A Középkori Szászföld – Dél-Erdély nagy körút

 

5 nap/4 éj - 36 990 Ft/fő

2017. július 12 – 16-ig

(3 és 4 csillagos hotel - Programok - Reggeli - Idegenvezetés)


 

Program:

1.nap

Utazás Erdélybe – Déva vára – Nagyszeben – 3 csillagos hotel

Indulunk 2017. július 12-én (szerda), 3:00-kor Budapestről a Hősök teréről. További felszállóhely: Kecskemét, Szeged. A hajnali órákban még van lehetőségünk aludni, pihenni a buszon, és utazunk Erdélybe rövidebb pihenőkkel. Reggel tartunk egy hosszabb kávé vagy/és reggeli pálinka szünetet, felvesszük helyi idegenvezetőnket, aki kirándulásunk egyik fénypontja lesz :) és egy kis ismerkedés után elkezdjük a napunkat. Idegenvezetőnk, István innentől kezdve szórakoztat majd minket erdélyi humorával, történeteivel és megismerteti velünk a látványosságokat.

Első programunk a Dévát uraló várhegy vulkanikus oromzatán látható a legendával átitatott emblematikus Déva várának romja.

A népszerű népballada szerint Kőműves Kelemen, az elégetett felesége hamvaival erősíti meg a falat kötő meszet, hogy a várat a 12 kőműves mester felépíthesse. A ma természetvédelmi területen csodás panorámát nyújtó vár drámai módon uralja a vidéket. A kopár hegyoldalban egy Hollywood stílusú hatalmas DEVA felirat mutatja, hogy jó helyen járunk. A már messziről látható szabályos kúp alakú hegyen, a Maros partján, stratégiai helyen épült erődítmény falai közül káprázatos kilátás nyílik, ahova modern felvonóval fogunk feljutni. (Felvonó ára: kb 8-10 lej).

Dévát elhagyva Nagyszeben felé vesszük az irányt, Szászföld egykori fővárosa felé.

Szászföld Erdély legtöbb látnivalóval büszkélkedhető régiója, hamisítatlan középkori hangulatot árasztó, impozáns váraival, magas kőfallal körülvett jellegzetes erődtemplomaival. A hajdani szászok vidéke vonzza a legtöbb külföldi turistát az országba, idegenforgalma magasan a legfejlettebb, legszervezettebb egész Romániában.

Nagyszeben jellegzetessége a patinás, szinte teljesen épen fennmaradt óvárosa rengeteg ódon hangulatú utcácskáival, házaival, romantikus tereivel. A közepén tornyosuló, monumentális gótikus evangélikus püspöki székesegyház, mely az ország egyik legértékesebb műemléke. A város 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt. Sokszínű szellemiségével valóban Európa szintű "elit" város képét mutatja az idelátogatók számára.

Közös városnézésünket követően egy kis szabadprogramot is beiktatunk és lehetőség lesz enni és sörözni, mielőtt szállásunkat elfoglaljuk.

Első éjszakánkat Nagyszebenben egy 3 csillagos hotelben töltjük. A hotelben ingyenes internet-hozzáféréssel várja a vendégeket. A világos szobák síkképernyős műholdas TV-vel, kis ülősarokkal, valamint hajszárítóval felszerelt saját fürdőszobával rendelkeznek. A közelben üzletek, boltok, étterem találhatóak.

 

 

2. nap

Fogarasi-havasok – Transzfogarasi út – Balea-vízesés, Balea-tó – Brassó – Brassópojána 4 csillagos hotel

Közös reggelinket elfogyasztva, elhagyjuk Nagyszebent és szállásunkat és egy igen izgalmas nap elé nézünk, továbbállunk a Fogarasi-havasok irányába.

A Fogarasi-havasok hatalmas láncolata nyugat-keleti irányban húzódik a Déli-Kárpátok vonalában. Nyugaton a Vöröstorony-szorosnál indul, és hamar 2000 m fölé emelkedik. A hegység legnevezetesebb látványossága a Transzfogarasi út, mely észak-déli irányban keresztezi a hegyvidéket. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van. Erdély világhírű magashegyi útja a Transzfogarasi út, melyet néhány évvel ezelőtt éppen a neves BBC Top Gear elnevezésű műsora a világ legjobb autóútjának is elnevezett. Buszunkkal a páratlan Balea-vízesésig fogunk felkapaszkodni. Az út a gyakori tavaszi sziklaomlások és a téli hó miatt csak nyáron van nyitva. Nicolae Caucescu román diktátor katonai szállítási útvonalnak építtette, mert az 1968-as Prágai tavasz után attól tartott, hogy a Szovjetúnió Romániát is megszállhatja. Az út 1989-ig hivatalosan a conducator nevét viselte. Katonák építették, hivatalos adatok szerint az építkezés alatt 40 ember veszítette életét különféle balesetekben.

A Balea-vízesésnél felvonóra szállunk, amivel a legmagasabb ponthoz érünk a Balea-gleccsertóhoz, 2045 m-ig. A drótkötélpálya a híres Balea-vízesés mellett halad. Felérve csodás, leírhatatlan látvány tárul elénk…(Felvonó ára: kb. 60 lej)

A gyönyörű természeti látványosság után az erdélyi gótikus építészet szimbóluma, Brassó következik. Szászföld legnagyobb városa, az elegáns Brassó pont a Kárpátok kanyarulatában, festői tájon fekszik. Sziklás, meredek hegyek övezte, egységes, barokk hangulatú belvárosa patinás hangulatot áraszt. Fő ékessége Erdély legnagyobb gótikus temploma, a Fekete-templom (belépő: kb. 10 lej). A városnézés után szabadprogram kertében is ismerkedhetünk a brassói életérzéssel.

A programok után a Nap Tisztásának is nevezett, Brassópojána felé indulunk, ahol még 3 éjszakát fogunk eltölteni 4 csillagos hotelünkben. Brassópojána az egyik leglátogatottabb hely Romániában. Brassótól 12 km-re, a Keresztényhavason található, 1030 m tengerszintfeletti magasságban.

Szállásunkon igényesen berendezett szobák, saját fürdővel várnak ránk Brassópojána legkedveltebb részén. Ingyenes wifi is a rendelkezésükre áll.

A Transzfogaras és Brassó program ára: 20 Euro/fő + belépők (helyszínen fizetendő)

3. nap

Dracula kastély – Peles-kastély

A mai napunk a kastélyok jegyében fog telni. Finom közösen elfogyasztott reggelink után, egy hátborzongató helyre, Drakula törcsvári kastélyába igyekszünk. A törcsvári kastély (románul Castelul din Bran), Erdélyben, Brassótól 30 kilométerre, a törcsvári szoros előtt álló, Törcsvár falu mellett helyezkedik el. A kastély 100 m magas hegyen épült, trapéz alaprajzú, É–D-i irányú belsőtornyos vár. A várnak egyetlen bejárata van, egy vastag falú, szűk bejáratú kaputorony, melyhez eredetileg elmozdítható falépcső, ma kőlépcső vezet. Az északi oldalon, egy kétemeletes torony, mellette egy hétemeletes, befelé keskenyedő, négyszögű bástya található, amelynek tetejére egy figyelőtornyot építettek. A nyugati oldalon egy kerek torony található, melynek az alagsorában nagyon alacsony bejáratú, ablaktalan börtön volt. Földszintjén a darabontok szobája volt, az udvar közepén pedig a kb. 70 m mélységű kút található. A kastélyt a közelmúltban teljes mértékben restaurálták, jelenleg nagyon jó állapotban vannak a falai. A belső helyiségekben a román királyi család emléktárgyaiból állandó kiállítás tekinthető meg. A kastély igen látogatott belföldi és külföldi turisták által egyaránt, ugyanis a legendákból és horror filmből ismert Dracula gróf (Vlad Țepeș) egyik kastélyának tartják. (Belépő: kb. 35 lej)

 

A Drakulás szuvenírek megvásárlása után egy újabb kevésbé ijesztő kastély, a csodaszép Peles-kastély következik.

 

A Peleş Kastély egy romantikus kastély Sinaia-n, Erdélyben. Erdély egyik legszebb kastélya. Brassótól 40 km-re délre, Sinaia jól ismert üdülő város Prahova völgyében a Bucsecs-hegység keleti lábánál. I. Károly királynak itt volt a nyári rezidenciája. Sinaia üdülőhely hatalmas, romantikus hangulatú parkjának közepén áll királyi rezidenciája, melyet szintén részletesen megtekintünk. (Belépő földszint: kb. 30 lej)

A kastélyok után visszatérünk szállásunkra, hogy élvezhessük Prassópojánát.

A Drakula és Peles kastély program ára: 15 Euro/fő + belépők (helyszínen fizetendő)

 

 

4.nap

Prázsmári erődtemplom – Szent Anna tó – Mohos tőzegláp

Reggelink után egy misztikus hangulatú, jellegzetes erődtemplomot, a Prázsmári erődtemplomot látogatjuk meg. Szászföld legérdekesebb látnivalói az erődtemplomok, melyek közül több is szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. Prázsmár falu Erdélyben található Brassó megyében. A török terjeszkedése ellen megerősített vár napjainban a Barcaság legjelentősebb templomerődje. A 13. századi evangélikus templomot az 1900-as évek végén restaurálták. Páratlan látvány az 1480-ban készített szárnyas oltára. (Belépő: kb. 10 lej)

Prázsmárt elhagyva a Szent Anna tóhoz utazunk. Ez a gyöngyszem a Keleti-Kárpátokban, Hargita és Kovászna megye határán, a Csomád – hegységben található, Tusnádfürdő szomszédságában. A Csomád a Kárpátok legfiatalabb vulkánja. Az épen maradt kettős kráterben található a Mohos Természetvédelmi Terület, amely 440 hektáron terül el. Itt csodálhatjuk meg a Szent Anna-tavat, melynek területe 20 hektár, és a Mohos Tőzeglápot, melynek területe 80 hektár. 

Kb. 32000 évvel ezelőtt kirobbant a Mohos vulkán, rá 2000 évre kirobbant a Szent Anna tó vulkánja, melynek köszönhetően a hamu rárakódott az előbb keletkezett tó felszínére. Ennek java része lesüllyedt és egy vízálló réteget alkotott, a másik része fenn maradt a víz felszínén, ami a napsütés hatására megkeményedett és ezen telepedett meg a tőzegmoha.

A moharéteg évről-évre nagyobb területet borít be a tó felszínén, ennek következtében a moha és a zuzmó pár ezer év alatt szépen lassan feltölti, majd teljesen eltünteti az itt lévő tengerszemeket. Jelenleg 14 tó található itt, ebből 2 látogatható. Ezen a területen annyira puha a föld, hogy rendesen mozog az ember lába alatt. Az ingoványosság miatt veszélyes a láp területén járni, éppen ezért a tavak körül keskeny fapallókat építettek a talaj fölé. (Mohos tőzegláp belépő kb. 5 lej)

Kellemes sétánk után visszautazunk a szállásunkra.

Az erdőtemplom és Szent-Anna tó, Mohos tőzegláp program ára: 15 Euro/fő + belépők (helyszínen fizetendő)

5.nap

Fogaras - Hazaút

Eltöltjük az utolsó reggelinket, majd bepakolás után elindulunk hazafelé.

Útközben megállunk Fogaras városában. Fogaras Brassó és Szeben közt fekszik félúton. A város központjában fekvő fogarasi vár és uradalma egyike volt Erdély legnagyobb, leggazdagabb királyi, majd fejedelmi birtokainak. A tatárok által kipusztított magyarság helyébe a 13. századtól román telepesek özönlötték el. A várat kívülről tekintjük meg.

 

Hazaérkezünk az éjszakai órákban.

 

Ár tartalmazza: oda-vissza utat Erdélybe turista busszal, 1 éjszaka szállást 3 csillagos hotelben Nagyszebenben, 3 éjszaka szállást 4 csillagos hotelben Brassópojánán

Ár nem tartalmazza a helyszínre hozandó költségeket:

  • 30 Euro (4 reggelit, idegenforgalmi adót, helyi idegenvezetés díját)
  • 3 napi programok ára (20 Euro + 15 Euro + 15 Euro = 50 Euro)
  • Belépőjegyek árát lejben (programleírásban feltüntetve)

1 Lej kb. 70 Ft.

Utasbiztosítás külön köthető: kb. 500 Ft/fő/nap

A változás jogát fenntartjuk! A csoportot 35 főtől indítjuk.


 És persze ne felejts el egy gerezd fokhagymát hozni az útra a vámpírok ellen!!! :) :)


 FOGLALÁS 

 

 

Vélemények, hozzászólások