Utazás Erdélybe: 10 érdekes tény, amit eddig nem tudtál

2017.03.13 15:24

Erdély érintetlen tájai, gyönyörű városkái ideális nyaralási úti célul szolgálhatnak. 10 olyan érdekes tényt is megosztunk veled, ezeket akkor is érdemes tudnod, ha utazásodat idén nyáron esetleg nem is ide tervezed.   Erdélyt különös misztika lengi körül. Ismert Drakuláról és az üvöltő farkasokról is. Természetesen a legtöbb történet csupán mese, a gyönyörű erdélyi helyek ugyanakkor nagyon is valósak. A Kárpátok ámulatba ejtően szép környékét mindenképpen érdemes felfedezni. Az persze nem árt, ha erdélyi nyaralásodra a vérszomjas vámpírok ellen néhány fej fokhagymát is viszel magaddal.

 

 

1. érdekes tény: Drakula grófja nemcsak mese

A számtalan történetet megihlető Vlad Tepes nevű gróf valóban élt, vára ma is megtekinthető. (A román vajdának nem volt köze Erdélyhez, így ehhez a várhoz sem, Havasalföldön uralkodott a tizenötödik században – a szerk.) A Brassótól 30 kilométerre fekvő törcsvári kastély manapság múzeumként várja látogatóit, rendkívül népszerű turistalátványosság Erdélyben.

Utazás Erdélybe: 10 érdekes tény, amit jó tudni

2. érdekes tény: Erdélyben mintha visszaröpülnél az időben

Erdélybe látogatva olyan érzésed lehet, mintha visszacsöppentél volna az időben úgy száz évet. Érintetlen természet vár hatalmas fenyőerdőkkel, hideg vizű folyókkal, ahol romantikus sétákat, kirándulásokat tehetsz.

Utazás Erdélybe: 10 érdekes tény, amit jó tudni

3. érdekes tény: ne lepődj meg, ha magyarul szólnak hozzád

Számos erdélyi településen él magyar közösség, akik rendkívül vendégszeretőek, barátságosak, és természetesen magyarul beszélnek. Az ámulatba ejtően szép Berethalom (ném.: Bierthalm, rom.: Biertan) nevű települést erdélyi nyaralásodon mindenképpen látnod kell. A városka temploma a világörökség részét képezi.

Utazás Erdélybe: 10 érdekes tény, amit jó tudni

4. érdekes tény: az erdélyi szászok jól kijönnek a magyarokkal

Erdélyben a magyarok mellett szászok is élnek, akik a 12. században a törökök és a tatárok ellen védték magukat. Míg a 20. század elején közel negyedmillióan éltek Erdélyben, addig a számuk a kétezres évekre jelentősen visszaesett, manapság 15 ezer német ajkú szász ember él csupán ezen a környéken. Szászfehéregyháza (ném.: Deutsch-Weisskirch, rom.: Viscri) az egyik legismertebb szász település Erdélyben.

 
Utazás Erdélybe: 10 érdekes tény, amit jó tudni
Buszos utazásaink! 
Dél-Erdély nagy körút   Húsvét Erdélyben Éld át Székelyföldet!


Ahogy a székelyek mondják „a sör nem alkohol, a medve meg nem játék” bizony nagyon is fontos tudnivaló, ha Erdélyben jársz. A Kárpátok erdeiben ugyanis könnyen szembejöhet veled egy barna medve, ahol közel ötezer állat él vadon, természetes élőhelyén. Jobb hát az óvatosság!5. érdekes tény: rdélyben a medve nem vicc

Utazás Erdélybe: 10 érdekes tény, amit jó tudni
 

6. érdekes tény: a világ legszebb útjának a Transzfogarasit tartják

Nem véletlen, hogy a világ legizgalmasabb és legszebb útjának az erdélyi Transzfogarasi utat tartják. A hetvenes években épített 90 kilométer hosszú út 578 hídon és viadukton át vezet.

Utazás Erdélybe: 10 érdekes tény, amit jó tudni

7. érdekes tény: a kihagyhatatlan erdélyi pálinka

Azt tartják, a legfinomabb gyümölcspálinkát Erdélyben főzik. Valószínűleg ez így is van, mindenesetre a nyaralás alatt érdemes óvatosan kóstolgatnod a legalább 45 fokos alkoholtartalmú röviditalokat, amit minden háznál szívesen kínálnak.

Utazás Erdélybe: 10 érdekes tény, amit jó tudni

8. érdekes tény: megmártózhatsz Erdély termálvizeiben

Erdély gazdag természetes termálvizekben. Szováta világhírű termálvizes tava, a Medve-tó méltán népszerű az ide utazók körében, de nagyon sok gyógyulni vágyó veszi igénybe az iszapos pakolásokat is.

Utazás Erdélybe: 10 érdekes tény, amit jó tudni

9. érdekes tény: a Vajdahunyadi vár Mikszáthot is megihlette

 

A mesebeli szépségű építményt Mikszáth a „várak királyának” nevezte, melyről számtalan művében tesz említést vagy választotta színhelyül. Az egykoron a Hunyadi család birtokában álló Vajdahunyadi vár ma is népszerű turistalátványosság – nem véletlenül.

Utazás Erdélybe: 10 érdekes tény, amit jó tudni

10. Erdélyért Károly herceg is rajong

A brit trónörökös 1998-ban járt először Erdélyben. Annyira megtetszett neki a környék, hogy pénzt is áldozott az apró falvak megőrzésére. Megvásárolt és újjáépített egy gyönyörű farmot, a Sepsiszentgyörgy melletti Zalánpatakán, amelyet akár még te is kibérelhetsz.

Utazás Erdélybe: 10 érdekes tény, amit jó tudni

Nézz gyönyörű videót is Erdélyről!

Köszönjük a cikk megjelenését az nlcafe.hu oldalnak

 A cikk forrása itt található: https://www.nlcafe.hu/utazas/20150707/erdely-nyaralas-utazas-tenyek/

Vélemények, hozzászólások