Októberi CoolTúra

Trónok harca nyomában (original Game of Thrones walking tour) - Dubrovnik - Lokrum az „elátkozott” sziget - Mandarin- és gránátalma szüret a Neretva deltán

29 990 Ft - 4,5 nap/ 3 éj

1. turnus: 2018. október 10 - 14-ig - 2 hely megüresedett!!!!

2. turnus: 2018. október 19 - 23-ig - betelt

Októberben itthon már a hideg ráz, de mi olyan helyre megyünk, ahol a mediterrán táj szépsége megbabonáz.

Egzotikus Szarajevóban pihenünk, szultáni lakomát ehetünk. Bascarsija a török bazár, elámulsz a csoda dolgok láttán. Bosznián keresztül utazunk, szállásunkra hangulatos tengerparton találunk.

Indulunk a Trónok harca nyomában, részesülhetsz Dubrovnik csodájában, a cooltúra templomában. Hajózunk Lokrumra, az elátkozott szigetre, minden van, mi szem szájnak ingere. Mutatunk egy titkos helyet a szigeten, ami igazán egyedi, így elvi kérdés lesz a „selfie”.

Lesz még zamatos mandarinszedés, és nem marad el az ivás, evés. Neretván hajókba szállva hallatjuk énekhangunkat és bemutatjuk tánctudásunkat. Zene, buli, relax, jó hangulat, mindenkit kerülget majd a bódulat.

Hazafelé Blagajban, elénk tárul a misztikus, magas sziklafal, hol dervisek éltek hajdan.

 

Program

1. nap:

Indulás :)

Indulunk már az éjszakai órákban, 23:30-kor Budapestről, Hősök teréről (Műcsarnok oldala). Szegedieknek és Kecskemétieknek ingyenes transzfert biztosítunk.

2. nap:

Neretva-völgy – Szarajevó, Neum, szálláselfoglalás

Utazunk pihenőkkel egyenesen Horvátország, majd Bosznia felé. Végig a Neretva kanyonon keresztül haladunk, melynek szépségétől már szaporábban ver a szív, lagúnák, kristály tiszta víz, lenyűgöző zöldellő természet, mesebeli az egész. Ezt látni kell! Érdemes lesz tehát már útközben nézelődnünk.

Útközben megpihenünk a fővárosban, az egzotikus Szarajevóban, ahol a Bascarsiján szultáni lakomát és török kávét fogyaszthatunk, keleties szuvenírt vásárolhatunk.  

Szóval Bosznia-Hercegovina. Van egyáltalán ennek az országnak tengerpartja?  De van ám!
Egy körülbelül 24 kilométeres szakaszról van szó, mely egyetlen pici, tengerparti városkából áll, ez Neum, ahol még októberben élvezhetjük a napsütést. Az utcák tele vannak virágzó leanderekkel, bokrokkal, sok helyen pálmák adnak árnyékot és sok háznál szőlő lugasok törik meg a kőrengeteget.

A délutáni órákban meg is érkezünk ide, ahol elfoglaljuk 3 csillagos szállásunkat.
Szobakiosztás után egy ksi szabadprogram és  finom welcome vacsorával zárjuk a napot.

 

3. nap:

Trónok harca forgatási helyszínek - A több mint 1000 éves város – Dubrovnik – Hajókázás – Lokrum, az „elátkozott” sziget

Reggelink elfogyasztása után Horvátország egyik legszebb és legérdekesebb városát Dubrovnikot látogatjuk meg, ahol megismerjük a történelmi és kulturális emlékekben rendkívül gazdag várost.  A várost nagyon sok néven hívták a történelem során, többek között a délszláv Athén, valamint az Adria gyöngyszeme. A történelem otthagyta a különböző jegyeit az egész városban.  Dubrovnik a Trónok harca második évadjában szolgál a Királyvár helyszínéül, de a parkok is számos jelenetben a vidéki helyszínek színtereiként tűnnek fel. A Minceta erőd volt a halhatatlanok háza, a Dubrovnikot körülvevő városfalak pedig ismerősek lesznek a Feketevíz- öbölbeli csatajelentekből.

A több száz éves fehér várfalakkal körülzárt óváros, tűzpiros háztetőkkel a türkiz tenger partján, varázslatosan szép! 25 m magas falakkal van körülvéve. Egyik oldalról masszív mészkőhegyek, másik oldalról az Adriai tenger határolja Dubrovnikot, a világ egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt középkori városát.

Óvárosának érintetlen műemlék együttese szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Az egész óvároson körülvezet a Placa, vagy Stradun, a széles főutca csillogó fehér köveivel, kávézóival és kis üzleteivel. Ezen az utcán minden ablak, ajtó az üzletek kirakatai és bejárata egyforma, olyan, ahogy a középkorban felépítették, igazi időutazás! Sok turista szerint a Stradun a világ legszebb utcája.

Napközben áthajózunk Dubrovnikból a titokzatos Lokrum szigetre is. Megmagyarázhatatlan történések sorozata folytán az egyik legmisztikusabb hely az Adria ölelésében. A Trónok harca sorozatából többek között itt forgatták a Quath királyság külső és belső jeleneteit. A filmben előforduló helyszíneket helyi idegenvezetőnk mutatja be nekünk. Oroszlánszívű Richárd angol király a harmadik keresztes hadjáratból hazafele e sziget közelében szenvedett hajótörést és tért szerencsésen partra.

Lokrum sziget helyszínét a bencések átka öregbíti tovább.  A bencés barátok a 11. században érkeztek és alapítottak kolostort a szigeten. A problémák pár századdal később, az 1800-as évek elején kezdődtek, amikor a sziget a franciák kezébe került, akik rövidesen távozásra szólították fel a bencéseket. Az utolsó misén a barátok átkot szórtak mindenkire, aki valaha is meg szeretné magának kaparintani Lokrumot és úgy tűnik, nem a levegőbe beszéltek…  A rejtélyes történeteknek ezek csupán töredékei. Számtalan história kering a sziget körül, melyet a dubrovnikiak ma is szívesebben szemlélnek tisztes távolságból, minthogy egyetlen éjszakát is eltöltsenek a szigeten. Hogy az átok ma is él-e nem tudni.  Tény azonban, hogy Lokrumnak jó ideje egyetlen lakója sem maradt….

Lokrum egy csodás zöldellő sziget, maga az Éden kert. Az imént említett nevezetességek mellet megtekinthetjük a gyönyörű botanikus kertet, ahol kaktuszok, pozsgások, eukaliptuszok valamint tollukkal ékesen büszkélkedő pávák között tudunk tökéletesen kikapcsolódni.

A sziget északi részén található a Mrtve More nevezetű tó, amely Holt tengert jelent.  Geológiai csodaként is emlegetik. Mindenképp érdemes fürdőruhát hozni a szigetre, mert egy magas szikláról egy kötélen belevethetjük magunkat ebben a sós vízű tóba, mint Tarzan és aki bátor felfedezheti a vízalatti átjárót a tenger felé. Csodálatos képeket, selfie-ket készíthetünk egy érdekes természeti képződménynél, ami egy ablakot formál a tenger felé, ezzel megörökítve ezt a kultúrában és természeti látványosságokban gazdag napot. Mielőtt besötétedik elhagyjuk a szigetet. :)

Szabadprogram alatt Dubrovnikban. akinek kedve van az ihat egy hűsítőt a vilgág egyik lemenőbb helyén, a dubrovniki falba épített drinkbárjában és a bátrak még vízebe is ugorhatnak a bár teraszáról. :) Akinek kedves van végigsétálhatja a dubrovniki várfalat, belépő kb. 150 kuna.

A kalandok után visszaindulunk a szállásunkra, és eltöltjük vacsoránkat.

A képek a Las Palmeras saját tulajdonát képezik! Engedély nélkül felhasználni szigorúan tilos!

4. nap:

Mandarin szüret – Fotószafari – Nertva delta – Zenés, italozós ebéd (A program valószínőleg bővül gránátalma szüreteléssel is, ez esetben a program ára is változik!)

Bőséges reggelink elfogyasztása után egy élménydús napnak nézünk elébe.
A Neretva völgye, más néven mandarin-völgyként is ismert.  A Neretva vidékén ugyanis körülbelül 1,5 millió mandarinfa van, melyek évente körülbelül 60 ezer tonna gyümölcsöt teremnek és teljesen más zamata van a friss, érett mandarinoknak, mint a hazai boltokban. A mandarinszüret október közepén van és egy kellemes szombati napon becsatlakozunk mi is a helyi szüretbe Opuzen városában.

A hagyományoknak megfelelően, a helyi tradicionális rakija welcome drink-el kezdjük a szüretet. Megismerkedünk a mandarinszedés technikájával. Jó hangulat közben zsákjaink megtelnek az értékes vitaminnal teli gyümölccsel, amelyből 3 kg-ot fejenként magunkkal hozhatunk. Vásárolhatunk kedvezményes áron a helyi termékenyekből, mandarin, füge és eper lekvár.... Mandarinos és más különleges rakijákból... :) A mandarin szüret után közkívánatra gránátalma szedésére, vásárlására is lesz lehetőség. A görög mitológiában a gránátalmal Aphroditéhez kötődik, majd Rómában Vénusz istennőhöz. Cipruson úgy tartották, hogy Aphrodité ültette az első gránátalmabokrokat. A gyümölcs manapság nagyon magas antioxidáns tartalma és a szerveztre gyarkololt jótékony hatása miatt ismert.

Feltöltődve jó kedvvel, napsütéssel és C vitaminnal a következő programunk a csodálatos Neretva folyón egy hajókirándulás. Egy igazi fotó-safariban lehet részünk számos természeti látnivalóval és végállomásunk egy egy vendéglő lesz. Vendéglátóink helyi tradicionális ételekkel, korlátlan bor fogyasztással, élőzenével várnak minket.

A helyi ízeket végigkóstolva élményekkel teli térünk vissza szállásunkra. A nap hátralevő részében szabadprogram Neumban, séta a tengerparton, majd este közös vacsi.

 

5. nap:

Buna forrás – Blagaj - Hazaút

Utolsó reggelink elfogyasztása után bepakolunk és elindulunk hazafelé. Útközben egy bosnyák településen, Blagajban tartunk egy kellemes megállót, ebédszünetet. A település legfontosabb látnivalója pedig maga a Buna folyó  és forrása fölé épített derviskolostor, amelyet 2012-ben újítottak fel és eredeti szépségében fogadja a látogatókat. A Buna folyó forrása Európa egyik legbővízűbb karsztforrása, amelynek 8-10 fokos vize a legmelegebb napokon is felfrissít. A derviskolostor fölött magasodó sziklafal alján található barlangból előtörő víz percenként 43-45 ezer liter vizet ad! A hűs forrás vize kristálytiszta, iható! Meg is kóstolhatjuk, a kolostornál található lejárónál egy fém ivókanalat is elhelyeztek. A kolostor épületének elhelyezkedése gyönyörű: a kétemeletes épület a folyó fölé épült. A kolostor erkélyéről pedig fantasztikus a kilátás a Buna forrásbarlangjára, az épület fölött magasodó sziklafalra és a folyó kékeszöld vízére. Közvetlenül a zubogó víz partján ihatunk egy kávét, üdítőt, megkóstolhatjuk a helyi ízeket! A forrás és a kolostor mellett azonban egyéb érdekességekre is rátalálhatunk Blagajban: a Buna folyón két hidat is építettek a törökök a XVI. században, ezeken ma is átsétálhatunk a folyó túlpartjára. A település központjában pedig még ma is rábukkanhatunk néhány XVI. századi török lakóházra vagy vízimalom romjára.

(Derviskolostor belépő: kb 2 Euro, és fontos, hogy a muzulmán vallás előírásai szerint fedetlen vállakkal, lábbal nem lehet belépni, hölgyeknek kendő javasolt)

Pihenőnk után hazafelé folytatjuk utunkat. Érkezés Budapestre a éjszakai órákban (1-2 óra).

Szállás: Igényes, kulturált, hangulatos 3 csillagos hotelben. Néhány perces sétára van a vízparttól. A hotel ingyenes Wi-Fi-t biztosít, hogy posztolhatsd a napi képeid :). Valamennyi modern szoba és apartman lágy színekkel díszített, légkondicionált és saját fürdőszobával rendelkezik.

A hotelben vannak erekélyes és nem erkélyes szobák/egységek, valamint tengerrenéző szobák/egységek is. Ezeket a társaságok méretét figyelembe véve a hotel véletlenszerűen osztja be. A tengerre néző egységekben az erkélyről látható a tenger, ezek a hotel oldalában és a tenger felé néző részén helyezkednek el. Aki fixre szeretne magának ilyen típusú egységben helyet foglalni, az 10 000 Ft/egység/utazás áron megteheti.  A helyek korlátozott számban érhetőek el!

Aki fixre igényelni szeretne tengerre néző kilátást is, az felár ellenében megteheti 15 000 Ft/egység/turnus áron. A tengerre néző kilátás esetén a hotel szobák/egységekhez tartozó erkélyekről láthatjátok a tengert, a neumi öblöt.  A tengerre néző egységek elehelyezkednek a hotel két oldalán, és a tenger felé eső részen.

Olvass tovább: https://www.laspalmeraskft.com/utazasok/neum-dubrovnik-korcula-ston/
Aki fixre igényelni szeretne tengerre néző kilátást is, az felár ellenében megteheti 15 000 Ft/egység/turnus áron. A tengerre néző kilátás esetén a hotel szobák/egységekhez tartozó erkélyekről láthatjátok a tengert, a neumi öblöt.  A tengerre néző egységek elehelyezkednek a hotel két oldalán, és a tenger felé eső részen.

Olvass tovább: https://www.laspalmeraskft.com/utazasok/neum-dubrovnik-korcula-ston/

 

Ár tartalmazza:

 • oda –vissza utat Neumba turista busszal
 • 3 éjszaka szállást 3 csillagos hotelban
 • magyar nyelvű csoportvezetőt
 • szervezési díjat
   

Ár nem tartalmazza:

40 Euro (helyszínre hozandó!), mely tartalmazza: 3 napra a félpanziós ellátást és idegenforgalmi adót. A félpanziós ellátás az egész csoport számára foglalva van, a hotel félpanziós ellátású hotel.  A félpanziós ellátás ízletes, büfé, svédasztalós stílusú, reggel szabadon szedhető szalámik, tojás, zöldségek, forró italok, stb... A vacsora általában leves és főételek, szabad szedéses és még külön választható egy pohár sör, bor vagy cola is. Aki speciális étrenden van, pl. vegetáriánus, étel allergiás azokat kérjük előre, hogy jelezzék irodánknak foglaláskor, hogy a hotel így készüljön.

Fakultatív programok költsége, mely a helyszínen fizetendő:

Dubrovnik és Lokrum-szigete – 45 Euro, mely tartalmazza az útiköltséget Dubrovnikig, belépési, kiszállási illetéket a városba, busz parkolási díját Dubrovnikban, Lokrum-szigetére az oda-vissza hajójegyet, Lokrum-szigetére a belépő jegyet, szervezési díjat

Mandarin szüret – 35 Euro, mely tartalmazza az útiköltséget az ültetvényig, welcome drinket, fejenként 3 kg mandarin leszedését, fotószafarit a Neretva deltán, ebédet, korlátlan bor fogyasztást, szervezési díjat (a program lehetséges, hogy még bővül gránátalma szüreteléssel, ez esteben a program ára drágulhat)

Kérjük, hogy amennyiben valamely fakultív programon nem kíván részt venni, legyen kedves előzetesen irodánknak min. indulás előtt 2 hétig jelezni, mivel mindenkit le kell előre jelentenünk.

 

Biztosítás külön köthető (EUB), 500 Ft/fő/nap áron.

Feláras szoba igény esetén: 16 500 Ft. a teljes útra

Fontos tudnivalók:

Útiokmány: utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Valuta: Hivatalos fizetőeszköz a bosnyák konvertibilis márka. 1 KM kb. 160 Ft. Itthon nem nagyon váltják a bosnyák márkát, ezért javasolni szoktuk, hogy kis címletű papír Eurosokat hozzanak és ezzel lehet fizetni, majd a helyiek bosnyák márkában adnak vissza.
Horvátországban a hivatalos fizető eszköz a Kuna (kn) váltópénze Lipa, 1 kn = 100 lipa. Kb 41 Ft.

Átlaghőmérséklet: októberben a bosnyák – horvát riviérán 15 – 24 C között szokott mozogni

Szükséges felszerelés:

 • Fürdőruha, aki szeretne fürdeni
 • Praktikus hozni egy zsákot, erős táskát a 3 kg mandarinnak, amit szedni fogunk
 • Nőknek kendő, hogy a derviskolostorban eltakarják magukat
 • Kényelmes, réteges öltözék, stabil cipő
 • Kis hátizsák a programokra
 • Buszra nyakpárna, takaró
 • Fényképező, mobiltelefon feltöltött állapotban
 • Aprópénz az esetleges mosdók miatt
 • Esetleg szendvics, üdítő a buszra. A buszban ital büfé működik.
 • Jókedv :)

 

A programleírásban számos, a Las Palmeras által készített saját, valamint megvásárolt képek szerepelnek. Engedély nélkül felhasználni szigorúan tilos!