Drina Tara folyó-Party Boszniában

Út az érintetlen világba!

   2019. június 5-9-ig  (5 nap/4 éj)   

36.990 Ft + helyszínen fizetendő

Meglátogatjuk Európa érintetlen területeit, raftingolunk a Grand Kanyon után a világ második legnagyobb kanyonjában, a Tara és Drina folyón, mindezt még feldobjuk tábortüzes, esti folyóparti és medencés bulikkal. Szállásunk mögött a Drina folyó, elől az óriási hegyek, a hangulat több mint remek.

Az adrenalin csak Rád vár, végre közeledik a nyár!

Raftingra, drótkötélre fel, a kalandvágyad ide most nagyon kell!

Bungalowkban alszunk, a folyó mellett bulizunk.

Eszünk, iszunk, mulatunk, a tűz és medence körül táncolunk,

Selfieket is készítünk és a facebookra hamar feltöltjük,

Szabadság, természet, relax, 5 nap alatt kikapcsolódhatsz.

Unatkozni lehetetlen, az út felejthetetlen!”

Ajánljuk azoknak, akik szeretik a jó társaságot, a természetközeli helyeket, vágynak az új kalandokra, kicsit elzárkózva a világ nyüzsgésétől, azoknak akik érdeklődnek az aktív sportok iránt, hiszen itt, ha elég bátor vagy, még a canyoningot is kipróbálhatod, ráadásul egy nem mindennapi helyen!   :)

 

Program 

 1. nap 

Indulás  - utazás az Ismeretlenbe - szálláselfoglalás - vacsi

Indulunk már a hajnali órákban 1:00-kor Budapestről, a Hősök teréről (Műcsarnok oldala). Szegedieknek és Kecskemétieknek ingyenes transzfert biztosítunk a budapesti felszállás előtt. Utazunk pihenőkkel egyenesen Bosznia déli része felé gyönyörű tájakon, utunk majdnem a montenegrói határig vezet. Közel 670 km-t fogunk megtenni.

A délutáni órákban meg is érkezünk bázisunkra, egy világtól elszigetelt helyre, ahol elfoglaljuk folyó parti bungallow-inkat a Drina folyó partján.

Szállásunk egy érintetlen sziget a globalizált világban, két nemzeti park határán helyezkedik el, ahol 4 éjszakát fogunk eltölteni. Szobakiosztás után ismerkedünk a hellyel egy kis szabadprogram keretében és  finom welcome vacsorával, ismerkedéssel zárjuk a napot.

Az utazás folyamán teljes ellátáson leszünk (reggeli, ebéd, vacsora, italok külön fizetendőek). Annak érdekében, hogy megismerkedjünk a hely kultúrájával és népével, megkóstoljuk ételüket, italukat és látni fogjuk, hogy ezek az emberek milyenek valójában. Ételeink tradicionális, házi stílusban készülnek, teljesen organikus alapanyagokból. Szállásunk egész területén és a régióban (Tara-kanyon, Durmitor, Maglic, Zelengora ) a gasztronómia évszázadok óta az egészséges, ökológiai élelmiszereken alapszik. A vendéglátóink által kínált ételeket és italokat a kanyonban vagy a közelben állították elő, ugyanúgy, ahogy az őseik tették. A hely ételek tekintetében a természet utolsó oázisa Európában. Ízelítőképpen a reggelik, ebédek és vacsorák kínálatához hozzá tartozik a híres régi, krém és füstölt sajt, melyet fahordókban érlelnek, a szárított, füstölt húsok, szalonna, sonka, kolbász tengeri sós pácban kihagyhatatlan, házi kenyér kíséretében. A vidéken élnek a legfinomabb húsú bárányok és borjúk, amiből főételeket és leveseket készítenek. A grillezett hús ezen a területen is nagyon népszerű, a vadászat a hagyomány lényeges eleme. Van egy meglepetésünk a gomba szerelmeseinek, mivel a rafting központunk gombában is gazdag.

A régi mondás szerint "Az vagy, amit megiszol", ezért csak házi készítésű, természetes pálinkát, borokat és üdítőitalokat kóstolhatunk, a régió eredeti termékeit. (tábor büféjében külön fizetendőek az italok)

 

 2. nap 

Rafting – Tara kanyon – Tara-Drina folyó

10 óráig megreggelizünk egy csodás helyen, ahol vendéglátóink helyi specialitásokkal készülnek Nekünk.
A mai napon raftingolni megyünk. Reggeli után mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbb rafting felszerelést (mellény, sisak, neoprén ruha, neoprén cipő) majd Jeep-ekkel, mikrobuszokkal utazunk a kiindulási ponthoz, Brstnovicához.
Mielőtt megkezdődne a rafting, mindenkivel ismertetni fogjuk az evezés technikáját, hogy különböző helyzetekben mit kell tenni, majd ültetés után kezdődhet a kaland a Tara és Drina folyón. 8-10 fős csapatokra oszlunk, minden csónakkal megy egy ún. skipper is, aki irányítja a csónakot.

A Tara folyó vad, tiszta és fenséges, hatalmas vízmennyiség, a Veruša és Opasnica összefolyásával keletkezik Montenegroban a Komovi-hegységben és 144 kilóméteren keresztül folyik, ebből 104 km Montenegroban és az utolsó 40 km pedig Boszniában. A két ország között határt alkot több helyen. Az egyik legszebb folyó Europában.  A nagyszerű raftinglehetőségeiről híres, 78 kilométer hosszú Tara kanyont Európa leghosszabb, és a világ második leghosszabb kanyonjaként tartják számon a Grand Kanyon után. A kanyonvölgy aljában kanyargó, türkizkék Tara folyó, ami Bosznia határában találkozik a Pivával, majd Drina néven folytatja útját a tenger felé, mely a Balkán egyik leghosszabb és legtöbb vízzel rendelkező folyója. A növényzet a folyó körül igen sűrű és gyönyörű, különösen a fekete fenyők, melyek elérhetik az 50 méter magasságot és némelyik fa 400 évnél is idősebb.

Az rafting ideje kb. 4-5 óra. A pálya nem veszélyes, nem kötelező mindenhol evezni, vannak pihenős szakaszok is. Előképzettség nélküli programot állítottunk össze. Javaslunk vízálló, nyakba akasztós tokot hozni a telefonnak, amivel tudtok fotókat készíteni. Az első néhány órában áthaladunk egy kanyonon és a Tara folyó legvonzóbb részén. Útközben megállunk vízeséseknél, forrásoknál, ahol mindenkinek lesz alkalma csodálatos képeket készíteni és úszni egyet vagy megkostólni egy rakiát a vízparton összetákolt, robinsoni drinkbárban. 25 kilométer lélegzetelállító természet és számtalan kaland után megérkezünk a raftingközpontba, ahol már várni fog minket egy kiadós késői ebéd.

Késő délután szabadidő következik, aki elfáradt a kalandos evezés után, pihenhet vagy tehet egy könnyed sétát a természetben, fürödhet a medencében. Este finom vacsorával és helyi élőzenés bulival zárunk. :)

 3. nap 

Eszünk-iszunk - Lazulunk a medencénél

A mai nap nincs kötött program. Igazán megérdemeljük az előző napi raftingolásunk és ismerkedés után, hogy ma lógassuk a lábunkat! Reggeli után kapjuk fel a fürdőrucinkat, vegyük elő a napszemcsit, egy törölközőt és keressünk egy helyet a medence mellett. Rendeljünk egy hűsítő koktélt, élvezzük a napfényt, a zenét. A medence szélén nagyon kényelmes függőszékek/ágyak várnak minket. Délután akár lesétálhatunk a folyópartra is, felfedezni kicsit a környéket. Reggeli, ebéd, vacsora ma is biztosítva, este pedig egy közös nyáresti bulival zárjuk majd a napot a medence partján vagy benne. :)

 

 4. nap 

Válaszd a Hozzád illő kalandot! (Rafting / Canyoning / Zipline / Jeep safari)

Reggei után jóllakva és izgatottan, megkezdjük a programunkat helyi vezetőink segítségével aszerint, hogy ki mire vállalkozott. :) A nap fakultatív keretek közt zajlik majd. Mutatjuk az opciókat:

 

  RAFTING       ... aki repetázni szeretne, azoknak lehetősége van most extra kedvezményesen még egy raftingra ma!

A program ára: 25 euró (kb 8100 Ft), mely a helyszínen fizetendő.

 

  CANYONING     ... aki bevállalósabb, és úgy érzi, túlteng benne az energia, ők kipróbálhatják a canyoningot!

Extrém Canyoning a Hrčavka Canyonban

A canyoning egy olyan különleges szabadidős sport, ami az elmúlt években kezdett egyre népszerűbbé válni. Mixeli a technikákat úgymint az úszás, mászás, túrázás, kötélen ereszkedés, szikla szirtekről ugrálás. Magyarországon még szinte ismeretlen.

Most a legbátrabbaknak lehetősége van mindezt kipróbálni egy nemrég feltárt, igencsak vonzó kanyonban - a 13 km hosszú Hrčavka folyó kanyonjába. Keskeny, néhol mindössze 0,5-1 m széles szorosokon át, a hegyi folyóvizek által képzett kanyonokban, alig hozzáférhető helyeken, képzett vezetők segítségével, egy kb 3-4 órás felejthetetlen extrém kalandban lehet részed, ha ezt választod!

A program előképzettséget nem igényel, viszont fontos, hogy ne legyen tériszonyod, tudjál úszni, és ne rémülj meg, ha esetleg 2 méter magasról kell majd vízbe ugrani. Végig professzionális vezetők lesznek a segítségetekre! Megtanítanak az eszközök használatára, felügyelnek, hogy minden rendben menjen. A túra olyan terepen vezet, amelyet vezetőd jól ismer, így minden esetben tájékoztat arról, hogy mit hogyan kell majd csinálni. Mivel vadvízről van szó, azért óvatosnak kell lenni, fontos a jó úszótudás. A canyoning elengedhetetlen része a vízben való haladás, időnként alámerülünk, máskor a víz felszínén sodrodunk az árral. Hasonló, mint egy kinti aquapark, csak sokkal izgalmasabb. J Lehetőség lesz sziklákról való vízbe ugrálásra is, no persze ez sem kötelező, bár sokak szerint ez az egyik legjobb része.

A kanyonozás résztvevői gyakran kivételes fizikai erőfeszítéseknek vannak kitéve, megismerhetjük teljesítő képességünket, leküzdve a természet akadályait. Különleges felszerelést biztosítanak hozzá, amelyekre a legtöbb esetben szükség is lesz. Karabinerek, övek, sisakok és neoprén ruhák, és azokon elhelyezett statikus kötelek. 

A program ára: 70 euró (kb 22 700 Ft), mely a helyszínen fizetendő.

  ZIPLINE    ...aki egy lenyűgöző látványban szeretne részesülni némi kis izgalommal fűszerezve, nekik ajánljuk a drótkötélpályát!

Zipline a Piva tónál Montenegróban

El tudod magad képzelni a hatalmas zöld természetben, szabadon, mégis teljes biztonságban, a Piva-tó smaragdzöld vize fölött lebegve, Tara-kanyonra nyíló kilátással? Ha igen, akkor ez az adrenalin-kaland egyedülálló lehetőség számodra!

Mi is az a Zipline? Egy beülőben ülve rácsatlakozol egy hosszú drótkötélre, és görgők segítségével csúszol végig a két hegygerinc között. A Zip Line teljes hossza 1400 méter, ami Montenegróban a leghosszabb útvonal. 2016 októberében telepítették, tehát nem kell aggódni a kábelek nagyon jó állapotban vannak, teljesen új berendezésekkel felszerelve.

Ha valaha is tűnődtél azon, milyen lehet a madarak élete a levegőben, repülni csak szabadon, elfelejtve a mindennapok gondjait, belemerülni Európa legmélyebb kanyonjának lenyűgöző látványába, akkor ezt a programot válaszd mára. Ez a kötéltúra tökéletes ahhoz, hogy a nyaralást egy kis adrenalinnal egészítsd ki a friss levegőn, a vad természetben gyönyörködve. Az izgalom, az öröm és a mosoly garantált, mely napokig ott marad majd az arcokon.

A programra zárt cipő szükséges. Minden egyéb felszerelést biztosítunk! Ára: 20 euró (kb 6500 Ft), mely a helyszínen fizetendő.

 

  JEEP SAFARI A HEGYTETŐN     ...és végül, de nem utolsósorban a legkényelmesebbeknek, lehetőségük van jeepekkel a hegytetőre ellátogatni, ahol házi sajt és borkóstolóval várnak mindenkit!

Reggeli után, nem túl korán, nekiindulunk jeepekkel egy körülbelül 1.5 órás gyönyörű panoráma útra, a hegytetőre. Sok helyi ide jár fel munka után lazítani kicsit egy pohár borral, pokróccal. Csak kifekszenek, heverésznek, esznek-isznak és leeresztik a gőzt, miközben csodálják a páratlan szépségű környezetet. Akárhol ül le itt az ember, úgy érzi, része a fantasztikus tájnak. Kitűnő borokat és hozzá illő házi készítésű sajtokat kóstolhattok meg a természet lágy ölén. Körülöttünk a legelésző tehenek, előttünk egy szédítő kilátás a Tara canyonra, kezünkben egy jó bor, a társaság pedig adott...nem is kell ennél több ahhoz, hogy eltöltsük a napot! 

A program ára: 40 euró (kb 13 000 Ft) , mely a helyszínen fizetendő.

 

Minden program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul! A döntés rajtatok áll, ki mit szeretne! Döntsetek okosan :)  

 

 5. nap 

Hazautazás

Gazdag reggelinket, nem túl korán, kb 10 óráig elfogyasztjuk és utána búcsút véve a Drina folyótól és a friss levegőtől, felejthetetlen éjszakáktól, bepakolunk a buszba és hazaindulunkÉrkezés Budapestre az éjszakai órákban.

   

Ár tartalmazza:

 • oda-vissza utazást turista busszal
 • 4 éjszaka szállást privát fürdőszobás bungalowkban a természetben
 • magyar nyelvű csoportvezetőt/túravezetőt
 • szervezési díjat
 • áfát, illetéket

Ár nem tartalmazza (helyszínen fizetendő) : 150 euró/fő (kb 48 700 Ft) 

 • 4 napra a teljes ellátást program szerint összesen 11 étkezés (4 vacsora, 4 reggeli, 3 ebéd)
 • raftingot teljes felszereléssel
 • licenccel rendelkező vezetővel
 • transzfert a rafting kezdőpontig
 • idegenforgalmi adót

Italok (pl. alkoholok és kávé külön fizetendőek)

 

 Fakultatív programok (külön választható a 4. napon és helyszínen fizetendő): 

 • Mégegy rafting - 25 euró/fő (két rafting esetén ez a második akciós) (kb 8100 Ft)
 • Canyoning - 70 euró/fő (kb 22 700 Ft)
 • Zipline Montenegroban a Piva tó felett - 20 euró/fő (kb 6500 Ft)
 • Jeep safari, tehén farm látogatás a Tara canyon felett, sajt és borkóstolóval - 40 euró/fő (kb 13 000 Ft)

 

Szállás:

Szállásunkat úgy választottuk ki, hogy természetközeli, hangulatosak legyen, és illeszkedjen az utazás vagy a természetben végzett tevékenység stílusához. Az utazás alatt fa bungalow-ban fogunk lakni folyó partján a természetben. A táborunkban hangulatos medence is található, esténként zene fog szólni :)

Kérjük, hogy úgy jelentkezzenek, hogy mérlegeljék saját igényeik, és olvassák végig leírásunkat, és legyen tisztában azzal, hogy a természetben fogunk aludni és ne várjuk el a hotel szobák komfortját.

Bungalow felszereltség: ágy, ágynemű, világítás és konnektor található bennük, privát fürdőszoba

Bungalow típusai:

 • 2 fős hobbit házak - 2 főket helyezünk el ebben a típusban (a fürdőszoba egy fallal van elválasztva az alvórésztől) - betelt
 • 2-4 fős kis kunyhók (1 francia ágy és 2 db kihúzható ágy, privát külön fürdővel rendelkezik) - 2, 3 és 4 főket helyezünk el ebben a típusban - márcsak 2 db van kiadó
 • 4-6 fős nagy kunyhók (a bungalow kétszintes, az alsó szinten egy franciaágy és két kihúzható ágy található, az emeletre létrán lehet feljutni és ott még két matrac található, privát külön fürdővel rendelkezik) - 4, 5 és 6 főket helyezünk el ebben a típusban márcsak 2 db van kiadó

Egyágyas feláras lehetőség viszont nincsen.  Egyedül utazóknak társítási lehetőséget biztosítunk!                                           A bungalow típusok korlátozott számban érhetőek el, így kérjük igényeiket minél előbb jelezzék.

A tábor területén ingyenes wifi áll rendelkezése.

 

 Szükséges felszerelés, amit hozni kell: 

 • buszra nyakpárna, takaró, vidító ital :)
 • esetleg power bank mobil töltésére
 • programokra stabil, kényelmes cipő, réteges öltözék
 • fürdős programokra fürdőruha és egy strandos törölköző
 • egy tartalék, plusz törölköző, esetleg fürdőpapucs
 • vízálló, nyakbaakasztós tok raftingra
 • javaslunk egy saját cipőt (vászon/sport/neopren) a raftingra, amit nem sajnálsz, ha vizes lesz vagy választhatsz a rafting központban is felszerelések közül
 • naptej, napszemüveg, kalap
 • a medencéhez party kellékek (infantilis úszógumik, napszemcsik) :)
 • kisméretű hátizsák a túrákhoz
 • szúnyog spray
 • zseblámpa az esti kalandozásokhoz
 • esti bulikra felső/pulcsi, melegebb ölözék, mert a helgyekben lehűlhet a levegő
 • a táborunk távol lesz a civilizációtól, nem lesz lehetőség boltba menni és megvenni a szükséges dolgokat, épp ezért kérünk mindenkit, hogy hozzon magával minden olyan nélkülözhetetlen dolgot, amire a 3 nap folyamán szüksége lehet. ( pl cigi, gyógyszerek, női dolgok, stb)

 

Hasznos információk

Rafting: Előképzettséget nem igényel. A helyi bosnyák csapat biztosítja az öltözéket: neoprén ruhát, mentőmellényt, sisakot, rafting felszerelést. A helyszínen vannak különböző méretű rafting cipők is, de aki gondolja, az hozhat magának egy vékony talpú sportcipőt, vászoncipőt, ami vizes lehet. A program alatt a csónakokat, ún. szakképzett skipperek irányítják, segítik. Minden csónakban található egy vízálló táska, amibe a fényképezőgépet lehet tenni, de akár érdemes mobiltelefonoknak, fényképezőknek vízálló, nyakbaakasztós tokot hozni. A raftingra napszemüveget és naptejet is ajánlunk.

Ellátás: a csoport teljes ellátáson lesz program szerint (összesen 11 étkezés), tehát az ételeket a nap folyamán mi biztosítjuk, mivel bolt, és egyéb civilizáció nincs elérhető közelségben. Az ételek mind helyi, organikus ételekből készülnek. Aki estleg vegetáriánus, azt kérjük foglaláskor jelezni irodánknak. Az ivóvíz tiszta, iható. A tábor bárjában elérhető alkoholos (sör, bor, rakia :), stb) és nem alkoholos italok, valamint a kávé külön fizetendő.

Útiokmány: Boszniába utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Kalandutazás fogalma: Az utazás nem megerőltető, de a kalandutazásnak a legtöbb esetben szerves része olyan természet közeli helyszín, ami szinte sok esetben a lakott területektől távoli, ahol nem számíthatunk a megszokott civilizáció jónéhány fontos vívmányára.

 

Egészségügyi állapot: Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  A kalandutazás illetve a rafting előképzettséget nem igényel. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért.

Biztosítás: Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését. Nálunk köthető pl: Európai Utazási Biztosító; raftingos biztosítás kb. 750 Ft/nap

Valuta: Hivatalos fizetőeszköz a bosnyák konvertibilis márka. 1 KM kb. 160 Ft. Itthon nem nagyon váltják a bosnyák márkát, ezért javasolni szoktuk, hogy kis címletű papír Eurosokat hozzatok és ezzel lehet fizetni, majd a helyiek Euroban vagy bosnyák márkában adnak vissza.

 

Mobiltelefonálás: Bosznia-Hercegovina nem EU-s ország, nem vonatkoznak rá a kedvezményes tarifák. Boszniában irodánk nem ajánlja a telefonálást, mobilinternet használatát, mert nagyon drága perc és adatforgalmi díjak vannak. Előzetesen érdemes szolgáltatójánál tájékozódni.

Védőoltás: nem szükséges

Időjárás: Utazásunk időpontja általában tipikus meleg, nyári időszak. A tartós esőzések általában nem jellemzőek, de Boszniában a magas hegyek miatt szélsőséges is lehet az időjárás. Amennyiben az időjárás szélsőséges lenne, a túravezetőnek lehetősége van a programon változtatni.

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

A programot szerzői jogok védik, másolni szigorúan tilos!