Októberi CoolTúra

Trónok harca nyomában (original Game of Thrones walking tour) - Dubrovnik - Lokrum az „elátkozott” sziget - Mandarin szüret a Neretva deltán, Split, Trogir

4,5 nap/ 3 éj - 46 990 Ft

2021. október 6-10-ig

Októberben itthon már a hideg ráz, de mi olyan helyre megyünk, ahol a mediterrán táj szépsége megbabonáz.

  Horvátországon keresztül utazunk, Splitben a dalmát feelinggel barátkozunk, majd szállásunkra a hangulatos tengerparton találunk.

Indulunk a Trónok harca nyomában, részesülhetsz Dubrovnik csodájában, a cooltúra templomában. Hajózunk Lokrumra, az elátkozott szigetre, minden van, mi szem szájnak ingere. Mutatunk egy titkos helyet a szigeten, ami igazán egyedi, így elvi kérdés lesz a „selfie”.

Lesz még zamatos mandarinszedés, és nem marad el az ivás, evés. Neretván hajókba szállva hallatjuk énekhangunkat és bemutatjuk tánctudásunkat. Zene, buli, relax, jó hangulat, mindenkit kerülget majd a bódulat.

Hazafelé Trogirban egy kis szünetre megpihenünk, hol az óvárossal ismerkedünk.

 

Program

1. nap:

Indulás :)

Indulunk már az éjszakai órákban, 23:30-kor Budapestről, Üllői út 110. - OMV Benzinkút elől a Népliget oldalából. Szegedieknek és Kecskemétieknek ingyenes transzfert biztosítunk.

2. nap:

Utazás Horvátországon keresztül - Split - szálláselfoglalás

Utazunk pihenőkkel egyenesen Horvátország felé. Keresztül haladunk Horvátország legfőbb terültein, köztük a legdélebbi Dalmát régión is, melynek szépségétől már szaporábban ver a szív, a tenger, a szigetek, a lenyűgöző zöldellő természet, mesebeli az egész. Ezt látni kell! Érdemes lesz tehát már útközben nézelődnünk.

A világot meghódító, híres Trónok harca az utóbbi évek egyik legsikeresebb sorozata, melynek új évadaira milliónyi néző vár évről évre világszerte. Az utunk során, olyan úticélokkal is ismerhetünk, amelyek a legendás sorozat egy-egy forgatási helyszínéül szolgálnak Horvátországban, és meg fogjuk látni, hogy nem érdemtelenül választották ki ezeket a helyeket a sorozat készítői.

Utunk során megpihenünk egy ebédszünet és egy kis szabad séta keretében Split óvárosában. Az óváros szintén otthont adott a Trónok harc filmforgatás helyszínének és séta alatt olyan érzése van az embernek, mintha az ókorban lenne. A várost átszővi a gazdag történelmi hagyaték valamint az egyedi hangulat.  

Legfőbb látnivaló az UNESCO gyöngyszeme, a fehér márványból készült, római kori 1700 éves Diokléciánusz-palota, ami nem csupán egy egyszerű palota, hanem egy egész épületkomplexum. Ennek pincerendszerében voltak bezárva Daenerys sárkányai a filmben. Miután bejártuk a palotát, megnéztük benne a katedrálist, fogadócsarnokot és a 3000 éves egyiptomi szifinxet, sétát tehetünk a kis, macskaköves utcák útvesztőiben. Megkereshetjük Nin Gergely szobrát a négy palota kapu egyikénél, aki teljesíti kívánságunkat is. Kihagyhatatlan  a különleges halpiac és utána egy kávé a Ríván. A közevetlenül a tengerparton található „főutcán” a Ríván elfogyasztott kávé, sör, egyenesen rituálénak számít a splitiek körében. Eltölthetünk egy kellemes időt a kávézók teraszán, és élvezhetjük semmittevés ősi hatását. És egy extra újdonság a Trónok harca film kedvelőinek, hogy megnyitott Splitben a Game of Thrones Múzeum is :)

A pihenő után indulunk tovább.

Szállásunk olyan helyen lesz, ahol még októberben élvezhetjük a napsütést. Az utcák tele vannak virágzó leanderekkel, bokrokkal, sok helyen pálmák adnak árnyékot és sok háznál szőlő lugasok törik meg a kőrengeteget.

A délutáni órákban meg is érkezünk ide, ahol elfoglaljuk 3 csillagos szállásunkat Neumban. Esetleges Covid intézkedések miatt szállásunkat előfordul, hogy a Dalmát részre helyezzük át, ha Boszniában esetleges korlátások lennének!
Szobakiosztás után egy kis szabadprogram, ha jó az idő lesz, lehet fürdeti és este  finom welcome vacsorával zárjuk a napot.

3. nap:

Trónok harca forgatási helyszínek - A több mint 1000 éves város – Dubrovnik – Hajókázás – Lokrum, az „elátkozott” sziget

Reggelink elfogyasztása után Horvátország egyik legszebb és legérdekesebb városát Dubrovnikot látogatjuk meg, ahol megismerjük a történelmi és kulturális emlékekben rendkívül gazdag várost a Trónok harca film hivatalos vezetőjével. Vezetőnk számos történetet és kulisszatitkot fog mesélni nekünk. A várost nagyon sok néven hívták a történelem során, többek között a délszláv Athén, valamint az Adria gyöngyszeme. A történelem otthagyta a különböző jegyeit az egész városban.  Dubrovnik a Trónok harca második évadjában szolgál a Királyvár helyszínéül, de a parkok is számos jelenetben a vidéki színterekként tűnnek fel. Láthajuk a híres szégyen séta helyét. A Minceta erőd volt a halhatatlanok háza, a Dubrovnikot körülvevő városfalak pedig ismerősek lesznek a Feketevíz- öbölbeli csatajelentekből, ahol mi is el fogjuk készíteni saját képeinket. :)

A több száz éves fehér várfalakkal körülzárt óváros, tűzpiros háztetőkkel a türkiz tenger partján, varázslatosan szép! 25 m magas falakkal van körülvéve. Egyik oldalról masszív mészkőhegyek, másik oldalról az Adriai tenger határolja Dubrovnikot, a világ egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt középkori városát.

Óvárosának érintetlen műemlék együttese szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Az egész óvároson körülvezet a Placa, vagy Stradun, a széles főutca csillogó fehér köveivel, kávézóival és kis üzleteivel. Ezen az utcán minden ablak, ajtó az üzletek kirakatai és bejárata egyforma, olyan, ahogy a középkorban felépítették, igazi időutazás! Sok turista szerint a Stradun a világ legszebb utcája.

Napközben áthajózunk Dubrovnikból a titokzatos Lokrum szigetre is. Megmagyarázhatatlan történések sorozata folytán az egyik legmisztikusabb hely az Adria ölelésében. Oroszlánszívű Richárd angol király a harmadik keresztes hadjáratból hazafele e sziget közelében szenvedett hajótörést és tért szerencsésen partra. A Trónok harca sorozatából többek között itt forgatták a Quath királyság külső és belső jeleneteit.

Lokrum sziget helyszínét a bencések átka öregbíti tovább.  A bencés barátok a 11. században érkeztek és alapítottak kolostort a szigeten. A problémák pár századdal később, az 1800-as évek elején kezdődtek, amikor a sziget a franciák kezébe került, akik rövidesen távozásra szólították fel a bencéseket. Az utolsó misén a barátok átkot szórtak mindenkire, aki valaha is meg szeretné magának kaparintani Lokrumot és úgy tűnik, nem a levegőbe beszéltek…  A rejtélyes történeteknek ezek csupán töredékei. Számtalan história kering a sziget körül, melyet a dubrovnikiak ma is szívesebben szemlélnek tisztes távolságból, minthogy egyetlen éjszakát is eltöltsenek a szigeten. Hogy az átok ma is él-e nem tudni.  Tény azonban, hogy Lokrumnak jó ideje egyetlen lakója sem maradt….

Lokrum egy csodás zöldellő sziget, maga az Éden kert. Az imént említett nevezetességek mellet megtekinthetjük a gyönyörű botanikus kertet, ahol kaktuszok, pozsgások, eukaliptuszok valamint tollukkal ékesen büszkélkedő pávák között tudunk tökéletesen kikapcsolódni.

A sziget északi részén található a Mrtve More nevezetű tó, amely Holt tengert jelent.  Geológiai csodaként is emlegetik. Mindenképp érdemes fürdőruhát hozni a szigetre, mert egy magas szikláról egy kötélen belevethetjük magunkat ebben a sós vízű tóba, mint Tarzan és aki bátor felfedezheti a vízalatti átjárót a tenger felé. Csodálatos képeket, selfie-ket készíthetünk egy érdekes természeti képződménynél, ami egy ablakot formál a tenger felé, ezzel megörökítve ezt a kultúrában és természeti látványosságokban gazdag napot. Nem utolsó sorban beleülhetünk a Trónok harca igazi Vastrónjába is!!! Mielőtt besötétedik elhagyjuk a szigetet. :)

Szabadprogram alatt Dubrovnikban. akinek kedve van az ihat egy hűsítőt a vilgág egyik lemenőbb helyén, a dubrovniki falba épített drinkbárjában és a bátrak még vízebe is ugorhatnak a bár teraszáról. :) Akinek kedves van végigsétálhatja a dubrovniki várfalat, belépő kb. 200 kuna.

A kalandok után visszaindulunk a szállásunkra, és eltöltjük vacsoránkat.

A képek a Las Palmeras saját tulajdonát képezik! Engedély nélkül felhasználni szigorúan tilos!

4. nap:

Mandarin szüret – Fotószafari – Neretva delta – Zenés, italozós ebéd

Bőséges reggelink elfogyasztása után egy élménydús napnak nézünk elébe.
A Neretva völgye, más néven mandarin-völgyként is ismert.  A Neretva vidékén ugyanis körülbelül 1,5 millió mandarinfa van, melyek évente körülbelül 60 ezer tonna gyümölcsöt teremnek és teljesen más zamata van a friss, érett mandarinoknak, mint a hazai boltokban. A mandarinszüret október közepén van és egy kellemes szombati napon becsatlakozunk mi is a helyi szüretbe Opuzen városában.

A hagyományoknak megfelelően, a helyi tradicionális rakija welcome drink-el kezdjük a szüretet. Megismerkedünk a mandarinszedés technikájával. Jó hangulat közben zsákjaink megtelnek az értékes vitaminnal teli gyümölccsel, amelyből 3 kg-ot fejenként magunkkal hozhatunk. Vásárolhatunk kedvezményes áron a helyi termékenyekből, mandarin, füge és eper lekvár.... Mandarinos és más különleges rakijákból... :)

Feltöltődve jó kedvvel, napsütéssel és C vitaminnal a következő programunk a csodálatos Neretva folyón egy hajókirándulás. Egy igazi fotó-safariban lehet részünk számos természeti látnivalóval és végállomásunk egy egy vendéglő lesz. Vendéglátóink helyi tradicionális ételekkel, korlátlan bor fogyasztással, zenével várnak minket.

A helyi ízeket végigkóstolva élményekkel teli térünk vissza szállásunkra. A nap hátralevő részében szabadprogram, séta a tengerparton, esetleg fürdés, majd este közös vacsi.

 

5. nap:

Trogir - Hazaút

Utolsó reggelink elfogyasztása után bepakolunk és elindulunk hazafelé.

Útközben megállunk egy érdekes városban, Trogirban.

Trogir az egyik leghangulatosabb, piciny szigeten fekvő tengerparti városka. Szárazföldről egy kis hídon jutunk át a belvárosba, mely az UNESCO Világörökség részét képezi. A régi városkapun keresztül átlépve megkezdhetjük a csatangolást a keskeny, fényesre kopott mészkővel borított, macskaköves középkori utcákon.

Az óváros a 13. és 15. század között épített városfalakon belül alakult ki. A város főterén a gyönyörű Szent Lőrinc-székesegyház áll. Néhány fotó után, megpihenhetünk a székesegyházzal szemben lévő Városháza (Loggia) előtti kávéházban, és ha már ott vagyunk, érdemes megnézni a tér másik felén található Cipiko-palota gyönyörű faragott ablakait is. Továbbsétálva a pálmafák alatt a tengerparton a komor Szent Miklós erdőhöz juthatunk el. Trogir kikötője a dalmát tengerpart egyik leghangulatosabb része. A pálmafák és csodaszép középkori épületek melletti széles sétányon végigkorzózhatunk egy nagy fagyival a kezünkben, majd a sétány végén leülhetünk egy kicsit a Kamerlengo erőd előtt.

A Trónok harca filmsorozatban Qarth városának használják a helyszínt és a „Legmagasztosabb város a világon minden idők óta és a jövőben is“ kifejezéssel illetik. Ezt elég könnyen el is mondhatjuk Trogirról, hiszen Közép-Európa legjobban megóvott romantikus-gótikus városának szépsége kitűnően illeszkedett be a Tizenhármak által uralt magasztos kereskedő városról szóló történetbe. Ha pedig a Kamerlengo várban, a várfalakon és a katedrálisban járunk, eszünkbe juthat majd, hogy Trogir volt az a hely, ahol a önmaga által kiválasztott Xar Xhoan Daxos Qarth király rabul ejtette Daenerys sárkányait. Trogirt, valamint az első napon megtekintett Splitet használták filmfelvételi helyként Qarth kereskedelmi kikötőjéhez is.

Pihenőnk után hazafelé folytatjuk utunkat. Érkezés Budapestre a éjszakai órákban (1-2 óra).

 

Szállás:

Változás: a Covid intézkedések miatt előfordul, hogy a szállásunkat a Dalmát részre helyezzük át!

Igényes, kulturált és tiszta hangulatos 3 csillagos hotel Neumban.

Néhány perces sétára van a tengerparttól. Neum üdőlőrész szerkezete lépcsőzetes, az üdülőfalu hegyoldalba van beékelődve, a hotelekből lépcsősoron lehet lesétálni a tengerig. A hotel 5 szintes, lift nincs.

A hotel ingyenes Wi-Fi-t biztosít. Valamennyi modern szoba és apartman lágy színekkel díszített, légkondicionált és saját fürdőszobával rendelkezik. Vannak erkélyes és nem erkélyes, valamint tengerre néző és nem tengerre néző egységek is a hotelben. Az egyes társaságok méretét és a csoport létszámát figyelembe véve a hotel véletlenszerűen osztja be. 

Aki fixre igényelni szeretne tengerre néző kilátást is, az felár ellenében megteheti 15 000 Ft/egység/turnus áron. A tengerre néző kilátás esetén a hotel szobák/egységekhez tartozó erkélyekről láthatjátok a tengert, a neumi öblöt.  A tengerre néző egységek elehelyezkednek a hotel két oldalán, és a tenger felé eső részen.

Olvass tovább: https://www.laspalmeraskft.com/utazasok/neum-dubrovnik-korcula-ston/
Aki fixre igényelni szeretne tengerre néző kilátást is, az felár ellenében megteheti 15 000 Ft/egység/turnus áron. A tengerre néző kilátás esetén a hotel szobák/egységekhez tartozó erkélyekről láthatjátok a tengert, a neumi öblöt.  A tengerre néző egységek elehelyezkednek a hotel két oldalán, és a tenger felé eső részen.

Olvass tovább: https://www.laspalmeraskft.com/utazasok/neum-dubrovnik-korcula-ston/

 

Ár tartalmazza:

 • oda –vissza utat turista busszal
 • 3 éjszaka szállást 3 csillagos hotelban
 • magyar nyelvű csoportvezetőt
 • szervezési díjat

 

Előleg: 15 000 Ft/fő - foglalást követő 8 napon belül fizetendő
 

Ár nem tartalmazza:

45 Euro/fő (mely kb 14 000 Ft) (helyszínre hozandó!), mely tartalmazza: 3 napra a félpanziós ellátást és idegenforgalmi adót.

A félpanziós ellátás az egész csoport számára foglalva van, a hotel félpanziós ellátású hotel.  A félpanziós ellátás ízletes, büfé, svédasztalós stílusú, reggel szabadon szedhető szalámik, tojás, zöldségek, forró italok, stb... A vacsora általában leves és főételek, szabad szedéses.

 

 

Fakultatív programok költsége, mely a helyszínen fizetendő:

 1. Dubrovnik és Lokrum-szigete – 45 Euro (mely kb 14 600 Ft), mely tartalmazza az útiköltséget Dubrovnikig, belépési, kiszállási illetéket a városba, busz parkolási díját Dubrovnikban, Lokrum-szigetére az oda-vissza hajójegyet, Lokrum-szigetére a belépő jegyet, eredeti Trónok harca helyi vezető díját, szervezési díjat
 2. Mandarin szüret – 35 Euro (mely kb 11 000 Ft), mely tartalmazza az útiköltséget az ültetvényig, welcome drinket, fejenként 3 kg mandarin leszedését, fotószafarit a Neretva deltán, ebédet, bor fogyasztást, szervezési díjat

 

Kérjük, hogy amennyiben valamely fakultív programon nem kíván részt venni, legyen kedves előzetesen irodánknak min. indulás előtt 2 hétig jelezni, mivel mindenkit le kell előre jelentenünk.

 

Biztosítás külön köthető (EUB), 500 Ft/fő/nap áron.

Feláras szoba igény esetén: 16 500 Ft a teljes útra

Fontos tudnivalók:

Útiokmány: utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Valuta: Kis címletű papír Eurosokat érdemes hozni. Horvátországban: a hivatalos fizető eszköz a Kuna (kn) váltópénze Lipa, 1 kn = 100 lipa. Kb 44 Ft.

Átlaghőmérséklet: októberben a bosnyák – horvát riviérán 19 – 25 C között szokott mozogni

 

Szükséges felszerelés:

 • Fürdőruha, aki szeretne fürdeni
 • Érdemes kekszet, kenyeret vagy egy kis répát bekészíteni a Lokrum-szigetre, ha valaki szeretné a pávákat és nyuszikat etetni. :)
 • Kényelmes, réteges öltözék, stabil cipő
 • Kis hátizsák a programokra
 • Buszra nyakpárna, takaró
 • Fényképező, mobiltelefon feltöltött állapotban
 • Aprópénz az esetleges mosdók miatt (0,5 - 1 Euros)
 • Esetleg szendvics, üdítő a buszra. A buszban ital büfé működik.
 • Jókedv :)

 

Fontos csomaginformáció:
 
A hatóságok által előírt szigorú tengelysúly mérések és súlykorlátozások miatt az előzetes tájékoztatásra helyezzük a hangsúlyt és szeretnénk felhívni a figyelmeteket a szállítható poggyászok súlyára.
A mandarin szüret fakultatív programon résztvevő utasainknak maximum 12 kg/fő nagybőrönd/táska kerülhet az autóbusz csomagtartójába beleértve a hazafelé utat is. Kérjük úgy kalkuláljatok, hogy akik szuvenírt, helyi terményeket, lekvárt, rakiát szeretnének hazahozni, ami legalább tapasztalat alapján 2-4 kg, azok a 3 éjszakára kb 10 kg/fő felszerelést pakoljanak be.  Ehhez jön majd a + 3 kg/fő mandarin, melyet a csomagtartóban külön névreszóló zsákokban helyezünk el.  A busz utasterébe normál 3 kg-os kézipoggyászokat lehetséges felvinni + nyakpárna/takaró + laptop.
Azon Utasaink, akik a mandarin szüret fakultív programon nem vesznek részt, nekik 15 kg-os csomagot lehet a busz csomagterébe elhelyezni oda és visszafelé úton is.
Kérjük a csomagokat név szerint felcímkézni. Az utazás során irodánk mérlegelni fog, mivel a túlsúly általában hazafelé szokott jelentkezni és Magyarországra átérve az autóbusznak át kell haladnia majd a hatóság által előrt autópályába épített tengelysúly mérő berendezésen. Az esetben a túlsúlyos poggyászokat eltávolíttathatják és a tulajdonosait büntetés terheli. Köszünjük szépen!
 

 

A programleírásban számos, a Las Palmeras által készített saját, valamint megvásárolt képek szerepelnek. Engedély nélkül felhasználni szigorúan tilos!