Éld át Székelyföldet! - 36 990 Ft

2018. július 4-8-ig (5 nap/ 4 éj)

(2019-es program még szervezés alatt, hamarosan...)

Egy kedves hölgynek és egy úrnak keresünk szobatársat az útra :) Várjuk az egyedül utazók jelentkezését is :)

Székelyföldet nem elég látni!

Éljük át Erdély lassúságát, időtlenségét, a hagyományokat, az erdélyi tanyasi ízeket, készítsünk korondi kerámiát az élményműhelyben vagy igyunk pár áfonya pálinkát, jó humorú székely idegenvezetőnk, István kíséretében.  Kapcsolódjuk be aktívan Székelyföld és az ottani emberek hétköznapi világába!

Szereted a hasad, az élményeket, a sört, a kultúrát?

Akkor itt a helyed egy vidám csapatban, hogy legyen miről a nyár végén beszélned! :)

Csatlakozz az eseményhez: www.facebook.com/events/857523257790637/

1.nap :

UTAZÁS ERDÉLYBE – SEGESVÁR – SZÉKELYUDVARHELY - 3* HOTEL

Indulunk egy szép nyári napon, 2018. július 4-én az éjszakai órákban 2:00-kor Budapestről a Hősök teréről, ahol jófej csoportvezető fog várni Rátok. Csatlakozhattok még Kecskeméten és Szegeden is a csapathoz. A korai órákban a buszraszállás után még van lehetőségünk aludni, pihenni és utazunk Erdélybe rövidebb pihenőkkel. Reggel tájban tartunk egy hosszabb mosdószünetet, lehetőség lesz kávézni és a reggelt folytatjuk is egy jó pálinkával az utunkat és útközben felvesszük helyi székely idegenvezetőnket, Istvánt. :)

Hogy első napunk, utazásunk se teljen program nélkül Erdély egyik legfestőibb, történetektől gazdag, középkori várnegyedének, Segesvárnak a felfedezésére indulunk, mely az UNESCO Világörökség részét képezi. Segesvárra a délutáni órákban fogunk érkezni.

A középköri utcákkal, régi házakkal borított várhegy minden oldaláról díszes tornyok és csipkézett bástyák néznek le a várhegy alatt elterülő városra. A város szimbóluma az óratorony, amely a város minden részéből látható. A középkori várfal közel 1 km hosszúságban öleli körül a történelmi várközpontot és olyan egyedi hangulatot rejt magába, amely ideig-óráig képes visszavarázsolni az oda látogatót középkorba. Összesen 14 bástyája volt, minden bástyát egy-egy céh védett és tartott karban. 9 bástyája ma is áll, egy bástyája még mindig lakott. A várban található Erdély legrégebbi használatban lévő középkori ajtaja is.

Aki semmit sem tud Moldváról és Havasalföldről – legyen amerikai, japán vagy spanyol –, az is tud valamit Erdélyről. Tudja, hogy Transsylvania a „vámpírok földje”, a „rémségek komor hazája”, a „sötét legendák hona”. A várnegyedben a régi középkori látnivalók mellett dúl a Dracula kultusz. A hagyomány szerint itt született a vajda, Vlad Tepes, akinek a születési háza is itt található. Egy élménydús, történetekkel gazdag sétát fogunk tenni Istvánnal a városkában és akinek kedve van, az majd akár szabad program alatt ihat, ehet Dracula szülőházában berendezett középkori stílusú étteremben is.

Segesvár után elindulunk Székelyudvarhely felé, 3 csillagos hotelünkbe. A város számos rejtett értéket kínál a látogatóknak. Székelyudvarhely, a 660 éves kisváros, az Erdélyi-medence keleti-délkeleti peremövében, a Küküllõ-dombvidék keleti szegélyén, a Nagy-Küküllő folyó felső szakasza mentén fekszik. A város bázisunkként fog szolgálni. Szobakiosztás és kipakolás után pedig kellemesen lazítahunk. Az este hátralévő részét, aki még bírja, sörözéssel, pálinkázással is folytathatjuk akár….

2. és 3. nap:

ERDÉLYI ÉLET – KOROND – ÉLMÉNYMŰVEHELY – IDŐUTAZÁS EGY VULKÁNI PLATÓN – TANYASI EBÉD – SÓHÁT TÚRA - SZOVÁTA

A 2. és 3. nap a közös gazdag reggelink után utazunk a mai nap első bázisa felé Korond térségébe. A nap első felében praktikusan a csoportot kettéosztjuk, és felváltva mindkét félcsoport megtapasztaljuk Erdély igazi lassúságát és időtlenségét. Délután ismét együtt leszünk.

 

A csoport egyik fele ismerkedik Koronddal, a Kárpát-medence legnagyobb kézműves központjával. Több száz fazekas műveli népi mesterségét, de el kell mondanunk azt is, hogy Korond maradt az utolsó hely Európában, ahol még él a taplófeldolgozó mesterség is. 3 mesterséget fogunk meglátogatni, aminek rejtelmeibe vezetnek be a helyi emberek. Meglátogatunk egy bio minősített méhészetet is, ahol a felelős méhészkedés rejtelmeit tudhatjuk meg, vásárolhatunk az erdei mézekből és speciális új fajta krémmézeket is megkóstolhatunk. A nép program folyamán Élmény-műhelylátogatás keretében ismerjük meg a korondi portékák készítését, a nyersanyagtól a készítési lépéseken, a mintavilágon át a kész termékig. És ezt nem elég látni, ki is fogjuk próbálni a korongozást, ami hatalmas élmény!!! Mindenki elkészítheti és hazaviheti élete első korondi tányérkáját, poharát vagy vázáját. :) Lehetőség van Korondon is természetesen vásárolni a hatalmas kínálatból.

 

A csoport másik fele mikrobuszokkal, majd lovasszekérrel körútra – egy időutazásra indul a korondi hegyen az 1000 m magas széles vulkáni fennsíkon kialakult szórt tanyavilágban, ahol az önellátáshoz közelebb álló, hagyományos állattartó életmódot ismerjük meg.

Az egyik helyi gazdaság egy hideg ebéddel fog minket megvendégelni, ahol minden asztalra tett élelem a gazdaságon belül termett: helyben kemencében sült krumplis házi kenyér, házi sajtok 4-5 fajtája, a kézzel köpült házi vaj, a pecsét nélküli főtt tojások, kis szalonna, hagyma, és a helyi desszert különlegesség, az áfonyás lekváros orda. Természetesen mindez friss forrásvíz, pálinka és gyógynövény tea kíséretében. :)

Egy kis szusszanás után nekiindulunk egy újabb izgalmasabb programra szekerekkel. Meglátogatjuk a Fenyőkúti tőzeglápot egy tanösvényen keresztül egy tartalmas vezetéssel egybekötve, ahol egy 10 000 éve változatlan kis szibériai ökoszisztémába nyerünk betekintést és megcsodáljuk a jégkorszakbeli reliktum világot.

A láp után meglátogatjuk azt a fenyőkúti családot, akik már csak az erdei gyümölcsök feldolgozásából élnek, kóstolót kínálva csapatunknak az erdei gyümölcsökből készített lekvárokból és szörpökből.

(A korondi programcsomag ára két napra, 1 napi ebéddel: 100 lej/fő, helyszínen fizetendő)

 

A következő nap cserél a két fél csoport.

Délután ismét együtt lesz mindkét nap a csoport:

Egyik délután kis utazással délutánra Szovátára, a Medve-tóhoz érkezünk és egy laza fürdőzős vagy sétálós programot tartunk. Délután folyamán a Medve-tó 3 órakor nyit. Szováta európai hírű üdülőváros, Románia egyik legismertebb gyógyfürdőhelye. Évente százezrek fürdenek meg a heliotermia jelenségéről híres tóban. A Medve-tó vizét a fürdőzés mellett különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére valamint női betegségek gyógyítására használják. A sósvizű tavak esetében a víz sótartalma magas, így a fürdőző könnyebben fennmarad a víz felszínén. Szováta számos természeti ritkaságot, érdekességet és látnivalót kínál az ide látogató turistáknak, válogathatunk az éttermek, szuvenír shopok közül, sétánk során felfedezhetünk a század eleji gyönyörű “vadászkastély” stílusú villákat. A Medve-tó mellett levő több kisebb tavat találunk, amit javaslunk azoknak, akik nem szeretnék a medve-tavi belépőt kifizetni. Kedvezőtt például a Fekete-, a Mogyorósi-tó.

Aki nem szeretne fürdeni, bejárhatja Szováta turista ösvényeit, vacsorázhat valamelyik kedvelt éttermebe, pl Drakula éttermében. :)

Medve-tó belépő jegy ára: kb. 30 lej

Info: Medve-tó nyitvatartás: minden nap 10-18 óráig, de 13-15 óra között a tó védelme miatt nem lehet fürdeni.

Mogyorósi-tó strandján minden nap 9-17 óráig folyamatosan lehet fürödni. Jegyárak: felnőtteknek kb. 15 lej/nap, gyerekeknek kb. 10 lej/nap.

 

Másik délután a Parajdi-sószoros felfedezésére indulunk. Európa szinten is híres sóbányájának köszönhetően a Hargita megyében fekvő Parajd Erdély legismertebb turisztikai látványosságai közé tartozik, kevesen tudnak azonban a mellette elterülő só-szorosról. A község Udvarhely felőli részén található szoros országos védettségű, geológiai természetvédelmi terület.Az erdélyi só ezelőtt kb. 20-22 millió évvel keletkezett. A Sóhát - helyi nevén a "Sóháttya" (576 m) - tulajdonképpen a Parajdi-medence legnagyobb kincsét őrzi: az óriási kősótelepet, melynek gyökere 2,7- km mélységig is lenyúlik. A parajdi sótest tartaléka több mint száz évig elláthatná Európa teljes sószükségletét. A "Sószoros", lényegében a Korond-patak szurdokvölgye a Sóhát dél-nyugati részén terül el. A Sószorosban találkozunk azokkal a sósziklákkal, amelyek parajdi sósziklák néven ismeretesek, és már a XVIII. század végén is turisztikai látványosságot képeztek. A Sószorosban a látogató különböző sóformációkat tekinthet meg a felszínen, sósforrásokat kóstolhat, illetve kipróbálhatja a kalákában felújított hagyományos népi sós iszapfürdőt.

Tanácsok: Az útra ajánlatos vizet vinni, ugyanis az ottani források, kivétel nélkül sós források. Az öltözködésre nem kell különösebb figyelmet fordítani, nyugodtan lehet az időjárásnak megfelelően öltözni, a megfelelő lábbeli azonban fontos. Továbbá érdemes strandkellékeket is vinni, amennyiben ki szeretnék próbálni az iszapfürdőt.

Sószoros belépő: kb. 5-10 lej

 

4.nap

BÉKÁS-SZOROS – GYILKOS TÓ - CSÍKI SÖRGYÁR

Közös reggelink elfogyasztása után egy csodaszép úton haladva Erdély – a Keleti Kárpátok leghosszabb és legszebb szurdokvölgyébe látogatunk el, a Békás patak völgyébe.  A Gyilkos-tó környékét megkoronázó Békás-szoros lélegzetelállító látványt nyúlt az idelátogatóknak. Egy kellemes séta keretében ismerjük meg ezt a monumentális karsztjelenséget, és az utat szegélyező Békás-patakot. A gigantikus hegyoldal mentén a bazársoron természetesen a korondi székelyek árulják portékáikat, és a híres áfonya likőr-pálinka is fellelhető az árusoknál.

 

Ezután a Gyilkos-tó következik, ahol megcsodálhatjuk a kiálló fenyőfatörzseket. A tó eredetiségét és varázsát a fenyőcsonkokkal teletűzdelt vízfelület adja. A Gyergyószentmiklóstól 24 km-re fekvő Gyilkos tó Erdély egyik legszebb torlasztava, mely 983 m tengerszint feletti magasságban található. A Gyilkos nevet onnan kapta, hogy a néphagyomány szerint a hirtelen feltöltődő tóban nyájak és pásztorok lelték halálukat. A tónál lehetőség van sétálni, csónakázni vagy megkóstolni a sült pisztrángot és puliszkát a reá tekintő vendéglőben.


Változás! Közkívánatra plusz program - Csíki sörgyár látogatás, sörözéssel, vacsival:

A Gyilkos-tó után a most nagy hírverést kapott Tiltott Igazi Söra Csíki sör manufaktúrájába látogatunk el korlátlan sörözés kíséretében, mert az igazi székely megmondta, hogy a sör üdít, táplál és felvidít! :) Egy szép estének nézünk elébe. :)

A Hargita-hegység lábánál eredő források tiszta vizéből és csak minőségi alapanyagokból készülő sör, amelyet egy szakértő és a csíki sörfőzés hagyományai iránt elkötelezett csapat állít elő Csíkszentsimonban. Receptüket, szintén helyi erővel, a helyi hagyományokra építve, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közösen dolgozták ki.
A sör készítés technológiájában szintén a hagyományok követésére törekszik, így a főzés során betartják az 1516-os bajor tisztasági törvényt, ami azt jelenti, hogy csak sörárpa, komló, élesztő és víz van az eredeti Csíki sörben. Az eredeti söralapanyagok kiválasztásánál is elsődleges szempont a minőség. Mellé – főzés közben – a legjobb minőségű segesvári komló kerül, ez adja meg a jellegzetes kesernyés ízt. A lefőzött sörlé nálunk természetes úton érlelődik, a folyamatot vegyületekkel nem gyorsítják fel. Így születik meg az igazi Csíki sör, egy természetesen magas alkoholtartalmú, Bock típusú sör, amely üdít, táplál és felvidít.

Kétféle lehetőség közül lehet választani: sima sörgyárlátogatás (ingyenes) vagy sörgyárlátogatás, korlátlan sörözéssel és vacsorával (65 Lej, helyszínen fizetendő)

A vacsorás program tartalmazza a részletes gyárlátogatást, a használt technológia bemutatását, KORLÁTLAN SÖRGYASZTÁST!!! :)  és cipóba rejtett csülök kemencében sütve torma és fokhagyma mártással.

Kérjük bejelentkezéskor vagy legkésőbb indulás előtt 2 héttel lejelenteni, hogy melyik típusú programon kívántok részt venni!!!!

Az este további része a csapatra van bízva. :)

A jó hangulatú sörözés után a szállásunk felé vesszük az irányt.

 

Az élmények után visszatérünk szállásunkra.

5. nap:

SZENTÁBRAHÁMI CSODAKERT – EBÉD - BERETHALOM ERŐDTEMPLOM –  HAZAÚT

Reggeli és bepakolás után búcsút veszünk vendéglátóinktól és Szentábrahám felé tartunk, a Kárpát-medence Csodakertjébe. A székely világot megismerhetjük a legendáikon túl, magukba a székely emberekben, vagy az őket körülvevő természeti kincsekben. Szentábrahámon, egy csodálatos 300 éves nemesi kúria egyhektárnyi bio-kertjében teremnek az  illatokban, színekben pompázó gyógy-és fűszernövények, székely termékeket. Szentábrahám neve mára összkovácsolódott a gyógynövényekkel. A két patak ölelésében megbúvó kertben ma a teljes pompájában tündököl derűt, életerőt sugározva. A kúriát körülölelő egyhektáros kertben egykoron a kertész vágta reggelente a rószát a ház úrnőjének. Ebben a csodavilágban Csíki Emese fog minket elkalauzolni, a kert háziasszonya, beszélgetünk vele többek között arról, hogy a székelyek teáznak-e, megkóstolunk egy csésze gyógyteát és megtudhatjuk, hogy melyik gyógynövény mire jó, megismerjük a székelyek titkos terápiáit. A kalauzolás után, természetesen lehetőgé van vásárolni a bio-kert csodáiból. A programounkat zárásképpen egy ebéddel (egytál, bográcsos étel) koronázzuk meg, melyet a háziak készítenek nekünk.
(Csodakert belépő és ebéd: 10 Euro/fő, helyszínen fizetendő)

Hogy hazafelé se unatkozzunk, megnézünk még egy érdekességet, utunkat megszakítva és megismerkedünk Szászföld egyik legérdekesebb látnivalójával, egy különös, misztikus hangulatú, jellegzetes építménnyel, az ún. erődtemplommal, ami csak erre a vidékre jellemző. Erdély egyik legszebb, legnagyobb és legismertebb erődtemploma a szászföldi Berethalmon a Világörökség része.  Az egykori szász evangélikus püspöki székhely impozáns, hatalmas falakkal körbevett gótikus stílusú temploma misztikus hangulatával, világhírű szárnyasoltárával páratlan látnivaló. 28 táblaképből álló háromszintes filigrán keretezésű szárnyasoltár 1483 és 1524 között készült. A templom belső terében hatalmas csarnokszerű tereket, gyönyörű hálóboltozatot, díszes gótikus ablakokat látunk. Érdekes történet fűződik keleti fekvésű tornyához (Bortorony), ide zárták annak idején a válni készülő házastársakat és úgy tartják, hogy egy kivétellel mind kibékültek egymással négy évszázad során. A templomerőd elnyerte a rangos Europa Nostra díjat is 1991-ben.

(Berethalom erődtemplom belépőjegy: kb. 10 lej, helyszínen fizetendő)

A válni készülő házastársak kivételével hazafelé indulunk. :) :)

Hazaérkezés az éjszakai-hajnali órákban.

 

 

Szállás: 3 csillagos hotelben 2, 3 ágyas szobákban saját fürdőszobával Székelyudarehely szívében. Ingyenes wifi csatlakozás biztosított. A hotel kicsi wellness részleggel is rendelkezik (pezsgőfürdő, szauna).

 

Egyágyasz felár, ha valaki egyedül szeretne aludni egy kétágyas egységben: 25 000 Ft/út

 

Ár tartalmazza: oda-vissza utat Erdélybe turista busszal, 4 éjszaka szállást 3 csillagos hotelben, magyar nyelvű csoportvezetőt, áfát, szervezési díjat

 

Ár nem tartalmazza:

  • 55 Eurot, mely a helyszínre hozandó: 4 reggeli árát, idegenforgalmi adót, magyar nyelvű helyi idegenvezetés díját 5 napon keresztül, programokat az utazás során
  • Helyszíni belépő díjakat, melyeket lejben vagy Euroban feltüntettük a programban (1 lej: kb. 70 Ft.)

 

Biztosítás külön köthető: EUB – kb. 560 Ft/nap

A csoportot 30 főtől indítjuk. A változás jogát fenntartjuk!

 

Irodánk partnere a Székelyföldi Legendárium csapata!

Nézd meg oldalukat!

 

Vélemények, hozzászólások