Időutazás Szlovákiába - körutazás Pünkösdkor

3 nap/ 2 éj 4 csillagos hotelben, programokkal, utazással

Ezüst város – Beszterce - Deményvölgy - Tutajozás – Szlovák hagyományok – Csicsmány

2018. május 19 – 21-ig 

24 990 Ft - Betelt

Fárasztó már a város? Szeretnél visszatérni az egyszerűséghez és a hagyományokhoz? Megkóstolnál igazi hagyományos ízeket?

A szlovák (egykori magyar) vidékeken közel kerülünk a természethez és a vidék örökségéhez. Közelebb azokhoz a tevékenységekhez, amelyektől a városi civilizáció megfosztott bennünket. Ez nem utópia, hanem elérhető valóság.

Csatlakozz hozzánk egy izgalmas körutazásra, és látogassunk meg varázslatos helyeket Szlovákiában, amiket eddig még nem láttál!

 

Program:

1. nap:

Indulunk 2018. május 19-én 6:00- kor Budapestről, a Hősök teréről. A csapathoz csatlakozhattok még Szegeden és Kecskeméten is a pesti felszálló előtt. Utazunk Szlovákiába rövid pihenővel és célországunkban felvesszük helyi idegenvezetőnket is, aki az út hátralévő részében izgalmas történetekkel fog minket szórakoztatni, megismertet minket a hagyományokkal. Szlovákiáról tudni kell, hogy egy kivételes ország. Kis területén a természeti ékkövektől, a történelmi műemlékektől, a gazdag népművészettől és a folklórtól kezdve a sokféle szórakozási lehetőséget kínáló, nyüzsgő városi utcákig szinte mindent megtalálsz. Hagyd, hogy elvarázsoljon az ország szépsége, és éld meg az egyedülálló hangulatot, amelyet kínál! E hosszúhétvége alatt megismerjük a gazdag történelemmel, kultúrával és hagyományokkal átitatott, vonzó természeti tájakat.

 

Napunkat egy kis utazás után Szlovákia legeredetibb városában, az ezüst városban, Selmecbányán kezdjük. A hegyekkel körülvett káprázatos fekvésű Selmecbánya a közép-szlovákiai bányavárosok legszebbike. Idegenvezetőnkkel izgalmas városnéző sétára indulunk. Az utóbbi években a város idegenforgalmi infrastruktúrája is felnőni látszik a feladathoz, kitűnő szálláshelyek és változatos, színvonalas vendéglátóhelyek várják a látogatókat. Selmecbánya az egykori magyar királyság legjelentősebb bányavárosa volt, az UNESCO 1993-ban a technikai emlékeivel együtt a világörökség részévé nyilvánította.   Gyönyörű városka, teljes harmóniában a környező természettel. Selmecbánya kulturális, történelmi és építészeti szempontból pedig egy világfigyelmet érdemlő egyedülálló település.

Gyönyörű, történelmi hangulatot árasztó óvárosának terei, hangulatos, domboldalon kanyargó utcái, történelmi emlékei kedvenc turista célponttá teszik. A város teljes belterülete műemlék.  Selmecbányán jött létre 1770-ben a világ első bányászati akadémiája.  Történelmi látnivalók közül kiemelendő a főtér feletti dombot koronázó Óvár, a város déli részén az Újvár, a történelmi Magyarország legszebb kálváriája, a Szent háromság tér, Városháza illetve a Kalapács-torony (Klopacska). A Klopacska valaha a bányászok ébresztőórája, börtön és biztosító is volt. A templomok közül kiemelkedik a gótikus Szent Katalin templom. Selmecbánya főutcája végig emelkedik, egészen az Újvárig. Magasított, lépcsősorokkal megoldott járdáit a monda szerint azért építették, mert a besztercebányaiak kinevették a városiakat, hogy nincs egyenes járdájuk. Ezeket az építményeket a helyiek terasznak nevezik.

A városnézés után szabadprogram keretében lehetőség van meginni egy finom kávét, sört valamelyik hangulatos teraszon vagy elfogyasztani egy finom ebédet.

Selmecbánya után tovább indulunk a következő programunk helyszínére, Besztercebányára. Szlovákia hatodik legnagyobb városa, és Közép-Szlovákia kulturális és gazdasági központja. A város központi fekvésének köszönhetően több állami intézmény központi székhelye is. A város történelmi központjában található számos műemlékek a városi műemlék-rezervátuma részét képezik.
Besztercebánya legfőbb büszkesége a sétánnyá alakított, különleges atmoszférával rendelkező Szlovák nemzeti felkelés tér, amelyet más városok joggal irigyelhetnek. A város főterére a legszebb kilátás az Óratoronyból nyílik, a karcsú toronyból megcsodálhatjuk a tér színes kavalkádját. Az Óratornyot 1552-ben építették, és a városi fogház részét képezte. A főtér déli oldalának legszebb része a Thurzó ház, amely ma múzeumként működik.

Miután kellőképpen beleéltük magunkat bányavárosok és történeteik hangulatába, tovább utazunk szállásunk felé és elfoglaljuk igéző 4 csillagos hotelünket.  Szállásunk egy francia Alpok hangulatát idéző stílszerű szálloda, amely az Alacsony Tátra Nemzeti Parkjának gyönyörűséges hegyvidéki panorámájában 1200 m tengerszint feletti magasságban fekszik. 

A szobák saját fürdőszobával és toalettel rendelkeznek, ezenkívül hajszárító, telefon, műholdas televízió, minibár szekrény, wifi is van a szobákban.

Szobaelfogalalás után a nap hátralévő részét pihenéssel töltjük, vacsorázhatunk a hotel kellemes, tradícionális éttermében.

(A hotelben meghatározott rend szerint wellness is működik, reggel az úszódmedence használat 7:30-10:00-ig ingyenes, és aki szeretne úszni a medencében valamely nap során, ajánljuk, hogy készítsen a csomagjába fürdőruhát, egyéb wellness szolgáltatások fizetősek)

2. nap:

Ízletes reggelink elfogyasztása után, tárt karokkal vár minket csodálatos panorámájával, fenyvesekben gazdag Alacsony Tátra legszebb tája Deményvölgy és a felvidék leghíresebb csúcsa a Jasna és Chopok.  A természeti látnivalókkal mindenki szabadprogram keretében ismerkedhet és kiválaszthatja a számára megfelelő kikapcsolódási formát. Akinek nincs kedve a természetben aktívan kikapcsolódni a hotelben is múlathatja az idejét pihenéssel.

A bátrabbaknak ajánljuk, a felvonózást, a drótkötélpálya rendszert a Chopokra, miközben a csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk.  A Felvidéknek szinte éppen a közepén, hosszan, kelet-nyugati irányban elnyúló Alacsony-Tátra főgerincén, annak nyugati felén, a Gyömbéri-Tátra csoportjában találjuk a 2024 m magas Chopok csúcsát, mely a hegység harmadik legmagasabb hegye. Köszönhetően kiváló megközelíthetőségének a Chopok óriási népszerűségnek örvend, mind télen a síelők, mind nyáron a túrázók, kirándulók körében. A Chopok keleti sziklapiramisáról beláthatjuk az egész felvidéket, keletre és nyugatra az Alacsony Tátra fő gerincvonala, közöttük a legmagasabb csúcs – a Gyömbér (2043 m ) is megcsodálható, délre a Selmeci-,Körmöci hegység csúcsai, nyugatra pedig a Nagy Fátra és a Kis Fátra jellegzetes vonulata láthatóak. Katartikus élményt nyújt a Magas Tátra csipkézett hegyláncának sziluettje.

Ihatunk egy ízletes rumot az egyedülálló az alpesi hangulatú, Közép Európa legmagasabban fekvő vendéglátójában, a Rotundában, amely csak felvonóval közelíthető meg. Tágas teraszáról panorámás kilátás nyílik. A helyszíni Rum bár kiváló minőségű rumok széles választékával várja vendégeit.

Teljes felvonózás oda vissza felnőtt ára kb. 19 Euro. Nyugdíjas: 16 Euro, gyermek: 14 Euro.

A felvonózás fakultatív, nem kötelező, aki nem szeretne felmenni a Chopokra, azoknak a gleccser tóhoz vezető sétát ajánljuk a szabadprogramra. Egy kellemes séta keretében ellátogathatunk az Alacsony Tátra legnagyobb természetes hegyi tavához, a Verbici tóhoz. Az 1113 m magasan fekvő természetes gleccsertó 1975 óta természetvédelmi terület. A fenséges lucfenyők övezte tavacska mindösszesen 115 m hosszú és 62 m széles, legnagyobb mélysége 8 m. Nyugati partján fut a Deményfalvi-völgyi tanösvény a sárga és a kék turistajelzésekkel, másik partján jelzetlen, de gondozott ösvény vezet. Több helyen találunk kulturált pihenőpadokat, asztalokat, idilli környezetet egy jó kis piknikre. A hangulatos fenyvessel körülvett tó partjáról megkapó kilátás nyílik a Chopokra és az Alacsony-Tátra főgerincének gyephavas csúcsaira.

Aktív pihenésünk után dél körüli órákban elindulunk a Pieniny-hegységben található Dunajec áttörés felé hagyományos módon tutajozni. Helyszínünk a Pieninek hegyei a Dunajec két partján 5-600 méter magasságra emelkednek, lejtőiket fenyvesek borítják. Itt él a mai napig a tutajozás hagyománya. A tutajozás legrégebbi írásos emléke a 11. századból származik és később főleg a favágás rohamos fejlődésének és az új lakosok idetelepülésének köszönhetően élte virágzó időszakát. Turisztikai attrakcióként a tutajozás a 19. század második felétől létezik. A tutajozás a világ minden tájáról idesereglő turisták számára egyaránt nagy élmény, de különösen az a magyaroknak, hiszen nem kevés magyar emlék található errefelé. A Dunajec hatszor változtat irányt, kanyarog a sziklák között, amelyek magassága a víztükörtől számított ötszáz métert is eléri. A tutajozás időtartama kb 2 óra. Minden tutajt két tutajos bámulatos ügyességgel, egy körülbelül két és fél méteres bottal irányít. A kanyarokban, ahol gyorsabb a víz folyása, a tutaj is „felpörög”, irányítói azonban bátran terelik a tutajt a megfelelő irányba. A végállomásnál ajándékboltok, éttermek várnak. Az izgalmak után vissztérünk a szállásunkra és az estét jó hangulatban töltjük.

3. nap:

Az utolsó finom reggelinket elfogyasztva elhagyjuk a szobánkat és a természet látványával, friss levegővel feltöltődve útnak indulunk egy Szentkereszt nevű kis településre.

Megtekintjük Liptó legjelentősebb műemlékét, Közép Európa legnagyobb templomai közé tartozó evangélikus Szent Kereszt fatemplomot. A fatemplomok a szakrális építészet sajátos példái. A népi építészek az emberi lélek és a természet közötti harmóniát és a mindennapi élettől történő elszakadás törekvését fejezték ki. Világjelentőségű, rendkívüli értéket képviselnek a Kárpátok ívében található fatemplomok, melyek közül egyet meg is tekintünk. A fatemplomról-történetéről idegenvezetőnk részletesen fog mesélni.

Szentkeresztet elhagyva egy titokzatos faluba, Csicsmányba utazunk, visszatérünk a múltba és felfedezzük hogyan nézett ki évszázadokon át Szlovákia jellegzetes vidéki élete.

A szlovák nemzet készségei és művészi érzéke ma is megcsodálható, legfőképpen a világon a népi építészet első rezervátumaként számon tartott Csicsmányban. A lakott skanzen egy fehér mintákkal kifestett felvidéki falu. Csicsmány a mai Szlovákiában, Zsolnától délre kb. 20 km-re, a Strázsa-hegy alatt, a Rajcsanka-patak völgyében fekszik, az egykori Trencsén vármegye területén. Ebben a völgyben vezetett az ókorban az észak-déli irányú Borostyán-út, amely a Balti-tengertől Sziléziában, az Odera völgyében, majd a Jablonka-hágón át a Kiszuca- és Rajcsanka-patak völgyében, aztán a Facskói-hágón át a Nyitra völgyében a Szőny – Győr - Szombathely útvonalon az Adriai-tengerig vezetett. A jellegzetes Csicsmány község az eredeti faházikók jellegzetes fehér ornament díszítésével vált híressé. Az ornamentek alkotói asszonyok voltak, akik előbb agyaggal és később mésszel díszítették eredetileg csak a házak sarkait. A 19. századtól azonban fokozatosan gyarapodtak a díszítő motívumok a fa vakolatlan házak egész exteriőrében.

Egy helyi lakos és idegenvezetőnk kíséretében megismerjük a városka hagyományait, szokásait, megismerjük látnivalóit. Az alig 200 fős lélekszámú faluban szinte minden épület hagyományosan festett, amelyek a mézeskalácsházat juttatják eszünkbe. A népi építészeti remekeit 1977-ben védetté nyilvánították, azóta Csicsmányt lakott skanzenként is emlegetik.  Lehetőség adódik házisajt, a híres szlovák „bryndza” és szuvenír vásárlására is.

Igazi szlovák autentikus hangulatból sem lesz hiány. Egy felújított népi, házias hangulatú faházba térünk be. A hagyománytisztelet jegyében egy délutáni ebéddel kínálnak minket. A kulináris élvezetek közben a fülünkről sem feledkezünk meg, megismerkedünk a tradicionális szlovák dallamokkal és a nép hangszer, a „fujara” hangjával helyi zenekarunk kíséretében.

(Ha valaki vegetáriánus, kérjük jelezzel előzetesen irodánk felé)

Késő délután teli hassal, vidám hangulatban, élményekkel hazaindulunk. Érkezés a késő esti órákban.

 

Ár tartalmazza: teljes utazást turista busszal, 2 éjszaka szállás 4 csillagos hotelben, magyar nyelvű csoportvezetőt, szervezési költséget, áfát

Ár nem tartalmazza, helyszínen fizetendő Euroban:

  • 2 reggeli, Idegenforgalmi adó és a helyi idegenvezető díja: 20 Euro
  • Csicsmányban a tradicionális szlovák program (Zene, ebéd és helyi "fujarás" kíséró Csicsmányban): 15 Euro
  • Tutajozás: 14 Euro
  • Szentkereszt belépő: 2 Euro

Felvonózás fakultív a Jasnán (felvonó árak a programleírásban), felvonójegyet egyénileg kell fizetni

 

Biztosítás külön köthető: kb. 500 Ft/fő/nap

Feláras szoba igénye esetén a felár: 14 000 Ft

 

Ajánlott felszerelés:

  • Kényelmes, stabil cipő
  • Réteges öltözék
  • Kis hátizsák, amiben napközben a szükséges dolgokat lehet vinni.
  • Szendvicsek, italok.... :)
  • Fényképező

A változás jogát fenntartjuk! Az utazást 35 főtől indítjuk!