Ismeretlen Albánia – Vjosa-folyó vidéke

Vjosa-folyó vidéke - Ásványvízforrások – Hőforrások - Rafting a Vjosa-folyón (könnyű pálya) – Permet – Mandarin liget – Folklór program – 4 és 5 csillagos hotelek

Utunk során az albániai Vjosa folyó, Európa egyik utolsó, ember által még nem átalakított, vad folyóját fogjunk felfedezni interaktív módon. Kipróbáljuk a magas hegyek között fekvő hőforrásokat és megkóstoljuk a kristálytiszta hegyi forrásvizeket. Megismerjük Albánia őszi arcát, amikor nekünk szokatlan módon még meleg van és a fák pompás színű gyümölcsöket teremnek (mandarin, narancs, datolyaszilva, stb), amiket meg is kóstolunk. :)
 

2023. november 1-8-ig  (8 nap/6 éj) - 129 990 Ft/fő

 

1 db szabad szoba van még és egy hölgy társításra vár
Mit tartalmaz az alapár?

- 2 éj szállást Észak-Albániában 4 csillagos resortban

- 4 éjszaka szállás 5 csillagos hotelben a Vjosa-Drino folyó partján

- Return buszjegyet turista busszal

- Szervezési költséget

- Áfát

- 2023-as vagyoni biztosíték díját minden utazóra


 

1-2. nap:

Utazás Albániába – Szálláselfoglalás – 4 csillagos hotel

Indulunk este 18:00-kor Budapestről, Üllői út 110. - OMV Benzinkút elől a Népliget oldalától buszunkkal. :) Pest után csatlakozhattok még a csapathoz Kecskeméten (19:15-kor Auchan) és Szegeden (20:45-kor Rókusi Tesco) is. Az éjszaka utazással telik, és csak rövid pihenőkre állunk meg. Célszerű hozni egy nyakpárnát, kisebb takarót, hogy minél kényelmesebb legyen az utazás.  Utunk során kb 1000 km-t fogunk megtenni Észak-Albániáig, a tranzitszállásunkig, hogy megpihenjünk útban Albánia legdélebbi része felé. Útiokmány: Kizáróliag érvényes személyi igazolvány megfelelő, útlevél nem!

Útközben az utolsó megállóban lehetőség lesz vásárolni ásványvízet, stb, mert egy market, benzinkútnál fogunk megállni. Déli, kora délutáni órákban érkezünk meg a 4 csillagos resortunkba, mely tranzitszállásként szolgál Észak-Albániában és dél felé tartva egy éjszakát fogunk aludni, illetve visszafelé egyet.

Elhelyezés 2 ágyas szobákban lesz. Szoba felszereltsége: légkondi, ágynemű, törölköző, hajszárító, hűtő, privát zuhanyzós fürdőszoba. Wifi a közös helységekben van.

Szobakiosztás kb délután 2 órától. Utána a nap hátralevő része szabadprogram keretében zajlik. Akinek van kedve kipakolás után már indulhat egyet enni a resort éttermébe és felfedezni az agrogazdaság szezonális gyümölcseit.

Este pedig elfogyasztjuk közös svédasztalos vacsoránkat.


 

3. nap:

Irány a Vjosa-folyó vidéke – szálláselfoglalás 5 csillagos hotelünkben - szabadprogram

Közös reggeli után kipihenten tovább indulunk délre, folytatjuk utunkat célállomásunkra a Vjosa folyó völgyébe, ahol a következő 4 éjszakára egy 5 csillagos hotelben fogunk megszállni. Koradélután érkezünk. Szállásunk a Vjosa mellékága, a Drino mellett, magas hegyek árnyékában helyezkedik el, ahol Albánia forrásvizei fakadnak és a hotelünk épülete csodálatosan illeszkedik a természetbe. Már itt eltölteni néhány napot felér egy igazi feltöltődéssel.

Elhelyezés kétágyas, saját fürdőszobás modern szobákban lesz. Szoba felszereltsége: légkondi, ágynemű, törölköző, hajszárító, hűtő. A szobák nézhetnek bármerre, parkolóra, erdőre, útra, oldalra, folyóra. Aki fix folyóranéző, erkélyes szobát szeretne foglalni az 10 000 Ft/szoba/turnus (5000 Ft/fő) áron lehet igényelni előzetesen.

A hotel rendelkezik panoráma étteremmel és bárral is. Wifi elérhető ingyenesen.

Becsekkolás után fel lehet fedezni a környéket, vízeséseket, fotókat készíteni, lemenni a folyópartra, sétálni, megkóstolni a tisza forrásvizeket, vásárolni a helyi terményekből, feltöltődni a látvánnyal, relaxálni. :)

Este közös vacsora a hotelben.

4. nap:

Vjosa folyó völgyének felfedezése – Hőforrások - kanyonok

Reggeli után kényelmesen elkészülődve az egyedülálló, albán természetes hőforrásokhoz indulunk fürdeni. Már az ide vezető úton is csodálatos látványban lesz részünk, ismerkedünk Európa egyetlen szabályozatlan folyójával, a Vjosával. Útközben fotószünetet is tartunk.

Érkezéskor elénk tárul a hegyek között megbúvó Lengarice kanyon a melegvízű forrásokkal és az 1760-ban épült kőhíddal. 

A melegvízű források teljesen természetesen fakadnak és medencék alakultak ki a Lengarice folyó mellett. Hőmérsékletük kb 22-24 fok. Kénes, gyógyhatású összetétellel rendelkeznek, melyek jótékony hatással vannak a bőrünkre és egészségünkre.  A napunkat fürdéssel, napozással, sétálással fogjuk tölteni. Kedvünkre megmártózhatunk a hőforrásokban vagy a folyóban és bejárhatjuk a kanyont is.

Szükésges felszerelés: fürdőruha, egy strandtörölköző, és hasznos egy vízicipő vagy papucs

Fakultatív program ára: 35 Euro/fő

Délután visszaindulás a szállásra, este közös vacsora a hotelben.

 

5. nap:

Rafting Európa egyik utolsó érintetlen folyóján, a Vjosán – lazulás Permet városában

A közös reggelit követően interaktív módon a Vjosa folyóval fogunk ismerkedni, Európa egyik utolsó, érintetlen folyójával. Délelőtt elindulunk buszunkkal a rafting bázisra egy laza raftingolásra, evezésre a Vjosa folyóra.

Az albániai Vjosa folyó, Európa egyik utolsó, ember által még nem átalakított, vad folyója, mellyel közvetlenül a vízből fogunk ismerkedni. A görögországi hegyekben eredő és Albániában az Adriai-tengerbe torkolló, összesen 270 kilométer hosszú folyó 1100 fajnak biztosít élőhelyet, köztük 13 olyannak, amelyet kihalás fenyeget. Ökológiai, kulturális és gazdasági értéke is van a partja mentén élő 60 ezer ember számára.

A Vjosa rafting könnyű pályának számít, nem kell hozzá semmilyen előképzettség, néhány órás evezésről van szó, ami alatt megismerkedünk a folyó kanyonjával és a környező természettel egy szórakoztató program keretében.

Az egyszerű, folyóparti raftingbázison felvesszük a szükséges felszerelést és elindulunk a kezdőpontig és elfoglaljuk csónakjainkat. A program alatt a csónakokat, ún. szakképzett skipperek irányítják, segítik. A fergeteges hangulat garantált, különböző evezési technikákkal és játékokkal, ugrási lehetőségekkel szórakoztatjuk magunkat. :)

Technikai információk:  Szükséges saját vízicipőt vagy sportcipőt/vászon vagy neoprén cipőt hozni, aminek nem baj, ha vizes lesz. Mobiltelefonoknak, fényképezőknek érdemes vízálló, nyakbaakasztós tokot hozni. Ezen kívül fürdőruha kell még :)

A rafting ideje kb. 2-3 óra, de előkészületekkel együtt hosszabb. A pálya nem veszélyes, könnyű pályának számít. Előképzettség nélküli programot állítottunk össze. Jöhet olyan is, aki nem tud úszni, de őket kérjük, hogy jelezzék a helyszínen a túravezetőnek.

A rafting után visszaöltözünk és meglátogatjuk a közeli magas hegyek és a Vjosa folyó partján fekvő Permet városát. Itt lesz lehetőség felfrissíteni magunkat, meginni egy kávét, sört a főtéren vagy akár elfogyasztani egy helyi finomságot és meglátogatni a város nevezetes szikláját, amiről csodás képeket készíthetünk a környékről és a Vjosa folyóról.

Étkezés fakultatív módon Permetben, vagy a hotelben, vagy a hotel környékén.

A program után visszautazunk a szállásunkra és a nap további részét a lazulással töltjük.

Komplett rafting ára 35 Euro/fő

6. nap:

Mandarin-narancs liget látogatás, folklór program – szüret, ebéd

Reggeli után elindulunk még délebbi tájakra, ahol az albán citrus ligetek, mandain- és narancs ültevények pompáznak. Utazás után egy helyi termelő központjába érkezünk, ahol megvendégelnek minket.

Az ősz és a tél az az időszak, amikor ezek a csodálatos növények terményei, a mandarin és narancs érik és hatalmas narancsszínű szőnyegként borítják be a vidéket a fák.

Bemutatjuk a központot, ahová a környező termények érkeznek és mi is szedünk fejenként 1 kg-ot a vitamindús finomságokból. A gyönyörű fák között fantasztikus fotókat készíthetünk el. A helyiek finom welcome drinkkel és frissen facsart mandarin/narancslével kínálnak minket, majd ezt követően részt veszünk a környékre jellemző hagyományos ebéden és ha kedvezünk van utána táncra is perdülhetünk. :) Az ebédet bor és üdítő is kíséri.

(Aki valamilyen típusú húst nem fogyaszt, azt kérnénk, hogy írják meg előzetesen. Később már módosítani nem tudunk.)

A mandarinok után pedig ha marad időnk, akkor teszünk egy sétát a tengerparton. :)

A program után visszatérünk a szállásunkra. Étkezés este fakultatív módon a hotelben, vagy a hotel környékén.

Vámszabályok: A mandarint, narancsot, bármely gyümölcsöt az EU-ba behozni 3. országból nem lehet, csak nagyon kis mennyiséget saját fogyasztásra. Tehát a mandarin szüret alatt szerzett 1 kg gyümölcsből, amennyit lehet, el kell fogyasztani még Albániában, illetve a maradékot a bőröndbe kell rakni zacskóba.

Program ára: 35 Euro/fő, mely tartalmazza az útiköltséget, mandarinos programot, 1 kg mandarint, facsart narancslevet, ebédet itallal, magyar nyelvű túravezető.

7- 8. nap:

Irány észak! - Hazautazás

Reggeli után tovább indulunk az északi szállásunk felé és délután becsekkolunk.  A nap hátralévő részét pihenéssel és bulival töltjük. Este közös vacsora. :)

Másnap bepakolunk a buszba reggeli után és hazaindulunk.

Érkezés a másnap éjszakai, hajnali órákban. (november 9.)

 

Programot szerzői jogok védik!

 

Ár tartalmazza (129 990 Ft/fő):

 • 2 éj szállást Észak-Albániában 4 csillagos resortban
 • 4 éjszaka szállás 5 csillagos hotelben a Vjosa-Drino folyó partján
 • Return buszjegyet turista busszal
 • Szervezési költséget
 • Áfát
 • 2023-as vagyoni biztosíték díját minden utazóra
 •  

Ár nem tartalmazza:

140 Euro/főt (helyszínen fizetendő készpénzben) tartalmazza a 6 reggelit (minden nap), 4 vacsorát (program szerinti napokon) és az idegenforgalmi adót 6 éjre, magyar nyelvű túravezetőt

 

Fakultatív programok (helyszínen fizetendő, de előre szükséges bejelentkezni):

 • Fürdés a hőforrásnál: 30 Euro
 • Vjosa-rafting: 35 Euro
 • Mandarinliget látogatás ebéddel: 35 Euro

Összesen, aki minden programra szeretne jönni: 100 Euro

 

- Storno és utas biztosítás külön köthető, irodánk erősen ajánlja a biztosítások megkötését

- Fix ülőhely díj felára választás esetén (olvasd lentebb): 3000 Ft/fő

- Aki fix folyóranéző, erkélyes szobát szeretne foglalni a 2. szálláson az 10 000 Ft/szoba/turnus (5000 Ft/fő) áron lehet igényelni előzetesen a 4 éjre.

--------

Fizetési feltételek:

1. részlet: 50 000 Ft/fő összeggel foglalható - 8 napon belül fizetendő

2. részlet: augusztus 25-ig

Indulás előtt 60 napon túli utas oldali lemondás esetén, 25 000 Ft/fő a törlési költség van, indulás előtt 2 hónappal ÁSZF szerint.

 

-------------------------------------------

Útiokmány: Kizáróliag érvényes személyi igazolvány megfelelő, útlevél nem!

Ajánlott korosztály: 5-68 éves korig. Olyanoknak ajánljuk az utazást, akik szeretik a izgalmakat, a jó és vidám társaságot, szeretnének ismerkedni, vagy csak szimplán jól érezni magukat.

Valuta: Kis címletű papír Eurosokat ajánlunk hozni és ezzel lehet fizetni, és a helyik legfeljebb albán lekben adnak vissza.

Kalandutazás fogalma: A kalandutazásnak a legtöbb esetben szerves része olyan természeti helyszín, ami a civilizációtól, lakott területtől távol esik, ahol nem számíthatunk a megszokott civilizáció jónéhány fontos vívmányára.  Alap utazós gyógyszereket (hányás, hasmenésre, lázcsillapító, stb), illetve aki rendszeresen gyógyszert szed, vagy bármi speciális dologra szüksége van, illetve női dolgok, kérjük hozzák magukkal.

Biztosítás, Egészségügyi állapot:

Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást.  Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért.

Cégünk erősen ajánlja valamely utasbiztosítás megkötését. Biztosítás hiányában, ha baleset van, mindenkinek egyénileg kell intéznie az ellátást/orvost saját költségére és felelősségre.

Nálunk köthető pl: Európai Utazási Biztosító; sport biztosítás kb 900 Ft/nap 70 éves korig, amelyet mi ajánlunk, mert a kirándulás speciális terepnek minősül. Utazásig a biztosítás igényelhető e-mailben a születési dátumok megküldésével.

Storno (útlemondási biztosítás út előtti baleset vagy betegség esetére): Az útlemondási biztosítást pedig születési dátum alapján pár ezer Ft-nyi költség. Az utazás foglalásakor igényelhető, út előtt már nem. Nagyon hasznos a storno biztosatás az út előtti időszakra, ha valaki nem tud eljönni az utazásra betegség vagy baleset esetén, mert ilyenkor a biztosító, ha igazolt az eset, megtéríti a részvételi díjat arányosan, amikor mi már nem tudjuk. 

Ivóvíz: A szállásunkon iható a vezetékes ivóvíz.

Időjárás: Meleg időjárásra számíthatunk ebben az időszakban. Átlagosan 25 fok szokott lenni Közép- és Dél-Albániában. Amennyiben az időjárás szélsőséges lenne, a túravezetőnek lehetősége van a programon változtatni.

 

Poggyász:

 

Minden utasunk számára a következő poggyász szállítását biztosítjuk:

 • 1 db nagyméretű bőrönd/táska a csomagtérbe (maximum 15 kg/fő)
 • 1 db kézipoggyász utastérbe maximum 5 kg/fő
 • 1 db válltáska/retikül/laptoptáska, nyakpárna, takaró utastérbe nyugodtan jöhet

A csomagokat és a kézipoggyászokat mérlegeljük az autóbuszok kötlező tengelysúlymérése miatt!  Fejenként egy nagy méretű bőrönd/táska kerülhet a busz csomagterébe, melynek maximális tömege 15 kg lehet. Itt kérjük, kalkuláljátok bele, valaki visszafelé több kg, liter szuvenírt, mandarint, italt szeretne hozni, ez esetben érdemes helyet hagyni a bőröndben. Plusz súlyt csak akkor tudunk elvinni, ha van üres hely a csomagtartóban és belefér a tengelysúly szabályozás szerinti súlyba, 10 Euro/kg díjért.

 

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.