Adventi Tündérvárosok

2018. December 1. (szombat) – non stop utazás - 12 990 Ft/fő

Radovjlica – Skofja Loka – Ljubljana

Idén adventkor újíts, és Bécs helyett utazz el 3 szlovén helyszínre!

 

Program:

Indulunk 2:00-kor (szombat, hajnal) Budapestről a Syma Rendezvényközpont - Dózsa György út elöl, ahonnan utazunk Szlovéniába rövid pihenőkkel. Az alábbi helyeken csatlakozhattok még a csoporthoz: Szeged, Kecskemét (Budapest előtt), Székesfehérvár, Siófok, Nagykanizsa

Utunk során két hangulatos szlovén kis falut Skofja Lokát, valamint Radovljicát és a nyüzsgő fővárost, Ljubljanát és adventi forgatagát fogjuk meglátogatni.

Útközben egyik pihenőnket Szlovénia leghíresebb fánkos helyén, Trojanenal tartjuk, ahol lehetőség lesz megkóstolni a nagy múltra visszatekintő farsangi fánkokat vagy szuvenírnek vásárolni belőle.

Napunkat reggel tájban Skofja Lokában kezdjük, és ha erre járunk, akkor érdemes betérnünk egy rövid látogatás és néhány jó fotó elkészítésének erejéig. Itt lehetőség lesz az utazás után felfrissülnie a csapatnak, elfogyasztani a reggeli kávékat, sétálni egyet. Mi sem lehetne jobb helyszín ehhez, mint Szlovénia legrégebbi, 1000 éves városa. A városkával egyéni módon, szabadprogram keretében ismerkedünk.

A hangulatos városközpontban kávéházi asztaloknál szokás szerint a helyiek és idelátogatók szippantják magukba a hely atmoszféráját egy csésze kávé és egy finom sütemény társaságában.

A hely bájos történelmi tereivel, kacskaringós utcácskáival, a város fölé magasodó várával, a kis folyókon átívelő hídjaival és a környező hegyekkel csodás látványt nyújt az idelátogatóknak, egészen meseszerű. Történelme pedig egészen a 10. század végéig nyúlik vissza. Ekkor említik először a várost, mely nevében őrzi Freising püspökének emlékét, aki egy apró település fölé magasodó hegyre építette püspöksége irányítására alkalmas várát.  A város egyik kiemelkedő látványossága a Selška Sora folyón átívelő Kapucinus híd, mely 600 évével Közép-Európa legrégebbi kőhídja.

Miközben egyik nevezetességtől a másikig sétálunk, a magtártól a főtérig, onnan a Szent Jakab-templomig, a házakat sem szabad figyelmen kívül hagyni, amelyek legtöbbje műemlék épület. A történelmi óváros hangulatos, hosszúkás főterét, 16, 17. századi polgári házak és paloták szegélyeznek. A tér közepén a Szűz Mária szobor áll.

Skofja Loka lakosai december elején Szent Miklós piaccal és egy kis bor fesztivállal szoktak készülni a délelőtt folyamán a karácsonyra hangolódva.

 

Délelőtt folytatva utunkat, a második állomásunk a Száva folyó mellett megbújó, a Júliai-Alpok bejáratának is nevezett, Radovljica, melyet a 13. században alapítottak. A kisváros Szlovénia egyik legszebb városközpontjával rendelkezik és helyi szlovén idegenvezetőnk egy rövidebb, izgalmas városnézésre invitál minket, akit tolmácsolni fogunk Nektek. Felfedezzük a legfőbb látnivalókat, rejtett zugokat, mint például a középkori védelmi árkot, a Manort, Gótikus Tavernát, Szent Péter kápolnát és a város szívét és lelkét, a Linhart teret, amely megőrizte építészeti változatosságát, 16. századi házait a  mai napig. A városközpont úgy néz ki, mint egy szabadtéri múzeum, az egyik legjobb állapotban fennmaradt városi struktúra Szlovéniában. A központ végén található kilátóból meg lehet csodálni a Száva-völgyét és a Júlia-Alpok vonulatait.

A városka másik neve, édes Radovjica, és hogy megtudjuk miért, Szlovénia leghíresebb, tradicionális mézeskalács műhelyét és múzeumát látogatjuk meg.  A mézeskalács csábító illata már messziről csalogat be minket, amik naponta frissen, hagyományos módon készül. A műhely és recept már több, mint 500 éves. A csodavilágba betérve nemcsak az illatokat élvezzük, de meg is kóstoljuk a kalácsot. Megtekintjük a berendezéseket, sütést és díszítés technikáját. A Szlovénia szerte híres szív alakú mézeskalácsot is megismerjük, amiből szuvenírnek is kérhetünk.

A látottak után még egy kis szabadidőre is lesz lehetőség.

A napot megkoronázva délután tovább állunk a fővárosba, Ljubljanába, ahol a legfőbb adventi vásár kap helyet az országban. Idegenvezetőnk kísértében nekiindulunk felderíteni a város szépségeit.

Sok évvel ezelőtt még csak kevesen tudtak az apró szlovén fővárosról, melynek bűbájos utcái és kicsiny terei olyanok, akár a mesében. Ezek a varázslatos helyek mindmáig csalogatnak minket, de a város azóta sokat változott és fejlődött. A 298 m tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő főváros, Szlovénia földrajzi középpontjában, fekszik a Szávába ömlő Ljubljanica folyó két partján. A folyó jobb partján a régi városrészek terülnek el, bal partján az új negyedek. Az óváros a Ljubljanica hurokján terül el, a Várhegy körül. A várost északra a Karavankák és a Kamniki-Alpok zárják le, amelyek tiszta időben jól látszanak a városból. A várost a sárkányok fővárosának is nevezik, de hogy miért, azt megtudhatjuk idegenvezetőnktől. J

Városnézés alatt megtekintjük a legfőbb nevezetességeket.

Ljubljana központja a Ljubljanica folyó partján fekvő nyüzsgő Prešernov trg. A kávézóteraszokkal tarkított tér évszázadok óta központi szerepet tölt be a város életében, és ma is a ljubljanaiak egyik legkedveltebb találkozóhelye. A tér északi oldalán, a rózsaszín Ferences templom előtt France Prešeren, a legnagyobb szlovén költő szobra látható.

A tér közelében találjuk Ljubljana legtöbbet fényképezett hídját, a Hármas hidat, mely város spirituális központja, a szlovén főváros két pontjának - a réginek és az újnak – találkozása. Ha bejártuk a folyó felett átívelő hidakat, akkor megcsodáltuk a mediterrán hangulatú belváros épületeit. Az egymáshoz épült három hídon keresztül az óvárosba jutunk. Bal kéz felé, a folyó partján álló fedett oszlopsor, eredetileg Vásárcsarnok mellett elhaladva jutunk a méltóságteljes Szent Miklós-székesegyházhoz. Megismerjük a híres Sárkányos-hidat is, valamint az óváros egyik ékességét, a Ljubljana főterén álló Díszkutat, ami a három krajnai folyót jelképezi.

A város szimbólumát, a ljubljanai várat a "szlovén Akropolisznak" is nevezik. A várdomb már az illír és kelta időkben is lakott volt. Ha az időjárás kedvez nekünk és nincs lejegesedve, akkor plusz programként a várba vezető ösvényen gyalogosan indulunk el közösen az óváros fölé magasodó Ljubljanai várig (gyaloglásra kell számítani emelkedőn J), mert útközben számos szépséget látnunk. A várba feljutva az egyik legszebb városi panoráma fogad minket, távolban pedig a hósapkás hegyek igazán impozánsak. A várat évekig csak börtönként használták és itt "raboskodott" Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke is.

Városnézésünket a várnál fogjuk zárni és akinek kedve van még a várban meg lehet látogatni néhány Euroért cserébe a vártornyot vagy múzeumokat szabad program keretében. A várból sétával vagy pedig lanovkával juthatunk le. (lanovka ára egyirányba kb. 2,2 Euro/fő).

Ha az időjárás nem engedi, akkor egyénileg szabadon a várba közlekedő siklóval lehet felmenni. (return jegy: kb. 4 Euro/fő).

A közös program után szabadon kedvünkre belevethetjük magunkat az adventi forgatagba és ha az élmények után megéheztünk, akkor a helyi kulináris élvezeteknek is hódolhatunk vacsora gyanánt.

A karácsonyi vásár központja a Prešernov tér, ahol a nagy karácsonyfa is áll.

Fényfüzérek és forralt boros bódék várnak mindenütt, jégpálya, pazar panoráma, laza kézműves sörözők, trendi éttermek, kisvárosi hangulatú utcák és behavazott hegycsúcsok. Itt valóban egyedi ajándékokra lelhetünk, a helyi művészek és tervezők között.

Az esti órákban indulás hazafelé és érkezés Budapestre az éjszakai, vasárnap hajnali 1-2 óra tájban.

Ár tartalmazza: utazást turista busszal, csoportvezetőt, szervezési díjat, áfát

 

Ár nem tartalmazza:

 • belépő a Mézeskalács Múzeumba
 • Helyi szlovén idegenvezetés Radovljicába
 • Helyi idegenvezetés Ljubljanába
 • Tolmácsolás
 • Parkolási díjak

Összesen: 15 Euro/Fő, mely a helyszínre hozandó

 

Biztosítás külön köthető a születési dátum megküldésével: EUB - kb. 750 Ft/fő/nap

Akár weboldalunkon keresztül is tudsz biztosítást kötni: www.laspalmeraskft.com/utasbiztositas/

 

Jótanácsok, felszerelések:

 • A kirándulásra kényelmes cipőt, réteges, meleg öltözéket, sálat, sapkát, kesztyűt javaslunk.
 • Egy kis hátizsákot célszerű bekészíteni, amibe a napközben szükséges dolgokat lehet tárolni.
 • A buszra nyakpárna, takaró a komfortosabb utazás érdekében, melyeket napközben a buszon lehet hagyni.
 • Feltöltött mobiltelefon.
 • Szendvicsek, ásványvíz, üdítő.
 • Fényképezőgép
 • Pénzváltás még itthon. (helyi fizetőeszköz az Euro)
 • Jókedv és hangulat indító italok a buszra :)

Változás jogát fenntartjuk! Az utazást 35 főtől indítjuk!