolják


Első állomásunkhoz érkezve, gyalog folytatjuk a hegyi túránkat (a gyalogtúra nem megerőltető).
Perucica 1400 hektár területen fekszik, az utolsó őserdő Európában, az ott található fák többsége már meghaladta a 300 évet is, ezenkívül az UNESCO világörökség listáján is szerepel. A területet kizárólag a nemzeti park szakemberei, ún. erdőkerülők társaságában szabad csak látogatni.
A hatalmas faóriások szegélyezte séta közben kiélvezhetjük a kristály tiszta levegőt, és megcsodálhatjuk az ember által teljesen érintetlen természetet. Oly annyira érintetlen, hogy az erdő bizonyos részei még mindig járhatatlanok.

Az őserdő mélyén egy valóságos mesebeli csoda vár ránk egy fotóponton 1300 m magasságban, ahonnan a Skakavac vízesésre és a Perucica őserdőre kilátás nyílik. A Skakavac Bosznia-Hercegovina egyik legmagasabb vízesése. Legmagasabb pontja 75 méter. A bosnyák skakavac szó, magyarul szöcskét jelent. Ez a fotópont a legattraktívabb hely, ahonnan belátjuk az őserdőt és a vízesést. Előttünk a 75 méter magas vízesés és egy hatalmas sziklafal áll. A látvány egyedülálló élmény.

 A kis túránk után folytatjuk útunkat a jeepekkel, ahol megtekintjük Bosznia-Hercegovina legmagasabb csúcsát, a 2386 méter magas Maglic-ot. A Maglic hegység Bosznia és Montenegro határán fekszik. Minden évben vannak olyan vállalkozó szellemű emberek, akik megmásszák a Maglic hegyet, meredek ösvényeken keresztül haladnak, útjukat cirill betűs táblák és lekopott vörös csillagok mutatják.

Miután kigyönyörködtük magunkat megnézzük a Katun hegyet is. Ezen területeken hihetetlenül gazdag az állatvilág. Megtalálható többek között a jávorszarvas, őz, hegyi kecske, valamint a farkas, medve, róka, hiúz, és a manapság kifejezettem ritka kerecsensólyom is  

Miután kigyönyörködtük magunkat, meglátogatunk egy történelmi helyszínt a Sutjeska-völgyi csata helyszínét, ami Tjentiste-ben található. Még 60-as és 70-es években az egykori jugoszláv elnök, Josip Broz Tito megbízást adott emlékművek ezreinek az elkészítésére. Ezek lettek a Spomenik-ek, vagyis szögletes, geometriai formájú, gigászi szobrok, melyek néhol virág, kristály, óriásira felnagyított DNS vagy épp vírusok alakjában törnek a magasba, mégpedig a célból, hogy a második világháború híres csatáira emlékezzenek.
Ezek után szabadprogram következik, akinek kedve támad, csobbanhat az itt található mesterséges tóban vagy akár kicsit körbe járhatja a területet.
Majd szabadprogram után élményekkel és csodaszép fotókkal visszatérünk a Drina-Tara rafting központba. Késői bőséges ebédünket elfogyasztjuk, majd szabadprogram vacsoráig.

Este eltöltük a vacsoránkat és zene, tűz kíséretében élvezzük az este, éjszaka hátralevő részét. :) Buli a folyóparton!

A jeep szafari programpontjai felcserélődhetnek!

4. nap: - szervezés alatt

 

 

5. nap:

Hazautazás

Gazdag reggelinket, nem túl korán, kb 10 óráig elfogyasztjuk és utána búcsút véve a Drina folyótól és a friss levegőtől, felejthetetlen éjszakáktól, bepakolunk a buszba és hazaindulunk.

Érkezés Budapestre esti órákban.

 

Ár tartalmazza:

 • oda-vissza utazást turista busszal
 • 4 éjszaka szállást bungalowkban a természetben
 • magyar nyelvű csoportvezetőt/túravezetőt
 • szervezési díjat
 • áfát, illetéket

Ár nem tartalmazza (helyszínen fizetendő): ...... Euro/fő

 • 4 napra a teljes ellátást program szerint (4 vacsora, 4 reggeli, 3 ebéd)
 • raftingot teljes felszereléssel, licenccel rendelkező vezetővel
 • idegenforgalmi adót
Italok (pl. alkoholok és kávé külön fizetendőek)

Biztosítás külön köthető, EUB Zrt. Sport biztosítás: kb 750 Ft/nap

 

Szállás:

Szállásunkat úgy választottuk ki, hogy természetközeli, hangulatosak legyen, és illeszkedjen az utazás vagy a természetben végzett tevékenység stílusához. Az utazás alatt fa bungalow-ban fogunk lakni folyó partján a természetben.

A táborunkban hangulatos medence is található.

Kérjük, hogy úgy jelentkezzenek, hogy mérlegeljék saját igényeik, és olvassák végig leírásunkat, és legyen tisztában azzal, hogy a természetben fogunk aludni és ne várjuk el a hotel szobák komfortját.

Bungalow felszereltség: ágy, ágynemű, világítás és konnektor található bennük, privát fürdőszoba

Típusai:

 • 2 fős
 • 3 fős (1 dupla ágy és 1 db. egyágy)
 • 4 fős (1 dupla ágy és 2 db. egyágy)
 • 6 fős (....)

 

de 3 és 5 fős társaságokat is el tudunk helyezni felár nélkül                                                   

                                                  

A bungalow típusok korlátozott számban érhetőek el, így bejelentkezéskor érdemes eldönteni, hogy ki melyik bungalow típust szeretné.

A tábor területén ingyenes wifi áll rendelkezése.

Egyedül utazóknak társítási lehetőséget biztosítunk!

Rafting: Előképzettséget nem igényel. A helyi bosnyák csapat biztosítja az öltözéket: neoprén ruhát, mentőmellényt, sisakot, rafting felszerelést. A helyszínen vannak különböző méretű rafting cipők is, de aki gondolja, az hozhat magának egy vékony talpú sportcipőt, vászoncipőt, ami vizes lehet. A program alatt a csónakokat, ún. szakképzett skipperek irányítják, segítik. Minden csónakban található egy vízálló táska, amibe a fényképezőgépet lehet tenni, de akár érdemes mobiltelefonoknak, fényképezőknek vízálló, nyakbaakasztós tokot hozni.

A raftingra napszemüveget és naptejet is ajánlunk.

Ellátás: a csoport teljes ellátáson lesz program szerint, az ételek mind helyi, organikus ételekből készülnek. Aki estleg vegetáriánus, azt kérjük foglaláskor jelezni irodánknak. Az ivóvíz tiszta, iható.

Útiokmány: Boszniába utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Kalandutazás fogalma: Az utazás nem megerőltető, de a kalandutazásnak a legtöbb esetben szerves része olyan természet közeli helyszín, ami szinte sok esetben a lakott területektől távoli, ahol nem számíthatunk a megszokott civilizáció jónéhány fontos vívmányára.

 

Felszerelés:

 • buszra nyakpárna, takaró, vidító ital J
 • programokra stabil, kényelmes cipő, réteges öltözék
 • fürdős programokra fürdőruha és egy strandos törölköző
 • vízálló, nyakbaakasztós tok raftingra
 • cipő, amit nem sajnálsz, ha vizes lesz
 • naptej, napszemüveg, kalap
 • kisméretű hátizsák a jeep szafarihoz
 • esetleg power bank mobil töltésére
 • szúnyog spray
 • zseblámpa az esti kalandozásokhoz
 • elosztó
 • tartalék törölköző, fürdőpapucs
 • esti bulikra kis felső, hogy ne fázz

Egészségügyi állapot: Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  A kalandutazás illetve a rafting előképzettséget nem igényel. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért.

Biztosítás: Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését. Nálunk köthető pl: Európai Utazási Biztosító; raftingos biztosítás kb. 750 Ft/nap

Mobiltelefonálás: Bosznia-Hercegovina nem EU-s ország, nem vonatkoznak rá a kedvezményes tarifák. Boszniában irodánk nem ajánlja a telefonálást, mobilinternet használatát, mert nagyon drága perc és adatforgalmi díjak vannak. Előzetesen érdemes szolgáltatójánál tájékozódni.

Védőoltás: nem szükséges

Valuta: Hivatalos fizetőeszköz a bosnyák konvertibilis márka. 1 KM kb. 160 Ft. Itthon nem nagyon váltják a bosnyák márkát, ezért javasolni szoktuk, hogy kis címletű papír Eurosokat hozzatok és ezzel lehet fizetni, majd a helyiek bosnyák márkában adnak vissza.

Időjárás: Utazásunk időpontja általában tipikus meleg, nyári időszak. A legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti akár a 35-37 °C-ot is, de éjszaka sem hűl le a levegő 20-22 °C alá. Tartós esőzések általában nem jellemzőek, de Boszniában a magas hegyek miatt szélsőséges is lehet az időjárás. Amennyiben az időjárás szélsőséges lenne, a túravezetőnek lehetősége van a programon változtatni.

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

A programot szerzői jogok védik, másolni szigorúan tilos!