Kalandutazás Boszniába raftinggal 

 1. turnus: 2018. július 10-15-ig  - 6 nap/4 éj - 36 990 Ft. - betelt

 

Részletes program:

1. nap: Indulás az esti órákban. Felszállóhelyek: Budapest (Hősök tere – 23:55) Szeged, Kecskemét. Éjszakánk utazással telik.

2.nap: A reggeli órákban belépünk célországunkba, Bosznia-Hercegovinába, mely számos természeti szépségével, ősi kultúrájával és nem utolsó sorban gasztronómiai finomságaival vonzza az idelátogatókat. Első állomásunk Szarajevó, Bosznia-Hercegovina fővárosa a különböző kultúrák találkozási helye. A legérdekesebb természetesen a Bascarsija, azaz a török városrész, amit számtalan üzlet, bazáros, apró kávézók és éttermek jellemzik. Az Óváros legfőbb nevezetessége mór stílusú díszes Sebilj kút. Szarajevótól búcsúzva szállásunk felé indulunk, Kojic törökkori kisvárosa felé, majd a Prenj hegységben a panoráma utunkon felfelé haladva, igazi bosnyák autentikus hangulatban elérjük a szállásunkat, mely egy látványos gleccser tó, a Boracko-tó mellett fekszik. Szobakiosztás után, a nap hátralevő részét pihenéssel tölthetjük.

 

3.nap: A közös reggelit követően, délelőtt elindulunk egy adrenalin dús fakultatív raftingolásra, vadvízi evezésre a Neretva folyóra. A helyszínen neoprén ruhát, mentőmellényt és sisakot kapunk, majd csónakokba szállva a profi vezetőnkkel elindulunk a kb. 20 km-es vadvízi kalandra. Kristály tiszta víz, kisebb-nagyobb zúgók, lenyűgöző zöldellő természet, sziklafalak, különleges Body Rafting is várnak ránk, ha a folyó vízállása megengedi. Programunk egy bosnyák helyi különlegességekből álló ebédet is tartalmaz. A fergeteges hangulat garantált! Az rafting ideje kb. 4-5 óra. A pálya nem veszélyes, nem kötelező evezni, előképzettség nélküli programot állítottunk össze. Javaslunk vízálló, nyakbaaksztós tokot hozni pl. a telefonnal. Ár kb. 35 Euro (helyszínen fizetendő).

Este összegyűlünk hangulatos terasztunkon és ízelítőt kapunk egy bosnyák, autentikus zenekar muzsikájából, közben megismerkedünk a helyi zenével és egymással. A bosnyák est időpontja változhat.

(Aki a raftingot inkább kihagyná, annak van lehetősége a szálláson maradni és élvezni a minket körülvevő természetet, sétálni)

 

 

 

4.nap: Reggelinket elfogyasztva megismerkedhetünk a környék természeti szépségeivel, fürödhetünk a Boracko gleccser tóban, napozhatunk a parton a magas helyek oltalmában. Délután elindulunk hegyi - mountain picnic programunkra, melynek keretében a Prenj hegységet ismerjük meg. Utunk során a Neretva folyón átívelő függőhídon fotószünetet tartunk és ezt követően elindulunk a Prenj hegység legszebb, érintetlen részére, ahol láthatjuk az ősi stecciket (bosnyák ősi sírkövek)  és egy hegyi picnic keretében kemencében sütött sajtos vagy husis bureket és helyi joghurtot-kefirt fogyasztunk, sétálunk a természetben, fotózunk, relaxálunk picnic plédeken.

 

5.nap: Reggeli után Bosznia legismertebb, legelragadóbb, varázslatos városába, Mostarba indulunk. Az ország jelképe a szintén Csontváry által megörökített Öreg-híd, mely a Neretva folyó felett 21 m. magasan ível és köti össze az óváros két felét. Mostarban számos látnivaló található. Akinek kedve és tudása van, az ugorhat is a mostari hídról. (A helyi hídugrók csak a megfelelő kondícióban lévő embereket engedik ugrani). Mostar után az ország legcsodásabb vízi látványosságához, a Kravice-vízeséshez indulunk. A lezúduló folyók víztömege egy utópisztikus lagúnát fog közre. A lagúnában fürdeni is lesz idő. A térségben kíváló, helyi narancs, lime és gránátalma pálika kóstolható, kapható. Ezt követően Bosznia gyöngyszemeként ismert Pocitelj törökkori kisvárosban tartunk egy rövidke megállót. Ezután a szállás felé vesszük utunkat.

 

 

6. nap: Reggelinket elfogyasztva elindulunk a kirándulásunk legmisztikusabb helyszínére a boszniai kőgömbökhöz, amiket utasaink elsőként tekinthetnek meg, szervezetten bemutatva Magyarországról. Egy sétát követően felfedezzük az erdőben rejtőző kő gömböket. A kőgolyók a jelenkor régészet rejtélyei. Keletkezésük, eredetük és hogy miért hozták őket létre: ismeretlen. Kétségkívül mesterséges eredetűek. A tudomány elsőként a Costa Ricában található hatalmas, tökéletes alakú kőgömbökre figyelt fel. Ezután számos helyen találtak kőgömböket a világban. Nemrég Boszniában is előkerültek, mikor egy vihar elmosta a Zavidovici mellett lévő hegy talajrétegét. Átmérőjük a 30 cm-től a 3 m-ig előfordulnak. A kőgömböknek különös, pozitív kisugárzást tulajdonítanak. Miután megismerkedtünk a kőgömbökkel és magunkba szívtuk a fák és folyó, a tiszta levegő kellemes érzését, eltöltünk az erdőben a gömbök társaságában egy igazán különleges nomád, de annál gazdagabb lakomát. A helyiek kemencében készült finomságokat készítenek el nekünk. Padokon, erdőben, és piknik plédeken is elfogyaszthatjuk az ebédünket. (javaslunk kis plédet, polifőmot hozni :) ). Vezetőnk még egy új helyszínt is megmutat, ahol nemrég tártak fel egy hatalmas méretű kőgömböt.

Az elgondolkodtató élmények után egy nemzeti parkba megyünk, ahol a helyiek titkos fürdő és kiránduló helye van, ami egy hatalmas hegyek által közrefogott folyó völgyben fekszik. Itt mindenki szabadon élvezheti a hűsítő vizet a forró nyárban, napozhat, ugrálhat sziklákról és a vízesés tetejéről, és aki esetleg megszomjazik, az szomját olthatja egy jó hideg bosnyák sörrel a vízesés melletti étteremben.

Az utolsó csobbanásunk után a Bosna folyót követve a késő délutáni órákban hazafelé vesszük az irányt.

Érkezés Budapestre az éjszakai órákban (kb. hajnali 1 óra, forgalom függvényében)

Az egyes programok az időjárás függvényében felcserélődhetnek!

 

Ár tartalmazza: az utazást turista autóbusszal, 4 éjszaka szállást vendégházakban, magyar nyelvű csoportkísérőt/túravezetőt, ÁFÁ-t, illetéket.

65 Euro a kiránduláskor fizetendő! (tartalmazza a közös programok útiköltségét, 4 reggelit, belépőjegyeket, bosnyák zenekart, hegyi pikniken az étkezést, étkezést a kőgömböknél, idegenforgalmi adót).

Fakultatív program:

Rafting teljes felszereléssel, ebéddel, transzferrel – 35 Euro

Szállás: Igényes, kultúrált, hangulatos 3 csillagos vendégházakban 2,3,4 és 5 fős szobákban, egyszerű bútorzattal, kalandutazáshoz illő egyszerű felszereltséggel. Szobák egy részénél a fürdőszoba a szobán kívül található. A szobákat a társaságok, párok méretét figyelembe véve a szállás osztja be. Vannak erkélyes és nem erkélyes szobák is.

 

 

Fontos tudnivalók:

Útiokmány: Boszniába utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Kalandutazás fogalma: Az utazás nem megerőltető, de a kalandutazásnak a legtöbb esetben szerves része olyan természet közeli helyszín, ami szinte sok esetben a lakott területektől távoli, ahol nem számíthatunk a megszokott civilizáció jónéhány fontos vívmányára. Szállásainkat úgy választottuk ki, hogy azok természetközeliek legyenek, hangulatosak és illeszkedjenek az utazás vagy a természetben végzett tevékenység stílusához. Ezek a szállások azonban egyszerűbbek, mint a nagyvárosokban szokásos hotelek.

Felszerelés: A kalandutazásra, programokra stabil, kényelmes cipőt ajánlunk.  A fürdős programokra fürdőruhát és egy plusz törölközőt érdemes pakolni. Nyáron Boszniában meleg időre lehet számítani, így naptej, kalap, fejfedőt javaslunk. Érdemes kisméretű hátizsákot hozni a napi túrákhoz.

Egészségügyi állapot: Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. Nem kell számítani hosszas gyaloglásra, viszont néhány helyen a talajon kőtörmelékek, szikladarabok lehetnek vagy a törökkori kisvárosokban csúszós térkő. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  A kalandutazás illetve a rafting előképzettséget nem igényel. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely sport utasbiztosítás megkötését. Nálunk köthető pl: Európai Utazási Biztosító; normál biztosítás kb. 560 Ft/nap, raftingos biztosítás kb. 750 Ft/nap

Rafting: Előképzettséget nem igényel. A helyi bosnyák csapat biztosítja az öltözéket: neoprén ruhát, mentőmellényt, sisakot, rafting felszerelést. A helyszínen vannak különböző méretű rafting cipők is, de aki gondolja, az hozhat magának egy vékony talpú sportcipőt, vászoncipőt, ami vizes lehet. A program alatt a csónakokat, ún. szakképzett skipperek irányítják, segítik. Mobiltelefonoknak, fényképezőknek érdemes vízálló, nyakbaakasztós tokot hozni.

Védőoltás: nem szükséges

Étkezés és ivóvíz:

  • Az utazásunk részvételi költsége tartalmazza minden szállásunkon a reggelit, az utazás többi része azonban önellátó (a rafting és mountin picnik fakultatív programon van étkezés is). Ez azt jelenti, hogy a programok ideje alatt biztosítunk elegendő időt arra, hogy bevásároljunk egy-egy élelmiszerüzletben vagy étkezzünk éttermekben, vendéglőkben.

  • Az éttermek árai alacsonyabbak a magyarországi áraknál. Az éttermeken kívül rengeteg színvonalas pékség és bisztró kínál remek étkezési lehetőségeket. A szállásunknál a gleccer tónál is üzemel egy kisbolt és néhány étterem. A szállásainkon a bárban jó áron lehet üdítőt, alkoholt, kávét vásárolni.

  • Boszniában egyrészt olcsón tudunk étkezni, másrészt a remek balkáni-török konyhának köszönhetően mindig kitűnő ételek közül válogathatunk, tapasztalatank alapján kedvelték az utasaink, hogy ebédjüket, vacsorájuka egy hangulatos helyen, pl. a Kravica vízesésnél vagy a Mostari hídnál fogyaszthatták el.

  • A szállásainkon iható a vezetékes ivóvíz, de inkább a palackozott víz fogyasztását ajánljuk.

Valuta: Hivatalos fizetőeszköz a bosnyák konvertibilis márka. 1 KM kb. 160 Ft. Itthon nem nagyon váltják a bosnyák márkát, ezért javasolni szoktuk, hogy kis címletű papír Eurosokat hozzanak és ezzel lehet fizetni, majd a helyiek bosnyák márkában adnak vissza.

Időjárás: Utazásunk időpontja általában tipikus meleg, nyári időszak. A legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti akár a 35-37 °C-ot is, de éjszaka sem hűl le a levegő 20-22 °C alá. Tartós esőzések általában nem jellemzőek, de Boszniában a magas hegyek miatt szélsőséges is lehet az időjárás. Amennyiben az időjárás szélsőséges lenne, a túravezetőnek lehetősége van a programon változtatni.

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

A programot szerzői jogok védik!


 FOGLALÁS 

 

Vélemények, hozzászólások