Kalandnyaralás Albániában

(Júniusi program verzió)

Thethi Nemzeti Park - Karaburun Nemzeti Park hajókázás/fürdés - Shkoder - Tengerpart 1X

1. turnus: 2023. június 7-14-ig (8 nap/6 éj) - 98 990 Ft/fő - néhány szabad szobánk van még

 

Kalandos utazásaink egyik fő irányvonala, hogy ne csak a műemlékeknél töltsünk hosszú órákat, hanem a jelenre is koncentráljunk. Mesés látványt nyújtanak a hegyek, folyóvölgyek és a tenger, melyeket vétek lenne átutazni a kalandozásaink alatt, így kiemelten fontosnak tartjuk, hogy átéljük a természet adta pompás élményeket. Hiszen, hol lehetne a legjobban feltöltődni, ha nem a természetben?

Ha egy igazi kalandnyaralásra vágysz tele izgalmakkal és szeretnéd felfedezni Albánia rejtett kincseit akkor itt a helyed!

 

8 napon belül fizetendő

 

Covid info: Nincs korlátozás, személyi igazolvány elég

  Mit tartalmaz az alapár?

- 6 éjszaka szállás 4 csillagos resortban

- Return buszjegyet turista busszal

- Resortban a kültéri medence és napernyű/napágy használatot

- Szervezési költséget

- Magyar nyelvű túravezetőt

- Áfát

- 2023-as vagyoni biztosíték díját minden utazóra

 

Részletes program:

 

1. nap    Indulás Neumba

Indulunk július 1-én és augusztus 8-án éjszaka, 23:30-kor Budapestről, Hősök teréről (Műcsarnok oldala). Szegedieknek, Kecskemétieknek ingyenes transzfert biztosítunk Pestig.
Utazunk Horvátországon keresztül Neum felé rövid pihenőkkel.Olvass tovább: https://www.laspalmeraskft.com/utazasok/neum-dubrovnik-korcula-ston/

1-2. nap:

Utazás Albániába - Szálláselfoglalás

Indulunk  este, Budapestről, Üllői út 110.-OMV Benzinkút elől (Népliget oldalában) - 19:00-kor egy szuper csapattal és "Málnával" a busszal. :) Pest után csatlakozhattok még hozzánk Kecskeméten és Szegeden (21:45). Ha egyben a csapat, akkor utazunk az egzotikus és izgalmas Albánia felé rövid pihenőkkel.

Délelőtti órákban belépünk célországunkba határ és forgalom függvényében, mely természeti szépségeivel, magas hegyeivel, a vendégszeretettel és finom ízeivel vár ránk.

Ebéd környékén, kora délután megérkezünk 4 csillagos, medencés resortunkba, ahol a következő napokat fogjuk eltölteni. A szállásunk egy mesés völgyben fekszik, a Drin folyó mellett, közel az Alpán-Alpokhoz. A modern és kényelmes szobák a medencére vagy hegyre nyílnak. A resort napágyakkal körülvett hatalmas medencével, medencebárral rendelkezik, ahol a vidám hangulat és zene garantált. A resortnak sját gazdalkodásuk van, melyet besétálni is már egy élmény. Wifi a közösségi területeken lesz elérhető.

Szobakiosztásig vagy utána érkezés függvényében megismerkedünk a hatalmas, több hektáros resorttal, öko gazdálkodásukkal, és ihatunk egy koktélt, kávét, sört vagy ebédelhetünk egyet a hotel éttermében vagy már érkezéskor mehetünk is fürdeni a medencébe.

Délután szobakiosztás következik és utána mindenki relaxálhat kedve szerint a szobában, vagy akár a medence parton és kipihenheti az út fáradalmait. Este a hotelben vacsorával zárjuk a napot.

(Kérnénk, hogy aki nem eszik húst, vegetáriánus vagy speciális étrendet folytat, ők egyeztessenek még foglalás előtt velünk: laspalmerastravel@gmail.com)

3. nap:

Túra a vadonba -  Albán-Alpok legelszigeteltebb vidéke

Reggeli után kalandra fel és indulás az Albán-Alpok rejtett zugaiban nyúló völgyek felé, ahol egész napos vad túránk során megismerünk Albánia legelszigeteltebb részével, számos természeti szépséggel,  mint például a Thethi Nemzeti Parkkal és a Valbona-völggyel, 2000 méter feletti hegycsúcsokkal, a kristály tiszta vizű Kék-szem forrással, a rózsaszín sziklaszirtekkel, gyönyörű szurdokokkal, kanyonokkal és vízesésésekkel. A vad terület hagyományosan a Shala törzs területéhez tartozott.  Edith Durham, a híres utazó, így jellemezte a vidéket: „Úgy vélem, egyetlen emberlakta hely sem töltött még el ennyire a világtól való fenséges elszigeteltség érzésével.

Az útra érdemes vizes palackot hozni, mert kristálytiszta vízzel tudjuk majd megtölteni és inni belőle.

Túránk során nagy buszunkat helyi minibuszokra cseréljük és utazunk az Albán-Alpokba, és áthaladunk a híres albán levendula mezőkön a magaslatok felé. Tartunk egy rövid fotó szünetet a Boga völgy üveg teraszán majd megtekintjük Edit Durham sírhelyét.

Utunkat folytatva egy mesés völgybe érkezünk, ahonnan egy 20 perces nehezen járható, off road kalandos hegyi úton haladva megérkezünk  a rózsaszín sziklaszirtekhez, felderítjük a különleges sziklaformációkat és innen tovább gyalog, egy közepes nehézségű kb 1 órás gyalogos túrával érünk el a nemzeti park kék szem forrásához ahol lehetőségünk nyílik fürdeni vagy csak szimplán relaxálni.

Miután megpihentünk, visszatúrázunk a minibuszokhoz és délután elfogyasszuk az autentikus falusi ebédünket. Ebéd után egy fotószünetet tartunk egy csodás vízesésnél.

Túránk végállomása a Nemzeti Park faluja lesz, ahol megtekintünk egy kőtemplomot és hagyományos toronyházat, ahová vérbosszú esetén menekültek.

Élményekkel teli napunk után visszatérünk a szállásra, majd vacsora következik.

Felszerelés: Stabil, kényelmes túra vagy sportcipő szükséges. Réteges, kényelmes öltözék.  A fürdőzéshez fürdőruhát és egy plusz törölközőt érdemes pakolni. Érdemes kisméretű hátizsákot hozni, amibe a vizespalac kerül. Csoki és/vagy gyümölcscukor a túrára.

Egészségügyi állapot, fontos információk: Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk a túrát. Számítani kell gyaloglásra, az útvonalban kőtörmelékek, szikladarabok lesznek. A helyi mikrobuszok nem légkondisak, hegyi emelkedőkön, szerpentinen fogunk, nagy magasságokban utazni, ezért az emelekedőn nem tudnak légkondizni. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. Cégünk erősen ajánlja valamely utasbiztosítás megkötését.

Fakultatív program: 60 Euro/fő ebéddel - helyszínen fizetendő

 

 

4. nap:

Irány a tenger - fürdőruhákat fel!

Kellemesen kipihenve, finom házi reggelinket elfogyasztva nem túl korán, de elindulunk egy közeli albánok által kedvelt adriai tengerpartra, aminek különlegessége, hogy a homokos partja gyógyító jóddal van tele, amitől a homok egy kicsit sötétebb árnyalatot kap.

A strand széles homokos fövénnyel rendelkezik és mivel itt torkollik a tengerbe a Buna folyó, ezért számos védett faj él itt. Az albán mentalitáshoz híven, kitűnő vendéglőket és remek hangulatot találunk. Egész nap barnulhatunk, pihenhetünk, fürödhetünk és megkóstolhatjuk a finomabbnál finomabb halételeket is és természtesen egy kis gyógyító iszappakolást sem hagyhtunk ki. Június és szeptember elő-és utószezonnak számít, ami azt jelenti, hogy nincs akkora tömeg, a tengerpart szabadabb, nincs annyi vendéglátó, de az időjárás nagyon jó szokott lenni. :)

Késő délután visszaindulunk a szállásunkra és lesz idő előkészülni az estére.

Fakultatív program ára: 15 Euro/fő - helyszínen fizetendő

Este egy tradicionális, zenés vacsorát, albán estet fogunk tartani, ahol megkóstoljuk a jellegzetes helyi ételeket és táncra is perdülhetünk a ritmusos albán zenére. :) A környék legjobb albán zenekarát hívjuk el.  Lesz helyi alapanyagokból készült előétel, sült hús, desszert és raki és buli, tánc, ameddig csak bírjuk!

5. nap:

Relax - Shkodra by night

Reggeli után ránk fér egy kis medencézés, pihenés és egészen délutánig lazulunk, majd megindulunk egy késő délutáni programra. Megnézzük, hogy hol és hogyan készülnek a híres Velencei maszkok, mivel kevesen tudják, hogy ezeket a csodaszép alkotásokat nem Olaszországban, hanem Albániában gyártják. Betekintük a kézműves műhely titkaiba és utána meglátogatjuk az új látogató termet, ahol a legszebb alkotások vannak kiállítva. Vásárlási lehetőség is lesz.

Ezután utazunk egy tipikus albán városba - Shkodrába, ami régi történelmi múltra tekint vissza, i.e. 4 század óta létezik. Itt átélhetjük a nyüzsgést, sétálhatunk a főutcán, megismerjük a különleges vallási és kulturális közeget, vásárolhatunk szuvenírt.

Szállásunkra visszatérve vacsora vár ránk.

Fakultatív program ára: 15 Euro/fő - helyszínen fizetendő

 

6. nap:

Karaburun-félsziget, hajózás a Jón-tengeren – fürdés – ebéd – buli

Reggelit követően egy hosszabb útra, Vlorába utazunk és egy tengeri hajókirándulás keretében megismerkedünk a Karaburun-Sazan Nemzeti Parkkal, mely a Karaburun-félsziget és a Sazan-sziget partvidékének vízi élőhelyeit oltalmazza. Innen kezdődik a tisza vízű Jón-tenger, mely felváltja az Adriát. A balkáni ország egyetlen tengeri nemzeti parkja. A hajóra szállunk, ahonnan csodás kilátás nyílik majd a félszigetre, illetve a Sazan szigetre, mely 2016-ig elzárt katonai terület volt. Megnézzük a 17. századi kalóz monumentális titkos barlangját is, ahol ugrálni és fürdeni is lehet, több helyen kikötünk majd.

A nyugati szakasz homokos és sziklás strandokkal, tengeri barlangokkal, meredek sziklákkal és számos öböllel tarkított. Az öböl magas és meredek sziklalapjain, amelyek márványbányaként is szolgáltak, több száz sziklafelirat található, amelyek a Kr.e. 4. századból származnak.

A következő megállónk egy idilli, paradicsomi tiszta öböl, ahol fürdünk, eszünk, napozunk késő délutánig. :)

Késő délután visszaindulunk a szállásunkra. Este vacsi.

Fakultatív program ára: 60 Euro ebéddel, transzferrel

 

7. nap:

Relax - Szabadnap

Ezen a napon átadjuk magunkat reggeli után a szállásunk adta hangulatnak és lehetőségeknek. Egész napos medencézésről, buliról, lazulásról, pihenésről fog szólni a napunk a csodás környezetben.

Este vacsora.

 

8. nap:

Hazautazás

Utolsó reggelink elfogyasztása után kényelmesen elindulunk haza.

Érkezés másnap hajnali órákban.

------------------

Alapár (98 990 Ft):

Mit tartalmaz az alapár?

 • 6 éjszaka szállást 4 csillagos resortban
 • Resortban a kültéri medence és napernyő/napágy használatát
 • Return buszjegyet turista busszal
 • Szervezési költséget
 • Magyar nyelvű túravezetőt
 • Áfát
 • 2023-as vagyoni biztosíték díját minden utazóra

 

Étkezés, helyszíni költségek:

Félpanziós alap ellátás (reggeli és vacsora) 6 éjre, 6 éjre az idegenforgalmi adó és az albán est ára: 110 Euro/fő a teljes turnusra, melyet elég a helyszínen fizetni készpénzben, Euroban

A csoport kedvezményes, csoportos árú félpanziós ellátáson lesz, mely naponta 15 Euro/főre jön ki. Ez 6 éjszakával + albán esttel és idegenforgami adóval összesen 110 Euro/főbe kerül mely a helyszínen fizetendő Euroban, készpénzben.

Az ellátás egy alap svédasztalos reggelit és vacsorát tartalmaz. Többször lehet szedni, reggelinél van tea, kávé, üdítő, víz, felvágottak, tojás, kenyérfélék, sajtok, lekvárok és gyümölcs. Vacsorára pedig általában van egy leves, és néhány főétel (husok/tészta), desszert vagy gyümölcs. Szintén van üdítő és víz is.

Aki speciális étrenden van, kérjük, hogy egyeztessen velünk, mielőtt foglal. 

 

Napközben lehet majd venni fagyit, inni sört, koktélt, üdítőt ahol éppen vagyunk, vagy ebédelni pl a resort a la carte éttermében, akinek nem elég az alapellátás vagy mást szeretne. Az a la carte étteremben vannak európai és olasz fogások is. (árak tekintetében Észak-Albániában egy tál étel kb 15-20 Euro környékén mozog)

A resortban a csapvíz iható, de kifelé és hazafelé is lesz market és még néhány helyen az út során, aki csak ásványvizet szeretne.

 

Mivel kalandutazáson leszünk és sokszor távol a civilizációtól hozni szükséges a szokásos utazós gyógyszereket: Deadalon, széntabletta - hasproblémákra gyógyszer, láz- és fájdalomcsillapító, sebtapasz, stb.... Akinek a szerpentineken érzékeny a gyomra, nekik mindenképp Deadalon javasolt.

 

Fakultatív programlehetőségek:

Aki szeretne csatlakozni, kérjük, hogy jelentkezéskor adja meg, hogy mely programokra szeretne jönni. Befizetni elég a helyszínen. Aki nem jön valamelyik programra, ők a hotelben maradnak pihenni.

 • Túra a vadonban  ebéddel: 60 Euro/fő
 • Irány a tenger: 15 Euro/fő 
 • Karaburun-félsziget, hajózás a Jón-tengeren ebéddel: 60 Euro/fő
 • Shkodra: 15 Euro/fő
A program sorrendeje az egyes turnusokban változhat, majd kiutazáskor a túravezető ismerteti a pontos beosztást.
 
Egyágyas felár, ha valaki egyedül szeretne egy kétágyas szobában lenni: 50 000 Ft
 
5-12 éven aluli gyermekeknek 5000 Ft/fő kedvezmény jár

------------

Útiokmány: Személyi igazolvány

Aktuális határátlépési szabályok: konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

Jelenleg 2020 novemberében, az utazás meghirdetésekor egy negatív PCR teszttel és útlevéllel lehetsége a beutazás Boszniába. Várjuk a normál korlátozás nélküli utazási feltételeket a 2021-es nyárra. Idén nyáron fennálltak a járványügyi korlátozások, ezért Neum helyett a horvát oldalra helyeztük át út előtt a szállásunkat és a teljes programot le tudtuk bonyolítani korlátozások nélkül.

Olvass tovább: https://www.laspalmeraskft.com/utazasok/neum-dubrovnik-korcula-ston/

Korosztály: 5-65 éves korig.

Olyanoknak ajánljuk az utazást, akik szeretik a izgalmakat, a jó és vidám társaságot, szeretnének ismerkedni, vagy csak szimplán jól érezni magukat. Az út során lesznek bulik és zene is! :)

Valuta: Kis címletű papír Eurosokat ajánlunk hozni és ezzel lehet fizetni, és a helyik legfeljebb albán lekben adnak vissza.

Kalandutazás fogalma: A kalandutazásnak a legtöbb esetben szerves része olyan természeti helyszín, ami a civilizációtól, lakott területtől távol esik, ahol nem számíthatunk a megszokott civilizáció jónéhány fontos vívmányára.  Alap gyógyszereket, illetve aki rendszeresen gyógyszert szed, vagy bármi speciális dologra szüksége van, illetve női dolgok, kérjük hozzák magukkal.

Felszerelés:

kalandutazásra, programokra stabil, kényelmes cipőt ajánlunk.  A fürdős programokra fürdőruhát és egy plusz törölközőt, vízi cipőt, érdemes pakolni. Nyáron igen meleg időre lehet számítani, így naptej, kalap, fejfedőt javaslunk. Érdemes kisméretű hátizsákot hozni a napi túrákhoz.

Biztosítás, Egészségügyi állapot:

Átlagos és jó fizikummal rendelkező embereknek ajánljuk az utazást.  Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség.  Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért.

Cégünk erősen ajánlja valamely utasbiztosítás megkötését. Biztosítás hiányában, ha baleset van, mindenkinek egyénileg kell intéznie az ellátást/orvost saját költségére és felelősségre.

Nálunk köthető pl: Európai Utazási Biztosító; sport biztosítás kb 900 Ft/nap 70 éves korig, amelyet mi ajánlunk, mert a kirándulás speciális terepnek minősül. Utazásig a biztosítás igényelhető e-mailben a születési dátumok megküldésével.

Storno (útlemondási biztosítás út előtti baleset vagy betegség esetére): Az útlemondási biztosítást pedig születési dátum alapján pár ezer Ft-nyi költség. Az utazás foglalásakor igényelhető, út előtt már nem. Nagyon hasznos a storno biztosatás az út előtti időszakra, ha valaki nem tud eljönni az utazásra betegség vagy baleset esetén, mert ilyenkor a biztosító, ha igazolt az eset, megtéríti a részvételi díjat arányosan, amikor mi már nem tudjuk. 

Ivóvíz: A szállásunkon iható a vezetékes ivóvíz.

 

Poggyász:
 

Minden utasunk számára a következő poggyász szállítását biztosítjuk:

 • 1 db nagyméretű bőrönd/táska a csomagtérbe (maximum 15 kg/fő)
 • 1 db kézipoggyász utastérbe maximum 5 kg/fő
 • 1 db válltáska/retikül/laptoptáska, nyakpárna, takaró utastérbe nyugodtan jöhet

A csomagokat és a kézipoggyászokat mérlegeljük az autóbuszok kötlező tengelysúlymérése miatt!  Fejenként egy nagy méretű bőrönd/táska kerülhet a busz csomagterébe, melynek maximális tömege 15 kg lehet. Itt kérjük, kalkuláljátok bele, ha valaki visszafelé több kg, liter szuvenírt, italt szeretne hozni, ez esetben érdemes helyet hagyni a bőröndben. Plusz súlyt csak akkor tudunk elvinni, ha van üres hely a csomagtartóban és belefér a tengelysúly szabályozás szerinti súlyba, 10 Euro/kg díjért.

 

Időjárás: Utazásunk időpontja általában tipikus meleg, nyári időszak. A legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti akár a 35-37 °C-ot is, de éjszaka sem hűl le a levegő 20-22 °C alá. Tartós esőzések általában nem jellemzőek, de a magas hegyek miatt szélsőséges is lehet az időjárás. Amennyiben az időjárás szélsőséges lenne, a túravezetőnek lehetősége van a programon változtatni.

Nyilatkozat: Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.