Vízesések hétvégéje - 2 nap/ 1 éj

Bosznia és Horvátország gigantikus vízesései

Rafting az Unán és kirándulás a Plitvicei-tavaknál, 1 éjszaka szállással 3 csillagos hotelben és étkezéssel

 2017. július 8-9-ig

23 990 Ft. + 55 Euro (helyszínen) 

Bosznia és Horvátország érétke a gyönyörű táj, a vadregényes folyó völgyek, vízesések, erdős, hatalmas hegyek, az ízek, kultúrák keveréke... Élje át a „merak” életérzését!

 

 

 
 

Program

1. nap:

Indulás a kora reggeli órákban, 3:00-kor Budapestről a Hősök teréről. Csapatunkhoz csatlakozhattok még Szegeden és Kecskeméten is. Utazás pihenőkkel Bosznia felé. Érkezés a célországba a délelőtti órákban.

Érkezés után a hétvége legizgalmasabb programja kezdődik, meghódítjuk Bosznia érintetlen, vad tájait és az Una folyó hullámait. Ha lehet folyóvízzel szerelembe esni, hát az Una-val ez könnyen megesik. Innen nem nagyon akarsz hazamenni, ide mindig visszavágysz. Fergeteges vízesés – rafting túrára indulunk, átkelünk a Nemzeti Park buckáin és elindulunk egy hatalmas 24 m magas vízesésig, ahol, átöltözést követően az evezésre hangolódva először megcsodáljuk, ahogy a helyi guide-jaink fejeseket ugranak a vízesésről, ami a helyi Una völgyi férfi virtus próbája. 6-8 fős csónakokba szállunk és részt veszünk egy feledhetetlen 15 km-es vízi túrán. A víz színei, szépsége leírhatatlan, a folyó színe a türkiztől az opálon át a mélykékig változik. Az utunk erdőkön, kanyonokon, zúgókon át vezet. Az utunk első fele mozgalmasabb, majd a második szakaszon már fürdeni is tudunk.
Bosnyák kollégáink finom helyi bosnyák fogással csillapítják éhségünket a túra után. (Általában a bosnyákok helyi grill étellel várnak minket, de aki vegetáriánus esetlegk, azokat kérjük, hogy előre jelezzék jelentkezéskor). A kalandunk egészen késő délutánig eltart, majd visszaöltözve a szállásunkra térünk.

Szállásunk egy varázslatos helyen, az Una folyó és Nemzeti Park mellett terül el, ahol 1 éjszakát fogunk eltölteni. Az Una folyó, a folyók páratlan királynője szállásunk mellett folyik, háttérben a csodálatos Plješevica magashegységgel és a Nemzeti Parkkal. A panoráma étterem szinte a folyóra épült, és helyi bosnyák emberek csak földi Paradicsomnak nevezik a kialakított kis szigetekkel, hidakkal és az ugrándozó pisztrángokkal. A nap hátralévő idejét relaxálással, pihenéssel töltjük.

2. nap:

A mai napunkon reggelink után elhagyjuk szállásunkat, és egy rövid megállót teszünk a folyók és parkok városában, Bihac-on. A kisvárosnak kalandos történelme van, mellyel gyalogosan lehet a legjobban megismerkedni. Egy kötetlen séta következik a belvárosban és a főutcán, ahol találkozunk a Kapitány-toronnyal, a török kori türbével, Szent Antal templomával és a Fethija dzsámival. Majd felfedezhetjük a városon átfolyó Una folyó partját, parkosított szigeteit, valamint hangulatos kávézók sokasága várják a betérőket.

Bihac után Horvátország felé vesszük az irányt buszunkkal és meglátogatjuk a Plitvicei-tavakat. A tavakat szabad program keretében lehet végigsétálni, egyéni tempóban és egyéni útvonalválasztással.

 

Plitvicei Tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb, és Délkelet-Európa legrégebbi nemzeti parkja, 1979 óta a világörökség része. Minden évszakban más, más oldalát mutatja. Egy horvátországi nyaralás abszolút csúcspontja lehet az idelátogatás, a nemzeti park szépségéről mindenki áradozva mesél. Hatalmas élményt jelent végignézni, aki Horvátországban jár, ha tudja, ejtse útba! A 16, lépcsőzetesen, elhelyezkedő, összekapcsolt tó, és a 92 csodálatos vízesés Európa egyik leggyönyörűbb helyévé teszik. Szinte minden méteren találhatunk egy csodálatos fotótémát. A természeti szépségek részei a nemzeti park területén elhelyezkedő karsztbarlangok, a környező hegyek a lezúduló vízesésekkel, a halakkal teli kristálytiszta tavaka, a mohával benőtt sziklák és a csodálatos állat- és növényvilág is.

A kiépített, zömmel fajárdás gyalogutak könnyen járhatók, több jól kitáblázott útvonal is bejárható a nemzeti parkon belül. A legrövidebb út 2-3 óra hossza. A nemzeti park területén gyalog, hajóval és busszal lehet közlekedni, de gyalogolni mindenképp kell, útvonaltól függően akár elég sokat is. Több térkép található a tavak területén és mindenki kiválaszthatj a számára megfelelőt. A Plitvicén belüli hajókázást és a busz igénybevételét a belépődíj tartalmazza, külön értük nem kell fizetni, de a jegyünket meg kell mutatni. Fontos megfelelő sportcipőt, és ásványvizet magunkkal vinni, valamint megfelelő ruházatot, mivel az időjárástól függően az útvonalak vizesek, nedvesek, sárosak, akár csúszósak lehetnek. Egyébként is néhány helyen óvatosnak kell lenni. Étel is bevihető, de a nemzeti park területén is vannak éttermek. (Helyszínen fizetendő a Plitvicei-tavak belépője kunában: csoportos felnőtt jegy júliusban kb. 160 kuna (kérjük pontosan hozni), 7-18 éves korig: kb. 80 kuna (júliusban) és 7 év alatt ingyenes)

Késő délután hazafelé vesszük az irányt és érkezés Budapestre a hajnali órákban.

 

Fontos tudnivalók, technikai információk:

Rafting: Előképzettséget nem igényel, minden csónakon szakképzett, licensszel rendelkező vezető, ún skipper lesz. A rafting alkalmával a fürdőruhára fogjuk felvenni a felszerelésünket. Biztosítunk neoprén ruhát, fejvédő sisakot, mentőmellényt, evezőket. Cipőt, pl. vékony tornacipőt hozni szükséges! Olyat, ami tartja a lábat, de vizes lehet! Célszerű műanyag nyakbaakasztós tokot hozni a fényképezőnek, mobiltelefonoknak. (Minimum életkor 12 év!)

 

Szállás: Az éjszakát egy 3 csillagos hotelben töltjük az Una folyó mentén. Elhelyezés igényes, kétágyas szobákban, privát fürdőszobával. Szállásainkon ingyenes Wi-Fi hozzáférést biztosítunk az árban.

Útiokmány: Boszniába utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Kalandutazás fogalma: Az utazás nem megerőltető, de a kalandutazásnak a legtöbb esetben szerves része olyan természet közeli helyszín, ami szinte sok esetben a lakott területektől távoli, ahol nem számíthatunk a megszokott civilizáció jónéhány vívmányára.

Felszerelés: A kalandutazásra, programokra stabil, kényelmes cipőt ajánlunk, amiben gyalogolni lehet.  A fürdős programokra fürdőruhát és egy plusz törölközőt érdemes pakolni. Nyáron Boszniában meleg időre lehet számítani, így naptej, kalap, fejfedőt javaslunk. Szúnyog elleni spray javasolt. Érdemes kisméretű hátizsákot hozni a napi túrákhoz, amikbe az ásványvizet, fényképezőt tudjuk elhelyezni.

Egészségügyi állapot: Jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást. A kirándulás során gyaloglásokra és szintemelkedésekre lehet számítani, viszont néhány helyen a talajon kőtörmelékek, szikladarabok lehetnek vagy a törökkori kisvárosokban csúszós térkő. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  A kalandutazás illetve a rafting előképzettséget nem igényel. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk előírja valamely sport utasbiztosítás megkötését, mert az utazásunk helyszínei speciális terepnek minősülnek. Nálunk is köthető pl: Európai Utazási Biztosító, raftingos biztosítás kb. 750 Ft/nap

Védőoltás: nem szükséges

Valuta: Hivatalos fizetőeszköz a bosnyák konvertibilis márka. 1 KM kb. 160 Ft. Itthon nem nagyon váltják a bosnyák márkát, ezért javasolni szoktuk, hogy kis címletű papír Eurosokat hozzanak és ezzel lehet fizetni, majd a helyiek bosnyák márkában adnak vissza. Horvátországban a Kuna a fizetőeszköz.

Időjárás: Utazásunk időpontja általában tipikus meleg, nyári időszak. A legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti akár a 35-37 °C-ot is, de éjszaka sem hűl le a levegő 20-22 °C alá. Tartós esőzések nem jellemzőek ebben az időszakban, de rövid záporok előfordulhatnak.

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

 

Utazás ára tartalmazza:

 • Teljes buszköltséget turista busszal
 • 1 éjszaka szállás 3 csillagos hotelben az Una Nemzeti Park mellett,
 • Reggelit
 • Áfát
 • Magyar nyelvű csoportvezetőt

 

Helyszínre hozandó – 55 Euro/fő, mely tartalmazza:

 • Raftingot
 • Mikrobuszos transzfert a rafting start ponthoz
 • Szakképzett, lincensszel rendelkező vezetőket a csónakban
 • Felszerelést (neoprén ruha, felszerelés, sisak, mentőmellény)
 • Belépőt a nemzeti parkba
 • Étkezést a rafting alkalmával
 • Parkolási költségeket
 • Túravezetést, magyar nyelvű csoportvezetőt
 • Idegenforgalmi adót a hotelben

Külön fizetendő a Plitvicei-tavak belépője kunában: csoportos felnőtt jegy júliusban kb. 160 kuna (kérjük pontosan hozni), 7-18 éves korig: kb. 80 kuna (júliusban) és 7 év alatt ingyenes

 

A változás jogát fenntartjuk! Az utazás 35 főtől indítjuk!

 


 FOGLALÁS 

 

Vélemények, hozzászólások