Éld át Székelyföldet! 

2017. augusztus 23-27-ig (5 nap/ 4 éj) - 39 990 Ft/fő

Utolsó helyek akciósan!!!

Székelyföldet nem elég látni!

Éljük át Erdély lassúságát, időtlenségét, a hagyományokat, az erdélyi tanyasi ízeket, készítsünk korondi kerámiát az élményműhelyben vagy igyunk pár sört a Tilott Igazi Csíki sör vendéglátóival helyi kiváló, jó humorú idegenvezetőnk, István kíséretében.  Kapcsolódjuk be aktívan Székelyföld és az ottani emberek hétköznapi világába!

Szereted a hasad, az élményeket, a sört, a kultúrát?

Akkor itt a helyed egy vidám csapatban, hogy legyen miről a nyár végén beszélned! :)

1.nap :

UTAZÁS ERDÉLYBE – SZÁSZFÖLD – SEGESVÁR – 3* SZÁLLÁS

Indulunk egy szép nyári napon a korai órákban, 2017. augusztus 23-án, 4:00-kor Budapestről a Hősök teréről, ahol jófej csoportvezető fog várni Rátok. Csatlakozhattok még Kecskeméten és Szegeden is a csapathoz. A korai órákban a buszraszállás után még van lehetőségünk aludni, pihenni és utazunk Erdélybe rövidebb pihenőkkel. Reggel tájban tartunk egy hosszabb mosdószünetet, lehetőség lesz kávézni és a reggelt folytatjuk is egy jó pálinkával az utunkat és útközben felvesszük helyi székely idegenvezetőnket, Istvánt. :)

Hogy első napunk, utazásunk se teljen program nélkül Erdély egyik legfestőibb, történetektől gazdag, középkori várnegyedének, Segesvárnak a felfedezésére indulunk, mely az UNESCO Világörökség részét képezi. Segesvárra a délutáni órákban fogunk érkezni.

A középköri utcákkal, régi házakkal borított várhegy minden oldaláról díszes tornyok és csipkézett bástyák néznek le a várhegy alatt elterülő városra. A város szimbóluma az óratorony, amely a város minden részéből látható. A középkori várfal közel 1 km hosszúságban öleli körül a történelmi várközpontot és olyan egyedi hangulatot rejt magába, amely ideig-óráig képes visszavarázsolni az oda látogatót középkorba. Összesen 14 bástyája volt, minden bástyát egy-egy céh védett és tartott karban. 9 bástyája ma is áll, egy bástyája még mindig lakott. A várban található Erdély legrégebbi használatban lévő középkori ajtaja is.

Aki semmit sem tud Moldváról és Havasalföldről – legyen amerikai, japán vagy spanyol –, az is tud valamit Erdélyről. Tudja, hogy Transsylvania a „vámpírok földje”, a „rémségek komor hazája”, a „sötét legendák hona”. A várnegyedben a régi középkori látnivalók mellett dúl a Dracula kultusz. A hagyomány szerint itt született a vajda, Vlad Tepes, akinek a születési háza is itt található. Egy élménydús, történetekkel gazdag sétát fogunk tenni Istvánnal a városkában és akinek kedve van, az majd akár szabad program alatt ihat, ehet Dracula szülőházában berendezett középkori stílusú étteremben is.

Az utazásunk és egy kis kultúra után elindulunk pihenni 3 csillagos szállásunkra. Igazi székely vendéglátóink nagy örömmel, zenével, üdvözlővel fognak minket fogadni erdélyi, szívélyes módon…. Szállásunk egyszerre biztosítja vendégeinek a nagyváros és a civilizáció minden kényelmét a vidéki élet nyugalmával és egy kellemes környezettel együtt. Szobakiosztás és kipakolás után pedig egy kellemes, bőséges vacsorával kínálnak minket. Az este hátralévő részét, aki még bírja, sörözéssel, pálinkázással is folytathatjuk akár….

 

2.nap:

ERDÉLYI ÉLET – KOROND – ÉLMÉNYMŰVEHELY – IDŐUTAZÁS EGY VULKÁNI PLATÓN – TANYASI EBÉD – SÓHÁT TÚRA

Gazdag reggelink után megtapasztaljuk Erdély igazi lassúságát és időtlenségét, hódolunk a gasztronómia előtt. Utazunk a mai napi bázisunkra Korond térségébe.

Korond Kárpát-medence legnagyobb kézműves központja, több száz fazekas műveli népi mesterségét, de el kell mondanunk, hogy Korond maradt az utolsó hely Európában, ahol még él a taplófeldolgozó mesterség. Mindkét népi hagyományos mesterséget vezetéssel egybekötött élmény-műhelylátogatás keretében ismerjük meg, a nyersanyagtól a készítési lépéseken, a mintavilágon át a kész termékig. Meglátogatunk egy bio minősített méhészetet is, ahol a felelős méhészkedés rejtelmeit tudhatjuk meg.

Ebéd előtt mikrobuszos, lovasszekeres körútra – egy időutazásra indulunk a korondi hegyen az 1000 m magas széles vulkáni fennsíkon kialakult szórt tanyavilágban, ahol az önellátáshoz közelebb álló, hagyományos állattartó életmódot ismerjük meg.

Az egyik helyi gazdaság egy hideg ebéddel fog minket megvendégelni, ahol minden asztalra tett élelem a gazdaságon belül termett: helyben kemencében sült krumplis házi kenyér, házi sajtok 4-5 fajtája, a kézzel köpült házi vaj, a pecsét nélküli főtt tojások, kis szalonna, hagyma, és a helyi desszert különlegesség, az áfonyás lekváros orda. Természetesen mindez friss forrásvíz, pálinka és gyógynövény tea kíséretében. :)

Egy kis szusszanás után nekiindulunk egy újabb izgalmasabb programra. Meglátogatjuk a Fenyőkúti tőzeglápot egy tanösvényen keresztül egy tartalmas vezetéssel egybekötve, ahol egy 10 000 éve változatlan kis szibériai ökoszisztémába nyerünk betekintést és megcsodáljuk a jégkorszakbeli reliktum világot.

A láp után meglátogatjuk azt a fenyőkúti családot, akik már csak az erdei gyümölcsök feldolgozásából élnek, kóstolót kínálva csapatunknak az erdei gyümölcsökből készített lekvárokból és szörpökből.

(Programcsomag ára, ebéddel: 85 lej/fő, helyszínen fizetendő)

Az élmények után visszatérünk szállásunkra, este elfogyasztjuk vacsoránkat. :)

 

3.nap

BÉKÁS-SZOROS – GYILKOS TÓ – A TILTOTT IGAZI SÖR - CSIKI MANUFAKTÚRA – SÖRÖZÉS

Közös reggelink elfogyasztása után egy csodaszép úton haladva Erdély – a Keleti Kárpátok leghosszabb és legszebb szurdokvölgyébe látogatunk el, a Békás patak völgyébe.  A Gyilkos-tó környékét megkoronázó Békás-szoros lélegzetelállító látványt nyúlt az idelátogatóknak. Egy kellemes séta keretében ismerjük meg ezt a monumentális karsztjelenséget, és az utat szegélyező Békás-patakot. A gigantikus hegyoldal mentén a bazársoron természetesen a korondi székelyek árulják portékáikat, és a híres áfonya likőr-pálinka is fellelhető az árusoknál.

Ezután a Gyilkos-tó következik, ahol megcsodálhatjuk a kiálló fenyőfatörzseket. A tó eredetiségét és varázsát a fenyőcsonkokkal teletűzdelt vízfelület adja. A Gyergyószentmiklóstól 24 km-re fekvő Gyilkos tó Erdély egyik legszebb torlasztava, mely 983 m tengerszint feletti magasságban található. A Gyilkos nevet onnan kapta, hogy a néphagyomány szerint a hirtelen feltöltődő tóban nyájak és pásztorok lelték halálukat. A tónál lehetőség van sétálni, csónakázni vagy megkóstolni a sült pisztrángot és puliszkát a reá tekintő vendéglőben.

A Gyilkos-tó után a most nagy hírverést kapott Tiltott Igazi Söra Csíki sör manufaktúrájába látogatunk el korlátlan sörözés kíséretében, mert az igazi székely megmondta, hogy a sör üdít, táplál és felvidít! :) Egy szép estének nézünk elébe. :)

A Hargita-hegység lábánál eredő források tiszta vizéből és csak minőségi alapanyagokból készülő sör, amelyet egy szakértő és a csíki sörfőzés hagyományai iránt elkötelezett csapat állít elő Csíkszentsimonban. Receptüket, szintén helyi erővel, a helyi hagyományokra építve, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közösen dolgozták ki.

A sör készítés technológiájában szintén a hagyományok követésére törekszik, így a főzés során betartják az 1516-os bajor tisztasági törvényt, ami azt jelenti, hogy csak sörárpa, komló, élesztő és víz van az eredeti Csíki sörben. Az eredeti söralapanyagok kiválasztásánál is elsődleges szempont a minőség. Mellé – főzés közben – a legjobb minőségű segesvári komló kerül, ez adja meg a jellegzetes kesernyés ízt. A lefőzött sörlé nálunk természetes úton érlelődik, a folyamatot vegyületekkel nem gyorsítják fel. Így születik meg az igazi Csíki sör, egy természetesen magas alkoholtartalmú, Bock típusú sör, amely üdít, táplál és felvidít.

 

A program tartalmazza a részletes gyárlátogatást, a használt technológia bemutatását (kb. 2 óra), KORLÁTLAN SÖRGYASZTÁST!!! :) és egy székely paraszttálas vacsit. Az este további része a csapatra van bízva. :)

 

A jó hangulatú sörözés után a szállásunk felé vesszük az irányt.

(Sörgyár látogatás + korlátlan sörfogyasztás + székely paraszttál: 55 lej/fő, helyszínen fizetendő)

 

 

 

 

4. nap:

SZOVÁTA – MEDVE-TÓ - FÜRDÉS

Reggelink után egy kis utazással Szovátára, a Medve-tóhoz érkezünk. A mai napon egy laza fürdőzős napot tartunk. Szováta európai hírű üdülőváros, Románia egyik legismertebb gyógyfürdőhelye. Évente százezrek fürdenek meg a heliotermia jelenségéről híres tóban. A Medve-tó vizét a fürdőzés mellett különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére valamint női betegségek gyógyítására használják. A sósvizű tavak esetében a víz sótartalma magas, így a fürdőző könnyebben fennmarad a víz felszínén. Szováta számos természeti ritkaságot, érdekességet és látnivalót kínál az ide látogató turistáknak, válogathatunk az éttermek, szuvenír shopok közül, sétánk során felfedezhetünk a század eleji gyönyörű “vadászkastély” stílusú villákat,  a Medve-tó mellett levő több kisebb tavat, mint például a Fekete-, a Mogyorósi-, a Zöld- és a Veres-tavat, a napfényben fehéren csillogó sósziklákat, az erdős környezetet, tusitaösvényeket. Akinek van kedve kisvonatozásra is van lehetőség.

Medve-tó belépő jegy ára: kb. 25 lej

Info: Medve-tó nyitvatartás: minden nap 10-18 óráig, de 13-15 óra között a tó védelme miatt nem lehet fürdeni.

Mogyorósi-tó strandján minden nap 9-17 óráig folyamatosan lehet fürödni. Jegyárak: felnőtteknek kb. 15 lej/nap, gyerekeknek kb. 10 lej/nap.

Késő délután visszatérünk a szállásra, este közös vacsi.

 

5. nap:

SZENTÁBRAHÁMI CSODAKERT – BERETHALOM ERŐDTEMPLOM –  HAZAÚT

Reggeli és bepakolás után búcsút veszünk vendéglátóinktól és Szentábrahám felé tartunk, a Kárpát-medence Csodakertjébe. A székely világot megismerhetjük a legendáikon túl, magukba a székely emberekben, vagy az őket körülvevő természeti kincsekben. Szentábrahámon, egy csodálatos 300 éves nemesi kúria egyhektárnyi bio-kertjében teremnek az  illatokban, színekben pompázó gyógy-és fűszernövények, székely termékeket. Szentábrahám neve mára összkovácsolódott a gyógynövényekkel. A két patak ölelésében megbúvó kertben ma a teljes pompájában tündököl derűt, életerőt sugározva. A kúriát körülölelő egyhektáros kertben egykoron a kertész vágta reggelente a rószát a ház úrnőjének. Ebben a csodavilágban Csíki Emese fog minket elkalauzolni, a kert háziasszonya, beszélgetünk vele többek között arról, hogy a székelyek teáznak-e, megkóstolunk egy csésze gyógyteát és a látogatásunk végén még egy csomag teát is kapunk.  (program ára 5 Euro, helyszínen fizetendő)

 

Hogy hazafelé se unatkozzunk, megnézünk még egy érdekességet, utunkat megszakítva és megismerkedünk Szászföld egyik legérdekesebb látnivalójával, egy különös, misztikus hangulatú, jellegzetes építménnyel, az ún. erődtemplommal, ami csak erre a vidékre jellemző. Erdély egyik legszebb, legnagyobb és legismertebb erődtemploma a szászföldi Berethalmon a Világörökség része.  Az egykori szász evangélikus püspöki székhely impozáns, hatalmas falakkal körbevett gótikus stílusú temploma misztikus hangulatával, világhírű szárnyasoltárával páratlan látnivaló. 28 táblaképből álló háromszintes filigrán keretezésű szárnyasoltár 1483 és 1524 között készült. A templom belső terében hatalmas csarnokszerű tereket, gyönyörű hálóboltozatot, díszes gótikus ablakokat látunk. Érdekes történet fűződik keleti fekvésű tornyához (Bortorony), ide zárták annak idején a válni készülő házastársakat és úgy tartják, hogy egy kivétellel mind kibékültek egymással négy évszázad során. A templomerőd elnyerte a rangos Europa Nostra díjat is 1991-ben.

(Berethalom erődtemplom belépőjegy: kb. 10 lej, helyszínen fizetendő)

A válni készülő házastársak kivételével hazafelé indulunk. :) :)

Hazaérkezés az éjszakai órákban.

 

Ár tartalmazza: oda-vissza utat Erdélybe turista busszal és a programok útiköltségét, 4 éjszaka szállást 3 csillagos panzióban, magyar nyelvű csoportvezetőt, áfát, szervezési díjat

Ár nem tartalmazza:

  • 55 Eurot, mely a helyszínre hozandó: félpanziós ellátást (4 reggeli árát és 3 vacsora árát, mert egyik este a Csíki sörgyárban lesz vacsi), idegenforgalmi adót, magyar nyelvű helyi idegenvezetés díját 5 napon keresztül
  • Helyszíni belépő díjakat, melyeket lejben feltüntettük a programban (1 lej: kb. 70 Ft.)

 

Biztosítás külön köthető: EUB – kb. 560 Ft/nap

A csoportot 30 főtől indítjuk. A változás jogát fenntartjuk!

 

Irodánk partnere a Székelyföldi Legendárium csapata!

Nézd meg oldalukat!

 

Vélemények, hozzászólások