Kalandutazás Boszniába raftinggal, látnivalókkal és egy nagy Summer Pool and Beer Party-val

7 nap/5 éj

1. turnus: 2019. július 12-18-ig - 42 990 Ft/fő - betelt

Pótcsoport: 2019. július 29-aug.4-ig - 42 990 Ft/fő - társítással van még 2-3 szabad hely

(nem jó az időpont, megnézem az augusztusi turnus programját)
 

A nyár legnagyobb élménye!

7 nap alatt megismerjük Európa legtitokzatosabb és legérintetlenebb országát, Bosznia-Hercegovinát egy nagy kalandutazás keretében!

Részletes program:

 

1. nap    Indulás Neumba

Indulunk július 1-én és augusztus 8-án éjszaka, 23:30-kor Budapestről, Hősök teréről (Műcsarnok oldala). Szegedieknek, Kecskemétieknek ingyenes transzfert biztosítunk Pestig.
Utazunk Horvátországon keresztül Neum felé rövid pihenőkkel.Olvass tovább: https://www.laspalmeraskft.com/utazasok/neum-dubrovnik-korcula-ston/

1. nap:

Utazás

Indulunk 2019. Július 12 és 29-én éjszaka Budapestről, a Hősök teréről - 23:55-kor egy szuper csapattal és "Málnával" a busszal. :) Pest előtt csatlakozhattok még hozánk Szegeden és Kecskeméten (Nektek ingyenes transzerfert biztosítunk oda-vissza). Ha egyben a csapat, akkor utazunk Horvátországon keresztül az egzotikus és izgalmas Bosznia felé rövid pihenőkkel. Bosznia-Hercegovina nem EU-s tagállam, harmadik ország, tehát több határellenőrzésre is számítani kell. Kártyás típusú, érvényes személyi igazolvánnyal tudtok utazni, de természetesen az útlevél is jó. :)

Indulunk július 1-én és augusztus 8-án éjszaka, 23:30-kor Budapestről, Hősök teréről (Műcsarnok oldala). Szegedieknek, Kecskemétieknek ingyenes transzfert biztosítunk Pestig.
Utazunk Horvátországon keresztül Neum felé rövid pihenőkkel.

Olvass tovább: https://www.laspalmeraskft.com/utazasok/neum-dubrovnik-korcula-ston/
Indulunk július 1-én és augusztus 8-án éjszaka, 23:30-kor Budapestről, Hősök teréről (Műcsarnok oldala). Szegedieknek, Kecskemétieknek ingyenes transzfert biztosítunk Pestig.
Utazunk Horvátországon keresztül Neum felé rövid pihenőkkel.

Olvass tovább: https://www.laspalmeraskft.com/utazasok/neum-dubrovnik-korcula-ston/

2.nap:

Aladin egzotikus világa (Szarajevo) - Szálláselfoglalás

A hajnali órákban belépünk célországunkba, Bosznia-Hercegovinába, mely számos természeti szépségével, ősi kultúrájával és nem utolsó sorban gasztronómiai finomságaival vonzza az idelátogatókat. Már útközben utazva felfedezhejük az ország egzotikus kinézetét, a Bosna folyó kíséri utunkat. Reggel tartunk egy hosszabb pihenőt és megkávézunk, cicamosdunk :)

Első állomásunk, ahová reggel - délelőtt tájban érkezünk Szarajevó lesz,egy igazi Varázsvilág, Bosznia-Hercegovina fővárosa a különböző kultúrák találkozási helye. A város legérdekesebb része a Bascarsija, azaz a török városrész a bazár, kézművesek utcái, számtalan keleties üzlet, apró kávézók és éttermek jellemeznek. Úgyérzehetjük magunkat, mintha Aladin csodalámpák és repülőszőnyegekben bővelkedő világába csöppentünk volna. Ezt a különleges részt tekintjük meg egy kb. másfél órás városnézés keretében. Az Óváros legfőbb nevezetessége mór stílusú díszes Sebilj kút, itt fogunk kezdeni :) Megismerjük a bosnyák kultúrát, szokásokat, hogyan relaxálnak a helyiek :) és a főbb látványosságokat is. Megnézzük a török kori részt és az európai korzót, a Ferhadiját is. Ezalatt látni fogjuk a balkán legnagyobb dzsámiját, Gazi Huszerv Bég dzsámiját rituális kútjával, egy bezisztánt, karaván szerájt és a Jézus Szent Szíve Katedrálist is.

A városnézés után lehetőség lesz belevetni magunkat a Varázsvilágba, helyiek szokásaiba, a kávézásba, vizipipázásba, merákolásba, kipróbálni a helyi specialitásokat és megebédelni, valamint a legkülönlegesebb szuvenírok közül válogathattok a bazárban, és mindent nagyon kedvező áron. :)

Délután Szarajevótól búcsúzva szállásunk felé indulunk még délebbi vidékekre. Közben welcome drinkkel kínálunk Titeket a hangulatot megalapozva, majd az utolsó várost elhagyva, felkanyarodunk a Prenj hegységben. Elhagyjuk a civilizációt és a panoráma utunkon felfelé haladva, igazi bosnyák autentikus hangulatban elérjük a szállásainkat, mely egy látványos gleccser tó, a Boracko-tó környékén fekszik. Szobakiosztás után, a nap hátralevő részét pihenéssel tölthetjük a csodás környezetben. :)

A tó partján este válogathatunk a helyi kis éttermek kínálata közül.

3.nap:

Rafting a Neretván - bosnyák est, buli

A közös reggelit követően, délelőtt elindulunk egy adrenalin dús fakultatív raftingolásra, vadvízi evezésre a Neretva folyóra. Ez lesz az út egyik legszebb és legizgalmasabb programja! Megismerjük az érintetlen természetet és garantáltan találkozol Európa egyik legszebb folyójával és kanyonjaival.

A szálláson neoprén ruhát, mentőmellényt és sisakot kapunk, kb. 8 fős csapatokat alkotunk, majd elindulunk az arany örvény kiinduló pontra kisebb autókkal, jeepekkel.

A folyóhoz érve csónakokba szállva a profi vezetőnkkel elindulunk a kb. 20 km-es vadvízi kalandra. Kristály tiszta víz, kisebb-nagyobb zúgók, lenyűgöző zöldellő természet, sziklafalak, különleges Body Rafting is várnak ránk, ha a folyó vízállása megengedi. A fergeteges hangulat garantált, különböző evezési technikákkal és játékokkal, ugrási lehetőségekkel szórakoztatjuk magunkat. :) Programunk egy bosnyák helyi különlegességekből álló ebédet is tartalmaz.

Az rafting ideje kb. 4-5 óra. A pálya nem veszélyes, nem kötelező mindenhol evezni, vannak pihenős szakaszok is. Előképzettség nélküli programot állítottunk össze. Javaslunk vízálló, nyakbaaksztós tokot hozni a telefonnak, amivel tudtok fotókat készíteni.

Komplett rafting ára ebéddel 40 Euro, mely a helyszínen fizetendő.

Egy kis pihi és átöltözés után este összegyűlünk hangulatos terasztunkon és ízelítőt kapunk egy bosnyák, autentikus zenekar muzsikájából, közben megismerkedünk a helyi zenével a sevdalinkával és egymással. :) :) Az est folyamán, aki szeretne lesz lehetőség vacsizni és iszogatni is. Bulizunk, ameddig bírjuk!!!!

(Aki a raftingot inkább kihagyná, de nem érdemes, annak van lehetősége a szálláson maradni és élvezni a minket körülvevő természetet, sétálni)

4.nap:

Relax - fürdés a Boracko-gleccsertóban - függőhíd - Mountain picnik - Prenj hegység

Nem túl korán felkelve :), reggelinket elfogyasztva megismerkedhetünk a környék természeti szépségeivel, déelőtt fürödhetünk a Boracko gleccser tóban, napozhatunk a parton a magas helyek oltalmában.

Délután 3-4 óra tájban elindulunk hegyi - mountain picnic programunkra, melynek keretében a Prenj hegységet ismerjük meg. Utunk során a Neretva folyón átívelő izgalmas függőhídon fotószünetet tartunk, és ezt követően elindulunk a Prenj hegység legszebb, érintetlen részére, egy ősi bosnyák szent helyre, ahol egy hegyi picnic keretében kemencében sütött sajtos vagy husis bureket és helyi joghurtot-kefirt fogyasztunk, sétálunk a természetben, fotózunk, relaxálunk picnic plédeken és feltöltődünk a hely látványával.

Estefelé visszautazunk a szállásunkra.

5.nap:

Mostar - Kravica vízesés és fürdés a lagúnában

Reggeli után Bosznia legismertebb, legelragadóbb, varázslatos városába, Mostarba indulunk. Az ország jelképe a szintén Csontváry által megörökített Öreg-híd, mely a Neretva folyó felett 21 m. magasan ível és köti össze az óváros két felét. A gyönyörű, oszmán középkori állapotokat megőrző belváros és az emblematikus látványt nyújtó Öreg Híd az UNESCO Világörökség része. Mostarban számos látnivaló található. A város hangulata egészen különleges és egyedülálló. Törökország legszebb részeit idéző utcák, mecsetek, bazárok és a Neretva hűsítő folyóparti éttermei és kávézóinak felfedezése maradandó élményt jelent.

Szabadprogram keretében fel fogjuk fedezni a bazárt és csodás képeket készítunk. Lehetőség van megnézn a régi törökkori szokás szerinti hídugrást is.

Edéd időnket itt töltjük, élvezhetjük a hangulatot, és számos vásárlási lehetőség közül is válogathatunk.

Kora délután Mostar után az ország legcsodásabb vízi látványosságához, a Kravice-vízeséshez indulunk. A lezúduló folyók víztömege egy utópisztikus lagúnát fog közre. A lagúnában fürdeni fürdeni fogunk, amíg a forróság tart. :) Rengeteg fotó- és felfedezni való helyszín vár ránk! :)

A térségben kíváló, helyi narancs, lime és gránátalma pálika kóstolható, kapható. Mivel késő délutánig maradunk, ezért itt lesz érdemes meleg vacsit fogyasztani.

6. nap:

Lazulás - Summer Pool and Beer Party (záró buli)

Reggelink után egy lazulós nap következik hazanindulás előtt, és méltón megemlékezünk az útról. :) Délelőtt a Boracko-tónál lehez fürdeni, vízibiciklizni és délután elkezdjük a fergeteges Summer Pool and Beer Party-t.

Hogy mi lesz itt? Medence, fürdés, napozás, italok, zene és buli!!!! És mindez egy csodás környezetben! Már itthon készítsd be a bőröndödbe a legmenőbb nyári party cuccaidat, fürdőruhádat, napszemcsid, labdákat és az infantilis unikornis és flamingó úszógumikat!

A nap hátralevő részét a fantáziátokra bízzuk!

7. nap:

Reggelinket elfogyasztva elindulunk a kirándulásunk legmisztikusabb helyszínére a boszniai kőgömbökhöz, amiket utasaink elsőként tekinthetnek meg, szervezetten bemutatva Magyarországról. Egy sétát követően felfedezzük az erdőben rejtőző hatalmas kőgömböt. A kőgolyók a jelenkor régészet rejtélyei. Keletkezésük, eredetük és hogy miért hozták őket létre: ismeretlen. Kétségkívül mesterséges eredetűek. A tudomány elsőként a Costa Ricában található hatalmas, tökéletes alakú kőgömbökre figyelt fel. Ezután számos helyen találtak kőgömböket a világban. Boszniában is előkerültek több helyen, mikor egy vihar elmosta a Zavidovici mellett lévő hegy talajrétegét. Átmérőjük a 30 cm-től a 3 m-ig előfordulnak. Mi a legnagyobb 3 m átmérőjű gömböt fogjuk meglátogatni.

Az elgondolkodtató élmények után egy közeli nemzeti parkba megyünk, ahol a helyiek titkos fürdő és kiránduló helye van, ami egy hatalmas hegyek által közrefogott folyó völgyben fekszik. Itt mindenki szabadon élvezheti a hűsítő vizet a forró nyárban, napozhat, ugrálhat sziklákról és a vízesés tetejéről, és aki esetleg megszomjazik, az szomját olthatja egy jó hideg bosnyák sörrel a vízesés melletti étteremben és itt lesz ebédelni is lehetőség.

Ha esetleg rossz idő van a hegyekben, akkor sétálunk, fényképezkedünk, eszünk.

Az utolsó csobbanásunk után a Bosna folyót követve a késő délutáni órákban hazafelé vesszük az irányt.

Érkezés Budapestre az éjszakai órákban (kb. hajnali 1 forgalom függvényében)

Ár tartalmazza (42 990 Ft/fő): az utazást turista autóbusszal, 5 éjszaka szállást vendégházakban, magyar nyelvű csoportkísérőt/túravezetőt, ÁFÁ-t, illetéket

Fizetési feltételek:

I. részlet: 20 000 Ft/fő foglalást követő 8 napon belül

II. részlet: 22 990 Ft/fő - 2019. május 10-ig

70 Euro/fő (mely kb 22 000 Ft) a kiránduláskor fizetendő, mely tartalmazza: közös programok útiköltségét, 5 reggelit, belépőjegyeket, bosnyák zenekart, hegyi pikniken az étkezést, idegenforgalmi adót 5 éjszakára, parkolási költségeket

Fakultatív program: Rafting teljes felszereléssel, ebéddel, transzferrel – kb. 40 Euro (mely kb 13 000 Ft)

 
Szállás: Igényes, kultúrált, hangulatos 3 csillagos vendégházakban 2,3,4 és 5 fős szobákban, egyszerű bútorzattal, kalandutazáshoz illő egyszerű felszereltséggel. Minden szobához privát fürdőszoba tartozik, de néhány szoba esetén a fürdő a szobák mellett, kívül taláható. 

Wifi ingyenes a közösségi helyeken a szálláson.

A szobákat a társaságok, párok méretét figyelembe véve a szállás osztja be. Vannak erkélyes és nem erkélyes szobák is.

Érdemes egy plusz töröközőt a csomagba rakni.

 

Fontos és hasznos tudnivalók:

Útiokmány: Boszniába utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Ajánlott korosztály: 12-50 éves korig. Olyanoknak ajánljuk az utazást, akik szeretik a izgalmakat, a jó és vidám társaságot, szeretnének ismerkedni, vagy csak szimplán jól érezni magukat. Az út során lesznek bulik és zene is! :)

Valuta: Hivatalos fizetőeszköz a bosnyák konvertibilis márka. 1 KM kb. 160 Ft. Itthon nem nagyon váltják a bosnyák márkát, ezért javasolni szoktuk, hogy kis címletű papír Eurosokat hozzanak és ezzel lehet fizetni, majd a helyiek bosnyák márkában adnak vissza.

Kalandutazás fogalma: Az utazás nem megerőltető, de a kalandutazásnak a legtöbb esetben szerves része olyan természet közeli helyszín, ami szinte sok esetben a lakott területektől távoli, ahol nem számíthatunk a megszokott civilizáció jónéhány fontos vívmányára. Szállásainkat úgy választottuk ki, hogy azok természetközeliek legyenek, hangulatosak és illeszkedjenek az utazás vagy a természetben végzett tevékenység stílusához. Ezek a szállások azonban egyszerűbbek, mint a nagyvárosokban szokásos hotelek.

Felszerelés: A kalandutazásra, programokra stabil, kényelmes cipőt ajánlunk.  A fürdős programokra fürdőruhát és egy plusz törölközőt érdemes pakolni. Nyáron Boszniában meleg időre lehet számítani, így naptej, kalap, fejfedőt javaslunk. Érdemes kisméretű hátizsákot hozni a napi túrákhoz.

Egészségügyi állapot: Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. Nem kell számítani hosszas gyaloglásra, viszont néhány helyen a talajon kőtörmelékek, szikladarabok lehetnek vagy a törökkori kisvárosokban csúszós térkő. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  A kalandutazás illetve a rafting előképzettséget nem igényel. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését.

Nálunk köthető pl: Európai Utazási Biztosító; normál biztosítás kb. 560 Ft/nap, raftingos biztosítás kb. 750 Ft/nap

Rafting: Előképzettséget nem igényel. A helyi bosnyák csapat biztosítja az öltözéket: neoprén ruhát, mentőmellényt, sisakot, rafting felszerelést. A helyszínen vannak különböző méretű rafting cipők is, de aki gondolja, az hozhat magának egy vékony talpú sportcipőt, vászoncipőt, ami vizes lehet. A program alatt a csónakokat, ún. szakképzett skipperek irányítják, segítik. Mobiltelefonoknak, fényképezőknek érdemes vízálló, nyakbaakasztós tokot hozni.

Védőoltás: nem szükséges

Étkezés és ivóvíz:

  • Az utazásunk részvételi költsége tartalmazza minden szállásunkon a reggelit, az utazás többi része azonban önellátó (a rafting és mountin picnik fakultatív programon van étkezés is). Ez azt jelenti, hogy a programok ideje alatt biztosítunk elegendő időt arra, hogy bevásároljunk egy-egy élelmiszerüzletben vagy étkezzünk éttermekben, vendéglőkben.

  • Az éttermek árai alacsonyabbak a magyarországi áraknál. Az éttermeken kívül rengeteg színvonalas pékség és bisztró kínál remek étkezési lehetőségeket. A szállásunknál a gleccer tónál is üzemel egy kisbolt és néhány étterem. A szállásainkon a bárban jó áron lehet üdítőt, alkoholt, kávét vásárolni.

  • Boszniában egyrészt olcsón tudunk étkezni, másrészt a remek balkáni-török konyhának köszönhetően mindig kitűnő ételek közül válogathatunk, tapasztalatank alapján kedvelték az utasaink, hogy ebédjüket, vacsorájuka egy hangulatos helyen, pl. a Kravica vízesésnél vagy a Mostari hídnál fogyaszthatták el.

  • A szállásainkon iható a vezetékes ivóvíz.

Időjárás: Utazásunk időpontja általában tipikus meleg, nyári időszak. A legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti akár a 35-37 °C-ot is, de éjszaka sem hűl le a levegő 20-22 °C alá. Tartós esőzések általában nem jellemzőek, de Boszniában a magas hegyek miatt szélsőséges is lehet az időjárás. Amennyiben az időjárás szélsőséges lenne, a túravezetőnek lehetősége van a programon változtatni.

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

 

 

 

A programot szerzői jogok védik!

Vélemények, hozzászólások