Kalandutazás Dél-Erdélybe, erdei medvelessel

/ 4 csillagos hotel - Drakula-kastély - Törcsvár - Hétlétrás vízesés - Brassó - Medveles - Brassópojána - Transzfogaras - Bilea-tó/

2022. július 21-24-ig   3,5 nap/2 éj  - betelt

45 990 Ft/fő + helyszínen fizetendő

Tarts velünk egy Dél-Erdély körútra, Szászföld legendás tájaira!
Eljutunk a szászok földjére, történelmi helyszínekre, érintetlen, vad, misztikus tájakra. Pompás kastélyt fedezünk fel, vízeséshez is kirándulunk, majd kalandozunk egészen 2042 méter magasig a Transzfogarason és megismerjük a medvéket. :)
Hagyd otthon minden gondod, bánatod, és kapcsolódj ki a friss hegyi levegőn, felejthetetlen élményeket szerezve!

 

Program:

1.és 2. nap

Utazás Erdélybe – Törcsvár – Drakula-kastély - Brassópojána - 4 csillagos hotel

Indulunk 20:00-kor Budapestről, Üllői út 110.-OMV Benzinkút elől (Népliget oldalában). A csapathoz csatlakozhattok Budapest után Kecskeméten és Szegeden (22:45). Körülbelül 700 km-t fogunk megtenni Dél-Erdély felé, rövidebb pihenőkkel, az éjszakai órákban lehetőségünk van aludni, pihenni a buszon. Reggeli órákban tartunk egy hosszabb kávé vagy/és reggeli pálinka szünetet, illetve csatlakozik hozzánk helyi idegenvezetőnk, István is, aki szórakoztat majd minket erdélyi humorával, történeteivel és megismerteti velünk a látványosságokat.

Utunk során a hazánktól legtávolabb eső erdélyi, szászföldi részeket fogjuk felderíteni. Egészen a Brassótól 30 km-re lévő misztikus Törcsvár városáig - a Vámpírok földjéig utazunk.

Érkezünk a délelőtti órákban egy hátborzongató helyre, Drakula törcsvári kastélyába. A törcsvári  kastély  egy 100 m magas hegyen épült, trapéz alaprajzú, É–D-i irányú belsőtornyos vár. A várnak egyetlen bejárata van, egy vastag falú, szűk bejáratú kaputorony, melyhez eredetileg elmozdítható falépcső, ma már kőlépcső vezet. Az északi oldalon, egy kétemeletes torony, mellette egy hétemeletes, befelé keskenyedő, négyszögű bástya található, amelynek tetejére egy figyelőtornyot építettek. A nyugati oldalon egy kerek torony található, melynek az alagsorában egy nagyon alacsony bejáratú, ablak nélküli börtön volt. Földszintjén a darabontok (fegyveres szolgák) szobája volt, az udvar közepén pedig egy kb. 70 m mélységű kút található. A kastélyt a közelmúltban teljes mértékben restaurálták, jelenleg nagyon jó állapotban vannak a falai. A belső helyiségekben a román királyi család emléktárgyaiból állandó kiállítás tekinthető meg. A kastély igen látogatott belföldi és külföldi turisták által egyaránt, ugyanis a legendákból és horror filmből ismert Dracula gróf (Vlad Țepeș) egyik kastélyának tartják.

Belépő árak: Felnőtt: kb. 45 Lej, Nyugdíjas (65+): 35 Lej , Diák: 25 Lej , Gyerek: 10 Lej  - helyszínen fizetendő

A kastély után lehetőség van bejárni Törcsvár nyüzsgő, misztikus faluját, ahol dúl a Drakula kultusz. Rengeteg vengéglő kínál finomabbnál finomabb helyi fogásokat és számos szuvenír vásárlási lehetőség is van.


A programok után a Nap Tisztásának is nevezett, Brassópojána felé indulunk, ahol még 2 éjszakát fogunk eltölteni 4 csillagos hotelünkben. Brassópojána az egyik leglátogatottabb hely Romániában. Brassótól 12 km-re, a Keresztényhavason található erdős terület, 1030 m tengerszintfeletti magasságban.

Szállásunkon igényesen berendezett szobák, saját fürdővel várnak ránk Brassópojána legkedveltebb részén. Ingyenes wifi is a rendelkezésükre áll. A hotel meghatározott rend szerint wellness szolgálatatásokati is biztosít (érdemes egy fürdőrucit a bőröndbe dobni :).

A szobaelfoglalás után lehet pihenni, wellnesezni vagy sétálni Brassópojánát körülvevő erdei, hegyi friss levegőjű környezetében.

Este közös több fogásos vacsora a hotelben. :)

 

 

3. nap

Hétlétrás vízesés túra - korzózás Brassóban - Erdei medveles

Finom közösen elfogyasztott reggelink után egy programokban gazdag, tartalmas napra indulunk.

Elsőként a Hétlétrás vízeséshez indulunk.

Négyfalu kedvelt kirándulóhelye a Nagykőhavas hegységben található Hétlétrás vízesés. A “Hét-létra” tulajdonképpen egy vízesés-sorozat, mely nevét onnan kapta, hogy a közlekedést a szűk és meredek szurdokban hét meredek vaslétra teszi lehetővé. A Sipoly-patak mentén alakult ki, amely utat tört a meredek peremi gerincen hét vízesést alkotva.  

A 948 méter tengerszint feletti magasságban lévő Hétlétra szakadéka 58 méter szintkülönbségű, 160 méter hosszú. Ezek között vezet fel a palló és a hét létra, amelyek közül a leghosszabb 15, a legrövidebb alig 2 méter hosszú. A szurdok teljes hosszában bejárható a felszerelt létrákon keresztül. Egyesek szerint nemcsak az országban, hanem egész Európában egyedülálló látnivaló.  A vadregényes vízesés bejárására körülbelül 3 órás túrát kell számítani.

Az alsó bejáratnál lévő kis menedékháznál lehet majd jegyet váltani a szurdok megtekintésére. Innen maga a hasadék körülbelül 150 méterre már kezdődik is. A legutóbbi felújítás után összesen 9 létra és 10 gyaloghíd van már a 7 helyett :). A hely bejárásához stabil, kényelmes sport vagy túra cipő szükséges, kényelmes ruha, hátizsák. Nehézsége könnyű-közpes. Kizáró ok bármely mozgásszervi probléma, betegség. Lesznek emelkedők, sziklás talaj, létrák, vízes talaj. Minden részvetvevő saját maga felel egésszégügyi állapotáért. Ajánljuk a sport biztosítás megkötését. 

Belépő: kb 10 Lej - helyszínen fizetendő (gyerek 5 lej)

Majd délután a nyüzsgő Brassó felé vesszük az irányt. Brassó az erdélyi gótikus építészet szimbóluma, Szászföld legnagyobb városa. A Kárpátok kanyarulatában, festői tájon fekszik. Sziklás, meredek hegyek övezte, barokk hangulatú belvárosa patinás hangulatot áraszt. Ismerkedhetünk a brassói életérzéssel, és elfogyaszthatunk egy finom fogást valamelyik vendéglőben, mielőtt elindulunk az esti medvelesre.

Buszunkkal utazunk a hargitai erdők irányába, ahol majd erdélyi medvepásztorunk vár ránk. Vele felsétálunk alkonyat előtt a biztonságos lesekig (kb 400 méter, emelkedős erdei úton) és kényelembe helyezzük magunkat. Várjuk, amíg megérkeznek a medvék, akiket megfigyelhetünk természetes közegükben, fényképeket készíthetünk, valamint megismerjük az életüket. Biztonságos, kulturált körülményeket biztosítanak nekünk  a medvével való találkozáshoz.

Technikai infok: A programra kérjük, hogy készítsetek be egy sötét színű felsőt és kényelemes ruházatba jöjjünk, kényelmes cipőbe. Ételt a lesbe felvinni nem szabad, folyadék viszont javasolt. A csoportot két részre fogjuk bontani és lesz extra program is. Amíg az egyik csoport a lesben van, addig a csoport másik fele a környéket fedezi fel.

Visszatérés a hotelben a késő esti órákban a les után.

 

4. nap

Fogarasi-havasok – Transzfogarasi út –  Bilea-tó - hazautazás

Közös reggelinket elfogyasztva, egy igen izgalmas nap elé nézünk. Hazafelé úton a Fogarasi-havasok felé teszünk egy kitérőt. A hatalmas láncolata nyugat-keleti irányban húzódik a Déli-Kárpátok vonalában. Nyugaton a Vöröstorony-szorosnál indul, és hamar 2000 m fölé emelkedik. A hegység legnevezetesebb látványossága a világhírű Transzfogarasi út, mely észak-déli irányban keresztezi a hegyvidéket. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van. Néhány évvel ezelőtt éppen a neves BBC Top Gear elnevezésű műsora a világ legjobb autóútjának is elnevezte. A gyakori tavaszi sziklaomlások és a téli hó miatt viszont csak nyáron járható. Nicolae Caucescu román diktátor katonai szállítási útvonalnak építtette, mert az 1968-as Prágai tavasz után attól tartott, hogy a Szovjetúnió Romániát is megszállhatja. Az út 1989-ig hivatalosan a conducator nevét viselte. Katonák építették, hivatalos adatok szerint az építkezés alatt 40 ember veszítette életét különféle balesetekben.

Buszunkkal és kiváló sofőrünkkel - Tibivel -  felkapaszkodunk és gyönyörködünk a páratlan útban. Transzfogaras számos szépséget rejt. Az út végén a legmagasabb ponthoz, a Balea-gleccsertóhoz érkezünk, 2045 m, ahol a kilátás és a természet egyedülálló. Lehetőségünk lesz relaxálni, fotózni, körbejárni a gleccsertavat. Érdemes a hátizsákba egy kis plédet bekészíteni és akinek kedve van leterítheti, hogy gyönyörködjön a csodás látványban. Számos helyi gasztronómiai különlegesség közül is válogatatunk. Áfonya, puliszka, sonkák, sajtok, erdei lekvárok, minden, ami szem szájnak ingere. Majd ha a friss levegőtől megéheztünk, valamelyik vendéglőben érdemes megkóstolni egy tradícionális finomságot. :)

Délután hazafelé vesszük az irányt, és Szegedre érkezés az éjféli órákban, Budapestre pedig utána.


Információ: a nyári időszakban nagy valószínűséggel stabil, jó időre lehet számolni a Transzfogarason, viszont ilyen nagy magasságokban bármikor az időjárás rosszra fordulhat. Természetesen a túravezetők figyelik előzőleg már az időjárást. Biztonsági okokból a túravezetőink a jogot viszont fenntartják a programok felcserélésére, változtatására, ha esetlegesen bármilyen előre nem látott változás bekövetkezik a Transzfogarason (időjárás, természeti jelenség, sziklaomlás, technikai akadály az úton).

 

Ár tartalmazza: oda-vissza utat turista busszal, 2 éjszaka szállást 4 csillagos hotelben Brassópojánán, wellness használatot, szervezési díjat, áfát, 2022-es vagyoni biztosítékot minden utasra

 

Ár nem tartalmazza, a helyszínre hozandó költségeket:

  • 100 Euro/fő (2 reggelit, első este több fogásos vacsorát a hotelben, medveles program árát, idegenforgalmi adót 2 napra, helyi idegenvezetőt túravezető díját a teljes út alatt, programok útiköltségét 2. napra, parkolási díjakat)
  • Belépőjegyek árát lejben (Drakula kastély és Hétlétrás vízesés)

1 Lej kb. 70 Ft. Helyi fizetőeszköz a Román Lej. Előzetes, itthoni pénzváltás mindenképp fontos!

 


 

Egészségügyi állapot:  Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. A túrák során számítani kell a gyaloglásra, emelkedőkre, bizonyos helyeken a talajon kőtörmelékek, szikladarabok és létrák lesznek. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért.

(Cégünk erősen ajánlja valamely utasbiztosítás megkötését. Biztosítás hiányában, ha baleset van, mindenkinek egyénileg kell intéznie az ellátást/orvost saját költségére és felelősségre.)

Biztosítás: külön köthető, EUB Zrt – sport biztosítás megfelelő az utazáshoz - kb. 750 Ft/nap

Online is köthető: www.laspalmeraskft.com/utasbiztositas/

Öltözék, felszerelés: Kényelmes, réteges öltözék, stabil sport vagy túra cipő. Kis hátizsák, amiben napközben a szükséges dolgokat lehet vinni. Egy sötét színű felső.

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy szélsőséges, rossz idő esetén – eső, köd, vihar, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

 

Poggyász:
 

Minden utasunk számára a következő poggyász szállítását biztosítjuk:

  • 1 db nagyméretű bőrönd/táska a csomagtérbe (maximum 15 kg/fő)
  • 1 db kézipoggyász utastérbe maximum 5 kg/fő
  • 1 db válltáska/retikül/laptoptáska, nyakpárna, takaró utastérbe nyugodtan jöhet

A csomagokat és a kézipoggyászokat mérlegeljük az autóbuszok kötlező tengelysúlymérése miatt!  Fejenként egy nagy méretű bőrönd/táska kerülhet a busz csomagterébe, melynek maximális tömege 15 kg lehet. Itt kérjük, kalkuláljátok bele, ha valaki visszafelé több kg, liter szuvenírt, italt szeretne hozni, ez esetben érdemes helyet hagyni a bőröndben. Plusz súlyt csak akkor tudunk elvinni, ha van üres hely a csomagtartóban és belefér a tengelysúly szabályozás szerinti súlyba, 10 Euro/kg díjért.


 

 


 És persze ne felejts el egy gerezd fokhagymát hozni az útra a vámpírok ellen!!! :) :)

 

 

A változás jogát fenntartjuk! A csoportot 35 főtől indítjuk.

Vélemények, hozzászólások