Tavaszi túrázás, fotózás a Lengyel-Tátrában, krókuszlessel

2022. április 9. (szombat)

 15 990 Ft/fő - betelt

A hideg tél után, tavasszal mindenkinek kedve van már egy kis kiruccanáshoz a természetbe.

Ez az áprilisi szombat ideális a feltöltődéshez, relaxáláshoz, fotózáshoz és egy testet és lelket feltöltő túra után gasztronómiai finomságokkal is kényeztethetjük magunkat. A Lengyel-Tátra ideális helyszín, hogy gyönyörködjünk a hegyek, az erdő látványában. Ilyenkor virágzik a tavasz szimbóluma, a krókusz, mely évről évre egyre nagyobb érdeklődésre tart számot – ez nem csoda, hiszen a hegyi réteken a lila virágszőnyeg valóban különleges látvány.

 

Covid info: Lengyelország megszüntette a Covid korlátozásokat

 

Részletes program:

 

Április 9-én szombaton a hajnali órákban, 3:00-kor indulunk Málnával a busszal Budapestről, Üllői út 110. - OMV Benzinkút elől (Népliget oldala), hogy minél előbb odaérjünk, és az egész nap rendelkezésre álljon a kirándulásra és feltöltődésre. A csapathoz Pest előtt még csatlakozhattok Szegeden és Kecskeméten is.

Folyamatos utazás rövid pihenőkkel Szlovákián keresztül, Lengyelországba. Kora délelőtti órákban meg is érkezünk célállomásunkra.

Zakopane városától nyugatra esik a kiránduló helyünk, a festőien szép Chocholowski-völgy a Nyugati-Tátrában, mely - egy jól kiépített turista útvonal, a völgy végében található menedékházig. Tátra Közép-Európában egyedülálló alpesi jellegű hegység. 51 km hosszan nyúlik el, míg szélessége mintegy 26 km és csodás völgyek tagolják.

Túraindítónak a csoportvezetőnk finom legyel alkoholos italt fognak kínálni Nektek, majd a buszunkból a főúton kiszállva megindulunk a Tátra Nemzeti Park beléptetője felé, majd a csoportvezető megvásárolja a belépőket mindenki részére. A belépőjegy árát az utazás tartalmazza. :)

A csoportvezető ismertetni fogja az útvonalat, hasznos tudnivalókat, mit érdemes megnézni, stb, majd indulhat a túra a kezdőpontról egyéni tempoban!!!!

A kezdő ún, Szürke-réten több magánház is található, melyek a zakopanei faépítészeti stílus igazi remekei, illetve több bacówka, azaz sajtkészítő műhely is, ahol ha látjátok a felszálló füstöt, akkor bizony készül az oscypek, azaz a jófajta górál füstölt juhsajt. Érdemes ezekbe bekukkantani, hiszen betekintést nyerhettek a sajtkészítésbe, és arra is van lehetőségetek, hogy a termelőtől vásároljatok.

Ez időtájt, március végén és április közepén nagy csapatokban érkeznek a lengyelek, hogy láthassák a gyönyörű tájat, az ébredő természetet és az ekkor nyíló krókuszokat. A krókuszok mennyisége és virágzása az időjárástól függ, a helyi híreket folyamatosan nyomonkövetjük, de a krókuszok mennyiségére nem tudunk felelősséget vállani.

A rét végében folytatódik a túraútvonal az erdőben és a hegyek és a csodás Chochołowski-patak mentén halad dél felé. 30-35 perc séta után elérkezünk a lovaskocsi állomáshoz, ahol akár lovaskocsival is tovább lehet haladni, aki nem szeret túrázni. A kocsik általában 4 fősek, és kb. 50 Euro – 200 Zlotyi egy menet a végső menedék házig, tehát nem olcsó, ezért érdemes ilyen esetben összefogni.

A gyalog túrázók innen kb 15-20 perc sétával éritek el a Felső erdei út kiindulópontját.
Innen újabb 35 perc séta az Ótárna-völgy mentén az útvonal, mely az 1758 méter magas Háromnapos-hegyig vezet. A túra utolsó szakasza kezdődik innen, mert már csak kb. 10 perc, hogy elérjétek a tágas Chochołowi-rétet és menedékházat, ahol a legtöbb krókusz található, de természetesen több ízben is helyezkednek el a túra mentén a lila szönyeget formáló virágok. Egy pihenő után ugyanazon az úton lehet visszajutni, ahol jöttünk.

A túra közben, után lehetőség van megkóstolni a lengyel gasztronómiai finomságokat is :) és szuvenírek közül is tudtok válogatni :)

Túra pontos adatairól, hasznos tudnivalókról, és szükséges felszerelésről, lentebb olvashatsz!

A túra után, a délutáni órákban Zakopane városközpontjába megyünk, ahol eltöltünk néhány órát.

Zakopane Lengyelország egyik kulturális központja, a Tátra csodás helyei és mesés völgyei közt rejtőző, csak erre a vidékre jellemző górál hangulatot árasztó városka. Főutcája a Krupówki utca Lengyelország öt leghíresebb utcájának egyike. Ezen az alig 1 km-es utcán számos nemzet tagjai találkoznak egymással. Végig kereskedők árulják kedvesen és jókedvűen portékájukat, ennek köszönhetően szinte mindig pezsgő élet folyik itt.

Itt lesz lehetőség egy helyi, trandícionális finomságot, vacsorát elfogyasztani és méltón lezárni a napot.

Az esti órákban hazafelé indulunk és suhanunk Budapest felé, amíg a szebbnél szebb fotóitokat válogatjátok időtöltés gyanánt. Érkezés Budapestre a hajnali órákban.

 

Fontos információk:

Túra adatok:

Távolság: kb 8 km oda és vissza, összesen 16 km

Szintemelkedés: kb. 250 m, lesznek emelkedők

Nehézségi szint: közepes

Idő: Egy átlagos lengyel turista kb. 2 óra alatt teszi meg a távot egy irányba. A túra útvonal a menedékházig emelkedik, visszafelé pedig lejt. Tehát odafelé több időt kell szánni, visszafelé pedig már fáradtabb az ember :)

Nekünk, a Las Palmeras csapatának 2,5 órát vett igénybe a feljutás. :) Visszafelé kb. ugyanennyi volt, mert többször meg kellett állni pihenni, de fotózásra is volt idő. Ehhez számolandó még hozzá a pihenés, evés, ivás, stb..

Tehát kényelmesen fotózással, pihenőkkel, esetleg ebéddel 6-7 órát kell a túrára szánni átlagos tempóval (természetesen egyéni tulajdonságok, kondíció alapján lehet több vagy kevesebb).

Az útvonal egyszerű, gyakorlatilag csak a tömeget kell követni, egyenesen megy az útvonal.

Aki esetleg nem jól mérné fel a túrázó képességeit :), azoknak hasznos info, hogy a túraútvonalon bármikor vissza lehet fordulni, és vannak pihenőhelyek, de kérjük, hogy olyanok jelentkezzenek, akiknek a túrázás nem okoz gondot.

Mindenképp érdemes szendvicset, vizet, csokit hozni a túrára és ezt egy kis hátizsákban összekészíteni.

Szemetelni a Nemzeti Park terültén tilos, egyrészt, mert védett, másrészt a medvék is szagot kapnak. :)

Krókuszokat letaposni, leszedni szigorúan tilos, ezt parkőrök ellenőrzik is. Néhol kötelekkel védik a letaposás ellen a virágokat, és azokra a területekre bemenni, leülni nem szabad.

A park területén van néhány helyen kijelöl wc, ezek fizetősek (kb 3 Zlotyi)

A park területén működnek helyi étkezdék, éttermek.

Lovaskocsikat igénybe lehet venni, gyaloglás helyett, ezek fizetősek!

Nagyon fontos a kényelmes túra vagy sportcipő, réteges, meleg öltözék. Vízálló dzseki, kabát is jól jöhet. Hó is gyakori ebben az időszakban a Tátrában, tehát minden időjárásra érdemes készülni.

Időjárás előrejelzést érdemes nézni előtte: google-be, Zakopane időjárás

Valuta: Itthoni előzetes pénzváltás szükséges! Helyi fizetőeszköz a Lengyel Zlotyi, 1 Zlotyi kb. 78 Ft.

A túrán, aki enni, inni szeretne, Zlotyi szükséges, mert korlátozottan fogadják el az Eurot. Zakopane központjában már van pénzváltó és bank automata is.

Egészségügyi állapot:  Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. A túrák során számítani kell a gyaloglásra, emelkedőkre, bizonyos helyeken a talajon kőtörmelékek, szikladarabok lesznek. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését.

 

Nyilatkozat: Esetleges szélsőségesen rossz időjárás esetén irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy megváltoztassák a programot.  Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés. A krókuszok átlagos virágzása március vége és április közepe felé szokott lenni, de elhúzódó tél, korai tavasz, vagy bármely szélsőséges időjárás esetén változhat a krókuszok virágzási periódusa. Irodánk folyamatosan nyomon követi a virágzás ütemét a helyiektől informálódva, de a krókuszok mennyiségére felelősséget nem tudunk vállalni.

 

Aktuális beutazási feltételek: konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lengyelorszag

 

Ár tartalmazza:

  • oda vissza útiköltséget turista busszal
  • belépőt a Tátra Nemzeti Parkba
  • szervezési díjat,
  • magyar nyelvű csoportvezetőt
  • áfát
  • 2022-es vagyoni biztosíték díját minden utazóra
Fizetési feltétel: foglalást követő 8 napon belül

 

Biztosítás külön köthető! Kb 780 Ft a sport biztosítás ára.

 

Változás jogát fenntartjuk!