A Középkori Szászföld – Dél-Erdély nagy körút

 

2018. július 19 – 24-ig (2019-es program még szervezés alatt, hamarosan...)

6 nap/5 éj - 36 990 Ft/fő

(3 és 4 csillagos hotel - Programok - Reggeli - Idegenvezetés)


 

Program:

1.nap

Utazás Erdélybe – Temesvár – Nagyszeben – 3 csillagos hotel

Indulunk 2018. július 19-én, 2:00-kor Budapestről a Hősök teréről. További felszállóhely: Kecskemét, Szeged. A hajnali órákban még van lehetőségünk aludni, pihenni a buszon, és utazunk Erdélybe rövidebb pihenőkkel. Reggel tartunk egy hosszabb kávé vagy/és reggeli pálinka szünetet, felvesszük helyi idegenvezetőnket, aki kirándulásunk egyik fénypontja lesz :) és egy kis ismerkedés után elkezdjük a napunkat. Idegenvezetőnk, István innentől kezdve szórakoztat majd minket erdélyi humorával, történeteivel és megismerteti velünk a látványosságokat.

Első programunk Temesvár központja, mely a Duna–Körös–Maros–Tisza eurorégió földrajzi középpontjában fekszik, és annak legnépesebb városa. A város földrajzi fekvésének köszönhetően a történelem során stratégiai fontosságú hely volt. Temesvár az ország legfejlettebb, legnyugatiasabb nagyvárosa színvonalas éttermekkel, vendéglátóhelyekkel, nyáron igazi nyüzsgő, mediterrán hangulattal. Talán nem véletlen, hogy Temesváron robbant ki az 1989-es forradalom. Kulturális és különösen az építészeti gazdagsága miatt "Kis Bécsnek" is nevezik. A belváros északi része alapvetően barokk jellegű, a főtéren, az ugyanabban az évben épült római katolikus és szerb ortodox székesegyházzal, míg a déli rész impozáns eklektikus, szecessziós épületeivel igazi nagyvárosias benyomást kelt, szélén a monumentális görögkeleti ortodox katedrálissal.

Temesvárt elhagyva Nagyszeben felé vesszük az irányt, Szászföld egykori fővárosa felé.

Szászföld Erdély legtöbb látnivalóval büszkélkedhető régiója, hamisítatlan középkori hangulatot árasztó, impozáns váraival, magas kőfallal körülvett jellegzetes erődtemplomaival. A hajdani szászok vidéke vonzza a legtöbb külföldi turistát az országba, idegenforgalma magasan a legfejlettebb, legszervezettebb egész Romániában.

Nagyszeben jellegzetessége a patinás, szinte teljesen épen fennmaradt óvárosa rengeteg ódon hangulatú utcácskáival, házaival, romantikus tereivel. A közepén tornyosuló, monumentális gótikus evangélikus püspöki székesegyház, mely az ország egyik legértékesebb műemléke. A város 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt. Sokszínű szellemiségével valóban Európa szintű "elit" város képét mutatja az idelátogatók számára.

Közös városnézésünket követően szabadprogramot is beiktatunk és lehetőség lesz enni és sörözni, mielőtt szállásunkat elfoglaljuk.

Első éjszakánkat Nagyszebenben egy 3 csillagos hotelben töltjük. A hotelben ingyenes internet-hozzáféréssel várja a vendégeket. A világos szobák síkképernyős műholdas TV-vel, kis ülősarokkal, valamint hajszárítóval felszerelt saját fürdőszobával rendelkeznek. A közelben üzletek, boltok, étterem találhatóak.

 

2. nap

Fogarasi-havasok – Transzfogarasi út – Balea-vízesés, Balea-tó – Brassópojána 4 csillagos hotel

Közös reggelinket elfogyasztva, elhagyjuk Nagyszebent és szállásunkat és egy igen izgalmas nap elé nézünk, továbbállunk a Fogarasi-havasok irányába.

A Fogarasi-havasok hatalmas láncolata nyugat-keleti irányban húzódik a Déli-Kárpátok vonalában. Nyugaton a Vöröstorony-szorosnál indul, és hamar 2000 m fölé emelkedik. A hegység legnevezetesebb látványossága a Transzfogarasi út, mely észak-déli irányban keresztezi a hegyvidéket. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van. Erdély világhírű magashegyi útja a Transzfogarasi út, melyet néhány évvel ezelőtt éppen a neves BBC Top Gear elnevezésű műsora a világ legjobb autóútjának is elnevezett. Az út a gyakori tavaszi sziklaomlások és a téli hó miatt csak nyáron van nyitva. Nicolae Caucescu román diktátor katonai szállítási útvonalnak építtette, mert az 1968-as Prágai tavasz után attól tartott, hogy a Szovjetúnió Romániát is megszállhatja. Az út 1989-ig hivatalosan a conducator nevét viselte. Katonák építették, hivatalos adatok szerint az építkezés alatt 40 ember veszítette életét különféle balesetekben.

Buszunkkal és kiváló sofőrünkkel - Tibivel -  felkapaszkodunk és gyönyörködünk a páratlan útban. A Transzfogaras számos szépséget rejt. Az út végén a legmagasabb ponthoz érünk a Balea-gleccsertóhoz, 2045 m-ig. A kilátás és a természet egyedülálló. Itt lesz lehetőségünk relaxálni, fotózni, körbejárni a gleccsertavat. Érdemes a hátizsákba egy kis plédet bekészíteni és akinek kedve van leterítheti egy csodás helyen és gyönyörködhet a látványban. Számos helyi gasztronómiai különlegességek közül is válogatatunk. Áfonya, puliszka, sonkák, sajtok, erdei lekvárok, minden, mai szem szájnak ingere. A friss levegőtől megéhezünk és valamelyik vendéglőben érdemes megkóstolni egy finomságot, meginni egy csésze kávét. :)

A Balea- gleccsertavat elhagyva visszafelé úton, kb. félidőben a Balea-vízeséshez egy csodás patak menti túrista útvonal vezet. Felérve csodás, leírhatatlan látvány tárul elénk… A túra nem kötelező, nem tartozik a nehéz útvonalakhoz, de sziklák és emelkedők vannak. Kb. háromnegyed útig viszonylag könnyű, utána nagyobb sziklák vannak. A túrához kényelmes, stabil cipő szükséges, hátizsákban víz. Aki elfárad, az sem probléma, a túra bármely szakaszában vissza lehet fordulni, egyéni tempoban járható, és bármely szakaszban meg lehet pihenni és megmártózni a patakban.

(A Transzfogarasi úton található egy drótkötélpálya is, mely a híres Balea-vízesés mellett halad és a gleccsertóig tart. (Felvonó ára: kb. 60 lej). Aki esetleg mindenképpen felvonózni szeretne, arra is van lehetőség, ez esetben a busszal félútig kell csak menni).

Információ: a nyári időszakban nagy valószínűséggel stabil, jó időre lehet számolni a Transzfogarason, viszont ilyen nagy magasságokban bármikor az időjárás rosszra fordulhat. Természetesen a túravezetők figyelik előzőleg már az időjárást. Biztonsági okokból a túravezetőink a jogot viszont fenntartják a programok felcserélésére, változtatására, ha esetlegesen bármilyen előre nem látott változás bekövetkezik a Transzfogarason (időjárás, természeti jelenség, sziklaomlás, technikai akadály az úton).

A programok után a Nap Tisztásának is nevezett, Brassópojána felé indulunk, ahol még 4 éjszakát fogunk eltölteni 4 csillagos hotelünkben. Brassópojána az egyik leglátogatottabb hely Romániában. Brassótól 12 km-re, a Keresztényhavason található, 1030 m tengerszintfeletti magasságban.

Szállásunkon igényesen berendezett szobák, saját fürdővel várnak ránk Brassópojána legkedveltebb részén. Ingyenes wifi is a rendelkezésükre áll. A hotel meghatározott rend szerint wellness szolgálatatásokati is biztosít (érdemes egy fürdőrucit a bőröndbe dobni :) )  .

3. nap

Pihenés Brassópojánán - Brassó - Erdei vendéglő/buli

Reggelink után kis lazítás következik, lehetőség van a hotelben és Brassópojánán relaxálni.

Majd ebéd tájékán elindulunk mai programunkra, melynek keretében az erdélyi gótikus építészet szimbóluma, Brassó következik. Szászföld legnagyobb városa, az elegáns Brassó pont a Kárpátok kanyarulatában, festői tájon fekszik. Sziklás, meredek hegyek övezte, egységes, barokk hangulatú belvárosa patinás hangulatot áraszt. Fő ékessége Erdély legnagyobb gótikus temploma, a Fekete-templom (belépő: kb. 10 lej). A városnézés után szabadprogram kertében is ismerkedhetünk a brassói életérzéssel.

A nyűzsgő, varázsaltos város után visszatérünk hotelünkbe, majd hagyunk egy kis időt összekészülni és este felé gyülekező után sétálva elindulunk a Brassópojánát körülvevő erdőbe :). Rövid séta után elérünk egy mesébe illő erdei vendéglőt (5 csillagos minősítéssel rendelkező étterem). Az éttermet a fák között alakították ki, és a népi hagyományoknak megfelelően van berendezve, már maga a látványa is csoda és a hangulat lenyűgöző. A vendéglőben kíváló, ritmusos, tándolós zene kíséretében eltöltjük vacsoránkat.

Két féle menüből lehet választani:

  • A menü: Házi csirke leves és főétel csirkehúsból
  • B menü: Bab csorba leves és főétel sertéshúsból

A menü ára 50 lej, mely a helszínre hozandó. Megkérjük kedves Utasainkat, hogy jelentkezéskor legyenek kedvesek lejelenteni, hogy jönnek-e a vacsorára és ha igen, akkor melyik menüt szeretnék. A menühöz tetszés szerint mindenki egyénileg megkóstolhatja a helyi alkoholol és nem alkoholos italokat vagy rendelhet desszertet. (egyénileg fizetendő).

Vacsora után táncra perdülhetünk, és a buli addig tart, amíg mindenkinek jól esik. Egyedi ütemben lehet majd visszasétálni a hotelig, ki meddig bírj az italozást, táncolást :) :)

4. nap

Dracula kastély – Peles-kastély

A mai napunk a kastélyok jegyében fog telni. Finom közösen elfogyasztott reggelink után, egy hátborzongató helyre, Drakula törcsvári kastélyába igyekszünk. A törcsvári kastély (románul Castelul din Bran), Erdélyben, Brassótól 30 kilométerre, a törcsvári szoros előtt álló, Törcsvár falu mellett helyezkedik el. A kastély 100 m magas hegyen épült, trapéz alaprajzú, É–D-i irányú belsőtornyos vár. A várnak egyetlen bejárata van, egy vastag falú, szűk bejáratú kaputorony, melyhez eredetileg elmozdítható falépcső, ma kőlépcső vezet. Az északi oldalon, egy kétemeletes torony, mellette egy hétemeletes, befelé keskenyedő, négyszögű bástya található, amelynek tetejére egy figyelőtornyot építettek. A nyugati oldalon egy kerek torony található, melynek az alagsorában nagyon alacsony bejáratú, ablaktalan börtön volt. Földszintjén a darabontok szobája volt, az udvar közepén pedig a kb. 70 m mélységű kút található. A kastélyt a közelmúltban teljes mértékben restaurálták, jelenleg nagyon jó állapotban vannak a falai. A belső helyiségekben a román királyi család emléktárgyaiból állandó kiállítás tekinthető meg. A kastély igen látogatott belföldi és külföldi turisták által egyaránt, ugyanis a legendákból és horror filmből ismert Dracula gróf (Vlad Țepeș) egyik kastélyának tartják.
(Belépő felnőtt: kb. 40 lej, Nyugdíja (65+): 30Lei , Diák: 25Lei , Gyerek: 10Lei )

A Drakulás szuvenírek megvásárlása után egy újabb kevésbé ijesztő kastély, a csodaszép Peles-kastély következik.

A Peleş Kastély egy romantikus kastély Sinaia-n, Erdélyben. Erdély egyik legszebb kastélya. Brassótól 40 km-re délre, Sinaia jól ismert üdülő város Prahova völgyében a Bucsecs-hegység keleti lábánál. I. Károly királynak itt volt a nyári rezidenciája. Sinaia üdülőhely hatalmas, romantikus hangulatú parkjának közepén áll királyi rezidenciája, melyet szintén részletesen megtekintünk. (Belépő földszint: kb. 30 lej)

A kastélyok után visszatérünk szállásunkra, hogy élvezhessük Prassópojánát.

 

 

5.nap

Prázsmári erődtemplom – Szent Anna tó – Mohos tőzegláp

Reggelink után egy misztikus hangulatú, jellegzetes erődtemplomot, a Prázsmári erődtemplomot látogatjuk meg. Szászföld legérdekesebb látnivalói az erődtemplomok, melyek közül több is szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. Prázsmár falu Erdélyben található Brassó megyében. A török terjeszkedése ellen megerősített vár napjainban a Barcaság legjelentősebb templomerődje. A 13. századi evangélikus templomot az 1900-as évek végén restaurálták. Páratlan látvány az 1480-ban készített szárnyas oltára. (Belépő: kb. 10 lej)

Prázsmárt elhagyva egyedi ökoszisztémát látogatunk meg. Kb. 32000 évvel ezelőtt kirobbant a Mohos vulkán, rá 2000 évre kirobbant a Szent Anna tó vulkánja, melynek köszönhetően a hamu rárakódott az előbb keletkezett tó felszínére. Ennek java része lesüllyedt és egy vízálló réteget alkotott, a másik része fenn maradt a víz felszínén, ami a napsütés hatására megkeményedett és ezen telepedett meg a tőzegmoha.

A moharéteg évről-évre nagyobb területet borít be a tó felszínén, ennek következtében a moha és a zuzmó pár ezer év alatt szépen lassan feltölti, majd teljesen eltünteti az itt lévő tengerszemeket. Jelenleg 14 tó található itt, ebből 2 látogatható. Ezen a területen annyira puha a föld, hogy rendesen mozog az ember lába alatt. Az ingoványosság miatt veszélyes a láp területén járni, éppen ezért a tavak körül keskeny fapallókat építettek a talaj fölé.

A sétánk során megismerkedünk Mohos-tőzegláp különlegességeivel, rejtett kincseivel.

(Mohos tőzegláp belépő kb. 5 lej)

A tőzegláp után a Szent Anna tóhoz utazunk. Ez a gyöngyszem a Keleti-Kárpátokban, Hargita és Kovászna megye határán, a Csomád – hegységben található, Tusnádfürdő szomszédságában. A Csomád a Kárpátok legfiatalabb vulkánja. Az épen maradt kettős kráterben található a Mohos Természetvédelmi Terület, amely 440 hektáron terül el. Itt csodálhatjuk meg a Szent Anna-tavat, melynek területe 20 hektár. Szabadprogram keretében körbe lehet sétálni a tavat. A medvéket viszont nem érdemes ingerelni! :)

Kellemes napunk után visszautazunk a szállásunkra.

6.nap

Fogaras - Hazaút

Eltöltjük az utolsó reggelinket, majd bepakolás után elindulunk hazafelé.

Útközben megállunk Fogaras városában. Fogaras Brassó és Szeben közt fekszik félúton. A város központjában fekvő fogarasi vár és uradalma egyike volt Erdély legnagyobb, leggazdagabb királyi, majd fejedelmi birtokainak. A tatárok által kipusztított magyarság helyébe a 13. századtól román telepesek özönlötték el. A várat kívülről tekintjük meg.

 

Hazaérkezünk az éjszakai órákban.

 

Ár tartalmazza: oda-vissza utat Erdélybe turista busszal, 1 éjszaka szállást 3 csillagos hotelben Nagyszebenben, 4 éjszaka szállást 4 csillagos hotelben Brassópojánán, szervezési díjat, áfát

 

Ár nem tartalmazza, a helyszínre hozandó költségeket:

  • 100 Euro/fő (5 reggelit, idegenforgalmi adót 5 napra, programokat a 6 nap alatt (útiköltségét), helyi idegenvezetés díját az utazás alatt, szervezési díjat)
  • Belépőjegyek árát lejben (programleírásban feltüntetve, az árak tájékoztató jellegűek, a szolgáltatók esetleg emelhetnek pár Lejt)

1 Lej kb. 70 Ft.

Utasbiztosítás külön köthető: kb. 500 Ft/fő/nap

A változás jogát fenntartjuk! A csoportot 35 főtől indítjuk.


 És persze ne felejts el egy gerezd fokhagymát hozni az útra a vámpírok ellen!!! :) :)

 

Vélemények, hozzászólások