Októberi CoolTúra

Trónok harca nyomában, Dubrovnik - Lokrum az „elátkozott” sziget - Mandarinszüret a Neretva deltán

28 990 Ft  -  4 nap/ 3 éj

 

1. turnus: 2017. október 5-8-ig (már csak hölgy társítási lehetőségünk van, egyébként betelt)

2. turnus: 2017. október 12–15-ig (már csak  hölgy társítási lehetőségünk van)

 

 

Októberben itthon már a hideg ráz, de mi olyan helyre megyünk, ahol a mediterrán táj szépsége megbabonáz.

Egzotikus Szarajevóban pihenünk, szultáni lakomát ehetünk. Bascarsija a török bazár, elámulsz a csoda dolgok láttán. Bosznián keresztül utazunk, szállásunkra hangulatos tengerparton találunk.

Indulunk a Trónok harca nyomában, részesülhetsz Dubrovnik csodájában, a cooltúra templomában. Hajózunk Lokrumra, az elátkozott szigetre, minden van, mi szem szájnak ingere. Mutatunk egy titkos helyet a szigeten, ami igazán egyedi, így elvi kérdés lesz a „selfie”.

Lesz még zamatos mandarinszedés, és nem marad el az ivás, evés. Neretván hajókba szállva hallatjuk énekhangunkat és bemutatjuk tánctudásunkat. Zene, buli, relax, jó hangulat, mindenkit kerülget majd a bódulat.

Hazafelé Blagajban, elénk tárul a misztikus, magas sziklafal, hol dervisek éltek hajdan.

 

Program

1. nap:

Neretva-völgy – Szarajevó, Neum, szálláselfoglalás

Indulunk már a kora hajnali órákban, 4:00-kor Budapestről, Hősök teréről (Műcsarnok oldala). Szegedieknek és Kecskemétieknek ingyenes transzfert biztosítunk.
Utazunk pihenőkkel egyenesen Horvátország, majd Bosznia felé. Végig a Neretva kanyonon keresztül haladunk, melynek szépségétől már szaporábban ver a szív, lagúnák, kristály tiszta víz, lenyűgöző zöldellő természet, mesebeli az egész. Ezt látni kell! Érdemes lesz tehát már útközben nézelődnünk.

Ebédünkre megpihenünk a fővárosban, az egzotikus Szarajevóban, ahol a Bascarsiján szultáni lakomát és török kávét fogyaszthatunk, keleties szuvenírt vásárolhatunk.  

Szóval Bosznia-Hercegovina. Van egyáltalán ennek az országnak tengerpartja?  De van ám!
Egy körülbelül 24 kilométeres szakaszról van szó, mely egyetlen pici, tengerparti városkából áll, ez Neum, ahol még októberben élvezhetjük a napsütést. Az utcák tele vannak virágzó leanderekkel, bokrokkal, sok helyen pálmák adnak árnyékot és sok háznál szőlő lugasok törik meg a kőrengeteget.

Az esti órákban meg is érkezünk ide, ahol elfoglaljuk 3 csillagos szállásunkat.
Szobakiosztás után egy finom welcome vacsorával zárjuk a napot.

 

2. nap:

Trónok harca forgatási helyszínek - A több mint 1000 éves város – Dubrovnik – Hajókázás – Lokrum, az „elátkozott” sziget

Reggelink elfogyasztása után Horvátország egyik legszebb és legérdekesebb városát Dubrovnikot látogatjuk meg, ahol helyi idegenvezetőnk mutatja be a történelmi és kulturális emlékekben rendkívül gazdag várost.  A várost nagyon sok néven hívták a történelem során, többek között a délszláv Athén, valamint az Adria gyöngyszeme. A történelem otthagyta a különböző jegyeit az egész városban.  Dubrovnik a Trónok harca második évadjában szolgál a Királyvár helyszínéül, de a parkok is számos jelenetben a vidéki helyszínek színtereiként tűnnek fel. A Minceta erőd volt a halhatatlanok háza, a Dubrovnikot körülvevő városfalak pedig ismerősek lesznek a Feketevíz- öbölbeli csatajelentekből. Érdekes sztorikat hallhatunk vezetőnktől.

A több száz éves fehér várfalakkal körülzárt óváros, tűzpiros háztetőkkel a türkiz tenger partján, varázslatosan szép! 25 m magas falakkal van körülvéve, melynek tetején végigsétálva páratlan panoráma tárul elénk. Egyik oldalról masszív mészkőhegyek, másik oldalról az Adriai tenger határolja Dubrovnikot, a világ egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt középkori városát.

Óvárosának érintetlen műemlék együttese szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Az egész óvároson körülvezet a Placa, vagy Stradun, a széles főutca csillogó fehér köveivel, kávézóival és kis üzleteivel. Ezen az utcán minden ablak, ajtó az üzletek kirakatai és bejárata egyforma, olyan, ahogy a középkorban felépítették, igazi időutazás! Sok turista szerint a Stradun a világ legszebb utcája.

Dubrovnik megtekintése után egy kis pihenő képpen ebédszünet és szabadprogram következik, és akinek kedve van az ihat egy hűsítőt a vilgág egyik lemenőbb helyén, a dubrovniki falba épített drinkbárjában és a bátrak még vízebe is ugorhatnak a bár teraszáról. :)

A szünet után áthajózunk Dubrovnikból a titokzatos Lokrum szigetre. Megmagyarázhatatlan történések sorozata folytán az egyik legmisztikusabb hely az Adria ölelésében. A Trónok harca sorozatából többek között itt forgatták a Quath királyság külső és belső jeleneteit. A filmben előforduló helyszíneket helyi idegenvezetőnk mutatja be nekünk. Oroszlánszívű Richárd angol király a harmadik keresztes hadjáratból hazafele e sziget közelében szenvedett hajótörést és tért szerencsésen partra.

Lokrum sziget helyszínét a bencések átka öregbíti tovább.  A bencés barátok a 11. században érkeztek és alapítottak kolostort a szigeten. A problémák pár századdal később, az 1800-as évek elején kezdődtek, amikor a sziget a franciák kezébe került, akik rövidesen távozásra szólították fel a bencéseket. Az utolsó misén a barátok átkot szórtak mindenkire, aki valaha is meg szeretné magának kaparintani Lokrumot és úgy tűnik, nem a levegőbe beszéltek…  A rejtélyes történeteknek ezek csupán töredékei. Számtalan história kering a sziget körül, melyet a dubrovnikiak ma is szívesebben szemlélnek tisztes távolságból, minthogy egyetlen éjszakát is eltöltsenek a szigeten. Hogy az átok ma is él-e nem tudni.  Tény azonban, hogy Lokrumnak jó ideje egyetlen lakója sem maradt….

Lokrum egy csodás zöldellő sziget, az imént említett nevezetességek mellet megtekinthetjük a gyönyörű botanikus kertet, ahol kaktuszok, pozsgások, eukaliptuszok valamint tollukkal ékesen büszkélkedő pávák között tudunk tökéletesen kikapcsolódni.

A sziget északi részén található a Mrtve More nevezetű tó, amely Holt tengert jelent.  Geológiai csodaként is emlegetik. Mindenképp érdemes fürdőruhát hozni a szigetre, mert egy magas szikláról egy kötélen belevethetjük magunkat ebben a sós vízű tóba, mint Tarzan és aki bátor felfedezheti a vízalatti átjárót a tenger felé. Csodálatos képeket, selfie-ket készíthetünk egy érdekes természeti képződménynél, ami egy ablakot formál a tenger felé, ezzel megörökítve ezt a kultúrában és természeti látványosságokban gazdag napot. Mielőtt besötétedik elhagyjuk a szigetet. :)

A kalandok után visszaindulunk a szállásunkra, és eltöltjük vacsoránkat.

 

3. nap:

Mandarin szüret – Fotószafari – Nertva delta – Zenés, italozós ebéd

Bőséges reggelink elfogyasztása után egy élménydús napnak nézünk elébe.
A Neretva völgye, más néven mandarin-völgyként is ismert.  A Neretva vidékén ugyanis körülbelül 1,5 millió mandarinfa van, melyek évente körülbelül 60 ezer tonna gyümölcsöt teremnek és teljesen más zamata van a friss, érett mandarinoknak, mint a hazai boltokban. A mandarinszüret október közepén van és egy kellemes szombati napon becsatlakozunk mi is a helyi szüretbe Opuzen városában.

A hagyományoknak megfelelően, a helyi tradicionális rakija welcome drink-el kezdjük a szüretet. Megismerkedünk a mandarinszedés technikájával, ezen citrusféle történetével és termesztésének módjával. Vidám zene, jó hangulat közben zsákjaink megtelnek az értékes vitaminnal teli gyümölccsel, amelyből 3 kg-ot fejenként magunkkal hozhatunk.

Feltöltődve jó kedvvel, napsütéssel és C vitaminnal a következő programunk a csodálatos Neretva deltába egy hajókirándulás. Egy igazi fotó-safariban lehet részünk számos természeti látnivalóval. Vendéglátóink helyi tradicionális ételekkel, korlátlan bor és rakija fogyasztással, élőzenével várnak minket.

A helyi ízeket végigkóstolva élményekkel teli térünk vissza szállásunkra. A nap hátralevő részében szabadprogram, majd este közös vacsi.

4. nap:

Buna forrás – Blagaj - Hazaút

Utolsó reggelink elfogyasztása után bepakolunk és elindulunk hazafelé. Útközben egy bosnyák településen, Blagajban tartunk egy szünetet. A település legfontosabb látnivalója pedig maga a Buna folyó  és forrása fölé épített derviskolostor, amelyet 2012-ben újítottak fel és eredeti szépségében fogadja a látogatókat. A Buna folyó forrása Európa egyik legbővízűbb karsztforrása, amelynek 8-10 fokos vize a legmelegebb napokon is felfrissít. A derviskolostor fölött magasodó sziklafal alján található barlangból előtörő víz percenként 43-45 ezer liter vizet ad! A hűs forrás vize kristálytiszta, iható! Meg is kóstolhatjuk, a kolostornál található lejárónál egy fém ivókanalat is elhelyeztek. A kolostor épületének elhelyezkedése gyönyörű: a kétemeletes épület a folyó fölé épült. A kolostor erkélyéről pedig fantasztikus a kilátás a Buna forrásbarlangjára, az épület fölött magasodó sziklafalra és a folyó kékeszöld vízére. Közvetlenül a zubogó víz partján ihatunk egy kávét, üdítőt! A forrás és a kolostor mellett azonban egyéb érdekességekre is rátalálhatunk Blagajban: a Buna folyón két hidat is építettek a törökök a XVI. században, ezeken ma is átsétálhatunk a folyó túlpartjára. A település központjában pedig még ma is rábukkanhatunk néhány XVI. századi török lakóházra vagy vízimalom romjára.

(Derviskolostor belépő: kb 2 Euro, és fontos, hogy a muzulmán vallás előírásai szerint fedetlen vállakkal, lábbal nem lehet belépni, hölgyeknek kendő javasolt)

Pihenőnk után hazafelé folytatjuk utunkat. Érkezés Budapestre a éjszakai órákban (1-2 óra).

 

Ár tartalmazza:

 • oda –vissza utat Neumba turista busszal
 • 3 éjszaka szállást 3 csillagos hotelban
 • magyar nyelvű csoportvezetőt
 • szervezési díjat
   

Ár nem tartalmazza:

40 Euro (helyszínre hozandó!), mely tartalmazza: 3 napra a félpanziós ellátást és idegenforgalmi adót. A félpanziós ellátás az egész csoport számára foglalva van. A félpanziós ellátás ízletes, büfé stílusú, a vacsorához még külön választható egy pohár sör, bor vagy cola is.

Fakultatív programok költsége a helyszínen fizetendő:

Dubrovnik és Lokrum-szigete – 45 Euro, mely tartalmazza az útiköltséget Dubrovnikig, helyi idegenvezető díját (kb. 5 óra idegenvezetést, két részre bontva), belépési, kiszállási illetéket a városba, busz parkolási díját Dubrovnikban, Lokrum-szigetére az oda-vissza hajójegyet, Lokrum-szigetére a belépő jegyet

Mandarin szüret – 35 Euro, mely tartalmazza az útiköltséget az ültetvényig, welcome drinket, fejenként 3 kg mandarin leszedését, fotószafarit a Neretva deltán, ebédet, korlátlan bor és rakija fogyasztást

 

Biztosítás külön köthető (EUB), 500 Ft/fő/nap áron.

Feláras szoba igény esetén: 16 500 Ft. a teljes útra

Szállás: Igényes, kulturált, hangulatos 3 csillagos hotelben. Néhány perces sétára van a vízparttól. A hotel ingyenes Wi-Fi-t biztosít, hogy posztolhatsd a napi képeid :). Valamennyi modern szoba és apartman lágy színekkel díszített, légkondicionált és saját fürdőszobával rendelkezik.

Fontos tudnivalók:

Útiokmány: utazáskor érvényes, kártyás személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Valuta: Hivatalos fizetőeszköz a bosnyák konvertibilis márka. 1 KM kb. 160 Ft. Itthon nem nagyon váltják a bosnyák márkát, ezért javasolni szoktuk, hogy kis címletű papír Eurosokat hozzanak és ezzel lehet fizetni, majd a helyiek bosnyák márkában adnak vissza.
Horvátországban a hivatalos fizető eszköz a Kuna (kn) váltópénze Lipa, 1 kn = 100 lipa. Kb 41 Ft.

Átlaghőmérséklet: októberben a bosnyák – horvát riviérán 15 – 24 C között szokott mozogni

Szükséges felszerelés:

 • Fürdőruha, aki szeretne fürdeni
 • Praktikus hozni egy zsákot, erős táskát a 3 kg mandarinnak, amit szedni fogunk
 • Nőknek kendő, hogy a derviskolostorban eltakarják magukat
 • Kényelmes, réteges öltözék, stabil cipő
 • Kis hátizsák a programokra
 • Buszra nyakpárna, takaró
 • Fényképező, mobiltelefon feltöltött állapotban
 • Aprópénz az esetleges mosdók miatt
 • Esetleg szendvics, üdítő a buszra. A buszban ital büfé működik.
 • Jókedv :)