Szent György-hegyi túra a Sárkány és Vulkánok nyomában - bor- és pipacs piknik – Kékkút - "Kecskefagyizás" – Balatoni kerámia

2021. május 15. (szombat) - 11 500 Ft/fő

Fizetési feltételek: az utazás 5000 Ft/fő összeggel foglalható


Program:

Indulunk 2021. május 15-én Szegedről 4:30-kor a rókusi Tescotól, Kecskemétről 5:45-kor az Auchantől, Budapestről (Üllői út 110. - OMV Benzinkút elől, Népliget oldalában) reggel 7:30-kor egy szuper csapattal. A csoporthoz még csatlakozhattok Székesfehérváron is.

Délelőtt érkezünk a balatoni táj emblematikus, képeslapokra kívánkozó ékkövéhez, a 415 méter magas Szent György hegyhez és a Sárkány és Vulkánok nyomába eredünk egy túra keretében. A környék többi látványos tanúhegyéhez hasonlóan a Szent György-hegy is a 3-4 millió évvel ezelőtt lezajlott vulkanikus tevékenység egyik hírmondója. A Tapolcai-medence vulkanikus képződményének történetében a misztikum mellett az izgalmas geológiai elemeket is megtaláljuk. Egy jól járható, de emelkedő bevezető szakasz után elérjük a túraútvonal elejét és megindulunk a varázslatos kisugárzású erdőn keresztül az érdekességek felé.

Az egyedi bazaltorgonák különös látványa a fejünk felett már önmagában beindítja az emberi fantáziát, az pedig már csak hab a tortán, hogy a sziklák között egy fagyos levegőt árasztó üreg is felfedi a titkait. Szent György-hegy gyomrában a legenda szerint hajdanán egy sárkány lakozott. Ezt az üreget és történetét is meg fogjuk ismerni, amit a helyiek Sárkány-liknak hívnak. A Sárkány-lik, a rejtélyes üreg és a hegy alatt húzó járatrendszer kutatásának történetével is ismerkedni fogunk. Tovább haladva a hangulatos Kulcsos háznál pihenőt tartunk majd, ahol lehetőség lesz falatozni a hozott szendvicsekből és, akinek bírja az ereje és kedve azokkal felkapaszkodunk a bazaltorgonák lábaihoz és a hegytetőre. Utunk ezután lefelé vezet majd az erdőben egy rejtélyes látnivalóra bukkantunk, Márton atya remetelakjára és egy hozzá tartozó ortodox kápolnára. Tovább sétálva a Sárkány kilátó fennsíkjáról páratlan kilátás tárul a környékre, a tanúhegyekre és a Balatonra. Itt is megállunk egy rövid pihenőre, majd irányba vesszük a hegy keleti oldalát és a végpontot, ahol már buszunk vár minket.

Túra nehézsége, adatai: Túra nehézsége közepes. Kényelmes sport vagy túracipőben teljesíthető. Kérjük a túrázókat, hogy hozzanak egy kis hátizsákot, amiben van egy piknik pléd vagy törölköző, amin adott helyeken leterítve megpihenhetünk. Készüljünk legalább 0,5 liter – 1 liter vízzel és bőségesen szendviccsel és akár csokival. Hossza a bevezető és végszakasszal együtt kb. 5 km. Szintemelkedése kb 250 m fel és le, tehát lesznek meredekebb szakaszok. Időben kb. 3,5 órát szánunk rá normál, kényelmes tempóval kalkulálva. Megállót tartunk majd a kulcsosháznál és a Sárkány kilátónál is. A legmagasabb pontra a hegytető kilátóig a felmenetel válaszható lesz, nem kötelező, aki nem bírja.

Kora délután tovább állunk és csak rövid ideig utazunk. A nyár nem kezdődhet pipacsok nélkül. J A felvidéki földeket májustól virágzó lángvörös vadvirágok, a pipacsok népesítik be, melyek területek közül egyet kiszemelünk magunknak, ahol pipacs- és eperbor piknikünket fogjuk eltölteni. A pipacsok sokunk kedvence és kiváló fotótéma. A hullámzó pipacstenger háttérben látnifogjuk a zöld hegyeket és kék eget. Pazar látványban lehet részünk, a tanúhegyek királyának is nevezett Szent György-hegy adja majd az impozáns hátteret. A pipacsok mellé mindenkinek 1 pohár pipacshoz színben passzoló eperborral fogunk kedveskedni. :)

Következő állomásként a Káli-medencében elhelyezkedő Kékkút felé tartunk, ahol feltöltjük kiürült palackjainkat a Theodora-ásványvíz forrásánál. Ezt követően egy különös gasztroélményben lesz részünk, megkóstoljuk az ún. „Kecskefagyit”.
Egy helyi gazda vár minket 12 hektáros területén-legelőjén, ahol közel félszáz kecskéje
kakukkfű, cickafark, vad majoranna, pitypang, pásztortáska, kökény, tejoltó galaj, katáng, fehér mályva és még számtalan vadvirág és fűféle közül válogathat kedvére, reggeltől estig. Ez a változatosság a tejük és a sajtjaik ízében is megmutatkozik. Saját termesztésű fűszer-és gyógynövényeik leszedése után azonnal sajtjaikba kerülnek, így a legfrissebb és legintenzívebb ízekhez és aromákhoz jutnak. Nemcsak natúr és ízesített sajtokat, hanem isteni fagyit is készítenek a tejükből. A kecskedesszert sikere töretlen, a Káli-medence legautentikusabb „fagyizója”. A kecsketejből és -tejszínből készülő fagyihoz a tojásokat házi tyúkjaik biztosítják, a gyümölcsöt pedig 50 kilométeres körzetből, helyi termelőktől szerzik be. A farmra megérkezve megismerjük a gazdaság történelmét, megkóstolunk 2 gombóc, 2 típusú „kecskefagyit”, majd lehetőség lesz a natúr és ízesített kecskesajtokból vásárolni, megismerkedni a kiskecskékkel. :)

A kecskés élmények után a nap lezárása képpen a balatoni türkiz kerámia mesterét fogjuk meglátogatni. Az alkotó mindenféle szépséget készít, az apró díszektől kezdve a kanalakon, bögréken, tányérokon, tálkákon, szappantartókon, házi áldásokon, csempéken, házszámokon át, egészen a dekorációs tárgyakig. Inspirációja maga a Balaton! Természetesen nem csak türkiz mázzal dolgozik, szereti a natúr, krém, púder, szürke és zöld színeket is. A kerámiákat egyedül készíti, szívvel-lélekkel, minden darab az ő keze munkáját dicséri. Természetesen itt is lehetőség lesz akár vásárolni is abból, ami megtetszik.

Élményekkel teli az esti órákban hazafelé vesszük az irányt. Hazaérkezés a felszállóhelyek függvényében a késő órákban.

Ár tartalmazza: oda-vissza utazást turista busszal, pályadíjat, áfát, 2 gombóc kecskefagyi, 1,5 dl eperbort

Fizetési feltételek: az utazás 5000 Ft/fő összeggel foglalható, maradék összeg út előtt utalással vagy helyszínen fizethető.  Utas oldali lemondás esetén az 5000 Ft/fő összeg nem jár vissza.

Covid info: Ha az utazás időpontjában a járványügyi helyzet esetlegesen az utazás időpontjában nem tenné lehetővé az indulást (pl kijárási korlátozás), akkor természetesen mindenkit értesítünk, és új időpontot jelölünk ki, módosítunk vagy lehetőség van az összeget másik utazásra átvinni vagy visszakérni.

Hasznos információk:

Az utazás során számítani kell hosszabb gyaloglásra, túrázása. Túra leírását lásd a programban. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért.

Ajánlott felszerelés:

  • Bőséges szendvics, csoki, mert napközben a természeteben leszünk és nem biztos, hogy lesz más lehetőség étkezésre
  • Kényelmes réteges, ruha időjárás függvényében. :)
  • Kényelmes, lapos sport vagy túracipő
  • Kis hátitáska, amiben a napközben a szükséges dolgokat visszük
  • Ásványvíz, vagy palack a forrásvíznek
  • Kis pléd, törölköző vagy polifon, amin piknikezni lehet
  • Maszkot kérnénk a kézitáskába készíteni, mert szükség lehet rá

 A programot szerzői jogok védik! Bármely elem másolása szigorúan tilos. Változás jogát fenntartjuk a Covid helyzettől függően.

A buszokat vírusölő felületkezelőkkel fertőtlenítjük. Létszámtól függően kis vagy nagy busszal fogunk menni.

Az utazást 20 főtől indítjuk. Az  utazást, személyszállítást a Las Palmeras Csoport Buszos részlegével (T.W.D. Busz Kft) kivitelezzük.

A program másolása, fotók lementése szigorúan tilos, melynek megszegése szerzői jogokat sért!