Dél-Erdély és középkori Szászföld

- körút a Vámpírok földjén -

/ Drakula-kastély - Törcsvár - Peles-kastély - Hétlétrás vízesés - Brassó -

Transzfogaras - Bilea-tó - Prázsmár - Nagyszeben /

2019. július 22-26-ig   4,5 nap/3 éj 

31 990 Ft/fő + helyszínen fizetendő

Tarts velünk egy Dél-Erdély nagykörútra, Székelyföld legendás tájaira!
Eljutunk a szászok földjére, történelmi helyszínekre, érintetlen, vad, misztikus tájakra. Pompás kastélyokat fedezünk fel, vízeséshez is kirándulunk, majd kalandozunk egészen
2042 méter magasig a Transzfogarason.
Hagyd otthon minden gondod, bánatod, és kapcsolódj ki 5 napra a friss hegyi levegőn, felejthetetlen élményeket szerezve!

 

Program:

1.és 2. nap

Utazás Erdélybe – Törcsvár – Drakula-kastély - szálláselfoglalás

Indulunk 2019. július 22-én, 21:00-kor Budapestről a Hősök teréről. A csapathoz csatlakozhattok Budapest után Kecskeméten és Szegeden. Körülbelül 700 km-t fogunk megtenni Dél-Erdély felé, rövidebb pihenőkkel, az éjszakai órákban lehetőségünk van aludni, pihenni a buszon. Reggeli órákban tartunk egy hosszabb kávé vagy/és reggeli pálinka szünetet, illetve csatlakozik hozzánk helyi idegenvezetőnk, István is, aki szórakoztat majd minket erdélyi humorával, történeteivel és megismerteti velünk a látványosságokat.

Utunk során a hazánktól legtávolabb eső erdélyi, szászföldi részeket fogjuk felderíteni. Egészen a Brassótól 30 km-re lévő misztikus Törcsvár városáig - a Vámpírok földjéig utazunk, ahol a szállásunk is lesz.

Érkezünk a déli órákban és elsőként egy hátborzongató helyre, Drakula törcsvári kastélyába igyekszünk. A törcsvári kastély (románul Castelul din Bran) egy 100 m magas hegyen épült, trapéz alaprajzú, É–D-i irányú belsőtornyos vár. A várnak egyetlen bejárata van, egy vastag falú, szűk bejáratú kaputorony, melyhez eredetileg elmozdítható falépcső, ma már kőlépcső vezet. Az északi oldalon, egy kétemeletes torony, mellette egy hétemeletes, befelé keskenyedő, négyszögű bástya található, amelynek tetejére egy figyelőtornyot építettek. A nyugati oldalon egy kerek torony található, melynek az alagsorában egy nagyon alacsony bejáratú, ablak nélküli börtön volt. Földszintjén a darabontok (fegyveres szolgák) szobája volt, az udvar közepén pedig egy kb. 70 m mélységű kút található. A kastélyt a közelmúltban teljes mértékben restaurálták, jelenleg nagyon jó állapotban vannak a falai. A belső helyiségekben a román királyi család emléktárgyaiból állandó kiállítás tekinthető meg. A kastély igen látogatott belföldi és külföldi turisták által egyaránt, ugyanis a legendákból és horror filmből ismert Dracula gróf (Vlad Țepeș) egyik kastélyának tartják.

Belépő árak: Felnőtt: kb. 40 Lej, Nyugdíjas (65+): 30 Lej , Diák: 25 Lej , Gyerek: 10 Lej  - helyszínen fizetendő

A kastély felderítése után elfoglaljuk szállásunkat egy 3 csillagos misztikus stílusú hotelben Törcsváron, a Bucsecs-hegység lábánál. A híres Drakula kastélytól, törcsvári bazártól, nyüzsgéstől mindössze 300 méterre fekszik :)

A hotel ingyenes wi-fit kínál. Elhelyezés két- vagy háromágyas saját fürdőszobás, igényes szobákban történik. A hotel étterme két a la carte teremmel és egy nyári terasszal rendelkezik. Az egyik csarnok középkori tematikával, fából készült bútorokkal, bárral, valamint a kastélyra néző kilátással várja a vendégeket. A szomszédos Panoramic étterem pedig a régió hagyományos különlegességeit kínálja.

A szobaelfoglalás után lehetőség van egyénileg bejárni Törcsvár nyüzsgő, misztikus faluját, ahol dúl a Drakula kultusz. Rengeteg vengéglő kínál finomabbnál finomabb helyi fogásokat és számos szuvenír vásárlási lehetőség is van.

3. nap

Peles-kastély - Hétlétrás vízesés - korzózás Brassóban

Finom közösen elfogyasztott reggelink után egy programokban gazdag, tartalmas napra indulunk.

Elsőként egy kevésbé ijesztő helyszínhez, a csodaszép Peles-kastélyhoz kirándulunk. A romantikus Peleş Kastély Erdély egyik legszebbjének számít. Brassótól 40 km-re Prahova völgyében a Bucsecs-hegység keleti lábánál található. I. Károly királynak itt volt nyári rezidenciája. Sinaia üdülőhely hatalmas, romantikus hangulatú parkjának közepén áll királyi rezidenciája. A kastélyt vezett túra keretén belül fogjuk meglátogatni (földszinti termeket). 

Belépő földszint: kb. 30 Lej - helyszínen fizetendő

Kora délután a Hétlétrás vízeséshez indulunk.

Négyfalu kedvelt kirándulóhelye a Nagykőhavas hegységben található Hétlétrás vízesés. A “Hét-létra” tulajdonképpen egy vízesés-sorozat, mely nevét onnan kapta, hogy a közlekedést a szűk és meredek szurdokban hét meredek vaslétra teszi lehetővé. A Sipoly-patak mentén alakult ki, amely utat tört a meredek peremi gerincen hét vízesést alkotva.  

A 948 méter tengerszint feletti magasságban lévő Hétlétra szakadéka 58 méter szintkülönbségű, 160 méter hosszú. Ezek között vezet fel a palló és a hét létra, amelyek közül a leghosszabb 15, a legrövidebb alig 2 méter hosszú. A szurdok teljes hosszában bejárható a felszerelt létrákon keresztül. Egyesek szerint nemcsak az országban, hanem egész Európában egyedülálló látnivaló.  A vadregényes vízesés bejárására körülbelül 3 órás túrát kell számítani.

Az alsó bejáratnál lévő kis menedékháznál lehet majd jegyet váltani a szurdok megtekintésére. Innen maga a hasadék körülbelül 150 méterre már kezdődik is. A legutóbbi felújítás után összesen 9 létra és 10 gyaloghíd van már a 7 helyett :). A hely bejárása biztonságos, nincsen szükség különleges felszerelésre, csak stabil, sportcipőre.

Belépő: kb 10 Lej - helyszínen fizetendő

Majd késő délután, estefelé a nyüzsgő Brassó felé vesszük az irányt. Brassó az erdélyi gótikus építészet szimbóluma, Szászföld legnagyobb városa. A Kárpátok kanyarulatában, festői tájon fekszik. Sziklás, meredek hegyek övezte, barokk hangulatú belvárosa patinás hangulatot áraszt. Egy kis levezető séta után szabadprogram keretében is ismerkedhetünk a brassói életérzéssel, és vacsorázhatunk egy kellemes étteremben. Este visszatérünk szállásunkra.

4. nap

Prázsmári erődtemplom gyilokjáróinak felderítése - Fogarasi-havasok – Transzfogarasi út –  Bilea-tó

Közös reggelinket elfogyasztva, egy igen izgalmas nap elé nézünk.

Szászföld, Erdély legtöbb látnivalóval büszkélkedhető régiója, hamisítatlan középkori hangulatot árasztó, impozáns váraival, magas kőfallal körülvett jellegzetes erődtemplomaival. A hajdani szászok vidéke vonzza a legtöbb külföldi turistát az országba, idegenforgalma magasan a legfejlettebb, legszervezettebb egész Romániában. A mai napon elsőként egy különleges hangulatú, jellegzetes erődtemplomot, a Brassó megyében található Prázsmári erődtemplomot látogatjuk meg

Az erődtemplomok közül több is szerepel az UNESCO Világörökségi listáján.  A török terjeszkedése ellen megerősített vár napjainban a Barcaság legjelentősebb templomerődje. 10 méter magasan, 800 méter hosszan különös ún. gyilokjáró található, melyet kedvünkre felfedezhetünk. Egy meglepestést is elrejtünk nektek a járatokban és aki először megleli, azé lesz :) :)  Az erőd és gyilokjárók remek fotótémák :)

Belépő: kb. 10 Lej - helyszínen fizetendő

Az erődtemplom után továbbállunk a Fogarasi-havasok irányába.

A Fogarasi-havasok hatalmas láncolata nyugat-keleti irányban húzódik a Déli-Kárpátok vonalában. Nyugaton a Vöröstorony-szorosnál indul, és hamar 2000 m fölé emelkedik. A hegység legnevezetesebb látványossága a világhírű Transzfogarasi út, mely észak-déli irányban keresztezi a hegyvidéket. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van. Néhány évvel ezelőtt éppen a neves BBC Top Gear elnevezésű műsora a világ legjobb autóútjának is elnevezte. A gyakori tavaszi sziklaomlások és a téli hó miatt viszont csak nyáron járható. Nicolae Caucescu román diktátor katonai szállítási útvonalnak építtette, mert az 1968-as Prágai tavasz után attól tartott, hogy a Szovjetúnió Romániát is megszállhatja. Az út 1989-ig hivatalosan a conducator nevét viselte. Katonák építették, hivatalos adatok szerint az építkezés alatt 40 ember veszítette életét különféle balesetekben.

Buszunkkal és kiváló sofőrünkkel - Tibivel -  felkapaszkodunk és gyönyörködünk a páratlan útban. Transzfogaras számos szépséget rejt. Az út végén a legmagasabb ponthoz, a Balea-gleccsertóhoz érkezünk, 2045 m, ahol a kilátás és a természet egyedülálló. Lehetőségünk lesz relaxálni, fotózni, körbejárni a gleccsertavat. Érdemes a hátizsákba egy kis plédet bekészíteni és akinek kedve van leterítheti, hogy gyönyörködjön a csodás látványban. Számos helyi gasztronómiai különlegesség közül is válogatatunk. Áfonya, puliszka, sonkák, sajtok, erdei lekvárok, minden, ami szem szájnak ingere. Majd ha a friss levegőtől megéheztünk, valamelyik vendéglőben érdemes megkóstolni egy tradícionális finomságot. :) Késő délután visszatérünk Törcsvárra.


Információ: a nyári időszakban nagy valószínűséggel stabil, jó időre lehet számolni a Transzfogarason, viszont ilyen nagy magasságokban bármikor az időjárás rosszra fordulhat. Természetesen a túravezetők figyelik előzőleg már az időjárást. Biztonsági okokból a túravezetőink a jogot viszont fenntartják a programok felcserélésére, változtatására, ha esetlegesen bármilyen előre nem látott változás bekövetkezik a Transzfogarason (időjárás, természeti jelenség, sziklaomlás, technikai akadály az úton).

5.nap

Nagyszeben - Hazaút

Eltöltjük az utolsó reggelinket, majd bepakolás után elindulunk hazafelé.

Útközben megállunk Nagyszeben festői városában.

Nagyszeben jellegzetessége a patinás, szinte teljesen épen fennmaradt óvárosa rengeteg ódon hangulatú utcácskáival, házaival, romantikus tereivel. A közepén tornyosuló, monumentális gótikus evangélikus püspöki székesegyház, mely az ország egyik legértékesebb műemléke. A város 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt. Sokszínű szellemiségével valóban Európa szintű "elit" város képét mutatja az idelátogatók számára.

Közös városnézésünket követően szabadprogramot is beiktatunk és lehetőség lesz enni és sörözni, mielőtt szállásunkat elfoglaljuk.Olvass tovább: https://www.laspalmeraskft.com/utazasok/szaszok-foldje-del-erdely-korut/

Nagyszeben jellegzetessége a patinás, szinte teljesen épen fennmaradt szász óvárosa rengeteg ódon hangulatú utcácskáival, házaival, romantikus tereivel. A közepén tornyosuló, monumentális gótikus evangélikus püspöki székesegyház, mely az ország egyik legértékesebb műemléke. A város 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt. Sokszínű szellemiségével valóban Európa szintű "elit" város képét mutatja az idelátogatók számára. Nyüzsgő, élettelteli, színes város teli éttermekkel, kávézókkal. Közös városnézésünket követően szabadprogramot is beiktatunk, lehetőség lesz enni és sörözni is, mielőtt hazaindulunk. Érkezés Budapestre az éjszakai órákban.

 

Ár tartalmazza: oda-vissza utat Törcsvárra turista busszal, 3 éjszaka szállást 3 csillagos hotelben Törcsváron, szervezési díjat, áfát

 

Ár nem tartalmazza, a helyszínre hozandó költségeket:

  • 90 Euro/fő (mely kb 29 000 Ft/fő) (3 reggelit, idegenforgalmi adót 3 napra, helyi idegenvezető díját a teljes út alatt, programok útiköltségét 3. és 4. napra)
  • Belépőjegyek árát lejben (programleírásban feltüntetve, az árak tájékoztató jellegűek, a szolgáltatók esetleg emelhetnek pár lejt - összesen kb. 90 Lej/fő (mely kb 6300 Ft/fő ) az összes belépő 

1 Lej kb. 70 Ft. Helyi fizetőeszköz a Román Lej. Előzetes, itthoni pénzváltás mindenképp fontos!

 

Szállás:

Szállásunk a Bucsecs-hegység lábánál elhelyezkedő 3 csillagos hagyományos, misztikus stílusú hotel Törcsváron. A híres Drakula kastélytól, törcsvári bazártól, nyüzsgéstől mindössze 300 méterre fekszik :) A hotel ingyenes wifit kínál.

Elhelyezés kétágyas saját fürdőszobás, igényes szobákban történik.

A hotel étterme két, a la carte teremmel és egy nyári terasszal rendelkezik. Az egyik csarnok középkori tematikával, fából készült bútorokkal, bárral, valamint a kastélyra néző kilátással várja a vendégeket. A szomszédos Panoramic étterem a régió hagyományos különlegességeit kínálja.

 

Egészségügyi állapot:  Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. A túrák során számítani kell a gyaloglásra, emelkedőkre, bizonyos helyeken a talajon kőtörmelékek, szikladarabok és létrák lesznek. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését.

Biztosítás: külön köthető, EUB Zrt – sport biztosítás megfelelő az utazáshoz - kb. 750 Ft/nap

Online is köthető: www.laspalmeraskft.com/utasbiztositas/

Öltözék, felszerelés: Kényelmes, réteges öltözék, sport cipő. Kis hátizsák, amiben napközben a szükséges dolgokat lehet vinni.

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy szélsőséges, rossz idő esetén – eső, köd, vihar, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.


 És persze ne felejts el egy gerezd fokhagymát hozni az útra a vámpírok ellen!!! :) :)

 

 

A változás jogát fenntartjuk! A csoportot 35 főtől indítjuk.

Vélemények, hozzászólások