8 szuper hely Horvátországban, amihez ki kell mozdulnod a tengerpartról

2017.03.03 15:47

Nézzünk szembe a ténnyel: Horvátországba leginkább azért megyünk, mert a tengerparton szeretnénk süttetni a hasunkat. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a szárazföld belseje ne rejtegetne izgalmas látnivalókat. Bemutatjuk a nyolc legkihagyhatatlanabbat.

 

A trakostyáni várkastély

Ha egy tengerparti kitérőhöz keresel programot, akkor Trakostyánt felejtsd el, ugyanis a Zágrábtól 90 kilométerre, a szlovén határtól nem messze fekvő település távol esik minden tipikus horvátországi turistacélponttól, viszont ha csak Zágráb felé kerülnél egyet, megéri rááldozni azt a plusz időt. A Draskovich család XIII. században épült várát ugyan belülről is teljesen felújították, és látogatható, mégis leginkább kívülről hagy bennünk maradandó élményeket. A körülötte lévő parkkal és az alatta fekvő tóval együtt tündérmesébe illő látványt nyújt.

8 szuper hely Horvátországban, amihez ki kell mozdulnod a tengerpartról

Motovun

Az erődszerű város látképe a meredek dombtetőn már önmagában megéri a látogatást Isztria legismertebb szárazföldi településén, ami leginkább azért vonzza a turistákat, mert a középkori jellegét mindmáig megőrizte. A város azonban nem adja magát könnyen: a lenti parkolóból meredek séta vezet felfelé a csúcsig, így a legmelegebb órákban nem feltétlenül érdemes elindulni, de a távolról látható harangtoronyért, a Szent István-templomért és a pazar kilátásért azért megéri kockáztatni. A környéknek híresen jók a borai, szóval aki teheti, álljon meg egy kóstolásra.

8 szuper hely Horvátországban, amihez ki kell mozdulnod a tengerpartról

Plitvicei tavak

A magyarok kedvenc megállóhelyét a horvátországi tengerparthoz vezető úton talán kár is bemutatni, annyian jártak már arra, de én nem érezném a listát kereknek nélküle, annyira gyönyörű látnivaló ez a 16 tóból álló, az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható nemzeti park. A tórendszert 92 lehengerlően szép vízesés köti össze ebben a meseszerű völgyben, ahol leginkább hajóra szállva érdemes megcsodálni mindezt. A tavak és vízesések hálózatát csodaszép, gazdag élővilágú erdő veszi körbe. A szerencsésebbek vidrát, medvét, vagy akár még farkast is láthatnak.

8 szuper hely Horvátországban, amihez ki kell mozdulnod a tengerpartról

Festini cseppkőbarlang

A Festini királyságnak nevezett cseppkőbarlangrendszer ideális rejtekhelynek bizonyul a nap elől azoknak, akik túlságosan leégtek Isztrián nyaralva. Királyságnak azért becézik a helyet, mert a hely első látogatói főként kalandvágyó gyerekek voltak, akik a furcsa alakú cseppkövekkel borított óriási termet afféle középkori királyságnak nézték, amikor a XX. század első felében felfedezték a helyet. Csak 2008-ban nyitották meg a látogatók előtt, ezért lehet az, hogy sok Isztria-veterán sem ismeri a helyet.

8 szuper hely Horvátországban, amihez ki kell mozdulnod a tengerpartról

Zágráb – Gornji Grad

A magyarul csak Felsővárosnak hívott negyed Zágráb óvárosának központja – a másik régi negyedet Káptalandombnak hívják –, amit még a középkorban alapítottak, és ma is jó néhány templom, palota, kolostor, múzeum és számos barokk kori épület található benne. A Lotrščak-bástya biztosítja a legjobb kilátást Alsóvárosra, és még egy jó kis libegőt is találhatunk a környéken. A negyed központja a nyüzsgő Szent Márk tér, amit a Szent Márk-templom látványa ural, és ideális hely a városnézésünk elindításához.

8 szuper hely Horvátországban, amihez ki kell mozdulnod a tengerpartról

Dobrinj

A Krk szigetén nyaralók hajlamosak megfeledkezni arról, hogy van egy-két olyan izgalmas település a szigeten, ami nem a tengerparton fekszik. Ezek egyike a parttól öt kilométerre eső Dobrinj, ami alig ezer lakosával maga a nyugalom szigete nyáron a turistáktól nyüzsgő tengerparti városokhoz szokott szemnek. Dobrinj ráadásul egy erdővel borított, jókora magaslaton fekszik, aminek köszönhetően a templom mellől a fél szigetet belátni, és én akár órákig el tudnék gyönyörködni a látványban. A város kis parkja és régi lakóházai a kilátással együtt simán megérnek egy kétórás kitérőt.

8 szuper hely Horvátországban, amihez ki kell mozdulnod a tengerpartról

Varasd

Ha a magyar ember Horvátország északabbi részén szeretne várost nézni, de Zágrábot már látta, akkor mentőövként bármikor be lehet dobni Varasdot. Prága után a kelet-európai régió második legfontosabb barokk központja, ahol az épületek állagát máig kiválóan őrizték meg. Varasd teli van hangulatos, magukból a történelem illatát árasztó utcácskákkal, csillogó palotákkal és látványos templomokkal, azonban a turisták nagy része a teljes egészében felújított, XII. században épült vár miatt érkezik.

8 szuper hely Horvátországban, amihez ki kell mozdulnod a tengerpartról

Krka Nemzeti Park

Ha Šibenik közelében nyaralunk Horvátországban, mindenképp érdemes egy pár órás kitérőt tennünk a Krka folyó mentén megcsodálható nemzeti park irányába, ugyanis a hely legendásan szép vízesésekkel van teli, és ha hoztunk magunkkal fürdőruhát, itt-ott még csobbanni is van lehetőségünk. Egy gyalogösvényen a teljes vízesésrendszert körbe tudjuk járni, és még egy óra sem kell hozzá. A fő attrakció az úgynevezett Nagy-vízesés, ami tizenhét kisebb vízesésből áll össze és eszméletlen látványt nyújt. Aki itt még nem telítődött a szépséggel, az a Roski-vízesésnél található hajókikötőből ellátogathat a Visovaci ferences kolostorhoz is, ami egy páratlanul szép szigeten fekszik, és hibátlan nyugalmat áraszt magából.

8 szuper hely Horvátországban, amihez ki kell mozdulnod a tengerpartról

Köszönjük a cikk megjelenését az nlcafe.hu oldalnak

 A cikk forrása itt található: https://www.nlcafe.hu/utazas/20160715/szuper-nem-tengerparti-latnivalok-horvatorszagban/