Éld át Székelyföld varázsát!

2019. szeptember 26-29-ig (4 nap/ 3 éj)

35 990 Ft/fő + helyszínen fizetendő
 
Székelyföldet nem elég látni!

Éld át velünk Erdély lassúságát, időtlenségét, a hagyományokat, az erdélyi tanyasi ízeket, készítsünk korondi kerámiát az élményműhelyben, igyunk pár igazi erdélyi áfonya pálinkát, jó humorú székely idegenvezetőnk, István kíséretében.
Kapcsolódjuk be aktívan Székelyföld és az ottani emberek hétköznapi világába, üljünk katonai jeepekbe és szekérre és ismerjük meg az erdők és városok rejtett kincseit!

Fizetési feltételek: I. részlet: 16 000 Ft/fő - foglalást követő 8 napon belül, II. részlet: 19 990 Ft/fő - július 5-ig

Program:

1.nap :

UTAZÁS ERDÉLYBE – SEGESVÁR – SZÉKELYUDVARHELY - 3* HOTEL - VACSORA

Indulunk egy szép őszi napon, 2019. szeptember 26-án az éjszakai órákban 00:30-kor Budapestről a Hősök teréről, ahol már jófej csoportvezetőnk fog várni Rátok. Csatlakozhattok még Kecskeméten és Szegeden is a csapathoz. A korai órákban a buszraszállás után még van lehetőségünk aludni, pihenni. Utazunk Erdélybe rövidebb pihenőkkel. Reggel tájban tartunk egy hosszabb mosdószünetet, ahol lehetőség lesz kávézni, kinyújtózni, akár egy jó kis pálinkával megindítani a napot. :) Majd folytatjuk utunkat és felvesszük helyi székely idegenvezetőnket, Istvánt. :)

Hogy első napunk, utazásunk se teljen program nélkül Erdély egyik legfestőibb, történetektől gazdag, középkori várnegyedének, Segesvárnak a felfedezésére indulunk, mely az UNESCO Világörökség részét képezi. Segesvárra a kora délutáni órákban fogunk érkezni.

Díszes tornyok és csipkézett bástyák néznek le a várhegy alatt elterülő középkori utcákkal teli városra. Szimbóluma az óratorony, amely a város minden részéből látható. A középkori várfal közel 1 km hosszúságban öleli körül a történelmi várközpontot és olyan egyedi hangulatot rejt magában, amely ideig-óráig képes visszavarázsolni az oda látogatót a középkorba. Összesen 14 bástyája volt, minden bástyát egy-egy céh védett és tartott karban. 9 bástyája ma is áll, és egy bástyája még mindig lakott. A várban található Erdély legrégebbi használatban lévő középkori ajtaja is.

Aki semmit sem tud Moldváról és Havasalföldről – legyen amerikai, japán vagy spanyol –, az is tud valamit Erdélyről. Tudja, hogy Transylvania a „vámpírok földje”, a „rémségek komor hazája”, a „sötét legendák hona”. A várnegyedben a régi középkori látnivalók mellett dúl a Dracula kultusz. A hagyomány szerint itt született a vajda, Vlad Tepes, akinek a születési háza is itt található. Egy élménydús, történetekkel gazdag sétát fogunk tenni Istvánnal a városkában és akinek kedve van, az majd akár szabad program alatt ihat, ehet a Dracula szülőházában berendezett középkori stílusú étteremben is.

Segesvár után elindulunk Székelyudvarhely felé, 3 csillagos hotelünkbe. A város számos rejtett értéket kínál a látogatóknak. Székelyudvarhely, 660 éves kisváros, az Erdélyi-medence keleti-délkeleti peremövében, a Küküllő-dombvidék keleti szegélyén, a Nagy-Küküllő folyó felső szakasza mentén fekszik. A város bázisunkként fog szolgálni. Szobakiosztás után finom tradícionális vacsora vár ránk. Az itt töltött napok alatt megismerjük a régió autentikus ízeit.

Vacsora és kipakolás után kellemesen lazítahunk. Az este hátralévő részét, aki még bírja, sörözéssel, pálinkázással is folytathatja akár. Szállásunktól kb. 5 percre található a Csíki Söröző :), ahol a székely sörök repertoárjával találkozhattok.

2. nap:

REGGELI - SZAFARI  - SÓHÁT ÉS A KOROND PATAK SZURDOKVÖLGYÉNEK FELFEDEZÉSE - VÁSÁRLÁS - VACSORA

Bőséges reggelinket elfogyasztva izgalmas kaland elé nézünk ma. A természeti kincsek felfedezésének egy nem szokványos fajtáját válaszottuk nektek.

Katonai jeepekre szállunk és útnak indulunk Nyárád völgyében egy kis szafarira. Nem zebrákat és oroszlánokat nézünk ma :), hanem Erdély csodás tájait vesszük nagyító alá. Átélhetjük a természet közelségét, beleshetünk egy-egy erdei állat és a madarak életébe, megtapasztalhatjuk az érintetlen erdélyi táj varázsát2-2,5 órás erdei túrára lehet számítani, retró katonai csapatszállítókkal. Utunk hol csendes erdei úton vezet majd, hol pedig enyhe offroad jellegű szakaszokon az adrenalin kedvéért. Helyi idegenvezetőnk folyamatosan mesél nekünk a környékről, a tájról, élővilágról, és Erdély történelmével is megismerkedhetünk a túra alatt. Lehetőség lesz gyönyörű fotókat készíteni, több helyen megállunk menet közben. Egy hosszabb megállót is beiktatunk majd, amely során helyi termékekből álló pikniket tartunk az autók raklapján. Lesz itt házi kenyér, szalonna, kolbász, hagyma és természetesen a pálinka sem maradhat ki. :)

A szafari után a Parajdi-sószoros felfedezésére indulunk egy kellemes séta keretében. Európa szinten is híres sóbányájának köszönhetően a Hargita megyében fekvő Parajd, Erdély legismertebb turisztikai látványosságai közé tartozik. Kevesen tudnak azonban a mellette elterülő só-szorosról. A község Udvarhely felőli részén található szoros országos védettségű, geológiai természetvédelmi terület. Az erdélyi só ezelőtt kb. 20-22 millió évvel keletkezett. A Sóhát - helyi nevén a "Sóháttya" (576 m) - tulajdonképpen a Parajdi-medence legnagyobb kincsét őrzi: az óriási kősótelepet, melynek gyökere 2,7 km mélységig is lenyúlik. A parajdi sótest tartaléka több mint száz évig elláthatná Európa teljes sószükségletét. A "Sószoros", lényegében a Korond-patak szurdokvölgye a Sóhát dél-nyugati részén terül el. A Sószorosban találkozunk azokkal a sósziklákkal, amelyek parajdi sósziklák néven ismeretesek, és már a XVIII. század végén is turisztikai látványosságot képeztek. A Sószorosban a látogató különböző sóformációkat tekinthet meg a felszínen, sósforrásokat kóstolhat, illetve kipróbálhatja a kalákában felújított hagyományos népi sós iszapfürdőt.

Tanácsok: Az útra ajánlatos vizet vinni, ugyanis az ottani források, kivétel nélkül sós források. Az öltözködésre nem kell különösebb figyelmet fordítani, nyugodtan lehet az időjárásnak megfelelően öltözni, a megfelelő lábbeli azonban fontos, kényelmes, stabil sportcipőre van szükség. Továbbá érdemes strandkellékeket is vinni, amennyiben ki szeretnék próbálni az iszapfürdőt. :) :)

Sószoros belépő: kb. 5 lej - helyszínen fizetendő

A sétánk után indulunk a szállásunk felé, ahol vár ránk a vacsoránk. Este fakultatív sörözés a Csíki sörözőben. :)

 

3.nap

REGGELI - ERDÉLYI,SZÉKELY ÉLET - ÉLMÉNYMŰHELY (KORONGOZÁS) – SZEKEREZÉS - IDŐUTAZÁS EGY VULKÁNI PLATÓN – TANYASI EBÉD - VACSORA

Közös gazdag reggelink után utazunk a mai nap első bázisa felé Korond térségébe, ahol nem mindennapi és nem a szokványos programunk lesz, megtapasztaljuk Erdély igazi lassúságát, időtlenségét. A Korondra látogató turisták nagyrésze végigsétál a városkán, vásárol és ezzel le is tudta Korondot. Ezzel viszont semmit nem lehet megtudni az igazi erdélyi emberek életéről, az valódi Korond térségéről és értékeiről. Egy olyan rendhagyó, összetett programot állítottunk Nektek össze a helyiek segítségével, hogy teljes mértékben és mélységben átélhessétek a régmúlt időket és az itteni életfelfogást.

A napunk során ismerkedünk Koronddal, a Kárpát-medence legnagyobb kézműves központjával, a székelyek világával, székelykapukkal. Több száz fazekas műveli népi mesterségét, de el kell mondanunk azt is, hogy Korond maradt az utolsó hely Európában, ahol még él a taplófeldolgozó mesterség is. Több mesterséget fogunk meglátogatni, aminek rejtelmeibe vezetnek be a helyi emberekMeglátogatunk pl. egy bio minősített méhészetet is, ahol a felelős méhészkedés rejtelmeit tudhatjuk meg, vásárolhatunk az erdei mézekből és speciális új fajta krémmézeket is megkóstolhatunk. A nap folyamán Élmény-műhelylátogatás keretében ismerjük meg a korondi portékák készítését, a nyersanyagtól a készítési lépéseken, a mintavilágon át a kész termékig. És ezt nem elég látni, ki is fogjuk próbálni a korongozást, ami hatalmas élmény!!! Mindenki elkészítheti és hazaviheti élete első korondi tányérkáját, poharát vagy vázáját. :) Megtudjuk vezetőnktől, hogy mi az a székely gyémánt, azaz az aragonit és hogy miként használjk fel.

Korondról mikrobuszokkal, majd lovasszekérrel körútra – egy időutazásra indul a korondi hegyen az 1000 m magas széles vulkáni fennsíkon kialakult szórt tanyavilágban, ahol az önellátáshoz közelebb álló, hagyományos állattartó életmódot és az embereket ismerjük meg. Maga az út is csodálatos tájakon vezet keresztül és amikor a mikrobuszokból lovaskocsikra szállunk végigjáruk a fennsík rejtett zugait, erdős területeit hagyományos módon.

Az egyik helyi gazdaság egy hideg ebéddel fog minket megvendégelni, ahol minden asztalra tett élelem a gazdaságon belül termett: helyben kemencében sült krumplis házi kenyér, házi sajtok 4-5 fajtája, a kézzel köpült házi vaj, a pecsét nélküli főtt tojások, kis szalonna, hagyma, és a helyi desszert különlegesség, az áfonyás lekváros orda. Természetesen mindez friss forrásvíz, köményes és áfonya pálinka és gyógynövény tea kíséretében. :)

Egy kis szusszanás után nekiindulunk egy újabb izgalmasabb programra szekerekkel. Meglátogatjuk a Fenyőkúti tőzeglápot egy tanösvényen keresztül egy tartalmas vezetéssel egybekötve, ahol egy 10 000 éve változatlan kis szibériai ökoszisztémába nyerünk betekintést és megcsodáljuk a jégkorszakbeli reliktum világot és azt is, hogy hol járnak a medvék :)

A láp után meglátogatjuk azt a fenyőkúti családot, akik már csak az erdei gyümölcsök feldolgozásából élnek, kóstolót kínálva csapatunknak az erdei gyümölcsökből készített lekvárokból és szörpökből, gyógy hatású készítményekből. Megtudjuk, hogyan gyógyítják magukat a helyi emberek a különböző növényekből, gyümölcsökből készült termékekkel és magunk is elsajátíthatjuk a tanultakat.

A program után még hagyunk egy kis vásárlási lehetőséget Korondon, majd élményekkel teli visszatérünk a hotelünkbe és elfogyasztjuk erdélyi 3 fogásos vacsoránkat. :)

(A program során a csapatot praktikusan kettéosztjuk és két kisebb csoportban felváltva fogjuk a helyszíneket meglátogatni.)

4.nap

REGGELI - SZENTÁBRAHÁMI CSODAKERT - BERETHALOM ERŐDTEMPLOM –  HAZAÚT

Reggeli és bepakolás után búcsút veszünk vendéglátóinktól és Szentábrahám felé tartunk, a Kárpát-medence Csodakertjébe. A székely világot megismerhetjük a legendáikon túl, magukba a székely emberekben, vagy az őket körülvevő természeti kincsekben. Szentábrahámon, egy csodálatos 300 éves nemesi kúria egyhektárnyi bio-kertjében teremnek az  illatokban, színekben pompázó gyógy-és fűszernövények. Szentábrahám neve mára összkovácsolódott a gyógynövényekkel. A két patak ölelésében megbúvó kertben ma teljes pompájában tündököl, derűt, életerőt sugározva. A kúriát körülölelő egyhektáros kertben egykoron a kertész vágta reggelente a rózsát a ház úrnőjének. Ebben a csodavilágban Csíki Emese fog minket elkalauzolni, a kert háziasszonya, beszélgetünk vele többek között arról, hogy a székelyek teáznak-e, megkóstolunk egy csésze gyógyteát és megtudhatjuk, hogy melyik gyógynövény mire jó, megismerjük a székelyek titkos terápiáit. A kalauzolás után, természetesen lehetőség van vásárolni a bio-kert csodáiból.
 

Hogy hazafelé se unatkozzunk, megnézünk még egy érdekességet, utunkat megszakítva megismerkedünk Szászföld egyik legérdekesebb látnivalójával, egy különös, misztikus hangulatú, jellegzetes építménnyel, az ún. erődtemplommal, ami csak erre a vidékre jellemző. Erdély egyik legszebb, legnagyobb és legismertebb erődtemploma a szászföldi Berethalmon a Világörökség része.  Az egykori szász evangélikus püspöki székhely impozáns, hatalmas falakkal körbevett gótikus stílusú temploma misztikus hangulatával, világhírű szárnyasoltárával páratlan látnivaló. 28 táblaképből álló háromszintes filigrán keretezésű szárnyasoltár 1483 és 1524 között készült. A templom belső terében hatalmas csarnokszerű tereket, gyönyörű hálóboltozatot, díszes gótikus ablakokat látunk. Érdekes történet fűződik keleti fekvésű tornyához (Bortorony), ide zárták annak idején a válni készülő házastársakat és úgy tartják, hogy egy kivétellel mind kibékültek egymással négy évszázad során. A templomerőd elnyerte a rangos Europa Nostra díjat is 1991-ben.

Berethalom erődtemplom belépőjegy: kb. 10 lej, helyszínen fizetendő

Ebben a középkori hangulatú kisvárosban lesz lehetőség ebédelni is.

A válni készülő házastársak kivételével hazafelé indulunk. :) :)

Hazaérkezés az éjszakai-hajnali órákban.

 

Információk:

 

Szállás: 3 csillagos igényes hotelben 2, 3 ágyas szobákban saját fürdőszobával Székelyudarhely szívében. Ingyenes wifi csatlakozás biztosított. Reggeli svédasztalos, tradícionális kiegészítőkkel. Vacsora hagyományos, több fogásos.

Egyágyas felár, ha valaki egyedül szeretne aludni egy kétágyas egységben: 20 000 Ft/út

 

Ár tartalmazza: oda-vissza utat Székelyudvarhelyre turista busszal, 3 éjszaka szállást 3 csillagos hotelben Székelyudvarhelyen, magyar nyelvű csoportvezetőt, áfát, szervezési díjat

 

Ár nem tartalmazza (helyszínre szükséges hozni):

 

120 Euro/fő (mely kb 39 000 Ft), mely tartalmaza: 

  • bőséges félpanziós étkezés árát 3 napra a hotelben (reggeli és több fogásos hagyományos vacsora)
  • idegenforgalmi adót 3 éjre
  • magyar nyelvű helyi székely idegenvezetés díját 4 napra
  • korondi programcsomag - korongozással, szekerezéssel, tanyasi ebéddel, falusi idegenvezetőkkel, belépőkkel
  • szafaris programot belépővel, piknikkel ebédidőben
  • Csodakertbe a belépőt és teakósotolst és Csíki Emese vezetését
  • programok útiköltségét, parkolási díjakat

 

A lejben helyszínre hozandó belépők az alábbiak:

  • Sószoros belépő: kb. 5 lej (kb. 350 Ft)
  • Berethalom erődtemplom belépő: kb 10 lej (kb 700 Ft)

     (1 lej: kb. 70 Ft.)

 

Ezen kívül maximum szuvenírre érdemes pénzt hozni az útra lejben!

 

Kérjük azon Utasainkat, akik valamilyen speciális étrendet folytatnak (allergiások, vegetáriánusok, stb), hogy foglalás előtt jelezzék számunkra, érdeklődjenek az étkezés kapcsán.

 

Egészségügyi állapot:  Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. A könnyed séták-túrák során számítani kell a gyaloglásra, emelkedőkre, bizonyos helyeken a talajon kőtörmelékek, szikladarabok lesznek. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését.

Biztosítás: külön köthető, EUB Zrt  kb. 500 Ft/nap

Online is köthető: www.laspalmeraskft.com/utasbiztositas/

 

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy szélsőséges, rossz idő esetén – eső, köd, vihar, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

 

A csoportot 30 főtől indítjuk. A változás jogát fenntartjuk!

 

Irodánk partnere a Székelyföldi Legendárium csapata!

Nézd meg oldalukat!

 

Vélemények, hozzászólások