A nyugodt pihenés paradicsoma – 7 ok, amiért érdemes Montenegróban nyaralni

2017.03.29 10:09

Bár kétségkívül kevésbé felkapott, mint Horvátország, és épp csak akkora, mint Észak-Írország, az utóbbi 10 évben turisztikai szempontból Európában Montenegró (Crna Gora) fejlődött a legjobban és a leglátványosabban. Bár elsősorban nem a zajos szórakozás, hanem a csendes, pihentető üdülés színtere, számos okból választják nyaralásra ezt a különleges kis országot – akár kisgyermekes családok is.

 

 

1. Montenegró, a tengerparti strandok paradicsoma

293 km hosszú partszakaszt, 117 strandot találhatunk (kavicsos vagy homokos változatban) Európa legfiatalabb államában (2006-ban jött létre). Az Adria valószínűtlenül nyugodt türkizkék vizében gyönyörködhetünk, csendes öblökben pihenhetünk, ahol a víz a többnyire fokozatosan mélyül, ugyanakkor a tenger legmélyebb pontját is (1280 méter) éppen itt, Montenegró partjai előtt találjuk.

A nyugodt pihenés paradicsomsa - 7 ok, amiért érdemes Montenegróban nyaralni

2. Mediterrán éghajlat, szubtrópusi növényzet

Az évi 240 napsütéses nap kellő garanciát nyújt arra, hogy akár nyaralásunk teljes idejében élvezhessük a napozást és a fürdést (a tengervíz akár 27 fokra is felmelegszik). A tengerparton tízféle pálmát, pínea- és olívaligeteket találunk, de láthatunk libanoni cédrust, kaméliát és mimózát is az eukaliptusz és a bougainvillea mellett.

A nyugodt pihenés paradicsomsa - 7 ok, amiért érdemes Montenegróban nyaralni

3. Égbetörő hegycsúcsok, öblökkel tagolt partvidék

A gyönyörű természeti környezet nemcsak a strandolók, hanem a túrázók számára is nyújt lehetőségeket. Az ország legmagasabb hegycsúcsa a 2522 méter magas Bobotov Kuk, és itt találjuk Európa legmélyebb kanyonját (a Tara-folyó vájta ki), valamint a Balkán legnagyobb tavát (Shkodrai-tó) is. Montenegró legnagyobb öble a Kotori-öböl, amely a kontinens legdélebben fekvő fjordja két festői szigettel, ezek: a Szent György és a Szirti Madonna szigete.

A nyugodt pihenés paradicsomsa - 7 ok, amiért érdemes Montenegróban nyaralni

4. Különleges ínyencfalatok és kiváló borok

A hideg sajtolással készült legjobb minőségű és egyben legegészségesebb olívaolaj az alapja az itteni konyhaművészetnek, ami éppúgy felsorakoztatja a Balkán legnépszerűbb ételeit, mint a szomszédos országok: kaphatunk itt háromféle darált húsból készült cevap-ot vagy kecskehúsos káposztát, roston sült szűzpecsenyét és rablóhúst, roston sült májat, hallevest, njegusi sonkát és kajmakot, érdemes kipróbálni a számtalan töltelékkel készülő bureket, de ne mulasszuk el mellé a joghurtot! 

A nyugodt pihenés paradicsomsa - 7 ok, amiért érdemes Montenegróban nyaralni

5. Montenegróban nyaralni lassan már olcsóbb, mint lemenni a Balcsira

Kedves ismerőseim társasága (több család együtt – vannak vagy negyvenen) idén nem Horvátországba, hanem Montenegróba készül, mert a gyönyörű tájak mellett többen az ottani árakat engedhetik meg maguknak. Érdemes tehát elgondolkodni azon, mennyire éri meg a felkapottabb helyeken nyaralni a Balkánon, ha ilyen természeti szépségeket láthatunk, és ilyen tiszta vizű öblökben és tavakban fürödhetünk.

A nyugodt pihenés paradicsomsa - 7 ok, amiért érdemes Montenegróban nyaralni

6. Érdekes látnivalók, változatos programok

2000 éves, máig termő olajfa, eldugott, hangulatos kis templomok, kolostorok, festői szigetek, ódon várak és óvárosok várják a látogatókat, akik gyakran vízi úton érkeznek a különleges helyszínekre. Részt vehetünk vadvízi evezésen hegyi folyón vagy a Tara-folyó mély kanyonjában (időseknek is ajánlják az alsó korhatár pedig mindössze 5 év), kirándulhatunk Dubrovnikba vagy Albániába, merülhetünk a kristálytiszta vizű öblökben vagy akár a Kék-barlangban, sőt ellátogathatunk a középkori fallal körülvett városkába, Sveti Stefanba is, ahol a hatvanas években Sophia Loren és Carlo Ponti romantikázott.

A nyugodt pihenés paradicsomsa - 7 ok, amiért érdemes Montenegróban nyaralni
 
 
 

7. Megközelítés, utazás

Szegedhez a legközelebbi tengerpart a montenegrói, Belgrádtól mindössze 45 kilométerre van. Érkezhetünk repülőgéppel, autóval, autóbusszal vagy vonattal. A határátlépéshez elegendő az érvényes személyi igazolványunk (felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt).

Köszönjük a cikk megjelenését az nlcafe.hu oldalnak 

A cikk forrása itt található: www.nlcafe.hu/utazas/20150628/montenegro-nyaralas-utazas-2015/

Vélemények, hozzászólások