Tavaszi hosszú hétvége – körutazás Lengyelországban

Pieniny Nemzeti Park - Tátra – Krakkó - Wieliczka

(2 éj 3 csillagos hotelben, reggeli, idegenvezetés, programok)

2017. április 29 – május 1-ig

3 nap/ 2 éj

 22 990 Ft/fő áron + 25 Euro helyszínen

  

Program:

1.nap:

Indulás (szombaton), 3:00-kor Budapestről a Hősök tere (Műcsarnok oldalában lévő parkolóból). További felszállóhelyek: Szeged, Kecskemét. Utazás rövid pihenőkkel, Szlovákián keresztül, a felvidéki városokat érintve.

Kirándulásunk első állomása a Pieniny-hegységben található Dunajec áttörés. Programunkat még a buszon, Lengyelország legemblematikusabb italával, a Magyarországon is kapható, bölényfűvel ízesített vodka, a Zubrowka – almával indítjuk, majd tutajozással folytatjuk a napunkat. Helyszínünk a Pieninek hegyei a Dunajec két partján 5-600 méter magasságra emelkednek, lejtőiket fenyvesek borítják. Itt él a mai napig a tutajozás hagyománya. A tutajozás legrégebbi írásos emléke a 11. századból származik és később főleg a favágás rohamos fejlődésének és az új lakosok idetelepülésének köszönhetően élte virágzó időszakát. Turisztikai attrakcióként a tutajozás a 19. század második felétől létezik. A tutajozás a világ minden tájáról idesereglő turisták számára egyaránt nagy élmény, de különösen az a magyaroknak, hiszen nem kevés magyar emlék található errefelé. Kirándulásunk útvonala, vagyis a Dunajec völgyének e szakasza a középkortól egészen 1918 őszéig egybeesett Európa történetének egyik leghosszabb ideig fennálló és legbékésebb határával, amely Lengyelországot és Szent István országát választotta el egymástól. A Dunajec ezen a szakaszon hatszor változtat irányt, kanyarog a sziklák között, amelyek magassága a víztükörtől számított ötszáz métert is eléri. A tutajozás időtartama 2-3 óra. Minden tutajt két tutajos bámulatos ügyességgel, egy körülbelül két és fél méteres bottal irányít. A kanyarokban, ahol gyorsabb a víz folyása, a tutaj is „felpörög”, irányítói azonban bátran terelik a tutajt a megfelelő irányba. A végállomásnál ajándékboltok, éttermek várnak.

 

A nap következő állomása Lengyelország egyik kulturális központja, a Tátra csodás helyei és mesés völgyei közt rejtőző, csak erre a vidékre jellemző górál hangulatot árasztó Zakopane. A vonzerő maga a lengyel Tátra, mely sokak szerint a világ legcsodálatosabb hegyvidéke.

Főutcája a Krupowki utca Lengyelország öt leghíresebb utcájának egyike. Ezen az alig 1 km-es utcában számos nemzet tagjai találkoznak egymással. Végig kereskedők árulják kedvesen és jókedvűen portékájukat, ennek köszönhetően szinte mindig pezsgő élet folyik itt.

Zakopane városában és a környéken a vendéglátásnak nagy hagyományai vannak. Az első és legfontosabb tényező az, hogy vendég nem maradhat éhesen! Ráadásul a górál konyhaművészet alapja a hús, amit sokféleképpen, de leginkább is hangulatos grilltűzhelyeken szokás elkészíteni. Ehhez adódik még hozzá rengeteg étterem igazán varázslatos kinézete, a csupa fából épülő, górál használati tárgyakkal berendezett épületekben mindig nagyon otthonosan érzi magát az ember. S ha még a zenekar is rákezdi...

Zakopane híres piaca a Krupowki utca folytatása. Az első részén található Zakopane gasztronómiailag egyik legfontosabb része, a híres sajtpiac, itt helyi kistermelők házilag előállított sajtjait, szárított vagy ecetes gombáit, lekvárjait lehet megvenni. Sajtokból van vagy ezer féle, ízük függ a füstölés mértékétől, a sózástól, hogy milyen tejből készítették. Szerintünk mindenképpen érdemes kóstolni vásárlás előtt.  A sajtpiacon túl, a regionális termékek kapnak helyet. Itt bőr- és faárúból hihetetlen nagy választék van, de regionális mintájú kendők, ékszerek is kaphatók, no meg persze rengeteg szuvenír.

Zakopane szépségeit mindenki szabadprogram keretében tekintheti meg, majd késő délután továbbállunk a történelmi fővárosba, Krakkóba, ahol szállásunk található. 2 éjszakát fogunk eltölteni a 3 csillagos hotelünkben.

2. nap:

Túl korán nem kelünk, de reggelink és kávénk után, helyi lengyel idegenvezetőnkkel Krakkó részletes, több órás felfedezésére indulunk, melyre a tavaszi napok a legideálisabbak.  Krakkóban az a jó, hogy sok meglepetést és izgalmas programokat ígér mindenkinek, aki jól szeretné érezni magát. Az egyik legszebb lengyel város Krakkó, ahol a múlt és a jelen szorosan összekapcsolódik. Krakkóban, az egykori királyi székhelyen számtalan, nagyon különböző benyomás éri az idelátogatókat. A világörökség listára Krakkó óvárosa került fel. Középkori óvárosa szinte érintetlenül maradt. 

Krakkó a diákok városa, 1364-ben itt alapították Európa második egyetemét, amely ma is hű maradt dicső hagyományaihoz. A belváros és az óvárosi rész lenyűgöző. Ide összpontosul a város kulturális, kereskedelmi és társasági élete, ez a festők, vándormuzsikusok és galambok kedvenc helye. A teret szegélyező házakba kávázók, éttermek vagy kiállítótermek csalogatnak.  Különösen a főtér, ahol elsőre azt se tudjuk, merre induljunk, annyi a látnivaló. Sétánk során megtekintjük a piacterek, a sárga Posztóházban éppúgy, mint egykor a XIII. században kereskedők kínálják portékáikat, a Mária Mennybemeneteléről elnevezett templomban pedig Európa egyik legszebb középkori szárnyas oltára ejti ámulatba a látogatót, hívőket egyaránt. Régi utcákon sétálgatva a Jagello Egyetem épületéről hallhatunk történeteket.

A világörökség része az óvárostól karnyújtásnyira, a Visztula túloldalán a Wawel dombon elterülő Királyi Vár, amely a X-XVI században a lengyel királyok székhelye volt. A Wawel-dombra épült Királyi vár nem véletlenül része a Világörökségnek. Az épületegyüttes a román, gótikus és reneszánsz stílus csodálatos, harmonikus egyvelegét tükrözi. Messziről is impozáns látványt nyújt a vörös téglából épült várfal, melynek belső részei is rengeteg látnivalót, és érdekes legendákat, pl a Sárkány és a világvége legendáját tartogatja számunkra.

A városnézés után szabadprogram alatt lehetőség lesz a lengyel gasztronómiai különlegességeket megkóstolni, szuveníreket vásárolni. Majd szabadprogram után visszatérünk szállásunkra.

 

3. nap:

Reggeli után, idegenvezetőnkkel elsőként Krakkó zsidó negyedét tekintjük meg 2-3 óra keretében. A zsidó negyed valaha falak elzárta külön világa volt, később a lengyel zsidóság egyik legnagyobb központja, a náci pusztítás után bűnözők tanyája, ma pedig bohémtanya és turistaparadicsom. Igazán megér egy sétát, meg egy pár sört is.

Ha délelőtt tévedünk erre a zsidónegyed főterére, a Plac Nowy-ra, bolhapiacba, kézművesekbe és jobbnál jobb kiülős kávémérésekbe futunk, majd idegenvezetésünk után az evés és ivás ideje érkezik el. Már ezek miatt is érdemes felkeresni a még kicsit omladozó és pinceszagú negyedet, ami persze senkit ne tévesszen meg: ez már jó pár éve a vérprofi vendéglátás és a szupermagas ingatlanárak környéke. Persze, ez nem volt ez mindig így. Miután a nácik gyakorlatilag teljesen kiirtották az addig egyik legnagyobb lengyel zsidó közösséget, a szocialista várospolitika ide költöztette a modern városrészekben kevésbé kívánatos elemeket, így egészen a kilencvenes évek elejéig nem volt ajánlatos éjszaka errefelé sétálgatni. Akkoriban kezdődött a Zsidó Fesztivál máig tartó sikersorozata, amit a szórakozóhelyek és a turisztika bummja követetett. Szerencsére arra mindenki rájött, hogy a műemlékké nyilvánított teljes kerületet nem érdemes felújítani, annál inkább megtartani a tizenkilencedik századi szegény-város imázst, így a negyed védjegye máig a tipikus krakkói lom-kocsma.

Ebéd után a híres Wieliczka-sóbányát látogatjuk meg. A sóbánya Lengyelország egyik legérdekesebb és legismertebb idegenforgalmi látványossága, melyet helyi idegenvezetőnk kíséretében látogatunk meg. A legenda szerint Kingának, IV. Béla magyar király lányának köszönhető, hogy sót találtak itt. A bánya 1976-tól lengyel műemléki listára került, 1978-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. 1989-ben a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján is bejegyezték. 1989-től Lengyelország történelmi emlékhelye lett.

A wieliczkai bányában 9 szintet különböztetnek meg, melyekből az első – a Bono szint – 64 méter mélyen van, míg az utolsó 327 méter mélyen fekszik. A tárnák összes hossza az összekötő folyosókkal, tavakkal, termekkel, aknákkal együtt meghaladja a 300 kilométert, össztérfogatuk pedig mintegy 7,5 millió m³.

A wieliczkai bánya világszerte ismert földalatti turistaútja a 18. és 19. század fordulóján alakult ki. Mintegy egymillió turista látogatja évente a 64–135 m mélyen elhelyezkedő (I-III. szint), 20 teremből álló, körülbelül 2-3 km hosszú utat. A túra időtartama körülbelül 2 óra. A hőmérséklete állandóan 14 fokos, ezért nyáron melegebb ruhát ajánlatos vinni. A turisták gyalog mennek le. Feljövetel lifttel, benne van a jegy árába. Szükség esetén lefele is igénybe lehet venni a liftet külön díj ellenében.

Az élmények után hazafelé vesszük az irányt. Hazaérkezés az éjszakai órákban.

Ár tartalmazza: oda-vissza utazást turista busszal, programok útiköltségét, 2 éjszaka szállást Krakkóban 3 csillagos hotelben, magyar nyelvű csoportvezetőt, áfát.

Ár nem tartalmazza a helyszínre hozandó költségeket:

25 Euro, mely tartalmazza a 2 reggelit, idegenforgalmi adót és a helyi idegenvezető díját Krakkóban, parkolásokat

Belépők:

  • Tutajozás: 52 Zlotyi
  • Székesegyház belépő Krakkóban és guide készülék: kb 13 Zlotyi (kedvezményes 8 Zlotyi)
  • Wieliczka-sóbánya belépő, magyar nyelvű vezetővel, lengyel kísérővel (kötelező a bánya szabályzata szerint): kb 95 Zlotyi

1 Zlotyi kb. 70 Ft.

Biztosítás külön köthető: EUB – kb. 500 Ft/nap/fő

Az utazást 35 főtől indítjuk!

 


A változás jogát fenntartjuk!

 

 

 

 

 

Vélemények, hozzászólások