10 FIGYELMEZTETŐ JEL, HOGY SZERVEZETEDNEK VÍZRE VAN SZÜKSÉGE!

2017.03.01 12:44

 

 

 

 

Az emberi test ⅔-át víz alkotja. Enélkül az egyedülálló folyadék nélkül legfeljebb 72 órán át maradhatunk életben. Testünk minden egyes része, valamennyi sejt, szövet, szerv nagyban függ a víztől.


A vízivásnak ezek a legfőbb előnyei:

kiegyensúlyozza a testnedveket

szabályozza és fenntartja a hőmérsékletet

elősegíti a méreganyagok eltávolítását

elősegíti az emésztést

szabályozza a kalória bevitelt

hidratáltan és fiatalosan tartja a bőrt

védelmet nyújt a szöveteknek, a gerincvelőnek és az ízületeknek

biztosítja a nedvességet az ízületek és a szemek számára

 

Éppen azért, mert szerveink nagy mértékben függnek a víztől, a folyamatos hidratálás nagyon fontos. Sok folyadékot és vízben gazdag élelmiszert kell fogyasztani ahhoz, hogy szervezetünket hidratáltan tartsuk.

Egyes helyzetekben a szervezet sok vizet veszít, pl. hasmenés, hányás, gyakori vizelés, nehéz fizikai aktivitás, izzadás, cukorbetegség esetén.


A kiszáradás gátolja a szervezet működését, ez pedig az elektrolit egyensúly felborulását okozza. A legtöbb ember azonban nincs tisztában a kiszáradás tüneteivel, így nem tudja időben észrevenni a bajt.

Hogy megelőzzük a szövődményeket, erre a 10 jelre figyeljünk:

 

1. Felgyorsult szívverés

A megfelelő hidratálás elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez és a normál pulzusszámhoz. A vízhiány a vér viszkózussá válását eredményezi, csökkenti a vérplazma térfogatát, ami felgyorsul szívveréshez vezet. A vízhiány a szervezetben megváltoztatja az elektrolitok szintjét. Ez felgyorsítja a szívdobogást, ami extra terhelést ró a szervezetre. Ez az állapot szorongást, félelmet, pánikot idézhet elő.

Ha ezeket a jeleket észleljük, kortyoljunk el lassan egy kevés vizet és figyeljük, hogy javulnak-e a tünetek.


2. Rossz lehelet, szájszárazság

A vízhiány a nyáltermelődésre is kihat. Mivel a nyál antibakteriális hatásokkal rendelkezik, ha kevesebb termelődik belőle, a szájüregben elszaporodnak a kórokozók, ez pedig forrása a rossz leheletnek. A víz a szájüreg állandó nedvességét is biztosítja, hidratálja a torok nyálkahártyáját.


3. Ételek utáni sóvárgás

Sokszor tévesztjük össze a szomjúságot az éhséggel. Tulajdonképpen, ha vízre van szüksége a testünknek, ételre vágyunk. Ha éhesnek érezzük magunkat, először igyunk meg egy pohár vizet, mielőtt ennénk valamit! Vízhiány esetén a testnek nagy szüksége van a sóra. Ilyenkor igyunk meg egy nátrium tartalmú sport italt, de nagyon jó a friss citrom levének, víznek és sónak a keveréke is.


4. Izom- és ízületi fájdalom

Ha kevés a víz a szervezetben, a csontok és ízületek fájdalmas súrlódása következhet be. Ez annak tudható be, hogy a porcok és ízületek 80%-a vízből áll. Ha kellő mennyiségű folyadékot viszünk be, az ízületek fájdalommentesen, rugalmasan mozognak, könnyedén tudunk ugrani, futni, bármilyen mozgást végezni. Ha a szervezetben nincs elég víz, izomgörcsök is előfordulhatnak.

 

 

 

5. Fejfájás és szédülés

Ha az agyat körülvevő folyadék mennyisége lecsökken, szédülés, migrén jelentkezhet, illetve az ütésekkel szembeni ellenállóság is csökkenni fog. A kiszáradás miatt kevesebb vér és oxigén jut az agyba, ez is okozhat fejfájást. Egy 2010-es kutatás során bizonyították be, hogy a vízhiány erős fejfájáshoz és migrénhez vezethet. Ilyenkor egyetlen pohár víz hatékonyabb orvosság lehet, mint a tabletták.


6. Székrekedés és emésztési zavarok

A víz hidratáló szerepére az egész szervezetnek, így az emésztőrendszernek is szüksége van. A víz felelős a tiszta és mozgékony tápcsatornáért, amivel megelőzhető a székrekedés, kiváltható a megfelelő bélműködés. Ha kevesebb vizet iszunk a kelleténél, székrekedést tapasztalhatunk, a folyadékhiány megkeményedett székletet eredményez. A hányás és hasmenés is előidézhet kiszáradást, emésztési zavarokhoz és savas refluxhoz vezethet.


7. Fáradtság és letargia

Ha testünk kellően hidratált, frissek, éberek vagyunk. A kiszáradás levertséget, fáradtságot okoz, alacsony vérnyomást eredményez és megnehezíti az oxigén felvételt az egész testben. Ennek eredményeként jelentkeznek a negatív érzelmek, a kimerültség, álmosság. A víz hiánya azt is megakadályozza, hogy a fontos tápanyagok eljussanak a sejtekhez. Ezek miatt a szervezet extra erőfeszítéseket kényszerül tenni, hogy több energiához jusson, ez pedig szintén kimeríti és fáradtságot eredményez.


8. A vizelés gyakoriságának csökkenése, vizelet színének megváltozása

Ha néhány óránként nem érezzük, hogy ki kell mennünk, jele lehet annak, hogy testünkben kevés a folyadék. A megfelelően hidratált testben a vizelési inger naponta 4-7 alkalommal alakul ki. Ha ennél ritkábban járunk wc-re, szervezetünkben megemelkedik a méreganyagok szintje. A vizelet színének megváltozása is jelezhet kiszáradást. Ha a szervezet jól hidratált, a vizelet tiszta és híg, kiszáradás esetén sötét és sűrű.


9. Száraz bőr és ajkak

A víz biztosítja a bőr rugalmasságát, így ha a testünk kiszárad, bőrünk is szárazzá válik. Ha testünk nem kellően hidratált, kevesebbet izzadunk, ez pedig gátolja az olaj eltávolítását a bőrről, ami szennyeződéseket köt meg. A víz a szervezetből is eltávolítja a méreganyagokat, ha kevés van belőle, pikkelysömör, akné és ekcéma alakulhatnak ki. Másik gyakori tünete a kiszáradásnak az ajkak kicserepesedése.


10. Homályos gondolkodás, gyenge koncentráció

Azonkívül, hogy fejfájást okoz, a dehidratáció negatívan hat az agyműködésre, befolyásolja a memóriát, a kedélyállapotot, a döntéshozó képességet. Egy 2013-as tanulmány szerint a vízhiány az egyik legfőbb oka a homályos gondolkodásnak az alváshiánnyal, fáradtsággal együtt. Egy másik tanulmány azt is bebizonyította, hogy a dehidratáció hangulatingadozáshoz vezethet. Ha a szervezet nem jut elég vízhez, legtöbbször jelentkezik a homályos gondolkodás, ami nehézkessé teszi a kommunikációt, a fókuszálást és feledékennyé tesz.


Megelőzés

Az egészségi állapot, a klíma és a fizikai aktivitás együttesen határozzák meg, hogy mennyi vízre van szükségünk. Minden napot egy pohár szobahőmérsékletű víz megivásával kezdjünk és minden étkezés előtt is igyunk egyet. Érdemes magunkkal vinni a vizet, hogy mindig kéznél legyen és nagyon jó, ha magas víztartalmú zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk.

 

https://bidista.com