Krókuszles- és fotózás a Tátrában

Koronavírus közelmény: Kedves Utasaink! Már küldtünk egy körlevelet azoknak, akik szerettek volna jönni a programra, de itt is közölni szeretnénk az aktuális infokat. Mialatt a héten szigorú intézkedéseket vezettek be itthon és sok országban, addig Lengyelország területe még biztonságos volt. Szép számmal, 59-en vagyunk az utazáson és még a héten is sokan kérték telefonon, hogy induljunk, ha tudunk. (néhányan jelezték, hogy munkahelyük nem engedi őket, és aki  megküldte a bankszámlaszámát, velük már rendeztük is az anyagiakat)

Már a "baj" óta benne vagyunk a lemondási periódusban, szállás le van foglalva, stb, így úgy voltunk vele, hogy amíg tudunk menni, megyünk. Viszont kapjuk folyamatosan a híreket a szigorú intézkedésekről, korlátozásokról, Szlovákiában határzár van és lehet Lengyelországban is lesz. Persze lehet jobb lesz addigra a helyzet, mire indulnánk és semmi baj nem történik, de nem célszerű kockáztatni.

Ezért így a tegnapi belső döntésünk alapján a kirándulás dátumát megpróbáljuk átütemezni. Az eddigi kör levelünkre küldött többségi válaszaitok alapján is ezt látjuk, hogy az átütemezést választaná a csoport. Hétvégén kértük, hogy gondoljátok át, úgyhogy várjuk a végleses döntéseket, akitől még nem jött válasz. Már felvettük a hotellel a kapcsolatot, hogy későbbre ütemezzük át az utazást és rakja át a csoport szálláspénzét, hogy ne vesszel el. Ez esetben a krókuszok nem fognak már nyílni, mert virágzás ideje érinti a koronvírus helyzet időtartamát, tehát más túra, más program megszervezésével tudjuk biztosítani az utat. Várjuk a hotel válaszát, és valószínűleg ez a megoldás marad, vagy ha valakinek nagyon nem felel meg, akkor 40%-ot, ami nálunk van, küldjük vissza (ehhez bankszámlaszámot várunk). 
Köszönettel: 2020. 03.13.

2020. április 4-5-ig - 2 nap/1 éj (hétvége) – 4 csillagos hotelben

 20 990 Ft/fő + helyszínen fizetendő

3 db szabad szoba :)

Te is szeretnéd úgy érezni magad, mint az Alkonyat szereplői a lila virágokkal teli réten??? :)

A hideg tél után, tavasszal mindenkinek kedve van már egy kis kiruccanáshoz a természetbe. A Tátra tavaszi szimbóluma, a krókusz, évről évre egyre nagyobb érdeklődésre tart számot – ez nem csoda, hiszen a hegyi réteket teljesen beborító virágszőnyeg valóban különleges látvány. A múlt évben egy hétvégén rekordszámú, 60 ezer turista látogatta meg a lengyel Tátra egyik völgyben található krókuszokkal teli tisztását, hogy gyönyörködjenek a hegyek, az erdő és a virágok látványban.

Ez az áprilisi hétvége ideális a feltöltődéshez, relaxáláshoz, fotózáshoz és egy testet és lelket feltöltő túra után tovább folytatjuk saját magunk kényeztetést egy 4 csillagos resortban…

 

Részletes program:

1. nap: Utazás – Krókuszles, túra a lengyel Tátrában - Szállás 4 csillagos hotelben

Április 4-én szombaton a hajnali órákban, 3:00-kor indulunk Málnával a busszal Budapestről, Üllői út 110. - OMV Benzinkút elől (Népliget oldala), hogy minél előbb odaérjünk, és az egész nap rendelkezésre álljon a kirándulásra és feltöltődésre. A csapathoz Pest előtt még csatlakozhattok Szegeden és Kecskeméten is.

Folyamatos utazás rövid pihenőkkel Szlovákián keresztül, Lengyelországba. Délelőtti órákban meg is a Lengyel-Tátrába.

Zakopane városától nyugatra esik a kiránduló helyünk, egy festőien szép völgy a Nyugati-Tátrában, mely - egy jól kiépített, könnyen járható turista útvonal, a völgy végében található menedékházig, melynek mentén több ízben helyezkednek el a lila szőnyeget formázó krókusz virágok.

Ez időtájt, március végén és április elején nagy csapatokban érkeznek a lengyelek, hogy láthassák a gyönyörű tájat és krókuszokat.

Túraindítónak a csoportvezetőink finom helyi italt fognak kínálni Nektek, majd a buszunkból a főúton kiszállva együtt megindulunk a Tátra Nemzeti Park beléptetője felé, majd a csoportvezető megvásárolja a belépőket mindenki részére. A belépőjegy árát az utazás tartalmazza. :)

A csoportvezető ismertetni fogja az útvonalat, hasznos tudnivalókat, mit érdemes megnézni, stb, majd indulhat a túra a kezdőpontról!!!!

A kezdő ún, Szürke-réten több magánház is található, melyek a zakopanei faépítészeti stílus igazi remekei, illetve több bacówka, azaz sajtkészítő műhely is, ahol ha látjátok a felszálló füstöt, akkor bizony készül az oscypek, azaz a jófajta górál füstölt juhsajt. Érdemes ezekbe bekukkantani, hiszen betekintést nyerhettek a sajtkészítésbe, és arra is van lehetőségetek, hogy a termelőtől vásároljatok.
A rét végében folytatódik a túraútvonal az erdőben és a hegyek és a csodás Chochołowski-patak mentén halad dél felé. 30-35 perc séta után elérkezünk a lovaskocsi állomáshoz, ahol akár lovaskocsival is tovább lehet haladni, aki nem szeret túrázni. A kocsik általában 4 fősek, és kb. 50 Euro – 200 Zlotyi egy menet a végső menedék házig, tehát nem olcsó, ezért érdemes ilyen esetben összefogni.

A gyalog túrázók innen kb 15-20 perc sétával éritek el a Felső erdei út kiindulópontját.
Innen újabb 35 perc séta az Ótárna-völgy mentén az útvonal, mely az 1758 méter magas Háromnapos-hegyig vezet. A túra utolsó szakasza kezdődik innen, mert már csak kb. 10 perc, hogy elérjétek a tágas Chochołowi-rétet, ahol a legtöbb krókusz található.

A túra közben, után lehetőség van megkóstolni a lengyel gasztronómiai finomságokat is :) és szuvenírek közül is tudtok válogatni :)

Túra pontos adatairól, hasznos tudnivalókról, és szükséges felszerelésről, lentebb olvashatsz!

A természetben való feltöltődés és túrázás után átadjuk magunkat a pihenésnek! :) A túra után szállásunkra indulunk, ahol a pihenésé lesz a főszerep, és belevethetitek magatokat a wellnessbe.

4 csillagos hotelünk az egész Tátrában egyedülálló Nosalowy Dwór Resort & Spa üdülőközpontban kapott helyet, a Nosal hegy közelében. A resort Zakopane településének csendes negyedében található, 3 km-re a központtól, a Tátrai Nemzeti Park szomszédságában. Az üdülőközpont sokoldalú szolgáltatásokkal várja a vendégeket és az év bármely időszakában remek választás a kikapcsolódásra, pihenésre a túra után. A resort három, helyi és nemzetközi ételeket kínáló étteremmel, tetőtéri panorámás kávézóval, valamint lobby bárral is rendelkezik. A wellnessközpontban medence, szauna és pihenőszoba szolgáltatja a tökéletes pihenést, melynek árát a költségek tartalmazzák és felár ellenében pedig különböző masszázsok és kezelések vehetők igénybe. A hotelben ingyenes Wi-Fi hozzáférés is rendelkezésre áll. 

Elhelyezés 2 ágyas standard szobákban történik, minden szobák privát fürdőszoba tartozik. Természetesen törölköző és hajszárító is van.

A bejelentkezés 16:00-tól, a kijelentkezés 12:00-ig lehetséges. Medence, szanuna használat: 9:00-22:00-ig

 

2. nap: Wellness - Zakopane - Hazautazás

Ébredés után, következik a reggeli, melyet csodás környezetben tölthetünk el, majd délig akár pihenéssel, akár úszással, relaxálással tölthetjük el az időt a hotel komplexumban.

Déli órákban kicsekkolunk, majd Zakopane városközpontjába megyünk, ahol eltöltünk néhány órát.

Zakopane Lengyelország egyik kulturális központja, a Tátra csodás helyei és mesés völgyei közt rejtőző, csak erre a vidékre jellemző górál hangulatot árasztó városka. A vonzerő maga a lengyel Tátra, mely sokak szerint a világ legcsodálatosabb hegyvidéke. Főutcája a Krupówki utca Lengyelország öt leghíresebb utcájának egyike. Ezen az alig 1 km-es utcán számos nemzet tagjai találkoznak egymással. Végig kereskedők árulják kedvesen és jókedvűen portékájukat, ennek köszönhetően szinte mindig pezsgő élet folyik itt.

Itt lesz lehetőség egy helyi, trandícionális finomságot elfogyasztani és piacozni, vásárolni.

A délutáni órákban hazafelé indulunk és suhanunk Budapest felé, amíg a szebbnél szebb fotóitokat válogatjátok időtöltés gyanánt. Érkezés Budapestre a az éjfél körüli órákban.

Fontos információk:

Túra adatok:

Távolság: kb 8 km oda és vissza, összesen 16 km

Szintemelkedés: kb. 250 m

Nehézségi szint: közepes

Idő: Egy átlagos lengyel turista kb. 2 óra alatt teszi meg a távot egy irányba. A túra útvonal a menedékházig emelkedik, visszafelé pedig lejt. Tehát odafelé több időt kell szánni, visszafelé pedig már fáradtabb az ember J 

Nekünk, a Las Palmeras csapatának 2,5 órát vett igénybe a feljutás. J J Visszafelé kb. ugyanennyi volt, mert többször meg kellett állni pihenni, de fotózásra is volt idő. Ehhez számolandó még hozzá a pihenés, evés, ivás, stb..

Tehát kényelmesen fotózással, pihenőkkel, esetleg ebéddel 6-7 órát kell a túrára szánni átlagos tempóval (természetesen egyéni tulajdonságok, kondíció alapján lehet több vagy kevesebb).

Az útvonal egyszerű, gyakorlatilag csak a tömeget kell követni, egyenesen megy az útvonal.

Aki esetleg nem jól mérné fel a túrázó képességeit J, azoknak hasznos info, hogy a túraútvonalon bármikor vissza lehet fordulni, és vannak pihenőhelyek. Már a legvégső rét előtt is nagy mennyiségben találhatóak krókuszok.

Mindenképp érdemes szendvicset, vizet, csokit hozni a túrára és ezt egy kis hátizsákban összekészíteni.

Szemetelni a Nemzeti Park terültén tilos, egyrészt, mert védett, másrészt a medvék is szagot kapnak. J

Krókuszokat letaposni, leszedni szigorúan tilos, ezt parkőrök ellenőrzik is. Néhol kötelekkel védik a letaposás ellen a virágokat, és azokra a területekre bemenni, leülni nem szabad.

A park területén van néhány helyen kijelöl wc, ezek fizetősek (kb 3 Zlotyi)

A park területén működnek helyi étkezdék, éttermek.

Lovaskocsikat igénybe lehet venni, gyaloglás helyett, ezek fizetősek!

Nagyon fontos a kényelmes túra vagy sportcipő, réteges, meleg öltözék. Vízálló dzseki, kabát is jól jöhet. Akár még hó is lehet a Tátrában ebben az időszakban, tehát minden időjárásra érdemes készülni.

Időjárás előrejelzést érdemes nézni előtte: google-be, Zakopane időjárás

Valuta: Itthoni előzetes pénzváltás szükséges! Helyi fizetőeszköz a Lengyel Zlotyi, 1 Zlotyi kb. 78 Ft.

Első nap útközben, a túrán, aki enni, inni szeretne, Zlotyi szükséges, mert korlátozottan fogadják el az Eurot. Másnap Zakopane központjában már van pénzváltó és bank automata is.

Egészségügyi állapot:  Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. A túrák során számítani kell a gyaloglásra, emelkedőkre, bizonyos helyeken a talajon kőtörmelékek, szikladarabok lesznek. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését.

 

Nyilatkozat: Esetleges szélsőségesen rossz időjárás esetén irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy megváltoztassák a programot, a két nap programját felcseréljék. Különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

 

Egyéb felszerelés: aki úszni, wellnesezni szeretne, kérjük, hogy pakoljon egy fürdőruhát, esetleg fürdő papucsot, köntös a csomagba

 

Ár (20 990 Ft) tartalmazza:

  • oda vissza útiköltséget turista busszal
  • 1 éjszaka szállást 4 csillagos hotelben,
  • szervezési díjat,
  • magyar nyelvű csoportvezetőt,
  • áfát
Fizetési feltétel: foglalást követő 8 napon belül

 

25 Euro (helyszínre hozandó), mely tartalmazza:

  • 1 bőséges reggelit,
  • idegenforgalmi és környezetvédelmi adót,
  • wellness használatot (medence és szauna),
  • belépőt a Tátra Nemzeti Parkba

 

Egyágyas felár: 12 000 Ft, Társítást irodánk meg szokta oldani, így nem kell felárat fizetni az egyedül utazóknak. :)

Biztosítás külön köthető!

Változás jogát fenntartjuk!