Időutazás Szlovákiába

2 nap/ 1 éj 4 csillagos hotelben, programokkal, utazással

Ezüst város – Deményvölgy - Mesebeli várkastély – Szlovák hagyományok – Csicsmány

24 990 Ft helyett 16 990 Ft/fő

2017. szeptember 30 – október 1-ig 

 

Fárasztó már a város? Szeretnél visszatérni az egyszerűséghez és a hagyományokhoz? Megkóstolnál igazi hagyományos ízeket?

A szlovák (egykori magyar) vidékeken közel kerülünk a természethez és a vidék örökségéhez. Közelebb azokhoz a tevékenységekhez, amelyektől a városi civilizáció megfosztott bennünket. Ez nem utópia, hanem elérhető valóság.

Csatlakozz hozzánk egy izgalmas napra, és látogassunk meg három varázslatos helyet Szlovákiában, amiket eddig még nem láttál!

Program:

1. nap:

Indulunk 2017. szeptember 30-án 5:30- kor Budapestről, a Hősök teréről. A csapathoz csatlakozhattok még Szegeden és Kecskeméten is a pesti felszálló előtt. Utazunk Szlovákiába rövid pihenővel és célországunkban felvesszük helyi idegenvezetőnket is, aki az út hátralévő részében izgalmas történetekkel fog minket szórakoztatni, megismertet minket a hagyományokkal. Szlovákiáról tudni kell, hogy egy kivételes ország. Kis területén a természeti ékkövektől, a történelmi műemlékektől, a gazdag népművészettől és a folklórtól kezdve a sokféle szórakozási lehetőséget kínáló, nyüzsgő városi utcákig szinte mindent megtalálsz. Hagyd, hogy elvarázsoljon az ország szépsége, és éld meg az egyedülálló hangulatot, amelyet kínál! E hétvége alatt megismerjük együtt a gazdag történelemmel, kultúrával és hagyományokkal átitatott, vonzó természeti tájakat.

Napunkat egy kis utazás után az ezüst városban, Selmecbányán kezdjük. Selmecbánya az egykori magyar királyság legjelentősebb bányavárosa volt, az UNESCO 1993-ban a technikai emlékeivel együtt a világörökség részévé nyilvánította.  Besztercebányától délnyugatra, a Selmeci hegységben, egy völgykatlanban fekszik. Gyönyörű városka, teljes harmóniában a környező természettel. Selmecbánya kulturális, történelmi és építészeti szempontból pedig egy világfigyelmet érdemlő egyedülálló település.

Gyönyörű, történelmi hangulatot árasztó óvárosának terei, hangulatos, domboldalon kanyargó utcái, történelmi emlékei kedvenc turista célponttá teszik. A város teljes belterülete műemlék.  Selmecbányán jött létre 1770-ben a világ első bányászati akadémiája.  Történelmi látnivalók közül kiemelendő a főtér feletti dombot koronázó Óvár, a város déli részén az Újvár, a történelmi Magyarország legszebb kálváriája, a Szent háromság tér, Városháza illetve a Kalapács-torony (Klopacska). A Klopacska valaha a bányászok ébresztőórája, börtön és biztosító is volt. A templomok közül kiemelkedik a gótikus Szent Katalin templom. Selmecbánya főutcája végig emelkedik, egészen az Újvárig. Magasított, lépcsősorokkal megoldott járdáit a monda szerint azért építették, mert a besztercebányaiak kinevették a városiakat, hogy nincs egyenes járdájuk. Ezeket az építményeket a helyiek terasznak nevezik. A teraszról pedig könnyű betérni az egyik kávézóba, vagy étterembe.

A városnézés után tovább indulunk a következő programunk helyszínére, egy igazán romantikus hely felé, a Felvidék legnépszerűbb és leglátványosabb várkastélyához, az ősparkkal övezett domb tetején álló festői, romantikus stílusú Bajmóci kastélyhoz. A kitűnő állapotban lévő, alig több mint százéves épület több nemzetközi filmforgatás helyszíne, szellem- és kísértetfesztiválnak otthont adó mesés kastély. A kastéllyal megismerkedni és a termeit bejárni idegenvezetőnk kíséretében fogjuk. A pompás látványt nyújtó 365 ablakos várkastély romantikus benyomását a palota és kápolnarész, valamint a kecses tornyok is erősítik.  Az eredeti óvár szabálytalan sokszöget alkot, ezekből emelkedik ki az ötemeletes új vár, melynek 100 szobája volt. A meglehetősen bonyolult, sokfolyosós, kis és nagy várudvarokkal tagolt és bástyajárókkal díszített kastély termeiben jórészt eredeti berendezési tárgyakat láthatunk, művészi faburkolatokat, értékes festményeket, bútorokat. A nemesi élet és lakáskultúra, hagyományainak és a középkori fegyverek bemutatása mellett az európai művészet emlékeit is közszemlére teszik. Az eredeti vár már a magyar honfoglalás korában is állhatott, a monda szerint egy Bojnik nevű rablólovag építtette.

A közös várlátogatás után szabadidő keretében lesz körül lehetőség a vár körül sétálni egyet és elfogyasztani egy helyi fogást valamelyik bajmóci étteremben. A vár körüli terület látványa, amely korábban is és manapság is park, kellemesen kikapcsolja az ember gondolatait, s beleképzelhetjük magunkat bármelyik történelmi korba. Felérve a vár udvarára aztán ez az érzésünk csak még inkább fokozódik. A sok zöld, a kisebb-nagyobb vár melléki épületek, az elkerülhetetlen árusok és vendéglátóhelyek ellenére az ember azonnal a régi korokban érzi magát, kiváltképp, amikor átlépi a vár kapuját.

Miután kellőképpen beleéltük magunkat az egykori nemesek életébe, tovább utazunk szállásunk felé és elfoglaljuk 4 csillagos hotelünket.  Szállásunk egy francia Alpok hangulatát idéző stílszerű szálloda, amely az Alacsony Tátra Nemzeti Parkjának gyönyörűséges hegyvidéki panorámájában 1200 m tengerszint feletti magasságban fekszik. 

A szobák saját fürdőszobával és toalettel rendelkeznek, ezenkívül hajszárító, telefon, műholdas televízió, minibár szekrény,  wifi is vannak a szobákban.

A nap hátralévő részét pihenéssel töltjük.

 

2. nap:

Ízletes reggelink elfogyasztása után, tárt karokkal vár minket csodálatos panorámájával, fenyvesekben gazdag Alacsony Tátra legszebb tája Deményvölgy és a felvidék leghíresebb csúcsa a Jasna és Chopok.  A természeti látnivalókkal mindenki szabadprogram keretében ismerkedhet és kiválaszthatja a számára megfelelő kikapcsolódási formát.

A bátrabbaknak ajánljuk, a felvonózást, a drótkötélpálya rendszert a Chopokra, miközben a csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk.  A Felvidéknek szinte éppen a közepén, hosszan, kelet-nyugati irányban elnyúló Alacsony-Tátra főgerincén, annak nyugati felén, a Gyömbéri-Tátra csoportjában találjuk a 2024 m magas Chopok csúcsát, mely a hegység harmadik legmagasabb hegye. Köszönhetően kiváló megközelíthetőségének a Chopok óriási népszerűségnek örvend, mind télen a síelők, mind nyáron a túrázók, kirándulók körében. A Chopok keleti sziklapiramisáról beláthatjuk az egész felvidéket, keletre és nyugatra az Alacsony Tátra fő gerincvonala, közöttük a legmagasabb csúcs – a Gyömbér (2043 m ) is megcsodálható, délre a Selmeci-,Körmöci hegység csúcsai, nyugatra pedig a Nagy Fátra és a Kis Fátra jellegzetes vonulata láthatóak. Katartikus élményt nyújt a Magas Tátra csipkézett hegyláncának sziluettje.

Ihatunk egy ízletes rumot az egyedülálló az alpesi hangulatú, Közép Európa legmagasabban fekvő vendéglátójában, a Rotundában, amely csak felvonóval közelíthető meg. Tágas teraszáról panorámás kilátás nyílik. A helyszíni Rum bár kiváló minőségű rumok széles választékával várja vendégeit.

Teljes felvonózás oda vissza felnőtt ára kb. 19 Euro. Nyugdíjas: 16 Euro, gyermek: 14 Euro.

A felvonózás fakultatív, nem kötelező, aki nem szeretne felmenni a Chopokra, azoknak a gleccser tóhoz vezető sétát ajánljuk a szabadprogramra. Egy kellemes séta keretében ellátogathatunk az Alacsony Tátra legnagyobb természetes hegyi tavához, a Verbici tóhoz. Az 1113 m magasan fekvő természetes gleccsertó 1975 óta természetvédelmi terület. A fenséges lucfenyők övezte tavacska mindösszesen 115 m hosszú és 62 m széles, legnagyobb mélysége 8 m. Nyugati partján fut a Deményfalvi-völgyi tanösvény a sárga és a kék turistajelzésekkel, másik partján jelzetlen, de gondozott ösvény vezet. Több helyen találunk kulturált pihenőpadokat, asztalokat, idilli környezetet egy jó kis piknikre. A hangulatos fenyvessel körülvett tó partjáról megkapó kilátás nyílik a Chopokra és az Alacsony-Tátra főgerincének gyephavas csúcsaira.

 

A természet látványával és friss levegővel feltöltődve útnak indulunk egy Szentkereszt nevű kis településre.

Megtekintjük Csallóköz legjelentősebb műemlékét, Közép Európa legnagyobb templomai közé tartozó evangélikus Szent Kereszt fatemplomot. A fatemplomok a szakrális építészet sajátos példái. A népi építészek az emberi lélek és a természet közötti harmóniát és a mindennapi élettől történő elszakadás törekvését fejezték ki. Világjelentőségű, rendkívüli értéket képviselnek a Kárpátok ívében található fatemplomok, melyek közül egyet meg is tekintünk. A fatemplomról-történetéről idegenvezetőnk részletesen fog mesélni.

Szentkeresztet elhagyva egy titokzatos faluba, Csicsmányba utazunk, visszatérünk a múltba és felfedezzük hogyan nézett ki évszázadokon át Szlovákia jellegzetes vidéki élete.

A szlovák nemzet készségei és művészi érzéke ma is megcsodálható, legfőképpen a világon a népi építészet első rezervátumaként számon tartott Csicsmányban. A lakott skanzen egy fehér mintákkal kifestett felvidéki falu. Csicsmány a mai Szlovákiában, Zsolnától délre kb. 20 km-re, a Strázsa-hegy alatt, a Rajcsanka-patak völgyében fekszik, az egykori Trencsén vármegye területén. Ebben a völgyben vezetett az ókorban az észak-déli irányú Borostyán-út, amely a Balti-tengertől Sziléziában, az Odera völgyében, majd a Jablonka-hágón át a Kiszuca- és Rajcsanka-patak völgyében, aztán a Facskói-hágón át a Nyitra völgyében a Szőny – Győr - Szombathely útvonalon az Adriai-tengerig vezetett. A jellegzetes Csicsmány község az eredeti faházikók jellegzetes fehér ornament díszítésével vált híressé. Az ornamentek alkotói asszonyok voltak, akik előbb agyaggal és később mésszel díszítették eredetileg csak a házak sarkait. A 19. századtól azonban fokozatosan gyarapodtak a díszítő motívumok a fa vakolatlan házak egész exteriőrében.

 

Egy helyi lakos és idegenvezetőnk kíséretében megismerjük a városka hagyományait, szokásait, megismerjük látnivalóit. Az alig 200 fős lélekszámú faluban szinte minden épület hagyományosan festett, amelyek a mézeskalácsházat juttatják eszünkbe. A népi építészeti remekeit 1977-ben védetté nyilvánították, azóta Csicsmányt lakott skanzenként is emlegetik.  Lehetőség adódik házisajt, a híres szlovák „bryndza” és szuvenír vásárlására is.

Gasztronómiai élvezetekben és igazi szlovák autentikus hangulatból sem lesz hiány. Egy felújított népi, házias hangulatú faházba térünk be. A hagyománytisztelet jegyében egy vidító welcome drink után, vacsorával kínálnak minket, mely szlovák konyha és a legnagyobb ínyencek igényeit is kielégíti. A házi húsleves és roston sült bárány elfogyasztása után a hagyományos szilvásgombócot is megkóstoljuk. A kulináris élvezetek közben a fülünkről sem feledkezünk meg, megismerkedünk a tradicionális szlovák dallamokkal és a nép hangszer, a „fujara” hangjával helyi zenekarunk kíséretében.

Este teli hassal, vidám hangulatban, élményekkel hazaindulunk. Érkezés az éjszakai órákban.

Ár tartalmazza: teljes utazást turista busszal, 1 éjszaka szállás 4 csillagos hotelben, magyar nyelvű csoportvezetőt, szervezési költséget, áfát

Ár nem tartalmazza, helyszínen fizetendő Euroban:

  • Szentkereszt fatemplom belépő: 1 Euro
  • Bajmóc várának belépője: 8 Euro (felnőtt), nyugdíjas: 5 Euro, gyerek: 3,5 Euro
  • Reggeli, Idegenforgalmi adó és a helyi idegenvezető díja: 10 Euro
  • Csicsmányban a tradicionális szlovák program (welcome drink, leves, főétel, szilvás gombóc, élőzene és helyi "fujarás" kíséró Csicsmányban): 16 Euro

Felvonózás fakultív a Jasnán (felvonó árak a programleírásban), felvonójegyet egyénileg kell fizetni

Biztosítás külön köthető: kb. 500 Ft/fő/nap

Feláras szoba igénye esetén a felár: 8500 Ft

 

Ajánlott felszerelés:

  • Kényelmes, stabil cipő
  • Réteges öltözék
  • Kis hátizsák, amiben napközben a szükséges dolgokat lehet vinni.
  • Szendvicsek, italok.... :)
  • Fényképező

A változás jogát fenntartjuk! Az utazást 35 főtől indítjuk!


 FOGLALÁS