Romantikus kastélylátogatás - piknik Morvaországban és Pozsonyi korzózás

2018. május 27. (vasárnap) - 6 990 Ft. - Utolsó 2 hely!

"A romantika, vagy romanticizmus szót először az angolok használták, még a XVII. században. Eredetileg annyit jelentett, hogy regénybe illő és használták olyan tájak jelölésére, amelyekre ma már azt mondjuk, vadregényes."

Ilyen romantikus táj az álomszerű Lednice kastély és kertjei. Éld bele magad a régi korok, századok világába, Európa legrégebbi nemesi családjának eleganciájába!

Piknik plédekkel fel és lepd meg szeretteid, párod egy romantikus nappal a Lednice kultúrtáj ölelésében és a szlovák főváros, Pozsony tavaszi nyüzsgésének varázslatos élményével!

 

Program:

Indulunk reggel 6:00-kor Budapestről, a Hősök tere Műcsarnok oldalában lévő parkolóból. További felszállóhelyek: Szeged, Kecskemét, Tatabánya, Győr és Mosonmagyaróvár (szegedieknek, kecskemétieknek ingyenes transzfer Pestig)

Utazunk egy rövidebb pihenővel a történelmi Morvaország felé.

Kirándulásunk során az UNESCO Világörökség részét képező Lednice kastély és álomszerű kertjeinek világába csöppenünk bele. Már messziről láthatjuk a csipkézett, álomszerű hatalmas kastélyt, melyet Európa egyik legrégebbi nemesi családja hagyott örökségük. A romantikus mesepalota a Lednice-Valtice kultúrtájon található, a Liechtenstein család egykori birtokában.

A lednicei birtokot 1249-ben szerezte meg a Liechtenstein család, a XIII. században a határszélen emelt, erősségnek szánt, gótikus várat a XVI. században reneszánsz stílusban építették át, majd a família nyári rezidenciájaként a XVI. századtól már barokk stílusjegyeket ölt.  

Neves építészek sora – Martinelli, Ospel, Erlach – tevékenykednek itt, ez utóbbi nevéhez fűződik a keleti szárny mellett található lovaglóiskola épülete is.

Az 1600-as évek végén barokkizált kastélyt végül lebontották és a helyén 1846-58 között a kor divatjának megfelelően egy angol stílusú neogótikus épületcsodát emeltek.

Neogótikus formáját a XIX. században Georg Wingelmüller terveinek köszönheti, a szép kastély napjainkban is ezt az arcát mutatja. A birtokos Liechtenstein család Csehország egyik legnagyobb hatalmú, leggazdagabb főnemesi famíliája volt, fénykorukban, a XVII. században csak Cseh- és Morvaországban nem kevesebb, mint 99 birtokkal rendelkeztek. Egészen a II. világháború végéig Lednice is a család birtokában volt, akkor államosították ezt a kastélyt is, a Liechtensteinek pedig beszorultak a máig tulajdonukban lévő alpesi birtokukra, a Liechtensteini Nagyhercegségbe. 

Lednice kastély páratlan belső termeit idegenvezetőnkkel együtt tekintjük meg napunk elején (kb. 1,5 óra), akitől érdekes töréténeteket hallhatunk a kastélyról és volt lakóiról. 

A belső kialakításban meghatározó a fából faragott megoldások jelenléte. A mennyezetet és az oldalfalak zömét díszes fakazetták borítják. Kiemelkedő alkotás a 630 fokos csapolással megépített csiga alakú könyvtárlépcső, melyet egyetlen tölgyfából faragtak ki. Porcelánmúzeum, trófeagyűjtemény is látható, de nincs terme a kastélynak, melyben ne lenne vagy egy pompás csillár vagy intarziás fa-remek, ami lenyűgözné a termekben sétálgató látogatót.

A közös kastély látogatás után pedig szabadprogram keretében lehetőség nyílik egy igazi romatikus piknikre. Nincs jobb, mint egy gyönyörű angol parkban, egy pléden szeretteinkkel múlatni az időt, miközben a kastély úgy rajzolódik ki mögöttünk, mint egy számítógép képernyővédője. A hatalmas nagyságú, zegzugos park elnyerte az Európa kertje címet és az UNESCO világörökségi címét is. Eredetileg ez volt Európa legnagyobb épített természetvédelmi területe. Ritka helyek egyike, ahol az ember visszatérhet egy rövid időre a történelmi múltba. Aki a fűben heverészést megunta, annak lehetőség van meglátogatni az 1834-ből való, öntöttvas vázú pálmaházat vagy hajókázni a gigantikus méretű kastélypark romantikus taván. A hajó egy 60 méter magas minaretnél áll meg és akinek kedve van az meg is mászhatja a 300 lépcsőből álló tornyot. Innen csodálatos panorámában lehet részünk. A minarettől visszafelé gyalogosan vagy konflisokon lehet felfedezni a parkot, a séta során számos mesterségesen épült templomokat, várromokat pillathatunk meg.

Aki pedig megéhezik és nem piknikes ebédre vágyik, azok válogathatnak az elegáns kávéházak és éttermek közül. A fériaknak is kedvezve a vendéglátók cseh sörökkel és ínyencekkel kecsegtetenek, ami jól tud esni egy meleg májusi napon.

A kastélypark területén éttermek, büfék, mosdók, szuvenír shopok is megtalálhatóak.

Déluátán hazafelé indulva útközben megállunk egy levezető sétára Pozsonyban, hogy megtekintsük a szlovák főváros tavaszi nyüzsgését. Késő délután pezsgő, élettelteli színes forgataggá alakul az óváros.  

Pozsony nagyságát számos apróság alkotja, amelyekkel lépten-nyomon találkozhatnak, és amelyek együtt alkotják az elragadó Duna-menti város mindennapi hangulatát. Több mint ezeréves történelemének köszönhetően számos látványosságot nyújt (főtér, Mihály-torony, érdekes szobrok, Grassalkovich-palota, Nemzeti Színház, Szent Martin Dóm, Pozsonyi Vár, Székesegyház, Mihály utca).

Pozsony főtere és utcái szép polgárházaival igazi turistalátványosság, de legfeltűnőbb a gótikus- reneszánsz régi Városháza. A Városháza mögötti teret a Prímási Palota rózsaszínű, impozáns épülete uralja. A Főtérről nyílik egy bájos kis tér, a Ferencesek tere hatalmas, árnyas fáival, a Ferencesek kolostorával és egy gyönyörű barokk jezsuita templommal. Az egyik legfontosabb látnivaló Pozsonyban a nemrég felújított Vár. Városszerte néhány, kedves szobor várja a látogatókat! Ezek a kisszobrok annyira kedveltek, hogy sokan külön időt szentelnek a felkeresésükre! Szerencsére nincs nehéz dolguk, mindegyik a belvárosban található! Az egyik leghíresebb közülük a Kandi, az Úri utca és a Halászkapu utca sarkán található. 1997 óta nézelődik a csatornából kikandikálva.

A városban lévő kis utcácskákban és a korzón sétálgathatunk a számos üzlet között, vagy ha megéhezünk ehetünk egy igazi szlovák különlegességet is egy helyi vendéglőben. Ajánljuk a vadast, knédlivel vagy egy jó sztrapacskát, egy hely barna sör kíséretében.

Az élmények után hazafelé indulunk estefelé. Érkezés Budapestre az éjszakai órákban.

Ajánlott felszerelés:

  • Kényelmes, stabil cipő
  • Réteges öltözék
  • Kis hátizsák, amiben napközben a szükséges dolgokat lehet vinni.
  • Szendvicsek, italok, gyümölcs, bor, stb.... :)
  • Piknik pléd
  • Fényképező

 

Ár tartalmazza: utazást busszal, áfát, csoportvezetőt

Ár nem tartalmazza:

- 5 Euro/fő (helyszínen fizetendő a helyi idegenvezető díja)

- helyszíni belépő (Lednice kastélytúra belépő):

                 - felnőtt kb. 200 CZK,

                 - gyerek (6-18 év között), nyugdíjas (65 év felett) 150 CZK,

                 - 6 éves korig ingyenes

 

További fakultatív lehetőségek:

- Pálmaház: felnőtt- kb. 60 CZK;  nyugdíja/diák - kb. 40 CZK

- Hajókázás (25 perc): felnőtt-kb. 120 CZK;  nyugdíjas/diák - kb. 60 CZK

- Minaret: felnőtt- kb. 60 CZK; nyugdíjas/diák - kb. 40 CZK

 

Valuta Morvaországban: CZK (cseh korona), 1 CZK kb. 12 Ft.

Valuta Szlovákiában: Euro

 

 

 

 

 

 
 

 

Vélemények, hozzászólások