Kalandszafari a Bükkben

2021. május 8. (szombat) -betelt

9 990 Ft/fő

Ha szórakozást, izgalmat keresel, kedveled a természetet, akkor gyere velünk egy kalandos szafarira a Bükkbe és térjünk le a járt utakról! :)

  


 

Program:

Indulunk 2021. május 8-án Szegedről 5:15-kor a rókusi Tescotól, Kecskemétről 6:30-kor az Auchantől, Budapestről (Üllői út 110. - OMV Benzinkút elől, Népliget oldalában) reggel 8:00-kor egy szuper csapattal.

Délelőtti órákban érkezünk a Bükk szívébe, ahol a turista buszunkat egy speciális terepjárműre cseréljük és járatlan utak felé vesszük az irányt. A programunk során tapasztalt túravezetőnk a Déli Bükk legérdekesebb helyszíneire visz minket, de nem feltétlenül a szokványos helyekre. J Túránk során több alkalommal ki fogunk szállni járművünkből és gyalogos felderítésre indulunk, tehát kombináltam haladunk majd a terepjárművünkkel és gyalog is. Felmegyünk a dombokra és aztán le a völgyekbe, átkelünk a hegyeken és zöldellő réteken, mintha egy természeti hullámvasút vonalán utaznánk. Élvezzük a festői szépségű tájat, természetet. Követjük a földutakat, melyek természeti kincseket rejtenek. Belélegezzük fák és gyógynövények gazdag illatával teli tiszta levegőt és csodáljuk a gyönyörű kilátást a hegytetőről. Az egyedülállóan fajgazdag terület erdői több mint négyszáz hektárra kiterjed.

A Hór-völgy kapujától fog indulni a kaland szafarink és Bükkzsérc felé tartunk, ami a hagyományos faluképéről, a gyönyörű panorámájáról nevezetes. Megkóstoljuk a bükki Szent-Erzsébet forrás karsztvizét is.

Innen erdei dózer úton felkapaszkodunk a hegygerincre, a titokzatos Ódorvár romos maradványaihoz. A 660 méter magas Várhegy egy meredek, kiálló hegyormon fekszik, ahonnan letekintve gyönyörű látvány tárul fel, a Dél-Bükk csipkés vonulataival és a környező falvakkal.

Lefelé ereszkedve az Odvas bükk oldalán a Hór völgyébe jutunk. A hegység egyik legszebb táját hozza létre a Hór-patak, mely Mezőkövesdig tartó útja során a csodaszép Hór-völgyet vájja a hegyek közé. A Hór-völgy Magyarország leghosszabb, 23 kilométeres völgye, mely a Bükki Nemzeti Park egyik gondosan ápolt és féltett kincse.

Útközben egy érdekes képződményre, a Füzérkői függő barlangra, az egykor itt élt erdészek munkáját bemutató Oszlai-tájházra, Perpác-hegy oldalába vájt felhagyott kőfejtőre és a világhírű Subalyuki Ősember barlangra bukkanunk. A környék a régészet szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír. A környékbeli betyárról elnevezett Suba-lyuk barlang ugyanis Közép-Európa egyik legrégibb ősemberleletének helye, egy neandervölgyi nő és egy gyermek csontjaira, valamint számos eszközre leltek, sőt, a népvándorlás korából is sok minden izgalmas került elő. A barlangot a völgy déli szakaszán a patakhoz képest mintegy 40 méterrel magasabban találjuk, ahová gyalog megyünk fel.

A kalandok után visszatérünk a kiinduló pontunkra szusszanni, megpihenni egy kis időre, megenni szendvicseinket, majd egy újabb felfedező útra indulunk.

A Hór-patak mentén olyan kis falvakat találunk, ahol láthatjuk a régi hagyományokat és szokásokat a gyakorlatban is.

A környékből nagyszerű rövid ízelítőt ad az Ördögtorony tanösvény, ahol meglepő, titokzatos felfedezést tehetünk. Az egész hegység uralkodó kőzete a mészkő, errefelé viszont az egész környék bővelkedik a vulkáni eredetű puha anyagú riolit tufában, amely meghatározza a vidék arculatát. Akármerre indulunk mindenhol döbbenetes formájú sziklakúpokat és a sziklába vájt üregeket, kaptárköveket, barlanglakásokat, pincéket találunk.

Különlegességnek számítanak az ún. „Kisamerikai-barlanglakások”. Különös nevét a reformátusok ragasztották rá gúnyból, utalva arra, hogy amíg a falu gazdagabb lakói a világgazdasági válság idején Amerikába vándoroltak ki, addig a szegények tufa-falba ásták lakásaikat, így csak „Kisamerikáig” jutottak.

Nem messze innen, mindössze pár lépésre találjuk a környék kaptárköveinek egyik legjelentősebb tagját, az Ördögtornyot. A jellegzetes kúp alakú, nagyjából 8 méter magas szikla. Jellegzetes torony formájú alakja megmozgatta a környékbeliek fantáziáját, több monda is kapcsolódik ehhez a sziklához, de mind oda lyukad ki, hogy egy elsüllyedt templom, vagy malom földből kiálló tornya, és éjfélkor a kőhöz tapasztott füllel lehet hallani a lent rekedtek hangjait. Persze minden verziónak az ördöghöz van köze valahogy, innen ered a neve. J

A sziklát megkerülve lefelé ereszkedünk vissza a Mész-patak völgyébe, ami az Ördög katlanjának neveznek. Falai szinte függőlegesek és a mélysége is tekintélyes. A vulkáni működés során óriási vastagságban rakódott itt le ez a kőzet, elősegítve ilyen látványos képződmények kialakulását.

Késő délután érkezünk a kiinduló pontunkra és kellemesen elfáradva, levezetésképpen napunkat egy közös, jó hangulatú vacsorával zárjuk a környékbeli faluban. Falusi vendéglátás keretében egy pajtában fogunk vacsorázni és lazítani. Pálinka, bor, bográcsban készólt babgulyás, házi béles vár ránk.

 

Élményekkel teli az esti órákban hazafelé vesszük az irányt. Hazaérkezés a felszállóhelyek függvényében a késő éjszakai órákban.

 

Ár tartalmazza: oda-vissza utazást turista busszal, pályadíjat, áfát

Ár nem tartalmazza:

5500 Ft/fő, mely külön fizetendő, helyszínre hozandó a szolgáltatóknak.

A 5500 Ft/fő a következőket tartalmazza:

  • Programot a Bükkben különleges terepjárművel
  • Helyi túravezetőt
  • Falusi vacsorát (vacsora tartalma: 3 cl pálinka, bográcsban készült babgulyás, házi béles, 2 dl bor, ásványvíz)

(Természetesen az egyes programelemek nem kötelezőek, de előre kell foglalni a helyi szolgáltatónál, így kérnénk, hogy aki nem szeretne részt venni valamelyik programon, vacsorán, az jelezze nekünk előzetesen)

 

Fizetési feltételek: az utazás 5000 Ft/fő összeggel foglalható, maradék összeg út előtt utalással vagy helyszínen fizethető.  Utas oldali lemondás esetén az 5000 Ft/fő összeg nem jár vissza.

Ha az utazás időpontjában a járványügyi helyzet esetlegesen az utazás időpontjában nem tenné lehetővé az indulást (pl kijárási korlátozás), akkor természetesen mindenkit értesítünk, és új időpontot jelölünk ki, módosítunk vagy lehetőség van az összeget másik utazásra átvinni.

 

Túra: A túra nem nehéz. A terepjárművel és gyalogosan kombinálva közelítjük meg a látnivalókat. Egyes helyeken kiszállunk a járműből és felmászunk egy barlangig, látnivalóig. Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. A túrák során viszont számítani kell gyaloglásra, esetenként emelkedőkre, bizonyos helyeken a talajon kőtörmelékek, esetleg csúszós szikladarabokra. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért.

 

Ajánlott ruházat:

  • Kényelmes réteges, ruha időjárás függvényében. :)
  • Kényelmes, lapos sport vagy túracipő
  • Esőkabát, ha esős idő lenne
  • Kis hátitáska, amiben a napközben a szükséges dolgokat visszük
  • Ásványvíz, vagy palack a forrásvíznek
  • Érdemes szendvicset, csokit hozni, hogy napközben a természetben vagy pihenő időben tudjunk enni, mert este lesz közös vacsora.
  • Maszkot kérnénk a kézitáskába készíteni, mert szükség lehet rá

 

A programot szerzői jogok védik! Bármely elem másolása szigorúan tilos.

A buszokat vírusölő felületkezelőkkel fertőtlenítjük. Létszámtól függően kis vagy nagy busszal fogunk menni.

Az utazást 20 főtől indítjuk. Az  utazást, személyszállítást a Las Palmeras Csoport Buszos részlegével (T.W.D. Busz Kft) kivitelezzük.