Medvehagyma szüret a Mecsekháton

Medvehagyma szüret – Orfűi malmok – Hagyományos kenyérsütés titkai – Máriagyűd - Villánykövesd – Közös borozás és vacsi

1. turnus: 2021. március 27 (szombat) - 9 990 Ft/fő (Új: 2021. április 10.)

Fizetési feltételek: az utazás 5000 Ft/fő összeggel foglalható

Info: A kormány által bejelentett újabb szigorítások értelmében március 22-ig szigorú korlátozások lesznek, és Húsvét utánra várható lazítás. Ennek értelmében és még a medvehagyma szüretelésének idejét figyelembe véve április 10-re (szombatra) helyezzük át a programot. A befizetett utasok közül, akiknek nem jó ez a dátum, kérheti a díj visszatérítését vagy át is lehet foglalni másik útra.

Program:

Indulunk 2021. április 10-én Budapestről (Üllői út 110. - OMV Benzinkút elől, Népliget oldalában) reggel 6:00-kor egy szuper csapattal. További felszállás Kecskeméten (Auchan) és Szegeden (rókusi Tesco) lehetséges, indulási időpontot a felszállók végleges létszáma alapján küldjük.  

Utazunk Dél-Dunántúl felé, és útközben csatlakozik hozzánk jókedvű, helyi idegenvezetőnk, aki a nap folyamán érdekes történeteket fog mesélni nekünk. Reggeli órákban érkezünk a Mecsek hegyháthoz – Orfű közelébe, ahol a medvehagymák laknak :) A Dél-Dunántúlon, a Mecsekben komoly lelőhelyek vannak az értékes gyógynövénynek.

A szüretet egy finom, magyar pálinkával indítjuk, és mint „Piroska” :) elővesszük kiskosarunkat, táskáinkat a begyűjtéshez. Egy könnyen megközelíthető helyre fogunk menni.

A növényről tudni kell, hogy onnan kapta kissé szokatlan elnevezését, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit :), és még a föld alól is gyakran kiássák, ahogy a vaddisznók is. A vadfokhagyma néven is ismert, jótékony hatású gyógynövény erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot és csak úgy illatozik a rét tőlük.

Sokan csak úgy nekiesnek a medvehagymának, de ahhoz, hogy ne ártsunk a növénynek, és életbe maradjon, megismerjük a szedés technikáját. Miután elsajátítjuk módszert, belevetjük magunkat a szüretbe. Javaslunk egy ollót hozni a szedéshez. Tudni kell, hogy szabály szerint 2 kg/fő mennyiséget lehet szedni.

A növénynek csodálatos tulajdonságai vannak, fogyasztása fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, ugyanakkor csökkenti a vérnyomást és a vérzsírt is, kiváló gyulladáscsökkentő és a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza a felső légúti megbetegedésekre is. Jelentős C-vitamin tartalmának köszönhetően hatékony immunerősítő is. A medvehagyma levelét fogyaszthatjuk simán zöldköretként magába, de használhatjuk ecetes vagy olajos öntetű saláta, leves, főzelék, fasírt vagy más húsos ételek ízesítésére is, vagy akár bele is süthetjük tésztákba. Ehető apróra vágva vajas kenyéren friss és szárított formában egyaránt.


A begyűjtés után buszunkkal tovább állunk és ellátogatunk egy hagyományos, falusi helyszínre, az orfűi malmokhoz, ahol külön nekünk készülnek házi, kemencés medvehagymás kenyérrel. Ezt meg is fogjuk kóstolni. Akár lehet hozni otthonról egy kis darab házi kolbászt, aki szereti és a frissen sült kenyérrel és frissen szedett medvehagymával meg is ízlelhetjük rögtön. :)

A malomtúra során megismerjük a régi emberek szokásait, hagyományokat, a különféle típusú malmok működését, egy papírmalmot, egy lóhajtású szárazmalmot és egy gabonaőrlő vízimalmot. A közel 200 éves szárazmalomban kipróbálhatjuk az egyik legősibb őrlő eszközt, a kézimalmot. A gabonaőrlő szerkezet mellett igazi kuriózum a malom másik felében található roppant méretű prés, amelynek másfél tonnás gerendái közt a molnár növényi olajakat sajtolt. A papírmalom látogatásakor fény derül, hogy a papírkészítés a Mecsekben a 18. század közepén már kezdetét vette. A Vízfő-forrás patakjára épült vízimalom patinás hengerszékei pedig a múlt századforduló malomipari csúcstechnológiáját képviselik. Itt már az Árpád-korban is őrlés zajlott, a malomépület jelenlegi formáját a 19. század közepén kapta, 1970-től látogatható múzeumként.

A malomtúra után egy kis séta következik. Lehetőségünk lesz bejárni a Vízfő-forrás barlang tanösvényét. A malomárok mellett haladva az útvonal elvezet a fokozottan védett Vízfő-barlanghoz, a vízimalmot meghajtó patakot tápláló bővizű karsztforrás felszínre lépésének helyéhez, a forrásbarlanghoz.  A Malmoktól indul a cirka 1 km hosszú tanösvény. Az ösvény az első néhány száz méteren az Orfű-patak medrét követi és a védett égerláposon keresztül egy kiemelt pallósoron vezet bennünket egészen a Vízfő-forrásig.

A következő állomásunk felé délnek vesszük az irányt és ha a Pécs-Siklós-Harkány háromszögben járunk, érdemes kis kitérőt tenni egy feltöltődést nyújtó békeszigetre. A Tenkes hegy lábánál álló impozáns, kéttornyú máriagyűdi bazilikát tekintjük meg, melynek igen izgalmas, egészen honfoglalásig visszanyúló történelme van.  Máriagyűd nevét a magyar honfoglalók közt érkező Gyöd vezérről kapta. Már ezelőtt is csobogott az a forrás, - a római út mellett -, ahol egy Mária szobrocskát helyeztek el, és szent helyként tisztelték az erre járók és itt élők.
Bencés szerzetesek 1006-ban megtalálták a kegyelettel körülvett Mária-szobrot és kápolnát emeltek fölé. 1148-ban II. Géza királyunk építteti fel a templomot, melyet a ferencesek a 18. században kibővítenenk. Ma csodálatosan karban tartott, ápolt építészeti és spirituális örökséget rejt.

Levezető programként a mediterrán jellegű varázslatos történelmi Villány-Siklósi borvidékre, a svábok, sokacok, drávaszögi magyarok, horvátok által lakott térségbe érkezünk. Ódon, boltíves pincéi, a szőlészet, borászat apáról fiúra szálló titkai, évszázados relikviák, a környék kulturális és művészeti értékei, jóféle étkek, barátságos gazdák fogadják az utazót. Egy rövid sétával kezdünk Villány főutcáján, majd a Villánytól 3 km-re található népi építészet egyik páratlan szépségű, 70 épületből álló, műemlékvédelem alatt álló villánykövesdi pincefalut fedezzük fel. Lakói szőlészettel, borászattal foglalkoznak évszázadok óta. A hegyvonulat lábánál - római kori leletek tanúskodnak erről - évezredes hagyományai vannak a szőlő-, és bortermelésnek.  A kedvező földrajzi és talajadottságoknak, valamint a soknemzetiségű lakosság gazdag borkultúrájának köszönhető, hogy itt teremnek a legjobb minőségű és legszélesebb választékot nyújtó borok Magyarországon.

Az egyik helyi borászatban és több mint 200 éves pincéjében egy vidám, jókedvű 3 poharas borkóstoláson veszünk részt.  A borkóstolást egy hagyományos, ördög gulyás és rétes vacsora kíséri. :)

Teli hassal, kissé bormámoros bódulatban :) , a teli medvehagymás kosarainkkal, táskáinkkal együtt hazafelé vesszük az irányt. Hazaérkezés a felszállóhelyek függvényében az éjszakai órákban.

 

Ár tartalmazza: oda-vissza utazást turista busszal, pályadíjat, áfát

Ár nem tartalmazza:

6500 Ft/fő, mely külön fizetendő, helyszínre hozandó a szolgáltatóknak.

(Természetesen az egyes programelemek nem kötelezőek, de előre kell foglalni a helyi szolgáltatónál, így kérnénk, hogy aki nem szeretne részt venni valamelyik programon, vacsorán, borkóstolón, az jelezze nekünk előzetesen)

A 6500 Ft/fő a következőket tartalmazza:

 • Belépőt az orfűi Malmokhoz, vezetéssel
 • Medvehagymás házi kenyér kóstolót
 • Idegenvezetés díját a teljes nap alatt
 • Villánykövesden vacsit (ördög gulyást és rétest)
 • 3 poharas borkóstolót

 

Fizetési feltételek: az utazás 5000 Ft/fő összeggel foglalható, maradék összeg út előtt utalással vagy helyszínen fizethető.  Utas oldali lemondás esetén az 5000 Ft/fő összeg nem jár vissza.

Ha az utazás időpontjában a járványügyi helyzet esetlegesen az utazás időpontjában nem tenné lehetővé az indulást (pl kijárási korlátozás), akkor természetesen mindenkit értesítünk, és új időpontot jelölünk ki, módosítunk vagy lehetőség van az összeget másik utazásra átvinni.

 

Ajánlott ruházat:

 • Kényelmes réteges, ruha időjárás függvényében. :)
 • Kényelmes, lapos cipő (pl sportcipő, túra cipő nem kötelező, de lehet abban is jönni).
 • Esőkabát, ha esős idő lenne
 • Kis hátitáska
 • Kiskosár vagy táska a medvehagymának (2 fő pl gyűjthet egy kosárba, táskába)
 • Olló
 • Érdemes szendvicset hozni vagy egy kis darab kolbászt :), aki a medvehagymás kenyérhez szívesen fogyasztaná
 • Maszkot kérnénk a kézitáskába készíteni, mert szükség lehet rá

 

A buszokat vírusölő felületkezelőkkel fertőtlenítjük. Létszámtól függően kis vagy nagy busszal fogunk menni.

Az utazást 20 főtől indítjuk. Az  utazást, személyszállítást a Las Palmeras Csoport Buszos részlegével (T.W.D. Busz Kft) kivitelezzük.